Előfizetés

Manipuláció után gyilkost kiáltanak?

"Átlépett egy határt", és "rémületet idézett elő az egész országban" az MSZP szombati nagygyűlésén egy bekiabálásra reagáló megjegyzésével - egyebek között ezt állította Mesterházy Attiláról a felcsúti polgármester.

Mint arról az MTI beszámolt, Mészáros Lőrinc közleményében úgy fogalmazott: az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a múlt szombati nagygyűlésen "rólam és a munkámról beszélve, uszítva a hallgatóságot, helyeslően kommentálta egy bekiabáló MSZP-s dermesztő csatakiáltását", amelyben az első sorokban ülő szocialista "Kötelet!", vagyis akasztást követelt "a nevem hallatán". Bár Mészáros egyetlen bekiabálót említ, az MTI a cikkben a HírTV videófelvételére hivatkozva már "bekiabálókról" tett említést, ráadásul számos jelenlévő, köztük maga Mesterházy is "Börtönt!" felkiáltást hallott a tömegből, és erre reagált beszédében a pártelnök. Ezt többször egyértelművé tette.

Ennek ellenére a felcsúti polgármester olyan "hajmeresztő" következtetésekre jutott, mint hogy "nem kell a régmúltba visszamennünk, hogy Mesterházy Attila és szövetségesei embertelenségéről meggyőződjünk, hiszen Gyurcsány Ferenc nevéhez közismerten a tömegbelövetés, Bajnai Gordonéhoz családok tucatjainak tönkretétele, öngyilkosságokba torkolló ellehetetlenítése fűződik". A szocialista párt arra is felhívta a figyelmet, hogy a "Hír Tv is elismerte, hogy a felvétel hangsávjába belenyúlva manipulálta a hangfelvételt", és véleményük szerint az is elgondolkodtató, hogy az ügy miért csak 24 órával a rendezvény után pattant ki.

Káosz az olasz parlamentben

Az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) képviselői szerda este elfoglalták a római parlament alsóházát, így tiltakozva az ellen, hogy a képviselőház az ellenzéki módosító indítványokat figyelmen kívül hagyva szavazta meg az ingatlanadó eltörlését.

Az ülésteremben a kormány tagjainak székeit elfoglaló M5S képviselők fehér zsebkendőkkel betapasztották a szájukat. Saját választóikat az M5S internetes csatornáin informálják a tiltakozás menetéről. 

Azt hangoztatták, Itáliában befellegzett a demokráciának. Azt ígérték, nem hagyják el az üléstermet, mivel szerintük az M5S maradt az egyedüli olasz erő, mely még nem feledkezett meg a jogállamról. 

Az olasz képviselőháznak szerda éjfélig kellett elfogadnia a Banca d'Italia jegybank szerkezeti átalakítására vonatkozó törvénycsomagot, mely többek között az ingatlanadó második részletének az eltörlését is tartalmazta. Erre az Enrico Letta vezette kormány novemberben tett ígéretet. 

Az ellenzéki pártok - az Északi Liga, a Baloldal, Környezet, Szabadság (Sel), az Olasz Fivérek (FdI) valamint az M5S - több mint 170 módosító indítvánnyal igyekeztek megakadályozni a törvény elfogadását. Laura Boldrini, a képviselőház elnöke - az olasz alsóház történetében először - az indítványokat és a vitát átugorva azonnali szavazásra bocsátotta a törvénytervezetet, melyet a kormánytöbbség megszavazott. 

Az M5S ezt követően elfoglalta a miniszteri székeket. Ezt a kormánypártok tagjai megpróbálták megakadályozni. A képviselők össze is verekedtek. A jobboldali FdI képviselői csokoládé-pénzekkel dobálták a kormány tagjait: "Korruptak!" - kiáltották feléjük. 

Az olasz parlamentbe tavaly bejutott mozgalom tiltakozó hadjáratának időzítése nem véletlen: Matteo Renzi, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára és Silvio Berlusconi, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke szerdán megállapodott az olasz választási reform végleges változatáról, melyet az M5S ellenez.  

Málta mégsem bocsájtja áruba az állampolgárságot

Kompromisszumot kötött a máltai kormány az Európai Bizottsággal, és gyakorlatilag elállt attól a tervétől, hogy lényegében pusztán pénzért árulja a máltai és így az uniós állampolgárságot - derül ki a máltai hatóságok és a bizottság szerda este kiadott közös közleményéből.

A nyilatkozat tanúsága szerint Málta úgy módosítja az erről szóló törvényt, hogy a jövőben csak akkor lesz kiadható a honosítási okirat, amely a máltai állampolgárságot igazolja, ha a kérelmező előtte legalább egy évig ténylegesen Máltán él.

A vitatott tervet Málta munkáspárti kormánya egyedi befektetői programnak keresztelte el, lényege pedig az lett volna, hogy bárki, aki fizet 650 ezer eurót (csaknem 200 millió forint), az minden további feltétel nélkül azonnal máltai és ezzel együtt uniós állampolgárságot kapna, amivel gyakorlatilag az unión kívüli milliárdosok letelepedési jogosultságot és minden uniós polgárral azonos jogokat vásárolhattak volna az EU-ban, beleértve a szabad mozgáshoz és munkavállaláshoz való jogot is.

A közleményben az Európai Bizottság üdvözli Málta módosítási szándékát mint "jóhiszemű" és az "őszinte együttműködés" szellemében meghozott döntést. A közlemény szóhasználata azért különösen fontos, mert a bizottság eleinte nem foglalt állást a kérdésben, azt ugyanis minden tagállamnak szuverén joga eldönteni, hogy milyen feltételek alapján kinek ad állampolgárságot.

Később viszont a brüsszeli testület arra az álláspontra helyezkedett, hogy ha Málta egyszerűen pénzért árulja az állampolgárságot, az pont az uniós szerződés egyik alapelvével, a tagállamok közötti őszinte együttműködéssel lehet ellentétes.