Előfizetés

Megindult a birnami erdő

Jóslatok néha igen meghökkentő módon, egy-két csavar közbeiktatódásával teljesülnek. Ahogyan Shakespeare írja a Macbeth című drámájában, "Romlásba vinni gyakran igazat Mondanak az éjfél küldöttei" (Szabó Lőrinc fordítása, I. felv. 4. szín).

Mint tudjuk, a skót trónt nem kifogástalan eszközökkel megszerző Macbeth rettegett uralma elvesztésétől. Ha egyik irányban kivédte magát, a kor szokásos eszközeivel, akkor a veszély a másik oldalon támadt fel: "Hát újra itt A nyavalyám: olyan volnék különben, Mint a töretlen márvány, mint a szikla És korláttalan, mint az ölelő ég: Most meg rút rémek S gondok rácsa-gúzsa Görnyeszt mint roncs rabot "(III. felv. 4. szín) Pedig Macbeth mindent megtett: népét gyakran vetette alá "idegenrendészeti eljárásnak", ahogyan ezt ma kifejeznék az igazság haramiái.

Megnyugtatásul három boszorkányhoz fordult jóslatért Macbeth, akik a megidézett szellemek révén három körülménytől óvták őt. Ezek sorban: 1."Macduff vészt hoz". (Macduff skót nemes, aki elmenekül Macbeth udvarából, és csatlakozik a megölt király fiához Angliában.) 2. "Légy vakmerő és véres és szilárd: Akit asszony szült, tenéked nem árt, Nem árt oly emberi erő". 3. "Légy oroszlánszív, büszke és kevély, Ne bánd, ki mért zúg és lázong; ne félj: Nem győz soha ellenség Macbethen, Míg a birnami erdő Dunsinane Dombjára nem vonul."

Macbeth a következőképp kalkulálhatott a hatalmát veszélyeztető három körülmény bekövetkezési esélyeiről. Ha asszony-szülte lény nem árthat neki (2. szerint), akkor ez felülírja a Macduff részéről rá leselkedő veszélyt (1. szerint). Ha 2. mégis bekövetkezne - aminek igen csekély a valószínűsége, hiszen ritka a nem-emberi lények beavatkozása Skócia dolgaiba -, akkor sem kell nagyon féltenie a hatalmát. Ugyanis másodiknak együtt kell teljesülnie azzal a tőle független 3. feltétellel, amelynek értelmében a birnami erdő Dunsinane dombjára vonul.

"Akkor soha" - kiáltott fel Macbeth, felismerve két, külön-külön igen csekély valószínűségű és egymástól független feltétel együttes teljesülésének sokszorta csekélyebb valószínűségét. Hiszen: "Ki toboroz erdőket? Hol a fa, amely kilép a földből? Drága szók! Ne mozdulj, lázadás, míg nem mozog Birnam erdeje." (IV. felv. 1. szín)

Történt azonban, hogy Macduff, aki császármetszéssel jött a világra, így nem asszony szülte természetes módon, az angolok és a skótok egyesített hadaival Dunsinane várához vonult Macbeth ellen, és a hadserege a közeli Birnam erdejének lombjaival álcázta magát vonulás közben, így ezen a módon indult meg a birnami erdő.

Shakespeare szavaival a Hírnök így szólt: "Őrt álltam a hegyen. Birnam felé Figyeltem, és úgy láttam, hogy az erdő Egyszerre megindult…három mérföldnyi körben Jön, mondom, jön az erdő." Az utolsó csatában pedig Macduff világosítja fel Macbethet: "Ess hát kétségbe, megszűnt A varázsod;…Macduffot idő Előtt az anyjából kellett kivágni." 

(V. felv. 5. és 6. szín)

A jóslat mindhárom feltétele teljesült tehát. Macbeth sorsa megpecsételődött.

Az Erzsébet-kori Anglia színházi nézői számára természetes volt a sok vérontás; de ezek mentén ne keressünk és ne is sugalljunk analógiákat. Mi a XXI. század uniós Európájában élünk, ahol a múlt módszerei már csak karaktergyilkossággá szelídülnek. Az azonban elgondolkodtató Shakepeare darabja kapcsán, hogy csekély valószínűségű feltételek is tudnak a körülmények alakulása folytán úgy rendeződni, hogy alkalmassá válnak az együttes teljesülésre. Továbbá, hogy éppen az a személy, aki ellenérdekelt a végkifejletben, hogyan járul hozzá a saját lépéseivel ehhez, miközben azt hiszi, hogy valójában az elkerülést biztosító lépéseket teszi meg. Ezt persze jól ismerjük Oidipus király történetéből is: mármint hogy a jóslat bekövetkezését gátolni szándékozó lépések hogyan járulnak hozzá a jóslat megvalósulásához.

