Előfizetés

Váratlanul vallomást tett a Prisztás-gyilkosság egyik vádlottja

Váratlanul vallomást tett a Prisztás-gyilkosság egyik vádlottja péntek délelőtt a Fővárosi Törvényszéken, emiatt az ügyész a többórás vádbeszédét csak délután kezdhette el. Az ügyész fegyházbüntetést kért mindhárom vádlottra. A tárgyalás hétfőn folytatódik a védők beszédeivel.

A büntetőperben P. Tamást és két társát a több mint másfél évtizeddel ezelőtti Prisztás-gyilkossággal vádolja az ügyészség. P. Tamást az emberölés megrendelésével vádolják, F. Ferencet azzal, hogy a bűncselekmény helyszínére csalta Prisztás Józsefet, míg H. Istvánt azzal, hogy lelőtte a vállalkozót. A bűncselekményben való részvételt mind a hárman tagadják. A gyilkosság hátterében egy három ingatlannal kapcsolatos elszámolási vita állhat.

A tárgyalás péntek reggel iratismertetéssel kezdődött, majd egy rövid szünet után kezdődött volna a perbeszéd, amikor F. Ferenc jelezte, hogy vallomást kíván tenni. A férfi mostani vallomásának azért van jelentősége, mert korábban visszavonta vallomását, utólag arra hivatkozva, hogy megfenyegették.

F. Ferenc a vád szerint - P. Tamás ismerőseként - a III. kerületi Ladik utcai tetthelyre csalta az áldozatot 1996. november 1-jén, és ott P. Tamás testőre pisztollyal fejbe lőtte a kocsijába beszálló Prisztás Józsefet, a férfi a helyszínen meghalt.
F. Ferenc vallomásában arról beszélt, hogy P. Tamás korábban jelezte neki, találkozni akar Prisztás Józseffel, és ebben a segítségét kérte. Jelezte, nem tudta, P. Tamás miért akart Prisztással találkozni, de megígérte, hogy jelentkezni fog a megadott mobilszámon.

Elmondta, néhány nappal később Prisztással a kerületi önkormányzat egyik hivatalába mentek egy ingatlanátírást intézni, ez előtt nem sokkal hívta telefonon P. Tamást, hogy hova készülnek, és hogy most tud beszélni Prisztással. P. Tamás ekkor azt mondta, hogy nem ér rá, nem tud a helyszínre menni, más dolga van.

Nem sokkal később a Ladik utcai önkormányzati épület előtt az autójába beszálló Prisztást egy kerékpáros lelőtte, majd elmenekült. F. Ferenc ugyancsak az autónál állt, de állítása szerint nem látta az elkövetőt, amikor a lövést leadta, csak akkor, amikor már 30-40 méterre járt. Vallomásában azt is mondta, szerinte H. István nem lehet a gyilkos, mert nem egyezik a testalkata a biciklin látott emberével, és soha nem is látta őt.

F. Ferenc, miközben felolvasta vallomását, többször is könnyeivel küzdött, amikor Prisztás haláláról és az őt ért fenyegetésekről beszélt. A vallomás után a bíró, az ügyész, a védők és a vádlottak is kérdezhették F. Ferencet. P. Tamás számos kérdést tett fel F. Ferencnek, megpróbálva azokkal a vallomás "életszerűtlenségére" rámutatni, végül a bíró arra hívta fel a figyelmét, hogy a tárgyalást ő vezeti, nem pedig a vádlott.

F. Ferenc közölte, soha nem állította azt, hogy P. Tamás részt vett volna a bűncselekményben, az korábban csak egy rövid időre merült fel benne, és P. Tamás kérdésére úgy fogalmazott, "nagyon tiszta a lelkiismerete" az ügyben.
F. Ferenc vallomásával kapcsolatban P. Tamás megerősítette korábbi állítását, ami szerint ő soha nem kérte F. Ferencet arra, hogy szervezzen találkozót Prisztással.

