Orosz piacra tör a magyar protézis

Publikálás dátuma
2014.01.31. 12:17
Fotó:thinkstock
Harminc orosz szakorvos előtt műt pénteken Jekatyerinburgban egy neves magyar ortopéd sebész. A bemutatóműtéten egy magyar cég protézisét ülteti be a professzor egy betegbe - értesült a HavariaPress. Dr. Hangody László, az Uzsoki Utcai Kórház ortopéd sebész professzora hajt végre bemutatóműtétet pénteken az oroszországi Jekatyerinburgban orosz szakorvosok előtt. A professzor egy 100 százalékban magyar cég, a Sanatmetal protézisével dolgozik a műtét során. A bemutatóműtét 30 orosz szakember - köztük 6 intézményvezető - kíséri figyelemmel.

A traumatológiai, ortopédiai, gerincsebészeti, fogászati, állatgyógyászati implantátumokat és nagyízületi (csípő és térd) protéziseket gyártó és forgalmazó Sanatmetal már nyolc éve van jelen az orosz egészségügyben termékeivel, két éve pedig saját disztribútor céggel is rendelkezik. A mostani bemutatótól azt várják, hogy az eddiginél is szélesebb körben terjedhetnek el a cég protézisei Oroszországban.  A bővülést nagyban elősegítheti, hogy tavaly május óta moszkvai irodával és helyi raktárkészlettel is rendelkezik a társaság, köszönhetően partnerének, az ugyancsak magyar Creative Expert Consulting exporttanácsadó cégnek, mely üzlet- és kereskedelemfejlesztést végez, elsősorban Oroszországban, Ukrajnában, Kazahsztánban és volt szovjet tagállamokban.

Szerző

Több mint 20 százalékkal több influenzás beteg

Publikálás dátuma
2014.01.29. 16:24

Az országban lassan terjed az influenza, országszerte 12 800, az előző héthez képest csaknem 22 százalékkal több beteget regisztráltak - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OKE) legfrissebb jelentésében. A 4. héten a fővárosban és 14 megyében emelkedett, 5 megyében csökkent az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A legtöbb beteget Pest, Bács-Kiskun és Győr-Moson-Sopron (189) megyében, a legkevesebb beteget Veszprém Somogy és Csongrád megyében jelentették a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok.

A betegek több mint kétharmada 15 és 59 év közötti volt, 22 százalék volt a gyermekek, több mint 10 százalék a 60 éven felüliek aránya. A 4. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról egy jelentés érkezett. Egy Veszprém megyei óvodában 111 gondozott és dolgozó közül 22 gyermek betegedett meg láz, köhögés, orrfolyás, torokfájás tüneteivel. A virológiai vizsgálat folyamatban van.

A Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumba beküldött mintákból háromban influenza A(H1N1)pdm09, egy esetben influenza A(H3) és két influenza B vírus jelenlétét mutatták ki. 

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központnak (ECDC) 15 európai ország jelzett fokozódó influenza aktivitást. Portugáliában, Spanyolországban és Angliában kiterjedt influenza járvány. Emellett több ország számolt be regionális járványokról, így Hollandia, Olaszország és Bulgária is.

Szerző

Agyi bénulás gyógyítása őssejt beültetéssel

Publikálás dátuma
2014.01.28. 17:09

Megkapta saját őssejtjeit az első magyar, oxigénhiány okozta agyi bénulásban szenvedő kisgyermek. A Cord Blood Center őssejtbank kiterjedt nemzetközi kapcsolatain és egyedülálló Segítő Kéz Programján keresztül a szakterület legfelkészültebb orvosait biztosította a kislány, Léna kezeléséhez az amerikai Duke Egyetemi Kórházban.

A múlt év végén Léna és szülei Amerikába utaztak, hogy a kislány Magyarországról elsőként részt vegyen a klinikai kutatás fázisában lévő őssejt kezelésben. A születéskori oxigénhiányos állapot miatt kialakult agyi bénulás, mely Léna esetében is fennáll, egyike azon őssejt kezeléseknek, mellyel ígéretes eredményeket értek el az orvosok világszerte.

