100 milliárdból javul Tokaj-Hegyalján az életminőség

A kormánynak az a célja, hogy 2014 és 2020 között körülbelül 100 milliárd forintot irányítson Tokaj-Hegyalja fejlesztésére, a pénzhez önkormányzatok, valamint az ott élő és gazdálkodó emberek juthatnak hozzá - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerdán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mádon.

Lázár János tájékoztatása szerint a Borvidék-Tokaj-Hegyalja Fejlesztési Programon keresztül elérhető forráshoz a történelmi borvidék 27 önkormányzata, valamint az itt élő és gazdálkodó szőlészettel és borászattal foglalkozó szakemberek férhetnek hozzá, ezzel jelentős életminőség-javulás érhető el a térségben.

A programon belül mind a régióban, mind a megyében kiemelt területként kezelik ezeket az érintett településeket, amelyek a forrásokhoz közvetlenül, pályázati rendszer nélkül férhetnek hozzá - hangsúlyozta a sajtótájékoztatón az államtitkár.

Hozzátette: a program első lépéseként hazai forrásból idén 5 milliárd forintos keretösszeget biztosítanak a települések infrastrukturális viszonyainak javítására, ebből 1,5 milliárd forintot osztanak fel azonnal az önkormányzatok között.

A források elosztása megállapodásos-konszenzusos rendszerben történik a Miniszterelnökség irányításával - fogalmazott Lázár János. Utalt arra, hogy a pénz első része februárban már az érintett önkormányzatok rendelkezésére fog állni, a fennmaradó összegek pedig decemberig hívhatóak le annak függvényében, hogy az önkormányzatok a keretet mire szeretnék felhasználni.

Az államtitkár elmondta: második lépésben a Miniszterelnökség kiemelt turisztikai programot hirdet a települések számára még a 2007-2013-as fejlesztési ciklusból megmaradt pénz segítségével. A 27 településnek 2 milliárd forintot fognak biztosítani, ezt a Széchenyi Programirodán keresztül a helyhatóságok, civil szervezetek vehetik igénybe.

Nem az a cél, hogy ebből a pénzből elsődlegesen a vállalati szektort fejlesszék, hiszen a kkv-k számára megnyílnak majd 2014 második felében az új uniós források - fogalmazott az államtitkár. Közlése szerint a turisztikai projektet szintén nem pályázati rendszerben hirdetik meg, a forrás elnyeréséért a tokaj-hegyaljai településeknek kell saját programot meghatározniuk.

Lázár János arról is szólt, a Tokaj Kereskedőház Zrt. révén a magyar állam is szereplője ennek a borvidéknek, a társaság minőségi fejlesztésére 3 milliárd forintot költött 2013-ban, legalább még 3,5-4 milliárdot kell költeni erre 2014-ben - tette hozzá.

Azt szeretnénk, hogy ha Tokaj-Hegyalja büszke lehetne erre az integrátor állami vállalkozásra, amelyet a kormány szeretne - a profiltisztítás után - a minőség irányába terelni - rögzítette Lázár János.

Hangsúlyozta, a borvidék-program forráskiírásai az év második felében várhatóak, a nagyprojekt több tucatnyi kiemelt programja - így munkahelyfejlesztési-, műemlékvédelemi-, településfejlesztési- és közmunkaprogramok - jelenleg egyeztetés alatt állnak.

Mindent összeadva a kormánynak az lesz a célja, hogy a 2014 és 2020 között körülbelül 100 milliárd forintot irányítson erre a vidékre - emelte ki az államtitkár. Lázár János egyben megjegyezte, emellett minden országos program érinteni fogja Tokaj-Hegyalját is, ezek egyike volt például az önkormányzatok adósságátvállalására indított kormányzati kezdeményezés.

Demeter Ervin megyei kormánymegbízott elmondta, a borvidéken 2010 óta számos lépés történt az itt élők aktív részvételével, ezek a lépések már törvényhozási szintre jutottak. Mengyi Roland (Fidesz) megyei közgyűlési elnök arról beszélt, a borvidék projektje számos ponton illeszkedik a kormány fejlesztési programjaihoz.

A munkaerő-piaci intézkedéseket, úthálózattal, mezőgazdasággal és munkahelyteremtéssel kapcsolatos fejlesztéseket egy komplex, végrehajtható tervbe integrálni példátlan dolog - húzta alá a helyhatság elnöke.

Hörcsik Richárd (Fidesz), a zempléni térség országgyűlési képviselője azt mondta, a kormányzati szándék és program igazi áttörést hoz a térségnek. 

A sajtótájékoztatón után Lázár János, Mengyi Roland, Demeter Ervin, és Hörcsik Richárd társaságában szakmai egyeztetésen vett részt a fejlesztési programban érintett polgármesterekkel.

Szerző

Nyakunkon az újabb kötelezettségszegési eljárás?

Rogán Antal szerint újabb támadás indult Magyarország és a harmadik rezsicsökkentés ellen Brüsszelből, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárással fenyegetőzik, és az Európai Bírósággal akarja visszavonatni a rezsicsökkentést.

A Fidesz frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: megvédik a harmadik rezsicsökkentést Brüsszellel szemben. 

"Mind Barroso bizottsági elnök úrnak, mind Oettinger energiaügyi biztos úrnak azt üzenem, hogy nem fogunk engedni, folytatjuk és minden körülmények között megvédjük a rezsicsökkentést" - jelentette ki. 

Kifejtette: a kötelezettségszegési eljárás megindításáról és az ügy bírósági szintig való elviteléről a brüsszeli energiaügyi biztos egyik munkatársa, az egységes energiapiacért felelős igazgató, Klaus-Dieter Borchardt már több fórumon is beszélt. 

