Felháborodott a kézilabda-szövetség

Éles hangú közleményben fejezte ki nemtetszését a Magyar Kézilabda Szövetség a Nemzeti Sport tegnapi címlapja miatt. A sportlap Mi már tudjuk! Németh András lesz a kapitány - főcímmel jelent meg kedden, amit a szövetség "alig több mint egy nappal Karl Erik Böhn halálát követően" kegyeletsértőnek tart.

Az MKSZ az NS információt sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, s rámutatott, a kitétel ezúttal nem a diplomáciai szakzsargon: a szövetségi kapitány kinevezése az MKSZ elnökségének jogköre, márpedig a testület semmiféle döntést nem hozott még az ügyben.

A morális problémákról szólva ez áll a kommünikében: "A szövetség a Karl Erik Böhn halálát követő gyász időszakában nem tud és nem is akar olyan éles fordulatot venni, mint a Nemzeti Sport, amely hétfői lapszámának címlapján még norvégul is búcsúztatta az elhunyt kapitányt (Nyugodj békében! Hvil i fred!), ám egy nappal később - hírversennyé silányítva a gyászt - már büszkén hirdette, hogy "már tudja" az utód nevét, miközben ugyanabban a lapszámban azt írja: "valóban nem lenne elegáns az előző kapitány halálának másnapján kihirdetni, ki az utód"".

A szervezet leszögezi, hogy "utóbbi megállapítással messzemenőkig egyetért", továbbá hogy Karl Erik Böhn temetéséig semmilyen módon nem foglalkozik a norvég szakember utódlásának kérdésével, így értelemszerűen ki sem nevezi az új szövetségi kapitányt. A vasárnap elhunyt szakembert február 11-én a norvégiai Sandefjordban helyezik örök nyugalomra.

Miután bő tíz hónap múlva lesz a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Eb, az utódlás kérdését nem lehet sokáig halogatni. A Nemzeti Sport szerint az MKSZ három jelöltről, a francia Olivier Krumbholzról, a dán Jakob Vestergaardról és Németh Andrásról kezdett tárgyalásokat, és végül a magyar szakemberre esett a választás.

Frissítve: 2014.02.04. 21:39

Puskás: mellélövés

Publikálás dátuma
2014.02.05. 06:53
Már morális kérdésekben is a felcsúti uradalomban ítélkeznek FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kommunikációs részlege megakadályozta, hogy lapunk interjút készítsen Tajti Mátyással - a PFLA ifjú tehetségével, aki nemrégiben próbajátékon járt a Real Madridnál és a Barcelonánál, s akinek utóbbi egylet szerződést is ajánlott -, így áttételesen annak is gátat szabott, hogy a felcsúti intézményben zajló szakmai munkát méltassuk. Az indoklás: a Népszava nem volt korrekt, amikor január közepén arról cikkeztünk, hogy Orbán Viktor maga hívatta meg önmagát az Aranylabda-díjátadóra.

Saját sérelmei miatt saját játékosát bünteti a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia. Ezzel a ténnyel találtuk szembe magunkat, amikor szerettünk volna egy könnyed telefonos interjút készíteni az intézmény egyik tehetségével.

A történet ott kezdődik, hogy - miként arról korábban lapunk is beszámolt - Tajti Mátyásnak nemrégiben páratlan élményben volt része. A PFLA tanoncának hároméves szerződést ajánlott a Barcelona, de ahelyett, hogy azon nyomban elfogadta volna, kivárt.

Mert az előző héten a Real Madridnál vett részt próbajátékon, s egy Puskás-akadémista nyilván jobban kedveli a legendás névadó csapatát, mint a katalán óriást. Azt terveztük, az ifjú Tajtit kifaggatjuk döntése okairól, tapasztalatairól, mit látott, mit hallott, mit érzett, milyen volt a spanyolországi munka, hogyan kommunikált, hogyan ment neki a játék, mennyire fáradt el, sőt, elfáradni egyáltalán maradt-e ideje a rengeteg élmény közepette?  Nem jutott rá lehetőségünk.