Az újra olvasott Macbeth történet már a múltba tűnik. A múltat az emberek - történészek és laikusok egyaránt - feltevéseikkel ostromolják és a tárgyi rekvizitumaikat faggatják, hogy mi olvasható ki belőlük. A jövőt pedig reményeink, hiteink, vágyaink ölelik körül. De mi a helyzet a jelennel? Ráláthatunk-e tisztán, élesen a mi "Most-unkra"? Arra a Most-ra, ami egyidejű e kis írás megjelenésével, és amiben sokan osztozunk, élve a mindennapjainkat. Micsoda voltaképpen ez a mi Most-unk?

Ez a mi Most-unk ez: most megindult a birnami erdő.

Összefogás a népszavazásért

F. Á.
Publikálás dátuma
2014.02.01. 06:01
Ne hagyjuk, hogy a fejünk felett döntsenek FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Vasárnap délután mindenkit az Alkotmány utcába vár az Összefogás, aki velük együtt vissza akarja szerezni a haza önrendelkezését a haza kormányától - jelentette ki lapunknak Molnár Zsolt, az MSZP kampányfőnöke. A demokratikus ellenzék a tüntetéssel azt akarja elérni, hogy népszavazás döntsön a paksi bővítésről, ne a miniszterelnök és legszűkebb környezete. A szocialista politikus szerint Magyarországnak joga van megtudni, hogy Paks ügyében mit írt alá Orbán Viktor a magyarok nevében és joga van beleszólni a sorsába.

- Utcára hívják az embereket vasárnap, hogy együtt tiltakozzanak a paksi paktum ellen. Ez lesz az Összefogás első közös nagy megmozdulása. Elképzelhető, hogy ezzel valamiben is sikerül meghátrálásra kényszeríteniük a kormányt?
- Ezt a kormányt nem pusztán az összefogásban részt vevő pártok, hanem az ország fogja meghátrálásra kényszeríteni április 6-án. Most vasárnap azért gyűlünk össze, hogy jelezzük: Magyarország nem hagyja, hogy a feje felett döntsenek egy, a következő két évtizedet alapjaiban meghatározó kérdésben. A ma látott kormányzati ámokfutásnak bő két hónap múlva vége lesz. Vasárnap mindenkire számítunk, aki velünk együtt vissza akarja szerezni a haza önrendelkezését a haza kormányától. Ezért megyünk az Alkotmány utcába. Sajnos jól mutatja, hol tart az ország, hogy Alkotmány utca még van - de Alkotmány már nincs, csak a Fidesz alaptörvénye. Ezért kell április 6-án a változásra szavaznia mindenkinek.

- Paks része lesz a demokratikus ellenzék kampányának? Esetleg a szlogenek között is megjelenik majd?
- A haza önrendelkezéséről szól április 6. A kormány néhány embere, a miniszterelnök és legszűkebb környezete, vagy a magyarok irányítják sorsukat - ez a kérdés. Április 6-a népszavazás lesz az önrendelkezésrünkről. Innen nézve minden önrendelkezést korlátozó kérdés része a kampánynak a paksi szerződéstől az államosított közoktatáson át a kizsarolt és felélt nyugdíjvagyonig. Minden olyan ügyről beszélünk, amire Magyarországnak nincs még négy éve.

A demokratikus ellenzék együtt tüntet a paksi paktum ellen
Magyarországnak joga van megtudni, hogy mit írt alá a miniszterelnök Moszkvában

- Az Együtt-PM politikusai népszavazást is kezdeményeztek az atomerőmű bővítéséről. Ehhez is csatlakoznak az Összefogás pártjai?

- Mindannyian egyetértünk a szándékkal. A baloldal mindig is azt képviselte, hogy ebben az ügyben széleskörű társadalmi vitában dőljön el a végleges megoldás, átlátható, tisztességes, világos döntések formájában, és a végén akár népszavazási formában is. Ami most történt, abból világosan következik, hogy itt kell népszavazás: Magyarországnak joga van megtudni, hogy mit írt alá a miniszterelnök a magyarok nevében és joga van beleszólni a sorsába.

