Méregdrága olimpia

Publikálás dátuma
2014.02.05. 07:00
A szállásra nincsen panasz FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIBOR
Amit Szocsiban az orosz kormány Vlagyimir Putyin elnök utasítására végrehajtott, az példa nélküli: a beruházásnak vélhetően sosem lesz haszna. Ha nem is a leglátványosabb, az biztos, hogy a legdrágább téli olimpia kezdődik pénteken.

A 16 tagú magyar csapat végre-valahára megérkezett a pénteken kezdődő téli olimpia helyszínére, és elfoglalhatta szállását Szocsiban. Ahogy a többi sportoló, úgy a mieink is csak szájtátva néztek körül, mert ahogy azt az MTI tudósítójának Berecz Anna alpesi síző kijelentette, a semmiből lett felhúzva az összes olimpiai létesítmény.

"Most mondhatnám, hogy példaértékű, amit az oroszok megvalósítottak, mert hat éve még semmi nem volt itt" - állította a 25 éves versenyző a hegyi olimpiai faluban. A szálláshely elnyerte a magyarok tetszését.

"A szobák tágasak, az ellátás kifogástalan. Az európai, az olasz, az orosz és az ázsiai konyha ételei közül lehet svédasztalos rendszerben válogatni, de van éjjel-nappal nyitva lévő étterem is" - mesélte az ötkarikás újoncnak számító, műlesiklásban és óriás-műlesiklásban induló Farkas Norbert.

Hát, igen, lehetne minden példaértékű, ha nem tudná az egész világ, hogy mindez csak azért valósult meg, mert Putyin elnök ezt akarta. Mert bizonyítani kell, hogy Oroszország képes a lehető legdrágább téli olimpiát is megrendezni.

Vegyük sorjában a beruházásokat. A versenyhelyszínek és versenypályák abszolút újak, Szocsi repülőterét teljesen modernizálták. Felépítették a Moszkva és Szocsi közötti autópályát, illetve azt a gyorsforgalmi utat és gyorsvasúti hálózatot, amely a Fekete-tenger partján fekvő várost összeköti a hegyi versenyek központjául szolgáló, a Kaukázus lábánál fekvő Krasznaja Poljanával.

És - figyelem! - mindezt olyan helyen, amely eddig egy szubtrópusi klímájú üdülőhelynek számított - téli olimpiára alkalmas létesítmények nélkül. Az Alaszkában élő és tanuló Berecz Annának van összehasonlítási alapja a szervezést illetően, mivel már Vancouverben is szerepelt.

Úgy véli, Kanadában minden tökéletes volt, az alapok régóta adottak voltak ott, míg itt, Szocsiban látszik, hogy mindent most, erre az eseményre építettek, s ebből fakadnak problémák. A a rendszer nincs bejáratva.

Mindenesetre Géczi Gábor, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának (TF) docense szerint csak nagyon hosszú távon van esély a kiadások megtérülésére. Annak ellenére, hogy az oroszok, ahol lehet, próbálnak bevételhez jutni. Például kiugróan magas bérleti díjakkal.

Az országok egyes prezentációs központjai akár ötször annyiba is kerülhetnek Szocsiban, mint a 2012-es londoni játékokon. A szakember viszont úgy véli, ezek a monumentális kiadások akár jó hatással is lehetnek az orosz sportra.

"Szocsiban KHL-es jégkorongcsapat alakul, ötkarikás felkészülési központ épül, emellett az országon belüli téli üdültetésből és a külföldi turizmusból is befolyhat pénz" - tette hozzá Géczi Gábor.

Noha az ünnepélyes megnyitót csak holnap rendezik, három sportággal már ma megkezdődnek a versenyek a XXII. téli olimpián. Ehhez képest Szocsi még igen távol áll attól, hogy nyugodt szívvel nyissa meg kapuit a nagyérdemű előtt: az oroszországi üdülővárosba érkező újságírók egymást túllicitálva számolnak be negatív tapasztalataikról, hogy nincs víz, nincs padló, sőt, olykor szoba sincs. Persze, a szervezők szerint minden a legnagyobb rendben. Vlagyimir Putyin fotója mindenesetre ott díszeleg a vendégek fogadtatására.

A versenyzőkkel egyetemben az újságírók is folyamatosan érkeznek meg a játékok helyszínére, s többségük nem tudja, sírjon-e vagy nevessen.

Habár Vlagyimir Putyin azzal a szándékkal álmodta meg Szocsiba a téli olimpiát, hogy a seregszemle megfelelően szimbolizálja majd országa nagyságát, gazdasági erejét, a semmiből felépített létesítmények jól elkápráztatják majd a világot. Csakhogy azzal nem számolt, hogy a helyi közvélemény által szimplán „csúszópénziának” gúnyolt eseményen szembeszökő lesz a lopás.

Az már régóta tudvalevő, hogy minden idők legdrágább olimpiája lesz a mostani, de azzal csak Szocsiba érve szembesül az ember, miért lett az eredetileg 12 milliárd dollárra tervezett rendezési költség végül 45-48, más források szerint 51 milliárd dollár (utóbbi a magyar GDP cirka 40 százaléka: 11 ezer milliárd forint).

Mert mindent túláraztak, a valós értéknek a sokszorosáért valósították meg, ráadásul ami megvalósult, az sem tökéletes.A Washington Post összegyűjtött egy csokorra valót azoknak az újságíróknak a beszámolóiból, akik valami furcsasággal szembesültek Szocsiba érve.

A CNN stábja például azt írta ki a twitterre, hogy delegációjuk 11 szállodai szobát foglalt le, öt hónappal ezelőtt. Egyet kaptak. A többi nem készült el.

Az AP német, sokat látott fotóriporterre arról számolt be, hogy olyat tapasztalt, mint amilyet soha másutt. Szobájából ki-be járkálnak a munkások. Ez még talán érthető, az utolsó simításokat végzik.

Na de hogy a kutyák is bejáratosak legyenek oda… Az tudni kell, hogy a kóbor ebek eddig is rengeteg gondot okoztak, egyikük a megnyitóünnepség főpróbáját is megzavarta a minap. Más kutyák fölöttébb agresszívek, bejelentések szerint gyerekeket támadtak meg. 