Rogán Antal arra kérte Günther Oettinger energiaügyi biztost, ne engedje, hogy munkatársait a szolgáltatók megvásárolják. 

Egészen nyilvánvaló, hogy nyilatkozataik mögött komoly gazdasági érdekek húzódnak meg - mutatott rá, hozzátéve: a rezsicsökkentés harmadik lépése azzal jár együtt, hogy a szolgáltatók jelentős profitveszteséget szenvednek el. A frakcióvezető hangsúlyozta: több mint 240 milliárd forint került vissza az emberekhez, ami nyilvánvalóan fáj a multinacionális vállalatoknak, amelyek egyértelmű nyomásgyakorlást fejtenek ki a brüsszeli bizottságra. 

Klaus-Dieter Borchardtnak azt üzente, hogy "hülyeséget beszél akkor, amikor azt állítja, hogy van olyan európai jogszabály, amelyik megakadályozza a szabályozott energiaárak alkalmazását, és megtiltja a rezsicsökkentést". Nincs olyan, az uniós tagállamok által kodifikált alapelv, amelyik megakadályozná, hogy a lakossági piacon szabályozzák az energiaárakat, és bevezessék a rezsicsökkentést - hangsúlyozta. 

Rogán Antal a Fidesz-KDNP nevében arra kérte kormányt, hogy a brüsszeli bizottság újabb nyomásgyakorlási kísérletét a leghatározottabban utasítsa vissza levélben, személyesen és nyilatkozat formájában, és folytassák a rezsicsökkentést. A parlamenttől szintén a rezsicsökkentés folytatását kérik a jövő héten, az ellenzéki pártoktól pedig, hogy járuljanak hozzá, egy hét alatt, kivételes, gyorsított eljárással tudják elfogadni a rezsicsökkentésről szóló törvényt - mondta.

Erre szükség van, mert Magyarország polgárai nem engedhetik meg maguknak, hogy a multinacionális cégek nyomásának engedve Brüsszelen keresztül történjen kísérlet a rezsicsökkentés visszavonására - jelentette ki. 

Felidézte, hogy már az első rezsicsökkentés megakadályozására is történt kísérlet Magyarországon, az itteni bíróságok még indulás előtt próbáltak akadályt gördíteni elé. A parlament határozott fellépésére volt szükség, hogy erre ne kerülhessen sor - emlékeztetett. 

A kormánypárti politikus kérdésre válaszolva kifejtette: a bizottság munkatársa kötelezettségszegési eljárással fenyegetőzik, amire a szabályozott energiaárak esetében soha nem volt példa. Azt mondja, a bizottság hajlandó és el is akar menni az Európai Bíróságig, hogy kikényszerítse a központi árszabályozás fokozatos felszámolását. Ha ez bekövetkezik, az a rezsicsökkentés végét jelenti - közölte.

Rogán Antal azt gondolja, hogy mivel más országokban nem lát olyan változást, ami indokolná az Európai Bíróság álláspontjának ilyen nagyon "erős felkeményedését", ez kifejezetten Magyarországnak kell, hogy szóljon. 

Kérdésre válaszolva az energiavezetékekhez való hozzáférésről azt mondta: a hozzáférési jog biztosítása szakmai kérdés, amiről lehet tárgyalni. A rezsicsökkentésnél kötelezettségszegési eljárással és Európai Bírósággal fenyegetőzni, az már egy másik kategóriába tartozik. 

Az MVM és offshore jellegi cégek közötti szerződésre vonatkozó kérdésre válaszolva megismételte: a szolgáltatók profitjából 240 milliárd forintot adtak vissza az embereknek az elmúlt másfél évben a rezsicsökkentés keretében. Ez egy jelentős lépés volt, azt, hogy az MVM eközben milyen tranzakciókat bonyolít, nem gondolja, hogy neki kellene megítélnie. Általában nem helyesli, ha állami vállalatok offshore hátterű cégekkel üzletelnek - jegyezte meg. 

A szemétszállítási díj esetleges változását firtató felvetésre kiemelte: ha a kormány ezért felelős államtitkára lát mozgásteret és van szakmai javaslata akár egy jelentősebb csökkentésre, akkor szívesen megtárgyalják. Olyan előkészített anyagot, amiről beszélni is lehet, nem látott, de ha szakmailag elképzelhető, a Fidesz-frakció támogatni fogja - jelezte.

Szerző

Horváth: a főpolgármester "politikusokat, hölgyeket, urakat válogatás nélkül sérteget"

Publikálás dátuma
2014.01.29. 18:17
Tarlós István és Horváth Csaba. Fotó: K2 Press.
Az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint azért helyeztek el kamerát a közgyűlési ülésteremben, mert a főpolgármester állandóan sértegeti a képviselőket, és szeretnék, ha ennek nyoma lenne.

Horváth Csaba az MTI érdeklődésére szerdán azt mondta: a Tarlós Istvánt rögzítő kamera a továbbiakban gyakorlat lesz, és ha olyan a felvétel, akkor közzé kívánják tenni. Mint mondta, a főpolgármester "rendre komoly otrombaságokat követ el", aminek nyoma és következménye kell legyen.

Szavai szerint Tarlós István "politikusokat, hölgyeket, urakat válogatás nélkül sérteget", ezzel pedig nemcsak magát, de azt a tisztséget is lejáratja, amit "átmenetileg még néhány hónapig betölt".

A főpolgármester az ülésen "gyerekesnek, idétlennek és színvonal alattinak" nevezte, hogy az MSZP kamerája végig az arcát rögzíti.

Szerző