Előfizetés

Csőtörés a Budaörsi úton, elterelik a forgalmat

Csőtörés miatt lezárták a Budaörsi utat az Egér útnál, valamint az M1-M7-e autópálya fővárosból kivezető szakaszának belső sávját hétfőn kora délután - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

Az Egér úti kereszteződésben mintegy húsz centiméternyi víz borítja az úttestet, ezért a rendőrök a Budaörs felől érkezőket visszafordítják, a Budaörs irányába haladó forgalmat pedig az Egér útra terelik.

A víz tovább folyt az M1-M7-es autópálya fővárosból kivezető szakaszára, emiatt a hetes kilométertől egy szakaszon lezárták a belső sávot. A többi sávban zavartalanul halad a forgalom - közölte a BRFK.

Kisdi Máté a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy a tűzoltóknak nem kellett beavatkozniuk, a vízművek hárítja el a hibát.

Mesterházy: Emlékezzünk, hogy taníthassunk!

Ma, az auschwitz-birkenaui haláltábor 1945-ös felszabadításának 69. évfordulóján kötelességünk az emlékezés. Emlékezzünk a holokauszt áldozataira, a kifosztott, megalázott, meggyötört, és meggyilkolt honfitársainkra! - írja közleményében Mesterházy Attila, pártelnök-frakcióvezető.

Emlékezzünk, hogy taníthassunk! Mert a történelem tényszerű tudása a legfontosabb eszköz arra, hogy a holokauszt mögött álló ember és nemzetellenes eszmék és azok képviselői ne bújhassanak a feledés függönye mögé, bűneikre soha, semmilyen formában ne kaphassanak felmentést.

Emlékeznünk kell arra, hogy mi vezetett a deportálásokhoz és a gyilkosságokhoz. Emlékeznünk kell a zsidótörvényekre, a jogfosztásra, a vagyonelkobzásra, a gettóba kényszerítésre, a magyar hatóságok deportálásokban való aktív közreműködésére, zsidó és roma honfitársaink kiszolgáltatására.

De emlékezzünk azokra is, akik a legnehezebb időkben, példát adva emberségből és magyarságból, életük kockáztatásával is vállalták az üldözöttek védelmét és mentették az embereket.

Ne engedjük, hogy történelemhamisítással, a holokauszt relativizálásával, a felelősség alóli felmentéssel bárki meggyalázza honfitársaink emlékét!

Az emlékezés és a tanítás parancsának szellemében, a történelemhamisítás megakadályozása érdekében országgyűlési képviselőként kezdeményezem, hogy az Országgyűlés a holokauszt emlékév alkalmából, a fajelmélettel és a zsidótörvényekkel kapcsolatos alsó- és felsőházi viták és döntések teljes jegyzőkönyvét hasonmás kiadványban adja ki és tegye elérhetővé.

 

DK: Példás családapák lettek gyilkossá a holokauszt idején

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a holokauszt emléknapján nemcsak emlékezni de figyelmeztetni is kell. Gyurcsány Ferenc szavai szerint "soha többé olyan demokráciát, amely nem képes megvédeni magát, soha többé olyan rendszert, amely békés polgárokból eszelős tömeggyilkosokat farag."

A közlemény szerint ezen a napon, Auschwitz-Birkenau felszabadulásának napján emlékezik meg az egész világ a Soá áldozataira, arra a hatmillióra, akinek azért kellett meghalnia, mert atyáik azt az Istent imádták, akinek Jézus Krisztusként való megtestesülését tiszteli isteneként a keresztény Európa is.

Mint az a közleményben olvasható, emlékezni kell a Weimari Köztársaságra, a demokráciára, amely nem volt fölvértezve a gonoszság támadásával szemben. Emlékezni kell a nácizmusra, amely a maga eredendő aljasságában hirdette, hogy a boldogulás útja mások szolgasorba taszítása, kifosztása és meggyilkolása. 

"Emlékezünk a gyilkosokra is, akikben talán az a legszörnyűbb, hogy nem szadista vadállatok, véreskezű ámokfutók voltak, hanem pedáns kispolgárok, példás családapák, akiket a nácizmus formált vérivó gazemberekké" - áll a Gyurcsány Ferenc által aláírt kommünikében.