Visszatérve a szobákhoz. Más tudósítók arról számoltak be, hogy a karnis leesett, vagy hogy nincs járólap a szobában, hogy hiányzik a hotelből a recepció („A portást a szobájában kell keresni, ott kell bejelentkezni” – írta az egyik érintett), de olyannal is szembesülnek a látogatók, minthogy „nézőteret” rendeztek be az egyik toalettel szemben: három szék, szemben a wc-vel. Bizonyosan a régi római szokás reneszánszát szeretnék elérni a szervezők, amikor az emberek társadalmi életet éltek akkor is, amikor éppen könnyítettek magukon…

Ma már jönnek a selejtezők

A holnapi ünnepélyes megnyitó előtti napon három sportágban máris megkezdődnek a versenyek. A hódeszkázóknál a férfiak és a nők is selejteznek majd slopestyle-ban (trükkös akadályverseny), míg a műkorcsolyázóknál a most debütáló csapatversenyben a férfiak és a párosok mutatják be rövidprogramjukat. A harmadik sportág, amelyben elrajtolnak a küzdelmek, a síakrobatika, ebben a női mogul (buckasí) selejtezőjét rendezik meg csütörtökön. A XXII. téli olimpia 0. napján magyar sportoló nem lesz érdekelt.

A mai program
Hódeszka
Férfi slopestyle - selejtező (7 óra)
Női slopestyle - selejtező (11)
Műkorcsolya
Csapat férfi - rövidprogram (16.30)
Csapat páros - rövidprogram (18.10)
Síakrobatika
Női mogul - selejtező (15)

Sok helyütt nincs víz – jelezte Stacy St. Clair. – De ahol van, az se sokat segít. Megtiltották, hogy az arcunkhoz érjen. Veszélyes. Nem baj, legalább Evian ásványvízzel mosakszom majd, mint Kim Kardashian. A legjobb mindazonáltal Kevin Bishop fotója volt. A BBC moszkvai tudósítója ezt írta: A hotelünk recepciójánál hiányzik a padló. Ellenben akad egy üdvözlőkép. Mellékelt egy fotót. A pulton bekeretezett Putyin réved a messzeségbe.

Mindemellett emeli a hangulatot, hogy több konkrét fenyegetés is érkezett. Ezek közül a legsúlyosabb a Kaukázusi Emirátus elnevezésű szakadár szervezettől ered, amely kilátásba helyezte a téli játékok megtámadását.

Putyinék ígérték, a játékok idejére Szocsi lesz világ legbiztonságosabb városa. Talán így lesz, de ettől még nem tudják garantálni mindennek a biztonságát. Legalábbis a felszerelésekét biztosan nem.

A legendás jamaicai bobcsapat tegnap például azzal szembesült, hogy nem tud gyakorolni. Winston Watts kormányos elmondta: poggyászuk, benne a négyesbob korcsolyájával, elveszett. "Elég bosszantó így kezdeni az olimpiát" - fogalmazott Watts. Hozzátette: remélik, hogy a felszerelést hamarosan megkapják, ha nem, kölcsön kell kérniük más csapatoktól, hogy edzeni tudjanak.

Három nap alatt három síakrobata is megsérült a pénteken kezdődő téli olimpia új slopestyle (trükkös akadályverseny)-pályáján, Krasznaja Poljanában, amit könnyen lehet, hogy a versenyek előtt át kell építeni.

A végére azért hagytunk egy jó hírt is. Az olimpiai láng nem tűnt el, nem lopta el senki, nem sérült meg: történelmi hosszúságú, 65 ezer kilométeres útja utolsó szakaszához érkezett, a láng már a városban van.

A pénteki megnyitó előtt még 300-an - köztük több prominens személyiség, mint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, az ismert orosz televíziós műsorvezető, Vlagyimir Pozner vagy Szergej Sojgu védelmi miniszter - viszik majd a lángot. Csak nehogy felgyújtsa vele valaki Szocsit!

Frissítve: 2014.02.04. 21:36

Erdei: grúz bunyós a nőnapi "ajándék"

Azóta zajlanak a találgatások az ellenfelet illetően, amióta Erdei Zsolt bejelentette, hogy március 8-án ismét ringbe lép, ráadásul Magyarországon. A WBO Európa-bajnoki övéért kiírt találkozón sokan egy könnyen verhető ellenfelet vizionáltak Madár számára, ám mostanra kiderült, egyáltalán nem "hurka lesz a nőnapi menü."

Ringben az első "Madárfióka"
Noha hivatalosan január 21-én nyitotta meg kapuit az újpesti Madárfészek Ökölvívó Akadémia, az év egyik legfontosabb hazai versenyén máris ringbe lép az egyik legtehetségesebb bokszolója. Az 58. alkalommal rendezendő Bocskai István Emlékversenyen mutatja meg magát a nagyközönségnek az első "Madárfióka", az ifjúsági Eb-ötödik Szőrös Márk (56 kg). A 19 éves ökölvívó tavaly már letette a névjegyét a Bocskain: a döntőig jutott, ahol egy kínai bunyóstól szenvedett vereséget.
"Jól érzem magam a Madárfészekben, rengeteget fejlődhetek az itteni remek körülményeknek és szakmai munkának köszönhetően. Több edző foglalkozik velem, ráadásul a tréningeken olya partnerekkel kesztyűzöm, akiktől tanulhatok. Abszolút nem izgulok a verseny miatt. Ha a sorsolásom kedvező lesz, szeretnék ismét döntőt vívni" - jelentette ki Szőrös, aki az idén a felnőtt válogatott kubai edzőtáborában is részt vehetett.

Erdei ugyanis a grúz Salva Jomardasvili (36-6, 27 KO) ellen lép kötelek közé - aki egyáltalán nem mutatkozik könnyű ellenfélnek.

"Az ukrán Uzelkov volt az elsőszámú kiszemeltünk, ám ő a szerződés aláírása előtt egy nappal mondvacsinált okokra hivatkozva visszalépett.

Noha olyan bunyósok is képben voltak, mint Allan Green, Dean Francis vagy éppen Stepan Bozic, a grúzra esett a választásunk" - árulta el Rácz Félix, Erdei promótere.

Erdei Zsolt úgy véli, tartania nem kell ugyan ellenfelétől, ám a bizonyítani akaró grúz ellen okosan kell majd bokszolnia.

