Amerikai újságírót utasítottak ki Kínából

El kell hagynia Kínát a New York Times újságírójának minden bizonnyal amiatt, mert tavaly az egész világot bejárt cikket írt a kommunista vezetők gyanús meggazdagodásáról. Bár az amerikai kormányzat is közbelépett Austin Ramzy érdekében, el kell hagynia Pekinget, mert a helyi hatóóságok nem hosszabbították meg vízumát. A 39 éves tudósító Pekingből Tajvanra repült.

Diplomaták úgy vélik, a kormányzat bosszút állt az újságírón cikksorozataiért. Elsősorban az az írása verhette ki a biztosítékot a kommunista vezetőknél, amelyben részletesen beszámolt arról, hogyan gazdagodott meg Ven Csia-pao volt miniszterelnök családja. Bár a cikket hamar elérhetetlenné tették Kínában, a vezetést mégis rendkívül kínosan érintette az ügy, hiszen Hszi Csin-ping elnök, pártfőtitkár rendre a korrupció elleni harcot nevezi meg a legfontosabb feladatnak.

Egy éve egyébként a New York Times egy másik újságírójának, Chris Buckleynak is távoznia kellett Kínából, miután az ő tartózkodási engedélyét sem hosszabbították meg. A Kínába akkreditált újságírók érdekvédelmi szervezete sajnálkozását fejezte ki az újságíró kiutasítása kapcsán.

Szerző

Az elnöki szerető botránya: Könyvben tálalhat ki a kirúgott first lady

Könyvet írhat a Francois Hollande francia elnökkel folytatott kapcsolatáról Valérie Trierweiler. Az államfő múlt szombaton rövid és teljesen érzelemmentes kommünikében jelentette be a szakítást párjától azt követően, hogy a sajtó kiderítette, egy színésznővel csalta meg az újságírónőt.

A volt first lady a Le Parisiennek elmondta, sokkal inkább csalódottságot érez az elmúlt hetek eseményei kapcsán, mint sem dühöt. Trierweiler az elmúlt napokban Indiában vett részt látogatáson, s beteg, elesett gyermekekkel találkozott. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy indiai útja „a szabadságba” való visszatérése volt, s maga mögött tudhatta „a politika álságos világát”.

Francois Hollande-t számos bírálat érte amiatt, hogy a megbánás vagy az együttérzés legcsekélyebb jelét sem mutatta múlt szombaton, amikor bejelentette a szakítást. "Nem válást, hiszen nem voltak összeházasodva”.

Szakértők szerint az elnök elvesztheti a nők rokonszenvét. Trierweiler ismét Hollande elnökké választását okolta kapcsolatuk megromlásáért. A szakítást bejelentő kommünikét pedig így kommentálta: „18 szóból állt. Elnökségének minden hónapjára jutott egy szó”. Hozzátette, nem tartja kizártnak, hogy könyvben is leírja tapasztalatait az elmúlt hetek-hónapok eseményeiről.

Szerző

Húsz óra a hó fogságában

Publikálás dátuma
2014.01.30. 09:17
Fotó: Getty Images/Christopher Furlong
Atlantát, az Egyesült Államok kilencedik legnépesebb városát szerdán megbénította az arrafelé szokatlan keménységű tél, amely a térségben halálos áldozatokat is követelt.

Az atlantaiak kemény bírálatokat fogalmaztak meg a város és Georgia állam vezetésével szemben, amiért a 7,5 centiméteres vagy annál vékonyabb porhó-réteg is képes volt milliók életét megkeserítő válságot előidézni.

A csaknem félmilliós - a külvárosokkal együtt 11-szer ekkora - Atlanta iskolái, kormányhivatalai és üzletei szerdán zárva tartottak és a belső kerületek valóságos kísértetvárosra emlékeztettek. Ott rekedt autósok ezrei voltak kénytelenek az autópályákon átvészelni a szerdára virradó éjszakát és gyerekek ezrei aludtak az iskolákban vagy tanintézmények elakadt buszain. A tanulók egy részét szerdán a nemzeti gárda járművein szállították haza. 

A szállodák és motelek megteltek, a bajba jutott utasok ismeretlenek házaiban, templomokban, hivatalokban, iskolákban, rendőr-őrszobákban, tűzoltó laktanyákban vagy éppen a vészhelyzet miatt kinyitott üzletekben éjszakáztak.

A georgiai utakon szerdán is teherautók, buszok és személygépkocsik tömegei vesztegeltek, amelyek közül sokból kifogyott az üzemanyag. Több autós 20 órát volt kénytelen arra várni, hogy járművét kiszabadítsák a hó és a tükörjég okozta torlódásból. A rendőrök szerdán összesen 1254 balesthez szálltak ki és 130 személyi sérülést jelentettek. A tél szokatlanul betörése következtében legkevesebb két ember vesztette életét közúti balesetben. 

A 911-es segélyhívót a nap folyamán túlterhelték a hívások, ezért a hatóságok közölték, hogy e-mailben és a közösségi oldalakon is fogadják a bejelentéseket.

Kasim Reed atlantai polgármester szerdán úgy nyilatkozott, hogy a legnagyobb problémákat a nap folyamán nem az önkormányzat fennhatósága alá tartozó területeken, hanem az állam által kezelt autópályákon kellett elhárítani. Felrótta a kormányzói hivatalnak, hogy az a keddi havazásra való tekintette nem rendelt el munkaszüneti napot. 

Nathan Deal georgiai kormányzó szerdán azt állította, hogy az állam azért nem vont össze megfelelő számú munkagépet és teherutót az az 5,4 millió lakosú atlantai agglomerációban, mert a meteorológiai előrejelzések alapján nem itt, hanem az állam déli területein számítottak nagyobb havazásra.

Az atlantai reptéren a keddi csaknem 1000 után szerdán újabb közel 600 járatot töröltek.

Az alabamai Birmingham környékén ugyancsak ezrek töltötték az utakon rekedt gépjárművekben a fogvacogtató éjszakát és szerdán itt is sok helyen elhagyatott autótemetőre emlékeztető állapotok alakultak ki. Az alabamai hatóságok szerint a téli vihar 5 emberéletet követelt és 243 személynek okozott sérüléseket. A mentésre itt is bevetették a nemzeti gárda egységeit.

Az előrejelzések szerint a térségben csütörtökön négy fok körüli felmelegedés várható, ami a várakozások szerint megoldást hozhat a georgiai és az alabamai közlekedési káoszra.

Szerző
Témák
havazás Atlanta