Előfizetés

300 milliós elefántagyar az Eiffel-toronynál

Publikálás dátuma
2014.02.06. 19:37
Elefántagyar szállítmány a '30-as évekből. Fotó: Hulton Archive/Getty Images.
Tizenötezer darab, összesen mintegy három tonna súlyú olyan elefántagyart semmisítettek meg csütörtökön a párizsi Eiffel-toronynál, amelyet az elmúlt húsz évben foglalt le a francia vámőrség, közel egymillió eurós (307 millió forintos) értékben.

Az első ilyen európai látványos akcióval a francia kormány célja az volt, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a védettnek számító afrikai elefántok agyaraival való törvénytelen kereskedelem elleni harc fontosságára. 

"Elsők vagyunk Európában, ez egy nagyon fontos jelzés arra, hogy Franciaország elkötelezett ennek a védett fajnak az illegális kereskedelme elleni harcában" - mondta Nicolas Hulot sztárműsorvezető, akit egy évvel ezelőtt környezetvédelmi "különtudósítójának" nevezett ki Francois Hollande francia köztársasági elnök. 

Philippe Martin környezetvédelmi államtitkár azt hangsúlyozta, hogy Franciaország az első ország, amely ilyen  módon megsemmisíti a felhalmozott mennyiséget, néhány nappal az afrikai védett elefántok megmentéséről Londonban február 12-én kezdődő konferencia előtt. 

"Franciaország most konkrétan is megmutatja, hogy szolidáris azokkal az afrikai országokkal, amelyek az orvvadászat áldozatai" - mondta a darálógépek beindítása előtt a tárcavezető. Arra is emlékeztetett, hogy az államfő ígéretének megfelelően Párizs a korábbi 15 ezerről 150 ezer euróra (4,6 millióról 46 millió forintra) emelte meg az illegálisan vásárolt agyarakért fizetendő pénzbüntetést. 

Az illegális elefántagyar-kereskedelem a negyedik helyen szerepel a világban a kábítószer, a hamisítás és az embercsempészet után. 

Hulot arra emlékeztetett, hogy az elefántagyarak kilója ezer dollárba (225 ezer forintba) kerül, míg a rinocéroszszarv kilójáért 50 ezer eurót (15,3 millió forintot) is megadnak, a világon számos bűnszervezet érdeklődését felkeltve. 

"A környezetvédelmi gondon kívül jelentős biztonságpolitikai kérdésről is szó van, mert a pénzt azonnal visszapumpálják mindenféle olyan hálózatokba, amelyek növelik a térség instabilitását" - hívta fel a figyelmet rá az ismert környezetvédő. 

A csütörtökön Párizsban megsemmisített mennyiséget 1987 és 2007 között foglalta le a francia vámőrség az egyik legjelentősebb európai repülőtéren, a párizsi Roissyn. 

"A kisebb tárgyak, ékszerek az utasok bőröndjeiből származnak, de időnként a párizsi utcákon illegálisan árusítóknál is találunk belőlük. A lefoglalt mennyiség nyolcvan százaléka azonban szállítmányokban, gyümölcsök és zöldségek között elrejtve érkezik" - mondta Alain Hitzel, a környezetvédelmi rendőrség helyettes vezetője. Elmondta, hogy korábban főleg az afrikai országokból érkeztek a szállítmányok, de az utóbbi években 30-40 százalékkal csökkent az arány. A piac legjelentősebb része pedig Ázsiában van, a kereskedők általában oda küldik az áruikat. 

Tavaly hasonló jellegű megsemmisítő akciókat rendeztek a Fülöp-szigeteken, Indiában, Gabonban és Kenyában. Novemberben az Egyesült Államok öt tonna elefántagyart semmisített meg, január elején pedig a legjelentősebb felvevőpiacot jelentő Kína hat tonnát zúzott be, Hongkong pedig jelezte, hogy 2014-től 28 tonna elefántagyart fog megsemmisíteni. 

Afrikában már csak alig több mint félmillió elefánt él, a fele annak, mint a nyolcvanas évek elején.

Orosz bankárokkal tárgyalt Varga Mihály

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ma délután fogadta  az orosz Vnyesekonombank  vezetőit. A megbeszélésen a felek áttekintették a Pakssal, a Dunaferrel és a Malévval kapcsolatos kérdéseket. A 

A tárgyaláson az orosz  bank képviseletében Dmitrijev Vlagyimir Alekszandrovics, a VEB elnöke,  valamint Szapelin Andrej Jurjevics, a pénzintézet alelnöke vett részt. A magyar felet a tárca vezetője mellett  Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár, Márton Attila országgyűlési képviselő és  Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke képviselte - ezt a szűkszavú közleményt jelentette meg a minisztérium.

A jelek szerint a bank, a Dunaferr főtulajdonosa hallani nem akart a magyar kormány szándékáról, hogy megvegye a dunaújvárosi vasművet. Feltehetően az elbocsátások mértékéről sem született újabb megállapodás. A Malév éppen két esztendeje jutott a felszámolás sorsára, az orosz bank adósaként. Azóta érdemi előrehaladás a felszámolási eljárás lezáráséáról, a repülőtársaság dolgozóinak teljes kifizetéséről nem történt. A Vnyesekonombank szerepe a paksi bővítéssel kapcsolatban még nem tisztázott.

Rosszul indult az év: óriás deficit a költségvetésben

Januárban a központi költségvetés 166,6 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 54,6 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 36,6 milliárd forintos szufficittel zártak - adták tudtul ma délután. 

Az elmúlt év azonos hónapjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje csak 2,5 milliárd forint volt. A két év január havi egyenlegének eltérő alakulásában a központi költségvetési szervek kiadásainak, valamint a fejezeti kezelésű előirányzatok bevételeinek és kiadásainak eltérései játszottak szerepet - mentegetőzött közleményében a nemzetgazdasági tárca.

A központi költségvetési szervek kiadásai a tavalyi év közbeni szervezeti változások következtében   a 2013. áprilistól átvett volt egészségügyi nonprofit szervezetek kiadásai folytán, valamint a tavalyi év szeptemberétől végrehajtott pedagógus-béremelések miatt lettek magasabbak az előző évinél - adott magyarázatot a tárca.

Emellett a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós programjai esetében a Nemzeti Stratégiai Referenciakeret operatív programjainál - az intézményrendszeri átalakulás miatt - a kiadások a hónap utolsó néhány napjában teljesültek, a hozzájuk kapcsolódó európai uniós bevételek elszámolása - az időbeli átfutás miatt - azonban később (február hónapban) tud, illetve tudott realizálódni. Vagyis tavalyról áttették erre az évre a kiadások elszámolásának egy részét, hogy a tavalyi számokon "simítsanak." 

Mindezeken felül jelentős mértékben meghaladták a tavaly januári kiadásokat a helyi önkormányzatok támogatásai is. Ez utóbbi részben az idei évi magasabb előirányzatból, részben pedig a nettó finanszírozás körében folyósított utalások magasabb mértékéből fakad. (A 2013. január havi 5 százalékos mértékéhez képest 2014. január hónapban 12 százalékos volt az arány.)