A tárgyalás délután az ügyészi vádbeszéddel folytatódott, ebben egyebek mellett az is elhangzott, hogy P. Tamás korábbi neve H. Tamás volt, már két alkalommal büntették, és összesen két és fél évet töltött fogvatartásban.

Az ügyész arról beszélt, hogy a bűncselekmény felderítését nagyban segítette a mobiltelefonok híváslistája, illetve a cellainformációk, és ezek között kiemelten F. Ferenc hibája: a gyilkosság előtt tévedésből először mobiltelefonon hívta fel P. Tamást, majd - miután a hívott feltehetőleg erre kérte - néhány perccel később egy nyilvános fülkéből.

Az ügyész szerint F. Ferenc tudatosan hamis személyleírást adott a gyilkosság végrehajtásával vádolt H. Istvánról, hogy tévútra vezesse a nyomozást. Arról is beszélt, hogy szerinte F. Ferenc azért fakad sírva, amikor Prisztás haláláról esik szó, mert bűntudata van abban, hogy a barátja megölésében vállalt szerepet.

Az ügyész fegyházbüntetést és közügyektől való eltiltást kért mindhárom vádlottra. Utalt arra, hogy a bűncselekmény büntetési tétele az akkori jogszabályok szerint 10-től 15 évig terjedhet.

P. Tamás egy időben a legkeresettebb magyar bűnözők listáját vezette, 2012 júliusában elfogták, és előzetes letartóztatásba helyezték. A hatóságok őt gyanúsították meg a négy halálos áldozatot követelő 1998-as Aranykéz utcai robbantással (amelyben meghalt a sajtóban rendőrségi informátorként is emlegetett Boros József Károly), továbbá Seres Zoltánnak és testőrének 1999-es tahitótfalui meggyilkolásával is.

A Prisztás-ügy büntetőperében az ügyészség nyereségvágyból, előre kitervelten elkövetett emberöléssel vádolja P. Tamást felbujtóként.
P. Tamás és társainak büntetőpere továbbra is rendkívüli biztonsági intézkedések mellett folyik, a teremben - váltásban - folyamatosan a Terrorelhárítási Központ tíz maszkos, géppisztollyal felfegyverzett munkatársa vigyázta a vádlottakat.

Szakályt kizárnák az Akadémiáról

Publikálás dátuma
2014.01.31. 20:10
Azt kérik, hogy ne csak plágium és tudományetikai kérdések miatt lehessen eltávolítani egy tagot FOTÓ: K 2 PRESS
Módosíthatják a Szakály-botrány miatt a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) etikai szabályzatát, amely jelenleg nem teszi lehetővé, hogy morális ügyek miatt eltávolítható legyen egy köztestületi tag - erre csak súlyos tudományetikai vétség esetén van mód. A zsidók 1941-es első deportálását "idegenrendészeti eljárásnak" nevező Szakály Sándor köztestületből való kizárása az MTA Filozófiai és Történettudományi Osztályában merült fel. A kormány eddig védte a Veritas Intézet élére kinevezett történészt.

Igény volna rá, de jogi lehetőség nincs Szakály Sándor kizárására az MTA tagjainak sorából. Ez azonban változhat, ugyanis a kormány által alapított Veritas Történetkutató Intézet élére kinevezett Szakály botránya miatt módosíthatják az akadémia etikai szabályzatát. A 2006-ban az MTA tagjává avatott Szakály botrányt kavart azzal, hogy január közepén a mintegy 20 ezer, nem magyar állampolgárságú magyar zsidó 1941-es Kamenyec-Podolszkba történt deportálását "idegenrendészeti eljárásnak" nevezte. Azonnal tiltakozott a Mazsihisz, továbbá ellenzéki pártok, civil szervezetek és persze történészek, amiért Szakály relativizálta az etnikai tisztogatást. Az intézetvezető utóbb bocsánatot kért ugyan, de jelezte, ő csak az akkori "szakkifejezést" használta, amiért úgy látszik, "megkövezés jár".