"Megnéztem Jomardasvili néhány mérkőzését, amelyekből az derült ki, hogy erőszakos, harcos srác, akinek hatalmas dolog lenne, ha megverné két súlycsoport korábbi világbajnokát, úgyhogy fel kell kötnöm a gatyámat.

Megnehezítheti a dolgomat, ha nem figyelek oda. Taktikusan, okosan kell bokszolnom ellene" - összegezte Madár az eddigi tapasztalatait leendő ellenfeléről.

A GFC a Hotel Aquincumban rendezett profiboksz gáláján a kontinens legidősebb Európa-bajnoka, a 48 éves Petrányi Zoltán a nehézsúlyú magyar bajnoki címért és az UBO Európa-bajnoki övéért csapott össze Csomor Andrással.

A címmeccs a negyedik menetig tartott, amikor Csomor megsérült, és a gála orvosa a meccset beszüntette. A pontozás alapján Petrányi egyhangú pontozással nyert, így ötödször védte meg Eb címét. Az est legizgalmasabb, leglátványosabb, bunyóját középsúlyban Micskó Sándor és Albert Krisztián vívta.

Végig Micskó volt a jobb, és a hetedik menetben egy villámgyors balhoroggal aratott KO győzelmet és hódította el a magyar bajnoki címet. A Séra kontra Hafner nagyváltósúlyú párharc végigment, és a tíz menetet követően a pontozók 2:1 arányban Hafnert látták jobbnak, így ő lett a WBF nagyváltósúlyú nemzetközi bajnoka.

Noha Erdei Zsolt befejezte profi pályafutását, ha úgy hozná a sors, harcba szállna a riói ötkarikás nyári játékokon a pályafutása egyetlen hiányzó trófeájáért: az olimpiai bajnoki címért. Ez abból a beszélgetésből derült ki, amit a népszerű ökölvívó az általa vezetett Madárfészek Ökölvívó Akadémia elmúlt négy hónapjáról folytatott.

Amikor március 8-án profi Európa-bajnokként lejött a kecskeméti ringből, Erdei Zsolt úgy gondolta, ezzel vége, befejezte aktív pályafutását. Attól kezdve kizárólag tanítványaiért dolgozik tovább. Volt is mit tennie. Az idén, január 21-én nyitotta meg a kapuit a Madárfészek Ökölvívó Akadémia Újpesten, és az eltelt négy hónap alatt több komoly nemzetközi és hazai viadalon bizonyítottak a növendékei. 

Csakhogy időközben Vlagyimir Klicsko bejelentette, szeretne ott lenni a riói ötkarikás játékokon, hogy az 1996-os, atlantai olimpia után ismét aranyat nyerhessen. Ha a nemzetközi szövetség, az AIBA helyt ad a fiatalabbik Klicsko kérésének, az esetleg lehetőséget adhatna Madárnak is arra, hogy harcba indulhasson az egyetlen címért, amit még nem nyert meg eredményes pályafutása során.

"Óriási dolog lenne olimpiai bajnoknak lenni… - nyilatkozta a 10 nap múlva 40. születésnapját ünneplő sportoló. Majd így folytatta: - De ha Klicsko visszatérhet, s az AIBA erre lehetőséget biztosít a számára, az az ő dolga. A kecskeméti meccsem után bejelentettem: visszavonulok. Ehhez tartom magam!

Ráadásul nem tudom, miként, mennyi idő alatt tudnék visszaállni és alkalmazkodni újra az amatőröknél szokásos háromszor három perces menetre" - fogalmazott az amatőrök és a profik között is világ-, és Európa-bajnok bunyós.

Persze, amennyiben pozitív döntés születik az ukrán klasszis ügyében, és a magyar szövetség Erdei részére is hasonló lehetőséget kérne, akkor…

"Ha minden összeállna, és megkapnám a lehetőséget, akkor nyilván elgondolkodnék rajta. Vélhetően a 81 kilóban kivívnám a részvételt, aztán - senki ne tartson nagyképűnek -, ám azt gondolom, komoly eséllyel indulhatnék harcba az egyetlen éremért, amely hiányzik az eredménylistámról" - tette hozzá Erdei.

Gondoljunk csak bele: a riói olimpián ott láthatnánk a ringben Vlagyimir Klicskót és Erdei Zsoltot…  Az ukrán már olimpiai bajnok, Madár is megérdemelné, hogy ugyanezt elmondhassa magáról. Egyelőre viszont a tanítványainak a fejlődése foglalkoztatja őt elsősorban, már csak azért is, mert szerfelett elégedett az eddig tapasztaltakkal.

"Ennyi idő alatt is kiderült, nagyon jó ez az akadémiai képzési forma. Ezek az ökölvívók ki lettek választva, olyan sportolók voltak, akik korosztályukban és súlycsoportjukban a legjobbak közé tartoztak. Ám az kétségtelen, hogy az általunk nyújtott szakmai munka is hozzátett ahhoz, hogy a srácok eredményesek legyenek. Nemcsak szakmailag, fizikailag is sokat fejlődtek" - fogalmazott Erdei.

Nem szívesem nevezett meg senkit, de azt nem tudta megállni, hogy Szőrös Márkot ne méltassa, aki már a felnőttek között is tagja a válogatottnak. Felhozta továbbá Horváth Patrikot, aki az ifjúsági korosztály részére megrendezett

Énekes István Emlékversenyen aranyérmet szerzett, aztán a Nagykanizsán rendezett "Utánpótláskorú Ökölvívók Olimpián" győztes és a legjobb ökölvívó címet elnyerő Kontrecz Márkot, vagy a nemrég véget ért bakui nemzetközi viadalon második, de a legtechnikásabb bokszoló díját elnyerő Szaka Istvánt.

"Egyébként utoljára nagy tornán 1988-ban, a szöuli olimpián fordult elő, hogy egy finálét elveszítő bokszoló ilyen elismerésben részesüljön. Őt úgy hívták, hogy Roy Jones Jr." - büszkélkedett Erdei. Jó hírek, de a legjobb mégiscsak a reaktiválásáról szóló lenne...

A szombati, Kecskeméten rendezett profi ökölvívó-gálán végleg "elszállt a Kismadár": Erdei Zsolt pályafutása utolsó meccsét fölényesen megnyerte, így Európa-bajnokként vonulhat vissza. Tanítványa, Bedák Zsolt szintén megszerezte a WBO Eb-övét.

