Kártérítést ítéltek a romagyilkosság egyik vádlottjának

Kártérítést ítélt a bíróság a romagyilkosságok egyik vádlottjának, miközben a kormány által még tavaly augusztusban beígért kártalanítást az áldozatok családjai továbbra sem kapták meg. Kiss Árpádnak, a 2008-2009-es gyilkosságsorozat fővádlottjának - akit nem jogerősen minden feltételes szabadlábat kizáró életfogytiglanra ítélt a Budapest Környéki Törvényszék - másfél millió forintnyi kártérítést ítélt meg a Fővárosi Törvényszék elsőfokon, amiért úgy találta, hogy sérült jó hírneve és becsülete.

Kiss Árpád a Ringier Kiadó Kft. ellen, a Blikk egyik cikke miatt indított személyiségi jogi pert, amelyben a lap azt írta róla, hogy "brutális sorozatgyilkos", valamint, hogy a "számlájára tucatnyi romák elleni támadás írható, amelyekben hat ártatlan ember, közöttük egy kisgyermek vesztette életét".

A törvényszék még decemberben ítélt, de csak most hozták nyilvánosságra a döntést; az ítélet indoklása szerint a sérelmezett cikk megjelenésének időpontjában a felperes büntetőjogi felelősségét bíróság még nem állapította meg, ennek ellenére a cikkben azt tényként kezelték.

A végzés főként annak fényében meglepő, hogy jogerős ítélet a rasszista indokból hat ember, köztük egy gyermek megölésével vádolt négy férfi bűnösségéről nem született, mint ahogy ártatlanságukról sem.

Mindez vélhetően nem vigasztalja az áldozat családtagjait, akiket sokféleképpen hitegetett az állam; a kormány először még tavaly augusztusban tett ígéretet a kártalanításra, majd Orbán Viktor miniszterelnök Navracsics Tibor igazságügyminisztert kérte fel egy "kárpótlási javaslat" kidolgozására, amiről a tárcavezető azt mondta, szeptember elején tárgyalni fognak a hozzátartozókkal.

Ám a kormánykerékbe homokszem kerülhetett, mert végül Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter feladata lett volna felkeresni az áldozatok családtagjait, ami még október végéig sem történt meg. Végül december 30-án jelent meg a Magyar Közlönyben egy kártalanításról szóló rendelet; eszerint a gyilkosságok túlélői és az elhunytak hozzátartozói "a költségvetés terhére" kapnak támogatást a kormánytól.

Akkor fizetnek, ha "a közvetlen áldozat" lemond minden más, állammal szemben állított igényéről. Az áldozati minőséget pedig egy olyan civil szervezet állapítja meg, amelynek már van gyakorlata a kártalanítási ügyekben, ők tesznek javaslatot a hozzájárulás összegére, mint ahogyan végül ők találkoznak majd a családokkal is.

Szerző
Frissítve: 2014.01.28. 21:29

Késnek a vonatok a váci vasútvonalon is

Felsővezeték-javítás miatt 10-15 perces késéssel közlekednek a vonatok a Budapest-Vác-Szob vasútvonalon - közölte a Mávinform kedd este az MTI-vel.

A közlemény szerint Verőce és Nagymaros között egy vágányon közlekednek a vonatok, mert a felsővezetéken észlelt hibát javítják.

A munka várhatóan egy órát vesz igénybe, így az esti órákban az erre közlekedő vonatok utasainak 10-15 perces késésre kell számítaniuk.

Szerző

Verekedés és lövés a Rózsadombon

Egy lövést is leadtak kedd délután dulakodás közben a fővárosban, a II. kerületi Endrődi Sándor utcában - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának sajtóügyeletese az MTI-vel.

András Tamás elmondta: egy ingatlantulajdonos és két ismeretlen dulakodott az épület előtt, amikor vélhetően egy gáz-riasztófegyver elsült. Az eddigi információk szerint a lövés nem okozott személyi sérülést, a két ismeretlen ezután elhagyta a helyszínt - tette hozzá.

A közlés szerint a két ismeretlen ellen nyomozást indítottak, azt is vizsgálják, hogy a lövést szándékosan adták-e le.

Szerző