Köztér - Szabad

"Azon előadók, akik ellen érvényes büntetőeljárás folyik, vagy közbotrányt okozó viselkedésük bizonyított, automatikusan kizárhatóak a pályázók közül" - az Eurovíziós Dalfesztivál magyar előválogatója, a Dal pályázati feltételei között szerepel e kitétel. Ha nem volna fontos, az MTVA sem írta volna le: ha büntetőeljárás alatt állsz, nem szerepelhetsz. Ilyen egyszerű.

Ám miután ipari kamera rögzítette a Hajógyári szigeten tavaly, hogy az egyik induló, Kállay Saunders András két barátjával összevert két embert, kétségek merültek fel. Az MTVA kitalálta: nem veszi figyelembe saját szabályzatát, mert "egyelőre tisztázatlan a tényállás". "Méltányossági szempontok" miatt nem zárják ki az énekest. Tehát az életveszélyt okozó testi sértés miatt folyó nyomozás ellenére Kállay mégis felléphet a ma esti műsorban. Meglepő módon éppen egy erőszakellenes számmal.

De a "tisztázatlan tényállás" persze nem vonatkozik a börtönbe kívánt baloldali politikusokra. Szebeni István káromkodása azonnali kirúgást ér, de verekedni méltányolható dolog. Ha még nem is kötelező, itt, a nőverő képviselők országában, azért szabad. Akinek nem tetszik, majd kap egyet.

Szerző
Témák
MTVA

Pénz nincs, így a felújítás sem jöhet szóba

A kormány nem ad uniós pénzt a 3-as metró felújítására, ha pénzt akartok, vegyetek fel hitelt. Röviden így lehetne összefoglalni azt a levelet, amit értesüléseink szerint Németh Lászlóné fejlesztési miniszter küldött a fővárosnak. 

 A napokban megjelent híradás szerint a korábbi tervekkel ellentétben nem kicserélik, hanem csak felújítanák a 3-as metró szerelvényeit, mert ez tűnik a legolcsóbb megoldásnak. Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke szerint egyelőre pénz egyik megoldásra sincs, és a főváros hitelt sem tud felvenni, hiszen ahhoz kormányengedélyre lenne szükség.

Még ha a kabinet áldását is adná a kölcsönre, nem könnyű 60 milliárd forintot szerezni, hiszen a BKV-t továbbra is nyomasztja a már egyszer átütemezett hitelállomány, amit az állam nem vállalt át. Dorner az öreg kocsik felújítását szakmailag a legrosszabb megoldásnak tartja és felhívta a figyelmet arra, hogy a fővárosban minden metróberuházás egyben állami nagyberuházás is, amely csak nemzetgazdaságilag és nemzetbiztonságilag értelmezhető.

A 3-as metró járműproblémái kapcsán a VEKE átmeneti megoldásként a Moszkvában felszabaduló, jóval fiatalabb, a budapestiekkel típusazonos kocsik bérlését vagy vételét javasolja, amelyekkel a legrosszabb állapotú kocsik kiválthatók. Végleges megoldásként pedig a licenc vásárlást javasolják. Ilyen mennyiségű jármű gyártására már megéri ipartelepítést alapítani, Magyarországon pedig számos üzem lenne képes a vasúti járművek között egyszerűnek számító metrókocsik legyártására.

A licenc lehetővé tenné, hogy ne kelljen egyszerre óriási összeget a gyártásba fektetni. Ez a megoldás pedig a HÉV kocsikra is értelmezve 20 éves távlatú, komoly munkahelyteremtő beruházás lehetne. Javaslatukkal egyelőre nem foglalkozik a kormány.

Szerző

A jog számít, nem az élet

Csak akkor kerülhet Magyarországra a Bora Borára csalt anya válóperes ügye, ha a kinti bíróság nem ragaszkodik a kizárólagos joghatósághoz. A nemzetközi magánjogról szóló törvény alapján hazánknak nincs ilyen felhatalmazása. Az apa ellen csalás és közokirat-hamisítás, valamint a hatóság félrevezetése miatt folyt nyomozás, itthon és kint nemi erőszakért és kiskorú veszélyeztetéséért büntetőeljárás miatt vizsgálódnak. 