Amikor immár utoljára harsant fel profi ökölvívó gálán a Republic örökzöldje, a Szállj el kismadár, és Erdei Zsolt aktív bokszolóként utoljára vonult a ring felé, vélhetően nemcsak a helyszínen, hanem a televízió képernyője előtt is mindenki felpattant.

Ráadásul ekkor már legújabb tanítványa, Bedák Zsolt ismét a WBO Európa-bajnokának vallhatta magát, miután egy káprázatos meccs tizedik menetében TKO-val verte a grúz Dzsordzsi Gacsecsiladzét.

Minden más esetben ezt a Zsoltot ünnepelték volna hajnalig, ám ekkor már ringben volt a másik Zsolt. Erdei Zsolt.Minden idők legsikeresebb magyar profi ökölvívója - két súlycsoportban is világbajnok lett - a szorítóba lépve ismét emlékezetest nyújtott: homokzsákot csinált a pocakos grúzból, akinek Salva Dzsomardasvili a becsületes neve.

Utóbbi a tíz menetből kilenc és felet kettős fedezékben töltött, és amikor megpróbált ütni, szédületes lyukakat ütött a levegőbe. Madár tükörsimán hozta élete utolsó meccsét, majd a félelmetes tudásán kívül az emberi nagyságát is megmutatta.

"Innen üzenem Balzsay Karcsinak, hogy tartson ki, mert az ökölvívó társadalom mögötte áll" - kiáltotta bele a kecskeméti éjszakába már a WBO Európa-bajnoki övével Erdei. Amikor kihunytak a fények a kecskeméti bokszgála végén, mindenki kedvenc Madara örökre távozott a szorítóból.

Bajnokként, mindenki kedvenc bajnokaként...

Leszakad a karom. Hány kilósak ezek a súlyzók? Mázsásnak tűnnek. Öt percig kell oldalt tartani. Még csak most kezdtük, de mintha az örökkévalóság óta így állnánk. Azért az izmok mindinkább jelzik: az idő nagyon is telik…

- Ha leereszted, 100 fekvőtámasz büntetés. Mindenkííínek!!! - ripakodik rám Nagy.

Nem szúrhatok ki a csapattal. Összeszorítom a fogam, és reménykedem: ennél rosszabb már nem lesz. Már a bejutás sem volt éppen egyszerű. Rángattam az ajtót. Nem nyílt. Még bent se vagyok, még le se telt a 12 menet, és máris vereséget szenvedek?! - futott át az agyamon, miközben szemem megakadt a táblán: Kérem, csöngessen!

Többet ésszel, mint erővel?! Még itt is? Elhatároztam hát, odabent is ehhez tartom majd magam.  De a súlyokat ez nem annyira hatja meg. És vendéglátómat, Nagy "Csonttörő" Jánost sem. A Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémián izzaszt bennünket. Kötélnek állt ugyanis, hogy pályafutásáról úgy beszélgessünk, hogy mindketten dolgozunk: ő edzést tart, én meg közben kérdezek.

A recepcióhoz érve kedves hölgy fogad. - Már várják önt, de előbb legyen kedves kitölteni ezeket a papírokat - s azzal a kezembe nyomja a lapokat. A szokásos dolgok, név, cím, telefonszám, aztán elakad a lélegzetem: vércsoport!
Hát jó, ha vér fog folyni, folyjon! De lehetőleg ne az enyém…

A létesítmény két teremből áll. Az egyikben egy ring van, a másik leginkább tornateremhez hasonlít, azzal a különbséggel, hogy tükör borítja a falakat, mindenütt bokszzsákok, meg a plafonról lelógó, jól ismert kellékek, amiket olyan nagyon gyorsan szokás ütlegelni. Hivatalos elnevezéssel élve: fedeles labdák. Nagy siet elém, látom, elkerekedik a szeme.

Megadtam a módját, mit tagadjam: bokszcipő, bokszgatya, kár, hogy elfelejtettem beszerezni egy fogvédőt, a pépesített kolbászt tudniillik nem igazán szeretem. Mondom is Nagy Jánosnak, mi a probléma, amire rávágja: - Nyugi, helyretesszük a fogsorod!
Kezdetét veszi a bemelegítés.

Ezt Nagy segítője, Régi Dániel tartja, ősidők óta ismerik ők egymást, egy klubot erősítettek, mindketten a Vasasban versenyeztek, most pedig együtt próbálják kinevelni a jövő ökölvívó bajnokait. Az átmozgatás után jön az ugrókötelezés, ami maga a kínszenvedés. Hihetetlenül nehéz, még úgy is, hogy Nagy igyekszik hasznos tanácsokkal ellátni, mígnem annyival megelégszik: - Ha lehet, senkinek ki ne verd a szemét.

- Hogy jött ez az akadémia?

- A sorsnak köszönhetem. Összehozott a Magyar Kempo Szövetség elnökével, Lacza Ádám Illéssel. Jó ideje benne vagyok a szakmában, három évig a Budajenő Ökölvívó Klub vezetőedzője voltam. Aztán megalapítottuk a Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémiát, a napokban leszünk egy évesek.

Az izzadtságtól párás levegőben nekiállunk zsákolni, most hozakodom elő azzal, mesélje el, miért hagyta abba? Jobb ezen túlesni még a ringbe lépés előtt... "Csonttörő" egyedüli magyarként profi világbajnoki címmeccset vívhatott az Egyesült Államokban.

A Jorge Rodrigo Barriosszal a Bokszvilágszervezet (WBO) világbajnoki övéért Los Angelesben vívott csatája azonban balul sült el: egy testre mért balos 49 másodperc alatt véget vetett a találkozónak, s mint utóbb kiderült, a karrierjének is.

- Miután hazaérkeztem, nem akartam pihenőt tartani. Rögtön mentem a következő edzésre, belevágtam keményen a munkába, hogy bebizonyítsam, ennél több van bennem. A menedzserem viszont nem segített. Ellőttem nála az esélyt. Nem úgy állt hozzám, ahogy szerettem volna, szóval elhatároztam, vele soha többet nem dolgozom. De mással se tudtam, a promóterem megakadályozott ebben. Jobbnak láttam, ha visszavonulok. Viszont most már munkára!

Kesztyűt húzunk, árnyékolunk, így vér, szerencsére, egyikünkből se folyik.
- Pedig fényes jövő előtt állt, főleg amikor elégtételt vett a Kovács "Koko" Istvánt legyőző Julio Pablo Chacónon. Sztár volt. Ma meg alig hallani valamit felőle.