- A tüntetést eredetileg Önökkel egyeztetve Bajnai Gordon kezdeményezte. Várható, hogy a következő hetekben is külön-külön hirdetnek akciókat a kormányváltó demokratikus ellenzék szervezetei, a többiek pedig ezt követően csatlakoznak? Így ugyanis saját választóinak mindenki maga is megmutathatja az erejét.
- Az MSZP-Együtt-DK-PM-Liberálisok összefogása közös miniszterelnök-jelölttel, közös egyéni jelöltekkel, közös listával indul a választáson. A kampány is közös, mindenki azonos célért, közös program mellett kampányol. Az Összefogás pártjai ennek mentén kezdeményeznek akciókat, így történt ez Paks esetén is.

- Mit üzen a kormányváltást akaróknak a mostani demonstráció előtt?
- Legyenek ott az összefogásban velünk, mert otthonról, a fotelből elégedetlenkedve nem lehet leváltani a miniszterelnököt. Most az az időszak van, amikor a fotel helyett az utcán és a szavazófülkében kell kiállnunk magunkért és a hazánkért.

Orbánék cenzúrázták Bajnait

Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője a Facebookon kommentálta Orbán Viktor foglalkoztatási adatok kiválóságát magasztaló videóját, ám a posztot cenzúrázta Orbán Viktor, vagy azok, akik a nevében facebookoznak.

Bajnai a foglalkoztatási adatokat ünneplő Orbán Viktornak az alábbi üzenetet küldte: "Csak a kozmetikázott adatok szépek, Miniszterelnök úr!" - írta. Akkor lesz oka a miniszeterelnöknek örömre, ha versenyszférában alkalmazásban állók száma nem lesz 6 ezerrel alacsonyabb, mint 2010 azonos időszakában. Ha nem 19 és fél hónap lesz az átlagos munkakeresési idő, ha valaki munkanélkülivé válik.

Ha a közmunka nem álcázott munkanélküliség lesz és nem kell külföldre vándorolni a fiataloknak. Igaz, az 500 ezer Nyugaton dolgozó magyar pénze egyre többet ér itthon, hiszen tegnap már a 312 forintot is elérte az euró árfolyama... -jeghyezte meg a volt minisuzterelnök. "Ma reggel, a szokásos rádióinterjújában Ön próbálta mosni a kezeit, pedig a magyar gazdasági menekültek és a 312-es euró az ön unortodox gazdaságpolitikájának a csődjéről szólnak." - zárta Bajnai a bejegyzést.
A volt miniszterelnök kommentjét Orbán Viktor oldaláról hamarosan törölték.

Orbán: az oroszelleneség nevetséges

Európa jövője a nyugati identitás és a keleti aktivitás, azaz értékeink szilárd megőrzése mellett "gőzerővel" kell építeni a keleti gazdasági kapcsolatokat - írta válaszában Orbán Viktor miniszterelnök az Egyesült Államokban élő John Lukacsnak.

A magyarországi születésű, Corvin-láncos történész a múlt szombati Népszabadságban megjelent írásában a tervezett paksi atomerőmű-bővítésről szóló orosz-magyar megállapodással kapcsolatban arról értekezett, hogy az oroszokat el kell ismerni és tisztelni kell őket, "mint azt távoli rokonaink, a bölcs finnek teszik, de mi nem az oroszokhoz tartozunk". John Lukacs szerint nem szabad az oroszok felé "sündörögni", mert az talán végleges teher lehet hosszú időre, és a magyarság kárára válik.

Orbán szerint nem érdemes nagy súlyt adni a "muszkavezetői múltjával viaskodó" baloldal véleményének és a mai oroszellenesség nevetséges. "Azt képviselni, hogy a korábban kommunista Oroszországgal ne építsünk erős gazdasági kapcsolatokat, olyan, mintha valaki a német gazdasági kapcsolataink mélyítése ellen érvelne, mert azok meg nácik voltak" - fogalmazott a kormányfő.

Készülnek a szónokok

Vasárnap délután három órakor kezdődik az Alkotmány utcába az Összefogás pártjai közös, a paksi atomerőmű tervezett bővítése ellen szervezett tüntetése. A demonstráció első szónoka Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke lesz, majd az MSZP-s Szabó Imre volt környezetvédelmi miniszter, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, Jávor Benedek, az Együtt-PM társelnöke beszél. A nagygyűlést Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője zárja.