Három nemzetközi jogász sem tudott egyértelmű választ adni, miért ne tárgyalhatná a Bora Borán fogva tartott nő, és gyereke ügyét a magyar bíróság. Egy neve elhallgatását kérő bíró úgy véli, elég nagy a baj. Nagyon sok részletet kellene ismerni a pontos válaszhoz - mondta -, de ha a kinti bíróság az itthoni, kizárólagos joghatóság megállapításához ragaszkodik, akkor nem kerülhet Magyarországra az ügy, ugyanis hazánknak a nemzetközi magánjogról szóló törvény alapján ebben az ügyben nincs ilyen joga. Ha a kizárólagosságtól eltekint a kinti bíróság, akkor itthon lefolytatható a válóper.

Mint lapunkban megírtuk, Nyíri-Kovács Patrícia és csaknem öt éves kisfia hiába akarnak hazajönni a szigetről, nem tehetik. A koreai származású francia állampolgárságú férj a házasságuk megmentésének ígéretével csábította őket a szigetre. A férfi korábban számos alkalommal súlyosan bántalmazta a feleségét, nemi erőszakért és kiskorú veszélyeztetéséért Magyarországon és Polinéziában is büntetőeljárás folyik a férfi ellen, emellett tavaly közokirattal való visszaélés miatt nyomozást rendelt el itthon a legfőbb ügyész.

Az apa ellenbüntetőeljárás folyik itthon és Bora Borán
A kinti bíróság állásfoglalásától függ, tárgyalható-e itthon a válóper
Ahol Patrícia él, jelenleg dengue láz járvány pusztít

A férj kint elkobozta felesége és fia útlevelét, és megsemmisítette a család visszaútra szóló repülőjegyét. Dokumentumokat hamisított azért, hogy "hivatalos" lakhelyet színleljen Bora Borán. Ennek felhasználásával tudott bírósági eljárást kezdeményezni ott, azt kérte, hogy a gyermeket nála helyezzék el, és ott folytassák le a válópert. A helyi bíróság ideiglenes intézkedésével úgy rendelkezett a gyermek elhelyezéséről, hogy a kisfiúnak egy hetet apjánál, egy hetet anyjánál kell töltenie, továbbá megtiltotta, hogy a gyerek elhagyja Francia Polinézia területét.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a folyamatban lévő ügyre hivatkozva érdemi információval nem szolgált lapunknak. Így nem tudjuk, hogy a KIM továbbította-e a Patrícia válókeresetét elutasító döntés elleni fellebbezését a kinti hatóságnak. Azt ugyanis a férjnek észrevételeznie kell mielőtt a bírói felterjeszti azt.

Akik itthon támadják Patríciát

Az egyik internetes hozzászóló úgy véli, "az apának is joga van ragaszkodni a fiához, egy valóperben miért kéne mindig az anya javára dönteni." Ám, ha az apa tisztességesen szeretne harcolni a gyerekéért, akkor Franciaországban tenné ezt, és nem csábította volna feleségét a szigetre, ahol Patrícia eleve vesztes pozícióból indult a válási és a gyermekelhelyezési perben.

Más azt kifogásolta, hogy miért "nyafog" Patrícia Bora Borán, mikor az "nem csúnya hely, üldögéljen, lógassa a lábát, érezze jól magát". Csakhogy ez így nem igaz. A lagúnán cölöpökre épült luxusszállodák paradicsomi körülményeket ígérnek a nyaralóknak napi 800 euróért, de a Vaitapé nevű, 2000 fős faluban jelenleg dengue láz járvány tarol. A helyi hatóságoknak nincs eszköze, terve, az orvosoknak pedig gyógyszere a sziget lakosait érintő, szúnyog által terjesztett, nagyon magas lázzal, erős fájdalommal, bőrkiütéssel, valamint izom- és ízületi fájdalmakkal járó betegség ellen.

Patríciát, és a segítségére a helyszínre utazó családtagokat is leterítette a betegség. A kisfiú egyelőre egészséges, de az iskolába, ahová jár nagyon sok a beteg. Korábban a vizsgálat miatt a helyszínen tartózkodó Sófi Gyula is úgy fogalmazott: "a két faluból álló szigeten több ezren élnek, egyetlen közért van, és nincs orvosi ellátás. A zsúfolásig telt piacon rothadó gyümölcsöket, és legyektől hemzsegő halat árulnak".

Szerző
Témák
per Bora Bora