- Nem hiányzik a felhajtás. Mindig is nyomasztott. Sosem közszereplő akartam lenni, hanem sportoló. A médiában való részvételt kerültem, ha muszáj volt, mentem, de ha tudtam, inkább kibújtam a feladat alól. Patakokban csurog rólunk a verejték, erről jut eszembe: - Hogy megy a horgászat?

- Nem igazán jut rá idő, a munka szinte minden időmet leköti. Viszont, amikor ki tudok kapcsolni, minden pillanatát élvezem.

A tréninget a levezetés zárja, nyújtó, lazító mozdulatokat végzünk. Faggatom erről, faggatom arról, nem akar jobban megnyílni.Áll előttem ez a szerény, egyszerű ember, akit megérintett a siker szele, aki eljutott az ígéret földjére, de megvetni a lábát ott nem tudta.

Úgy érzem viszont, hogy boldog, azzal foglalkozik, amit a legjobban szeret: az ökölvívással. Délelőtt és délután is edzést tart, hétvégénként pedig megpróbál versenyekre járni a csapattal, annyira elfoglalt, hogy még horgászatra sincs ideje.
Kezet fogunk. Elfáradtam.  Ő is hazaindul, vége a napnak, de másnap egy újabb izzasztó nap kezdődik.

Erdei Zsolt elkezdte a kesztyűs edzéseket - ami teljesen normális a felkészülésnek ebben az időszakában, hiszen „Madár" március 8-án lép szorítóba, a Ferobox Event kecskeméti gáláján, amelyen a WBO (Boksz Világszövetség) betöltetlen Európa-bajnoki öve lesz a tét.

„A felkészülés utolsó négy hetében a technikai csiszolásokon a hangsúly és a speciális állóképességre való kihegyezés van a középpontban - mondta el Erdei. - Ehhez mindenképpen kell egy edző, aki esetemben nem más, mint Fritz Sdunek. Meg sem fordult a fejemben, hogy mással készüljek fel a mérkőzésre, hiszen tökéletes az összhang közöttünk."

Erdei hosszabb kihagyás után tér vissza a ringbe, de nem aggódik emiatt, mert voltak már hosszabb kihagyásai, és mindegyik után jól tudott bunyózni. Mostani riválisa a grúz Shalva Jomardashvili lesz - ellene próbálja felkészíteni tanítványát Sdunek.

„Az ellenfélnek vannak gyengéi és erősségei, azokat figyelembe véve iskolázok Fritzcel, olyan kombinációkat ütök, amelyekkel már a grúz ellen készít fel. Az edzőpartnereket is igyekeztünk úgy kiválasztani, hogy hozzá hasonlítsanak, de ez nem nagyon sikerült, mert mindenki sokkal magasabb nálam, miközben a grúz pont akkora mint én. Viszont örülök, hogy váltott ellenfelekkel tudok kesztyűzni.

Itt készül a korábbi cirkálósúlyú világbajnok Juan Carlos Gómez is, vele már háromszor is kesztyűztem, és elég jól ment. Egy dologban nincs munkája velem: engem nem kell fanatizálni, mert elég őrült vagyok magamtól is, úgyhogy Fritznek néha éppen az a dolga, hogy visszafogjon, mert hajlamos vagyok túlfeszíteni a húrt" - jelentette ki „Madár", aki ráadásul nagyon büszke, hiszen a nevét viselő Madárfészek Ökölvívó Akadémia növendékei nagyon jól szerepeltek az Énekes István Emlékversenyen.

A kis "Madárfiókák" 49 kilóban házidöntőt vívtak egymással Horváth Patrik és Sárga Krisztián, amit végül előbbi nyert meg, míg elsőéves ifiként Oláh Gergely (+91 kg) nyert ezüstérmet, míg Paczók Erik (56 kg) és Berki Csaba (91 kg) a dobogó alsó fokára állhatott fel.

" A Madárfészek Bokszakadémia versenyzői első alkalommal mérettették meg magukat ezen a rangos eseményen és azonnal öt versenyzőnk lett érmes. Ezúton is gratulálok nekik, látszik, hogy szakmailag jó úton járunk " - fogalmazott Erdei.

Nemrég derült ki, hogy Erdei Zsolt a grúz Salva Jomardasvili ellen húz kesztyűt március 8-án, Kecskeméten. Most már az is biztossá vált, hogy edzőpartnere, Bedák Zsolt ellenfele szintén Tbilisziből érkezik Giorgi Gachechiladze személyében.

A tét ráadásul nem akármi lesz, mint a WBO kispehelysúlyú Európa-bajnoki címe. A kecskeméti gálán nagy valószínűséggel szorítóba lép a cirkálósúlyban ex-világbajnok, Juan Carlos Gomez is, hogy megküzdjön a WBC és WBO nemzetközi bajnoki övéért. Gomez annak idején ugyanúgy az Universum kötelékébe tartozott, mint "Madár" vagy éppen Bedák és mindhármukat a világhírű német edző, Fritz Sdunek készíti fel a gálára, aki tegnap már edzést is tartott nekik.

Erdei Zsolt, még le sem játszotta a címmeccsét a hazai rendezésű ökölvívó gálán, de máris sikert könyvelhetett el, ugyanis az 58. Bocskai István Emlékversenyen a Madárfészek Ökölvívó Akadémia versenyzője, Szőrös Márk (56 kg) bronzérmet szerzett.

"Nagyon tehetséges ökölvívó, nemrég kezdtük el a közös munkát, rengeteg a fejlődnivalója, ám az elvégzett komoly edzésmunka meghozza majd a várt eredményeket" - fogalmazott Madár.

Mourinho nem hisz a végső győzelemben?

Publikálás dátuma
2014.02.05. 06:57
José Mourinho FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Megfosztotta hazai veretlenségétől a Chelsea a Manchester Cityt, az angol labdarúgó-bajnokság 24. fordulójának hétfő esti rangadóján. A londoni egylet 1-0-ra nyert az Etihad Stadionban, ahol a világoskékek korábban mind a 11 meccsüket nagy magabiztossággal nyerték, gólarányuk ez idő alatt 42-8 volt.