Ha az nem is, az MTA II. számú tudományos osztálya, a Filozófiai és Történettudományok Osztálya szokásos hó végi ülésén, csütörtökön felmerült Szakály kizárásának lehetősége az MTA-ból. Mint az ülésen részt vevő Heller Ágnes lapunknak elmondta, hamar kiderült, hogy Szakály köztestületi tagságát erre hivatkozva nem lehet visszavonni. Pedig - tette hozzá a filozófus - azzal minden résztvevő egyetértett, hogy elítélendő a történész kijelentése, sőt a történteket emlékezetpolitikai kérdésként egy tudományos konferencián is elemezni kellene, ám az akadémiai törvény jelenleg ilyen esetben nem teszi lehetővé egy köztestületi tag eltávolítását.

Ezért a Filozófiai és Történettudományok Osztálya az ülés jegyzőkönyvében rögzítette: felkéri az MTA etikai bizottságát arra, hogy ne csak plágium és más tudományetikai kérdések miatt lehessen eltávolítani valakit, hanem akár ilyen vagy ehhez hasonló esetekben is - mondta kérdésünkre Török László osztályelnök-helyettes. Hozzátette: javasolták, hogy az etikai kódexben legalábbis lehetőség nyíljon ilyen esetekben a köztestületből való esetleges kizárás egzakt mérlegelésére.

Ismert, Szakály kijelentése ellen tiltakozva nemrég Randolph L. Braham világszerte ismert holokausztkutató visszaadta magas magyar állami kitüntetését, de szavainak egyéb nemzetközi visszhangja is volt. A DK-s Oláh Lajos, továbbá a szocialista Lendvai Ildikó is Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult emiatt írásbeli kérdésével. Lendvai sürgette az Országgyűlés emberi jogi bizottsága összehívását is, a DK pedig holokauszttagadás miatt feljelentést is tett Szakály ellen.

Lázár tárgyalna

Összehívta csütörtökre a 2011-ben létrehozott Zsidó Közösségi Kerekasztalt Lázár János, Miniszterelnökséget vezető államtitkár; ezen "lehetőség nyílik a magyarországi zsidó közösségeket foglalkoztató kérdések megvitatására". Kérdés milyen eredménnyel, ugyanis Orbán Viktor a Mazsihisznak írt levelében kiállt a szervezet által ellenzett '44-es emlékmű mellett, a többi aggályos kérdésre pedig még csak nem is reagált. Pedig a Mazsihisz kilátásba helyezte a holokauszt emlékév "bojkottját" is. Erről viszont csak a kerekasztal ülése után, a jövő vasárnapra összehívott közgyűlésén döntenek.

A Mazsihisz belső felmérése szerint a többség a bojkott mellett van; az internetes kérdőívet 24 óra alatt csaknem kétezren töltötték ki. A Szabadság téren ma 15 órától tiltakoznak az ellenzéki Összefogás pártjai és civilek - nemcsak a tervezett emlékmű, hanem az ellen is, hogy február 8-án több szélsőjobboldali szervezet megemlékezne a 69 évvel ezelőtti úgynevezett becsület napjáról, a Várból való német kitörésről.

Szakályt kizárnák az Akadémiáról

Publikálás dátuma
2014.01.31. 20:10
Azt kérik, hogy ne csak plágium és tudományetikai kérdések miatt lehessen eltávolítani egy tagot FOTÓ: K 2 PRESS
Módosíthatják a Szakály-botrány miatt a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) etikai szabályzatát, amely jelenleg nem teszi lehetővé, hogy morális ügyek miatt eltávolítható legyen egy köztestületi tag - erre csak súlyos tudományetikai vétség esetén van mód. A zsidók 1941-es első deportálását "idegenrendészeti eljárásnak" nevező Szakály Sándor köztestületből való kizárása az MTA Filozófiai és Történettudományi Osztályában merült fel. A kormány eddig védte a Veritas Intézet élére kinevezett történészt.