Bajnai a napokban arról beszélt, hogy a 3700 milliárd forintos bővítés minden magyar családnak 1 millió forintjába kerül. Ez a lépés növeli az államadósságot, az orosz hitel pedig kiszolgáltatottá teszi Magyarországot. A kormány azonban, amely máskor álkérdésekben is nemzeti konzultációt tartott, most nem tartja fontosnak, hogy ebben a nagyon is valóságos kérdésben kikérje polgárai véleményét. A kormányváltó ellenzék viszont népszavazást sürget az atomerőmű bővítéséről.

Összefogás a népszavazásért

F. Á.
Publikálás dátuma
2014.02.01. 06:01
Ne hagyjuk, hogy a fejünk felett döntsenek FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Vasárnap délután mindenkit az Alkotmány utcába vár az Összefogás, aki velük együtt vissza akarja szerezni a haza önrendelkezését a haza kormányától - jelentette ki lapunknak Molnár Zsolt, az MSZP kampányfőnöke. A demokratikus ellenzék a tüntetéssel azt akarja elérni, hogy népszavazás döntsön a paksi bővítésről, ne a miniszterelnök és legszűkebb környezete. A szocialista politikus szerint Magyarországnak joga van megtudni, hogy Paks ügyében mit írt alá Orbán Viktor a magyarok nevében és joga van beleszólni a sorsába.

- Utcára hívják az embereket vasárnap, hogy együtt tiltakozzanak a paksi paktum ellen. Ez lesz az Összefogás első közös nagy megmozdulása. Elképzelhető, hogy ezzel valamiben is sikerül meghátrálásra kényszeríteniük a kormányt?
- Ezt a kormányt nem pusztán az összefogásban részt vevő pártok, hanem az ország fogja meghátrálásra kényszeríteni április 6-án. Most vasárnap azért gyűlünk össze, hogy jelezzük: Magyarország nem hagyja, hogy a feje felett döntsenek egy, a következő két évtizedet alapjaiban meghatározó kérdésben. A ma látott kormányzati ámokfutásnak bő két hónap múlva vége lesz. Vasárnap mindenkire számítunk, aki velünk együtt vissza akarja szerezni a haza önrendelkezését a haza kormányától. Ezért megyünk az Alkotmány utcába. Sajnos jól mutatja, hol tart az ország, hogy Alkotmány utca még van - de Alkotmány már nincs, csak a Fidesz alaptörvénye. Ezért kell április 6-án a változásra szavaznia mindenkinek.

- Paks része lesz a demokratikus ellenzék kampányának? Esetleg a szlogenek között is megjelenik majd?
- A haza önrendelkezéséről szól április 6. A kormány néhány embere, a miniszterelnök és legszűkebb környezete, vagy a magyarok irányítják sorsukat - ez a kérdés. Április 6-a népszavazás lesz az önrendelkezésrünkről. Innen nézve minden önrendelkezést korlátozó kérdés része a kampánynak a paksi szerződéstől az államosított közoktatáson át a kizsarolt és felélt nyugdíjvagyonig. Minden olyan ügyről beszélünk, amire Magyarországnak nincs még négy éve.

A demokratikus ellenzék együtt tüntet a paksi paktum ellen
Magyarországnak joga van megtudni, hogy mit írt alá a miniszterelnök Moszkvában

- Az Együtt-PM politikusai népszavazást is kezdeményeztek az atomerőmű bővítéséről. Ehhez is csatlakoznak az Összefogás pártjai?

- Mindannyian egyetértünk a szándékkal. A baloldal mindig is azt képviselte, hogy ebben az ügyben széleskörű társadalmi vitában dőljön el a végleges megoldás, átlátható, tisztességes, világos döntések formájában, és a végén akár népszavazási formában is. Ami most történt, abból világosan következik, hogy itt kell népszavazás: Magyarországnak joga van megtudni, hogy mit írt alá a miniszterelnök a magyarok nevében és joga van beleszólni a sorsába.

- A tüntetést eredetileg Önökkel egyeztetve Bajnai Gordon kezdeményezte. Várható, hogy a következő hetekben is külön-külön hirdetnek akciókat a kormányváltó demokratikus ellenzék szervezetei, a többiek pedig ezt követően csatlakoznak? Így ugyanis saját választóinak mindenki maga is megmutathatja az erejét.
- Az MSZP-Együtt-DK-PM-Liberálisok összefogása közös miniszterelnök-jelölttel, közös egyéni jelöltekkel, közös listával indul a választáson. A kampány is közös, mindenki azonos célért, közös program mellett kampányol. Az Összefogás pártjai ennek mentén kezdeményeznek akciókat, így történt ez Paks esetén is.