Viszont José Mourinho alakulata ezúttal lenullázta David Silváékat (legutóbb 2010 novemberében a Birmingham nem kapott gólt a bajnokságban), s sikerével pontszámban beérte mostani áldozatát, egyúttal az Arsenal kezébe adta az első helyet.

"Több fontos játékosunk hiányzott, Agüero, Fernandinho, Javi Garcia és Nasri távollétében változtatnunk kellett alaptaktikánkon, ráadásul Milner és Negredo sem volt százszázalékos állapotban" - magyarázta Manuel Pellegrini, milyen nehéségekkel készültek a partira, illetőleg miért játszott Demichelis védekező középpályást.

A gólhoz többször is közel jártak a vendéglátók, de Silva kétszer is a kapu mellé perdített közelről, Yaya Touré második félidei lövése alig kerülte el a kaput, a hajrában pedig Jovetic lövésénél védett bravúrral Peter Cech.

"Cseh kapusunk ugyanúgy hozzájárult a sikerhez, mint például Azpilicueta, aki mellett nem tudott elmenni Speedy Gonzales" - dicsérte övéit Mourinho, aki a villámgyors Jesus Navast illette a becenévvel. Csapata egyébként háromszor eltalálta a kapufát is, nem lehet tehát azt mondani, hogy érdemtelenül nyert volna, jóllehet a végeredmény lehetett volna iksz is.

"Szép győzelmet arattunk, de ettől még úgy hiszem, az Arsenal és a ManCity lesz versenyben a bajnoki címért. Mi a fejlődési folyamat közepén tartunk, ősztől leszünk igazán versenyképesek" - szögezte le a portugál menedzser.  Persze, szavait nem kell készpénznek venni. Amíg két pontra van csapata az első helytől, addig pláne nem…

Eredmény: Manchester City-Chelsea 0-1; gól: Ivanovics 32.
Az élmezőny: 1. Arsenal 55 pont, 2. Manchester City 52 (68-27), 3. Chelsea 53 (44-20), 4. Liverpool 47, 5. Everton 45.

Élre állt a Liverpool az angol labdarúgó-bajnokságban, miután a Manchester City 1-1-re végzett az Arsenal otthonában, a Chelsea 1-0-ra kikapott a Crystal Palace vendégeként, míg Gerrardék 4-0-ra verték az Anfield Roadon a Tottenhamet. „Négy pont a Manchester United és az Arsenal ellen nem rossz eredmény.

Ha a hátralévő meccseinket megnyerjük, az élen végezhetünk” – mutatott rá Manuel Pellegrini, a City chilei menedzsere, aki joggal ütött meg optimista hangot. José Mourinho a szokásosnál ellenben pesszimistábbnak mutatkozott: „Ezzel elszálltak az esélyeink” – szögezte le a portugál, rámutatva, immár nem saját kezükben van a sorsuk.

„Matematikailag van még esély, de más a számtan, meg más a realitás” – tette hozzá a londoniak menedzsere, aki szerint csapatából csak a védők képesek egyenletes teljesítményt nyújtani, a többiek formája nagyon ingadozó. A szombati találkozón egyébként leteremtett egy labdaszedő kis srácot, amiért szerinte nem elég fürgén akarta visszaadni a labdát.

Utóbb azt állította, korábbi rossz példából kiindulva csak azt mondta el neki, hogy siessen, máskülönben egyszer még rosszul járhat… „Azpilicueta igen rabiátus játékos, meg akartam akadályozni, hogy valami meggondolatlanságra ragadtassa magát” – újságolta a tréner.

A Liverpool fantasztikus a mostani idényben, 11-edszer szerzett legalább négy gólt (a csúcs a Cardiff elleni hatos), nem véletlen, hogy a góllövőlistát két vörös támadó vezeti: Sturridge 20 találattal a második, az élen Luis Suárez áll 29-cel. A tegnap újfent eredményes uruguayi ezzel klubrekordot ért el, soha korábban egy Premier League-idényben senki nem volt ennyiszer eredményes.

A Manchester United-drukkerek egy csoportja szombat délutánra repülőgépet bérelt, ami az Old Trafford fölött körözve David Moyes menesztésére kapacitálta a tulajdonosokat, ám a tréner csapata erre válaszul simán verte az Aston Villát (4-1).

Eredmények: Manchester United-Aston Villa 4-1, Crystal Palace-Chelsea 1-0, Southampton-Newcastle 4-0, Stoke City-Hull City 1-0, Swansea-Norwich 3-0, WBA-Cardiff 3-3, Arsenal-Manchester City 1-1, Fulham-Everton 1-3, Liverpool-Tottenham 4-0.
Az élmezőny (32. forduló után): 1. Liverpool 71, 2. Chelsea 69, 3. Manchester City 67/30 meccs, 4. Arsenal 64, 5. Everton 60/31.

Noha mindkét ma esti házigazda megnyugtatónak tetsző előnyt szerzett a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntős odavágóján, korántsem biztos , hogy a krízishelyzetben lévő Barcelona képes lesz megtartani 2-0-ás előnyét Manchaster Cityvel szemben. A Zlatán Ibrahimovic vezette PSG számára a Leverkusen elleni visszavágó azonban puszta formalitás.

Tavaly ilyentájt a vezetőedzőjét, az idén klubelnökét veszítette el a Barcelona, és minden jel arra mutat, hogy egyikük sem nélkülözhetetlen. Tito Vilanova rákbetegsége miatt New Yorkba kényszerült gyógykezelésre, s távollétében a gárda folyamatosan veszített hatékonyságából.

Ezen a tavaszon az egyesületet a legérzékenyebb és legmagasabban lévő pontján érte csapás: maga Sandro Rosell elnök bukott bele abba, hogy a katalánok vitatható pénzügyi machinációkkal szerezték meg korunk egyik legtehetségesebb játékosát, a brazil Neymart. Amíg a katalánok az ősszel, ha nem is szemkápráztatóan, de legalább eredményesen futballoztak, addig most már se játék, se eredmény.