Minthogy tagja az U16-os válogatottnak, a Magyar Labdarúgó Szövetségnél tudakoltuk a telefonszámát. A játékosét, talán mert kiskorú, nem adták ki, viszont abban maradtunk, megkeressük az édesapját. Tajti József a Puskás Akadémia szakmai igazgatója.  "A szakember elérhetőségében Bruckner Péter, a PFLA kommunikációs igazgatóhelyettese bizonyára segíteni tud" - szólt a segítőkész MLSZ-alkalmazott javaslata.

Munkatársunk annak rendje és módja szerint elújságolta tervét Brucknernek. Amikor meghallotta, miféle nagy horderejű ügyben kérünk segítséget, feletteséhez, Szöllősi György kommunikációs igazgatóhoz irányított.  Szöllősi közölte: szó sem lehet interjúról! "Sajnos nem áll módunkban interjút adni a Népszavának, miután lapjuk nem volt korrekt, amikor január közepén a Puskád-díj átadásának körülményeiről cikkeztek" - szólt Szöllősi.

A beszélgetés itt véget ért, így abba nem mentünk bele, hogy mi nem többüktől kértünk interjút, hanem csak Tajtitól, miként abba sem, lapunk vajon mikor volt inkorrekt?

Talán amikor lelepleztük, hogy a PFLA állításával ellentétben nem a FIFA elnöke, Joseph Blatter kérte fel Orbán Viktor miniszterelnököt, az akadémia alapítóját az év legszebb gólját szerző játékost megillető elismerés átadására? Hanem - miként azt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség világosan tudtunkra hozta - Felcsútról érkezett a fölajánlkozás: Orbán szívesen pódiumra lépne az Aranylabda-gálán.

Ott kérnek rajtunk korrektséget, ahol mindent megtettek, hogy megtiszteltetésként állítsanak be egy olyan aktust, ami legalábbis piti és szánalmas. Bár az is lehet, hogy az a cikkünk csapta ki a felcsúti biztosítékot, amelyben Orbán Puskáshoz fűződő groteszk viszonyát részleteztük, előhozakodván azzal, hogy a legendás játékosnak soha semmi köze nem volt a településhez, most meg ott van csodálatos pályafutásának egész hagyatéka is.

Erre rámutatni inkorrekt? Bezzeg kisajátítani a legkiválóbb magyar labdarúgó emlékét nem az…  Mindezt tetézi: az akadémia a sértődöttségét az egyéni és szakmai sikerek elé helyezi. Nem csupán Magyarországon különleges, ha egy labdarúgóért a világ talán két legnagyobb klubja verseng.

A történetnek függetlennek kellene lennie mindentől, legfőképp a politikától, a politikai nézetektől, a sértődöttségtől. Az intézménynek sokkal inkább büszkének kellene lenni Tajti Mátyás sikereire. Ha Szöllősi és a PFLA-vezérkara mégis úgy ítéli, Tajti Mátyás mégis nyilatkozhat lapunknak, azt örömmel vesszük. Függetlenül attól, hogy ami Felcsúton történik, arról mi a véleményünk…

Frissítve: 2014.02.04. 21:47

Olcsó a jegy a finn meccsre

Publikálás dátuma
2014.02.04. 19:29
Pintér Attila. Fotó: K2 Press, Népszava.
"Nézőcsalogató" jegyárakat állapítottak meg a magyar labdarúgó-válogatott idei első mérkőzésére, amelyet március 5-én rendeznek Győrben, és a csapat Finnország ellen játszik.

A Magyar Labdarúgó Szövetség honlapja szerint a találkozóra 500 és 1000 forintért lehet majd belépőt venni, ezeket előreláthatólag jövő keddtől lehet elővételben megváltani az ETO Parkban.

Ezen a mérkőzésen mutatkozik be Pintér Attila, a válogatott decemberben kinevezett szövetségi kapitánya, aki korábban éppen a Győrrel nyert bajnoki címet.

Szerző