- Mit üzen a kormányváltást akaróknak a mostani demonstráció előtt?
- Legyenek ott az összefogásban velünk, mert otthonról, a fotelből elégedetlenkedve nem lehet leváltani a miniszterelnököt. Most az az időszak van, amikor a fotel helyett az utcán és a szavazófülkében kell kiállnunk magunkért és a hazánkért.

Orbánék cenzúrázták Bajnait

Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője a Facebookon kommentálta Orbán Viktor foglalkoztatási adatok kiválóságát magasztaló videóját, ám a posztot cenzúrázta Orbán Viktor, vagy azok, akik a nevében facebookoznak.

Bajnai a foglalkoztatási adatokat ünneplő Orbán Viktornak az alábbi üzenetet küldte: "Csak a kozmetikázott adatok szépek, Miniszterelnök úr!" - írta. Akkor lesz oka a miniszeterelnöknek örömre, ha versenyszférában alkalmazásban állók száma nem lesz 6 ezerrel alacsonyabb, mint 2010 azonos időszakában. Ha nem 19 és fél hónap lesz az átlagos munkakeresési idő, ha valaki munkanélkülivé válik.

Ha a közmunka nem álcázott munkanélküliség lesz és nem kell külföldre vándorolni a fiataloknak. Igaz, az 500 ezer Nyugaton dolgozó magyar pénze egyre többet ér itthon, hiszen tegnap már a 312 forintot is elérte az euró árfolyama... -jeghyezte meg a volt minisuzterelnök. "Ma reggel, a szokásos rádióinterjújában Ön próbálta mosni a kezeit, pedig a magyar gazdasági menekültek és a 312-es euró az ön unortodox gazdaságpolitikájának a csődjéről szólnak." - zárta Bajnai a bejegyzést.
A volt miniszterelnök kommentjét Orbán Viktor oldaláról hamarosan törölték.

Orbán: az oroszelleneség nevetséges

Európa jövője a nyugati identitás és a keleti aktivitás, azaz értékeink szilárd megőrzése mellett "gőzerővel" kell építeni a keleti gazdasági kapcsolatokat - írta válaszában Orbán Viktor miniszterelnök az Egyesült Államokban élő John Lukacsnak.

A magyarországi születésű, Corvin-láncos történész a múlt szombati Népszabadságban megjelent írásában a tervezett paksi atomerőmű-bővítésről szóló orosz-magyar megállapodással kapcsolatban arról értekezett, hogy az oroszokat el kell ismerni és tisztelni kell őket, "mint azt távoli rokonaink, a bölcs finnek teszik, de mi nem az oroszokhoz tartozunk". John Lukacs szerint nem szabad az oroszok felé "sündörögni", mert az talán végleges teher lehet hosszú időre, és a magyarság kárára válik.

Orbán szerint nem érdemes nagy súlyt adni a "muszkavezetői múltjával viaskodó" baloldal véleményének és a mai oroszellenesség nevetséges. "Azt képviselni, hogy a korábban kommunista Oroszországgal ne építsünk erős gazdasági kapcsolatokat, olyan, mintha valaki a német gazdasági kapcsolataink mélyítése ellen érvelne, mert azok meg nácik voltak" - fogalmazott a kormányfő.

Készülnek a szónokok

Vasárnap délután három órakor kezdődik az Alkotmány utcába az Összefogás pártjai közös, a paksi atomerőmű tervezett bővítése ellen szervezett tüntetése. A demonstráció első szónoka Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke lesz, majd az MSZP-s Szabó Imre volt környezetvédelmi miniszter, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, Jávor Benedek, az Együtt-PM társelnöke beszél. A nagygyűlést Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője zárja.

Bajnai a napokban arról beszélt, hogy a 3700 milliárd forintos bővítés minden magyar családnak 1 millió forintjába kerül. Ez a lépés növeli az államadósságot, az orosz hitel pedig kiszolgáltatottá teszi Magyarországot. A kormány azonban, amely máskor álkérdésekben is nemzeti konzultációt tartott, most nem tartja fontosnak, hogy ebben a nagyon is valóságos kérdésben kikérje polgárai véleményét. A kormányváltó ellenzék viszont népszavazást sürget az atomerőmű bővítéséről.