Bajnokok Ligája

Nyolcaddöntő, visszavágók
Március 11., kedd
Atlético-Milan 1-0 lapzártánk után
Bayern-Arsenal 2-0 lapzártánk után

Március 12., szerda
Barcelona-Manchester City 2-0 (Tv: DigiSport1)
PSG-Bayer Leverkusen 4-0 (Tv: DigiSport2)

Március 18., kedd
Galatasaray-Chelsea 1-1 (Tv: Sport1)
Real Madrid-Schalke 04 6-1 (Tv: Digisport1)

Március 19., szerda
Dortmund-Zenit 4-2 (Tv: DigiSport2)
Manchester United-Olympiakosz 0-2 (Tv: DigiSport1)

Rosell távozásával kicsúszott az irányítás Gerardo Tata Martino vezetőedző kezéből. Xaviék már a Manchester City elleni odavágón sem nyújtottak valami fényes teljesítményt, ám Messi megvillanása nyomán mégis megnyugtató előnnyel utazhattak haza. Pontosabban akkor úgy tűnt, hogy a 2-0 jócskán elég lehet a visszavágóra, ám az azóta megvívott három meccsen elszenvedett két vereség azt sejteti, hogy az angoloknak igenis lehet keresni valójuk a Camp Nouban.

Bár az is igaz, hogy a City szintén hullámvölgybe került - a hétvégén például váratlan vereséget szenvedett az FA

Kupában a másodosztályú Wigan ellen, így nem jutott a négy közé -, de nem olyan mélybe, mint szerdai riválisa. Mondjuk a katalánok játékosai nem tartják katasztrófának, hogy szombaton gyakorlatilag helyzetig nem jutottak a kieső helyen álló Valladolid vendégeként.

Mindenki fogadkozik, nincs még minden veszve, mondják, ám az elszántság a pályán mutatott teljesítményben nem mutatkozik meg. Lassú, körülményes, ötletszegény labdatartásra degradálódott Pep Guardiola mesterműve. Odáig jutottunk, hogy a néhány évvel ezelőtt még ünnepelt Piquét radikális szurkolók egy csoportja hazafelé menet megdobálta.

Martino lényegesen visszafogottabban fogalmazott az összecsapás előtti sajtótájékoztatón: "A 2-0-s előny fölöttébb veszélyes. A legjobb, ha úgy gondolkodunk, mintha 0-0-lal zártuk volna az Angliai fellépést. A mostani City más lesz, mint a három héttel ezelőtti. Agüero játszhat, aki igazán veszélyes, bár egyébként is rengeteg remek labdarúgója van a kékeknek. Mindenesetre nem látom okát, miért ne játszhatnánk úgy, ahogy az első meccsen tettük?!"

A Citynél amúgy éppen a hétvégi kudarc fájdalmából igyekeznek erőt meríteni a Barcelona ellen: "Hála az égnek épp egy nagy meccs következik, legalább el tudjuk felejteni, ami a Wigan ellen velünk történt. Nem játszottunk jól. Hogy a Barca sem? Én csak azt láttam, hogy ők is emberek. Ha fordítani tudnánk, az hatalmas dolog volna" - újságolta Samir Nasri.

Párizsban egyoldalúak az esélyek: a PSG jut majd tovább. Az ugyanis teljességgel kizárható, hogy a Bayer Leverkusen minimum négy góllal verje Laurent Blanc immár csak a Real Madridhoz és a Bayernhez fogható csapatát. A franciák kiváló gárdát alkotnak, és mind nagyobb vágyakat fogalmaznak meg.

A francia szakember mindenesetre nem ragadtatta el magát, csupán arról beszélt, hogy öt játékosa is hiányzik, így kiváltképp nem szabad a távlati célokkal foglalkozni. Inkább azt hangoztatta, ugyan nincs Van Der Wiel és Verratti, ám Matuidit így is pihentetni tervezi.

"Nem kell izgulni, így is versenyképes csapattal lépünk pályára" - rögzítette. Látva Ibrahimovic újabb és újabb mesebeli megoldásait - mint a hétvégi, sarokkal elért gólpasszt -: tényleg nincsenek kétségeink…

Habár Borini révén a Sundarland már a 10. percben vezetést szerzett, és előnyét a szünetig megőrizte, a Manchester City a második félidei remek játékával fordítani tudott, és 3-1-re megnyerte az angol labdarúgó Ligakupa tegnap a londoni Wembleyben rendezett döntőjét. A világoskékek 1970 és '76 után harmadszor hódították el a trófeát.

Manuel Pellegrini alakulata az 55. percben Touré Yaya révén egyenlített, egy minutummal később Samir Nasri által szerezte meg a vezetést, a végeredményt pedig a spanyol Javi Navas állította be.

A gárda a Premier League-végső sikeréért is versenyben van, jóllehet két meccsel kevesebbet játszott riválisainál, s miután a listavezető Chelsea a Fulham otthonában is nyerni tudott, lemaradása 6 pont a londoni kékektől.

José Mourinho csapata Schürrle mesterhármasával nyert a Fulham otthonában (3-1), ám a portugál szakember szerint a találkozó igazi különlegessége az volt, hogy a szünetben, amikor még 0-0-ra álltak a felek, meg sem mukkant az öltözőben.

"Ilyenkor mindig hagyok nekik két-három percet, hogy új mezre cseréljék a koszosat, megigazítsák cipőiket. Utána szoktam értékelni a látottakat. Most viszont nem kezdtem bele semmibe. Csöndben maradtam. A 10 perc semmire nem lett volna elég. Soha nem csináltam korábban ilyet, de a játékosok szavak nélkül is megértették: amit addig mutattak, az nagyon kevés. Intelligensen reagáltak" - somolygott a sajtótájékoztatón a menedzser.

Az Arsenal lépéshátrányba került a bajnoki címért zajló küzdelemben, miután kikapott 1-0-ra a Stoke City vendégeként, sőt, Arsene Wenger együttese visszacsúszott a harmadik helyre, miután a Liverpool 3-0-ra győzött Southampton. És akkor még a ManCity is megelőzheti, ha sikerrel vívja meg két elmaradt találkozóját, igaz, következő ellenfele kedden a városi rivális United lesz…

A forduló legbotrányosabb jelenete Kingston upon Hullban történt, ahol a Newastle menedzsere Alan Pardew összekülönbözött David Meylerrel, aminek az lett a vége, hogy a szakember lefejelte a haza játékost. Az FA rendkívül súlyosnak minősítette az esetet, vizsgálatot rendelt el, míg klubja 100 ezer fontra (37,6 millió) büntette és állítólag még a menesztését is fontolóra veszi.