Igény volna rá, de jogi lehetőség nincs Szakály Sándor kizárására az MTA tagjainak sorából. Ez azonban változhat, ugyanis a kormány által alapított Veritas Történetkutató Intézet élére kinevezett Szakály botránya miatt módosíthatják az akadémia etikai szabályzatát. A 2006-ban az MTA tagjává avatott Szakály botrányt kavart azzal, hogy január közepén a mintegy 20 ezer, nem magyar állampolgárságú magyar zsidó 1941-es Kamenyec-Podolszkba történt deportálását "idegenrendészeti eljárásnak" nevezte. Azonnal tiltakozott a Mazsihisz, továbbá ellenzéki pártok, civil szervezetek és persze történészek, amiért Szakály relativizálta az etnikai tisztogatást. Az intézetvezető utóbb bocsánatot kért ugyan, de jelezte, ő csak az akkori "szakkifejezést" használta, amiért úgy látszik, "megkövezés jár".

Ha az nem is, az MTA II. számú tudományos osztálya, a Filozófiai és Történettudományok Osztálya szokásos hó végi ülésén, csütörtökön felmerült Szakály kizárásának lehetősége az MTA-ból. Mint az ülésen részt vevő Heller Ágnes lapunknak elmondta, hamar kiderült, hogy Szakály köztestületi tagságát erre hivatkozva nem lehet visszavonni. Pedig - tette hozzá a filozófus - azzal minden résztvevő egyetértett, hogy elítélendő a történész kijelentése, sőt a történteket emlékezetpolitikai kérdésként egy tudományos konferencián is elemezni kellene, ám az akadémiai törvény jelenleg ilyen esetben nem teszi lehetővé egy köztestületi tag eltávolítását.

Ezért a Filozófiai és Történettudományok Osztálya az ülés jegyzőkönyvében rögzítette: felkéri az MTA etikai bizottságát arra, hogy ne csak plágium és más tudományetikai kérdések miatt lehessen eltávolítani valakit, hanem akár ilyen vagy ehhez hasonló esetekben is - mondta kérdésünkre Török László osztályelnök-helyettes. Hozzátette: javasolták, hogy az etikai kódexben legalábbis lehetőség nyíljon ilyen esetekben a köztestületből való esetleges kizárás egzakt mérlegelésére.

Ismert, Szakály kijelentése ellen tiltakozva nemrég Randolph L. Braham világszerte ismert holokausztkutató visszaadta magas magyar állami kitüntetését, de szavainak egyéb nemzetközi visszhangja is volt. A DK-s Oláh Lajos, továbbá a szocialista Lendvai Ildikó is Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult emiatt írásbeli kérdésével. Lendvai sürgette az Országgyűlés emberi jogi bizottsága összehívását is, a DK pedig holokauszttagadás miatt feljelentést is tett Szakály ellen.

Lázár tárgyalna

Összehívta csütörtökre a 2011-ben létrehozott Zsidó Közösségi Kerekasztalt Lázár János, Miniszterelnökséget vezető államtitkár; ezen "lehetőség nyílik a magyarországi zsidó közösségeket foglalkoztató kérdések megvitatására". Kérdés milyen eredménnyel, ugyanis Orbán Viktor a Mazsihisznak írt levelében kiállt a szervezet által ellenzett '44-es emlékmű mellett, a többi aggályos kérdésre pedig még csak nem is reagált. Pedig a Mazsihisz kilátásba helyezte a holokauszt emlékév "bojkottját" is. Erről viszont csak a kerekasztal ülése után, a jövő vasárnapra összehívott közgyűlésén döntenek.

A Mazsihisz belső felmérése szerint a többség a bojkott mellett van; az internetes kérdőívet 24 óra alatt csaknem kétezren töltötték ki. A Szabadság téren ma 15 órától tiltakoznak az ellenzéki Összefogás pártjai és civilek - nemcsak a tervezett emlékmű, hanem az ellen is, hogy február 8-án több szélsőjobboldali szervezet megemlékezne a 69 évvel ezelőtti úgynevezett becsület napjáról, a Várból való német kitörésről.