Megszállták a rend őrei a fővárost

Bárkit igazoltathatnak, átvizsgálhatják a ruháját, a járművét, lefoglalhatják veszélyesnek tartott eszközét, szondáztathatnak a hétvégén a rend őrei a fővárosban, ahol fokozott ellenőrzést rendelt el a rendőrfőkapitány. Egy kutató szerint azonban óvatosan kell hinni a szondáknak, mert azok nem biztos, hogy a valós alkoholszintet mutatják. Az autóst ennek ellenére százezrekre büntethetik.

Lehet, hogy Nagy Péter, aki korábban az ORFK Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) egyik vezetője volt - Kiss Ernő tábornok beosztottjaként - sem bízik a szondában, ezért zárkózott autójába a rendőrök elől, amikor egy hete az ónos esőben a 2-es főútra szeretett volna felkanyarodni, de az árokban kötött ki? Végül elvitték vérvételre, s mint Gyugyi Csilla szóvivő megerősítette, ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség nyomozást indított, mert véralkoholszintje jóval meghaladta a 0,8 ezreléket, ami már bűncselekménynek számít.

Nem biztos, hogy ugyanez lett volna az eredmény, ha megfújja a szondát, ugyanis egy veszprémi kutató többszáz minta vizsgálata után kimutatta: nem ugyanazt a véralkohol-szintet jelzik, mint a vérvizsgálat, sőt egymástól is eltérő számokat mutatnak. Ehhez persze olyan esetekre volt szükség, amikor az autós szondát is fújt és vért is vettek tőle. Ez általában olyankor történik, ha vitatják a helyszíni légalkohol-vizsgálat eredményét, balesetet szenvednek, vagy túl magas értéket mutat a szonda.

A lényeg, hogy előfordulhat: a vérmintában egyáltalán nem találnak alkoholt, miközben a szonda kimutatja azt. És fordítva: a szonda nem mutat semmit, közben magas a véralkohol-szint. Vitás esetekben érdemes a hiteles méréshez ragaszkodni, így esetleg megmaradhat a jogosítvány, és elkerülhető a súlyos pénzbírság is, ha biztos benne az autós, hogy nem ivott, csak "megbolondult" a műszer.

Minderre nem árt figyelni különösen a mostanihoz hasonló hétvégéken. Szombat nulla órától vasárnap éjfélig ugyanis fokozott ellenőrzést rendelt el a budapesti rendőrfőkapitány a főváros egész területére – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Bárkit igazoltathatnak, átvizsgálhatják a ruházatot, a járműveket, és lefoglalhatják a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat. A rendőrség célja nem a lakosság zaklatása - írták, hanem a közrend, a közbiztonság fenntartása, a jogellenes cselekmények elkövetésének megelőzése, megakadályozása, a szabálysértések, bűncselekmények felderítése.

Börtön és vezetéstől eltiltás
Nyolc hét szabadságvesztésre ítéltek pénteki hírek szerint Angliában egy magyar kamionost, aki súlyosan ittas állapotban kidöntött egy útjelző táblát. Helyi hírportálok pénteki beszámolói szerint a járművezetéstől is eltiltották 32 hónapra. Véralkoholszintje csaknem a négyszerese volt a Nagy-Britanniában megengedettnek. A helyi rendőrségi szóvivő szerint ha valaki a megengedettnél csak kétszer magasabb véralkoholszinttel vezet, harmincszor nagyobb az esélye arra, hogy balesetet okozzon, mint annak, aki józanul ül gépjárműbe. A Lancashire megyei tanács egyik képviselője enyhének minősítette az ítéletet, mondván: ha valaki ennyire közveszélyes, akkor egész életére el kell tiltani a járművezetéstől.

Legutóbb tavaly decemberben szervezett országos akciót a rendőrség, melynek során körülbelül tizenkétezer embert ellenőriztek és 167-nél jelzett a szonda. Találkoztak-e, foglalkoztak-e már azzal a problémával, hogy állítólag nem egyformán mérnek a szondák? - kérdeztük tegnap az Országos Rendőr-főkapitányságtól, de reggel 8 órakor elküldött érdeklődésünkre délután csak a következő választ kaptuk: "a megkeresésében megfogalmazott első kérdésére az ön által megadott rövid határidőre való tekintettel, nem áll módunkban válaszolni."

Nem lettünk sokkal okosabbak a másik kérdésünket illetően sem, miszerint "A hétvégi akció során ellenőrzik és lefoglalhatják az autóban lévő, közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat. Ebből sok vita van, hogy mit tekintenek ennek. Például, ha kést vásárolok, vagy ásót, kapát, vagy baseball-ütőt szállítok, azt lefoglalják? Hol a határvonal?"

Válaszuk szerint "a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök körét, birtoklásuk és szállításuk szabályait a 175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet határozza meg. A jogszabály előírása alapján tilos a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, valamint közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni. Nem vonatkozik ez a tilalom többek között a pelargonsav-vanillilamid és az olajgyanta-tartalmú kapszaicin hatóanyagot nem tartalmazó, legfeljebb 20 gramm töltőanyag tömegű gázsprayre, azzal a kikötéssel, hogy közterületen vagy nyilvános helyen szervezett rendezvényeken e gázsprayk sem birtokolhatók. A gázspray jogszabály eltérő rendelkezése hiányában közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, valamint közforgalmú közlekedési eszközökön csak tokban, dobozban, zárt tároló eszközben, vagy ruházat alá rejtve birtokolható (szállítható)."