Angol Ligakupa: Manchester City-Sunderland 3-1 (0-1); gól: Y. Toure (55.), Nasri (56.), Navas (90.), illetve Borini (10.).
Premier League, 28. forduló: Everton-West Ham 1-0, Fulham-Chelsea 1-3, Hull City-Newcastle 1-4, Stoke City-Arsenal 1-0, Southampton-Liverpool 0-3, Aston Villa-Norwich 4-1, Swansea-Crystal Palace 1-1, Tottenham-Cardiff City 1-0.
Az élmezőny: 1. Chelsea 63 pont, 2. Liverpool 59 (73-35), 3. Arsenal 59 (52-28), 4. Manchester City 57/26 mérkőzés, 5. Tottenham 53.

A vendéglátók fájó kudarcával vette kezdetét kedden a labdarúgó Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakasza. De amíg a Leverkusen csupán önmagát okolhatja a PSG-től elszenvdett 0-4 okán, addig a Manchester Citynél kizárólag Jonas Eriksson játékvezetőt hibáztatják a Barcelonától elszenvedett 0-2 miatt. "A bíró miatt kaptunk ki" - nyilatkozta Manuel Pellegrini, az angolok chilei mestere.

"A bíró nem volt pártatlan. Nem tudta kézben tartani a meccset. Egyáltalán nem volt valami jó döntés svéd bírót megbízni egy ilyen fontos meccsel. Nem fújt, amikor közvetlenül a büntető előtt Jesus Navasszal szemben szabálytalankodtak. A tizenegyes pedig nem volt tizenegyes. A szabálytalanság ténye vitathatatlan, ám a 16-oson kívül történt.

De a gondok nem ezzel kezdődtek. Korábban is több rossz ítélete volt. A Barcelona pártját fogta, miután egy korábbi alkalommal a katalánok kárára tévedett. Ezek után roppant nehéz a mérkőzést elemezni". Manuel Pellegrini, a Manchester City menedzsere teljesen kiakadt a meccs után.

Bajnokok Ligája
Nyolcaddöntő, odavágók
Február 18., kedd
Manchester City-Barcelona 0-2
Bayer Leverkusen-PSG 0-4
 
Február 19., szerda
Arsenal-Bayern München
AC Milan-Atlético
 
Február 25., kedd
Zenit-Dortmund (Tv: DigiSport1)
Olympiakosz-Manchester United (Tv: Sport1)
 
Február 26., szerda
Schalke 04-Real Madrid (Tv: DigiSport1)
Galatasaray-Chelsea (Tv: DigiSport2)

Rámutatott, 2012 tavaszán Eriksson nem adott meg két büntetőt a Barcelonának az AC Milan ellen a San Siróban vívott negyeddöntő odavágón, s emiatt kompenzálhatott most. A Sky Sportnak szó szerint ezt mondta: "Megismétlem! A bíró döntötte el a meccset!"
Való igaz, a vendégek az első félidőben Joe Hart kapujának közelébe nem jutottak, s a másodikban is csak a büntető után akadt néhány lehetőségük.

"Ugyan domináltak, de a labdát a pálya semleges részén járatták. A 11-esig esélyük sem volt, hogy bevegyék a kapunkat" - mondta az angolok spanyol csatára, Álvaro Negredo. Emlékeztetett, hogy a Barcának a szünetig egyetlen távoli kísérlete volt Xavi révén, szóval kizsigerelték taktikájukat, viszont a büntető mindent elrontott: "Megölt bennünket!" - tette hozzá.

Vincent Kompany nem ragadtatta el magát ennyire. A belga védő úgy vélte, a Barcelona elringatta őket. "Teljesen más intenzitású találkozó volt, mint amilyeneket a Premier League-ben játszani szoktunk. Nem az történt, amit vártunk, kevesebbet volt nálunk a labda, mint reméltük" - tette hozzá.

A City csupán 37 százalékban birtokolta a labdát, s ilyen alárendelt szerepre az Etihad Stadionban még nem volt példa, amióta Pellegrini látja el a vezetőedzői teendőket.  "Úgy lépünk majd pályára a visszavágón, mintha 0-0-ról folytatódna a párharc. Nem tagadom, nyugodttá tesz a kétgólos előny, de még csak a munka felét végeztük el" - kezdte nyilatkozatát Gerardo Martino.

A katalánok mesterét természetesen megkérdezték a véleményes szituációkról. A büntető kapcsán elárulta a sajtótájékoztatón, hogy maga nem látta, de neki azt mondták, talán valóban kívül volt. Ugyanakkor hozzátette, Piqué gólját ellenben jogtalanul vették el, mivel szó sem volt leshelyzetről.

"A City 3-1-re kikapott a Bayerntől, aztán elutazott Németországba, és 3-2-re nyerni tudott. Ez óvatosságra int bennünket" - zárta szavait.  Messi, aki az értékesített büntetővel 66-ra növelte BL-góljai számát s így öt találatra közelítette meg az örökrangsor élén álló Raúlt, azt mondta: "Nem veszett ki belőlem a futball iránti szenvedély."

Leverkusenben sokkal egyoldalúbbra sikeredett a PSG vendégjátéka: Zlatani Ibrahimovic vezetésével a franciák 4-0-ra nyertek, s ezzel tulajdonképpen az odavágón eldöntötték a továbbjutás kérdését.

A svéd támadó mindegyik góllal végződő akcióból kivette a részét, kettőt maga ért el, s ezzel az idei góllövőlista élére állt, utóbbi 5 BL-partiján 10-szer volt eredményes. Kedden büntetőből, és ballal, átlövésből (rajta kívül kétszer senki nem talált a kapuba a büntetőterületen kívülről a mostani kiírásban).

"Tökéletes produkciót nyújtottunk, mindenkivel maximálisan elégedett vagyok" - örvendezett Laurent Blanc vezetőedző.  "Jó kis este volt, amihez persze kellett a korai gól. Gyors előny után sokkal könnyebb játszani. A végén aztán már csak élvezni akartuk a játékot" - mondta Ibra, aki nem tagadta: ebben a szezonban annyi kupát akarnak megszerezni, amennyit csak tudnak…

"Még azt sem mondhatom, hogy minden rosszul alakult. Az kétségtelen, a korai bekapott gól után nehéz helyzetbe kerültünk. A PSG csúcskategóriás egylet, és ezúttal remekül futballozott" - mondott le a továbbjutásról Sami Hyypiä vezetőedző.

Frissítve: 2014.02.04. 21:56