Egy baktérium okozhatja a szklerózis multiplexet

Publikálás dátuma
2014.01.29. 17:15
Fotó:thinkstock
Egerekkel végzet laboratóriumi kísérleteket a Weill Cornell Orvosi Egyetem kutatócsoportja, és felfedezték, hogy a Clostridium perfringens baktérium egy ritka törzse az MS-hez hasonló károsodást okoz az állatok agyában - tudósított a BBC az Amerikai Mikrobiológiai Társaság kongresszusán ismertetett kutatásról.

A kutatócsoport egy korábbi tanulmányában egy MS-ben szenvedő fiatal nő szervezetében azonosította a baktérium toxint termelő törzsét. Nem tudni, mi okozza az idegrendszeri betegséget, ám valószínű, hogy mind genetikai, mind környezeti tényezők szerepet játszanak a kialakulásában. Magyarországon mintegy 8-10 ezren, a világon több mint 2 millió ember szenved a kórban. 

A talajban és a nem kellően feldolgozott élelmiszerben előforduló C. perfringensnek több törzse van. Ha embert fertőz, az általában az ételmérgezés tüneteivel - gyomorgörccsel és hasmenéssel - jelentkezik, és egy-két nap alatt elmúlik. Igen ritkán úgynevezett gázgangrénát, a végtagok üszkösödését okozhatja.

A baktériumnak az a törzse, melyet az amerikai kutatók emberi szervezetben először azonosítottak, olyan toxint termel, amely a véráramon keresztül az agyba kerülhet.

A rágcsálókkal végzett kísérletek során a kutatók azt tapasztalták, hogy a toxin bejutott az állatok agyába, és ott elpusztította a mielintermelő sejteket. A mielin, vagyis az idegsejteket szigetelő velőshüvely sorvadása a szklerózis multiplexes betegeknél is megfigyelt károsodás.

Jennifer Linden, a kutatás vezetője szerint a felfedezés azért jelentős, mert ha bebizonyosodik, hogy a szóban forgó méreganyag (epsilon toxin) váltja ki az MS-t, akkor egy ellene kifejlesztett vakcina talán megállíthatja vagy meg is előzheti a kór kialakulását.
    (http://www.bbc.co.uk/news/health-25925658)

Szerző

Zenei videók készítése ad erőt fiatal rákbetegeknek

Publikálás dátuma
2014.01.27. 16:07
Fotó: thinkstock
A zenei videók készítése erőt ad a fiatal rákbetegeknek, hogy végigjárják a kezelések hosszú útját - állapította meg egy amerikai tanulmány. Három héten át készített zenei videókat 11-24 éves rákbetegek egy csoportja. Mindannyian kockázatos transzplantációs kezelésen mentek keresztül. A kutatók azt tapasztalták, hogy a videók készítése közben a páciensek derűlátóbbak, alkalmazkodóbbak lettek, javult a kapcsolatuk családtagjaikkal és barátaikkal - tudósított a BBC hírportálja a Cancer című szaklapban megjelent tanulmányról.

A kutatás során arra kérték a betegeket, írjanak dalszöveget, vegyenek fel dallamokat, gyűjtsenek videorészleteket a kliphez. Képzett zeneterapeuta vezetésével dolgoztak. A szakember segített eldönteni, kinek mi a fontos, és hogyan fejezzék ki azt. Ahogy elkészültek, családjuk és barátaik számára "premiert" tartottak. A zeneterápia után a videókat készítő csoport lelki állapotát összehasonlították egy olyan betegcsoportéval, amely nem részesült a terápiában. Az előbbiek erősebbnek, alkalmazkodóbbnak ítélték meg magukat, úgy érezték, bátrabban néznek szembe a kezelésekkel.

A kezelés után száz nappal az első csoport tagjai azt mondták, javult a kapcsolatuk családtagjaikkal, és barátaikat is közelebb érezték magukhoz. A kutatók számos olyan védőfaktort találtak, amelyek segítenek a fiatal betegeknek a kezelések elviselésében. A zeneterápia után tapasztalt változásokat is közéjük sorolták.

Joan Haase, a kutatás vezetője, az Indiana Egyetem Ápolási Karának munkatársa szerint ezeknek a védőfaktoroknak a hatására a tizenéves és fiatal felnőtt rákbetegek reményre és erőre tesznek szert, ami segít a rákkezelés hosszú útját végigjárni. Amikor a kutatók a betegek szüleit kérdezték, ők elmondták, a videókból sok fontos dolgot tudtak meg arról, gyermekeik hogyan élik meg betegségüket. A brit Rákkutató Intézet munkatársai úgy vélték, a zeneterápia csökkentheti a rákbetegek szorongását, javíthat életminőségükön, sőt a betegség egyes tüneteit, a kezelés mellékhatásait is enyhítheti, ám sem gyógyítani, sem megelőzni nem lehet vele a kórt.
    (http://www.bbc.co.uk/news/health-25878958)

Szerző

Ha feltűnt a láthatáron az emberek szívét rettegés szállta meg

Hatalmas hadihajó lesz a British Museum tavaszi vikingkiállításának központi látványossága. Megnyitójával egyben a múzeum új kiállítóterét, a Sainsbury Exhibitions Galleryt is felavatják.

A száz meg száz fennmaradt deszkadarab és a hajó hosszúkás, karcsú alakját teljessé tevő fémbordák restaurálása lényegesen egyszerűbb munka volt, mint a vízi jármű csaknem ezer évvel ezelőtti megépítése, amely a becslések szerint több mint 30 ezer munkaórát vehetett igénybe - mesélte Gareth Williams, a kiállítás vezető kurátora. 

A március 6-tól június 22-ig látogatható tárlatra a kurátor hatalmas dobozokba csomagolva, gigászi kirakós játékként kapta meg a hajó restaurálásához szükséges roncsokat Dániából. A hajó hadi célokat szolgált, csapatszállító volt, rettegtek tőle a meghódított népek, amerre csak vitorlázott - idézte a kurátor szavait a Past Horizons történelmi portál.

Noha a hajó legtöbb deszkája az évszázadok során elkorhadt a dániai Roskilde kikötőjének iszapos vízében, a 32 méteres hajógerinc teljes hosszában fennmaradt. A hajóorral és a tattal együtt majdnem 36 méteres bárka a valaha feltárt leghosszabb viking hajó, még az évszázadokkal később épült vízi járműveknél, köztük VIII. Henrik zászlóshajójánál is hosszabb. Feltételezik, hogy uralkodóé volt: talán Knut viking királyé, aki Skandinávia és Anglia nagy részét is meghódította.

Szerző
Témák
vikinghajó