Az új szabályok

* Tavaly év közben vezették be, hogy 0,5 gramm/liter alatti véralkohol-szint esetén szabálysértésnek, fölötte bűncselekménynek számít az ittas vezetés

* Magyarországon zéró tolerancia van érvényben, vagyis 0 ezrelékes véralkohol-szint fölött mindenképp büntetnek

* Szabálysértés esetén 30-100 ezer forint közötti pénzbírsággal sújtanak

* Bűncselekmény esetén a korábbi minimum egy év helyett minimum egy hónapra vonhatják be a jogosítványt, továbbá elküldhetnek utánképzésre és bírságot is fizetni kell

Szerző

Manipulál a főügyész és a jobbos sajtó?

Politikai elfogultságát bizonyította a Központi Nyomozó Főügyészség (KNyF) vezetője a Magyar Nemzetnek a moszkvai kereskedelmi kirendeltség 2008-as értékesítése ügyében folyó büntetőeljárásról szóló nyilatkozatában - állapították meg az ügy vádlottjai, akik Polt Péter legfőbb ügyésztől nyílt levélben követelték emiatt Keresztes Imre eltávolítását a KNyF éléről. 

A jobboldali napilap arról írt: jogsegélykérelem keretében a vád bizonyítékaival összhangban lévő adatokat szolgáltattak brit és orosz igazságügyi szervek, ezért ezek birtokában hamarosan folytatódhat az ügy tavaly nyáron felfüggesztett bírósági tárgyalása. Már ez is pontosításra szorul, ugyanis a tárgyalás el sem kezdődött: annyira gyenge volt a bírósági eljáráshoz a vádirat, hogy azt átdolgozásra "visszadobta" a Budapest-környéki Törvényszék. Ráadásul a KNyF még a vádirat benyújtása előtt sem tűnt biztosnak a dolgában.

A Magyar Nemzetben új bizonyítékként tálalt külföldi jogsegély-információk pedig éppenhogy tovább gyengítik a vádat - hívták fel a figyelmet a vádlottak (a Sukoró-ügyben is bíróság elé állított volt MNV-s vezetők, Tátrai Miklós és Császy Zsolt, továbbá Székely Árpád volt moszkvai nagykövetet, és Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium volt államtitkára.) A Londonból érkezett iratok szerintük cáfolják, hogy a magyar állam által elfogadott értékbecslés meghamisított, valótlan lenne. A moszkvai iratokban pedig az orosz ügyészség és számvevőszék is megállapítja, hogy az orosz állam kárára követtek el csalást, mert túl drágán vették meg az ingatlant a Diamond Air-től, amelynek az MNV eladta.

Ezzel viszont az orosz hatóságok azt mondták ki, hogy a második értékbecslés a manipulált, azzal a céllal készült, hogy az orosz államot átverjék. Mindez azért kínos az ügyészségnek, mert az értékkülönbözetre építette a vádat, amelyben utóbbi értékbecslés kulcsfontosságú volt. A vádlottak elfogadhatatlannak tartják, hogy a főügyész az értékkülönbözettel kapcsolatban mégis úgy fogalmazott a lapnak: az értékesítéssel több mint hárommilliárd rubelt utaltak offshore számlákra. A vádlottak kiemelték: az orosz kormány által az orosz cégnek kifizetett orosz közpénz került offshore számlákra, aminek "Magyarországhoz semmi köze nincs".

Szerző

Köztér - Miféle választás?

Mégsem lesz idén választás, valahogy biztosan megoldotta a Fidesz, hogy ne kelljen végre ilyesmivel nyűglődni - a választópolgárok egy része minden bizonnyal ezt fogja majd leszűrni abból, hogy a kampányban sem a tévében, sem a rádióban, sem a köztereken nem fog találkozni politikai pártok hirdetéseivel. Pontosabban, azokban a tévékben és rádiókban biztosan nem, amelyeket néz és hallgat is.

Mint kiderült, tegnap reggelig még egyetlen kereskedelmi rádió vagy tévéadó nem jelentkezett be a Nemzeti Választási Bizottságnál, hogy a február 15-én startoló kampányban politikai reklámot kíván közzétenni. Főleg azért, mert a Fidesz úgy találta ki, hogy ezeket a hirdetéseket a médiumoknak ingyen kellene adniuk, és nem csak a neki tetsző párt reklámját, hanem akkor az összesét.

Miközben a Fidesz álcivil baromságaival hetek óta ki van plakátolva a főváros, a főpolgármester városképvédelmi okokra hivatkozva nem engedi a pártokat reklámozni. Szép kilátások. Az elmúlt négy év legfontosabb eseményénél hangosabb lesz VV Akárki dünnyögése, vagy az aktuális helyszínelős sorozat. Hová mész mama, add inkább a távirányítót...

Április 6-án kiderül, a mama hogy döntött. Maradjanak velünk.

Szerző