Léna és ikertestvére 2011-ben jött világra. Bár a szülés természetesen indult, az első ikerlány, Léna szívritmus-ingadozása miatt az orvosok biztonságosabbnak látták a császármetszést. A kezdeti komplikációk ellenére az első hónapokban mindkét kislány egészségesen fejlődött, ám egyik napról a másikra Léna bal karja és lába merevvé vált, melyet szakemberek szerint az anyaméhben vagy a születéskor kialakult oxigénhiány vagy agyvérzés okozhatott.

A vállalat Segítő Kéz Programja, mely szükség esetén biztosítja a saját köldökzsinórvérből származó őssejt kezelést, rendszeresen tájékoztatja hírlevelében ügyfeleit az őssejt kezelések legújabb eredményeiről. Így értesült Léna édesanyja is először arról, hogy az agyi bénulás gyógyítható lehet a köldökzsinórvérből származó őssejtek segítségével.  Miután Léna szülei felvették a kapcsolatot a Cord Blood Center munkatársaival, és megbizonyosodtak afelől, hogy ez a transzplantáció egy kockázatmentes beavatkozás, úgy döntöttek, belevágnak.

A kezelést megelőzően az őssejtbank szakértői csapata és a gyermekkori agyi bénulás kísérleti gyógyításában világviszonylatban is az élen járó Duke Egyetemi Kórház orvosai megvizsgálták Léna születésekor levett őssejt mintákat. A CBC laboratóriumában tárolt egységeket mindkét vizsgálat megfelelőnek találta. Léna mintájával a vállalat így már 43. alkalommal bizonyította szakmai megbízhatóságát a felhasználásra kiadott őssejt egységek tekintetében.

A Cord Blood Center számára fontos, hogy az őssejt levétel és tárolás mellett az őssejt kezelést is elérhetővé tegye az arra rászoruló betegeinek. „Örülök, hogy Segítő Kéz Programunkkal hozzájárulhatunk az őssejt kutatás sikerességéhez, valamint szakmai és pénzügyi támogatásunkkal az orvostudomány legmodernebb kezeléseit biztosíthatjuk ügyfeleink számára.” – mondta Dr. Pance Miklós a Cord Blood Center Magyarország vezetője.

2013 decemberében Léna sikeresen megkapta saját őssejtjeit az amerikai kórházban. Miután az orvosok infúzióban beadták a sejteket, a kislány testében azok eljutnak a sérült területekre, ahol elősegíthetik a károsodott agysejtek regenerációját.  A kezelést követően nem jelentkeztek mellékhatások, így a beültetés után Léna hamarosan hazamehetett.

„Amikor a sejtek bekerülnek a szervezetbe, hormonokat hoznak létre, amelyek jeleket közvetítenek az agysejtekbe, hogy helyreállítsák az agyfunkciót. Az eddigi tapasztalatok szerint úgy gondolom, leghamarabb három-hat hónapon belül észlelhetünk bármilyen változást.” – magyarázta Dr. Joanne Kurzberg, a Duke Egyetemi Kórház, Gyermek Őssejt Transzplantációs Osztály vezetője.

A szülők előrelátó gondoskodásának köszönhető, hogy az ikrek születésekor levetették a köldökzsinórvért, így a Segítő Kéz Programmal most Léna egyedülálló lehetőséget kapott.

Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar fel kell használnunk az őssejteket. Gyermekednek mindent szeretnél megadni, hogy segítsd, ezért örülök, hogy éltünk ezzel az életben egyszer adódó lehetőséggel és levetettük Léna köldökzsinórvérét.”- mondta a kislány édesanyja.

A Cord Blood Center tavaly indította útjára Segítő Kéz Programját, amely a régióban Lénán kívül már két agyi bénulásban szenvedő gyermeknek biztosított őssejt transzplantációt Romániában és Szlovákiában. A vállalat a jövőben is áll azon ügyfelei rendelkezésére, akiknek az őssejt kezelés segítséget jelenthet.

Léna történetéről készült filmet itt tekintheti meg.

Szerző