Mégis felvonultak a neonácik

Publikálás dátuma
2014.02.08 06:03
Két éve is gond nélkül felvonulhattak, igaz, nem a Várban, hanem a Normafánál FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Fotó: /
Több szélsőséges, neonáci rendezvényt tarthatnak országszerte a hétvégén az 1945-ös budavári német és nyilas kitörés emlékére, holott ezeket a rendőrség nem engedélyezte. Mégis várható a Várban vonulás és éjszakai emléktúra is. A rendőrség csak akkor léphet fel, ha tiltott önkényuralmi jelképeket lát. Készülnek az antifasiszták és a civilek is: "Álljon meg a menet!" címmel hirdettek ellendemonstrációt. Lezárta a rendőrség a Lánchidat, a Clark Ádám teret és az Alagutat. 

Az Antifasiszta szervezetek a hivatalos tiltás ellenére ellentüntetést hirdetett, úgy készülnek: mégis lesz szélsőjobboldali rendezvény. A Dózsa szobornál délben mintegy 100 ember gyűlt össze. A magyar zászlók mellett néhány Szolidaritás zászló tűnt fel. Provokáció eddig nem volt,  a környező utcákban néhány betyársereges pólóban a térhez közeledő kopaszt a rendőrök igazoltattak. Az antifasiszta ellentüntetők elindultak a várba - számol be a HVG.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Lánchídra nem lehet felhajtani egyik irányból sem, de a gyalogosok közlekedhetnek a hídon.

Teljesen lezárták a Clark Ádám teret, még gyalogosok közlekedését sem engedi a rendőrség a téren. Az Alagút is le van zárva az autók elől, és gyalogosok is csak a pesti oldal felől haladhatnak át az Alagúton.

Az MTI tudósítója úgy értesült, bombariadó van a Clark Ádám téren.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ugyanakkor egy molinót feszítettek ki a Sikló melletti korlátra, amelyen a "No pasaran" (nem törnek át) felirat olvasható, alatta ugyanez rovásírással. (A "No pasaran" a spanyol polgárháború híres antifasiszta jelszava.)

A HVG szerint bombakereső kutyák dolgoznak a téren, de a korábban sem nagy létszámú gyülekezetből néhány apróbb, lézengő csoporton túl szinte senki nem maradt. 

A másik oldalról a várba tartó antifasiszták a Kapisztrán téren találkoztak az első "becsület naposokkal", Talán 10 ember nézi, ahogy a téren épül az emelvény. 

13.30-kor a Kapisztrán téri helyszínen már bemondták, hogy a "Becsület Napja" rendezvénynek vége. Nagyjából 70-80 ember gyűlt össze a téren, akik maradtak, német katonanótákat hallgatnak és énekelnek.

Az antifasiszta tüntetők pedig jó egy utcányi távolságból, a két csoport közötti rendőrkordon felett, megafonokon keresztül kiabálják feléjük, hogy "Takarodjatok, nácik!" - számol be a HVG.

Az MTI jelentése szerint ez a rendőrsorfal akadályozta meg, hogy nem sokkal 14 óra előtt összeverekedjen a "Becsület napja" címmel meghirdetett demonstráció és az antifasiszta ellentüntetők egy csoportja szombat délután a budai Várban, a Kapisztrán térnél. 

A HVG szerint az antifasiszták tüntetése is, és az utána spontán együtt maradó csoport is befejezettnek tekintette az eseményt, és elindult haza.

A Kapisztrán téri helyszínen lévő HVG-tudósító szerint fél négy körül ért véget a "Becsület Napja", ahol összesen "néhány száz fős tömeg" fordult meg.

Több antifasiszta és civil szervezet is ellendemonstrációval készül 

A jelek szerint nem foglalkoznak a szélsőséges, neonáci szervezetek azzal, hogy a rendőrség "megtiltotta" - pontosabban nem vette tudomásul - az 1945-ös budavári német és nyilas kitörés emlékére általuk szervezett tucatnál is több megemlékezést. A következő másfél hétre összesen 14 bejelentés érkezett a rendőrséghez a szélsőségesek szóhasználatában "becsület napi" rendezvények ügyében, de megtartásukat egy esetben sem "engedélyezte" a hatóság - derült ki a Népszabadság összesítéséből. Mivel a 69 évvel ezelőtti esemény február 11-én történt, a jövő keddi évfordulóhoz kapcsolódó rendezvények többségét a mostani és a következő hétvégére szervezték.

A mai napra bejelentett egyetlen ilyen budapesti rendezvényt a tiltás ellenére is megtartják - derül ki a szélsőjobboldali honlapokról. A Betyársereg, a Magyar Nemzeti Arcvonal és a Pax Hungarica Mozgalom egyaránt részt vesz a szervezésben. A Clark Ádám téri gyülekező után a Várba vonulnak a radikálisok, este pedig túrázni mennek.

Utóbbiról megírtuk: a főváros által támogatott Budapest Kupa részeként hirdették az emléktúrát. A botrány hatására a Városháza belső vizsgálatot indított, ami néhány óra alatt megállapította, hogy nem tehetnek semmiről: a túrasorozatot támogatták 300 ezer forinttal, de nem tudták, hogy ennek része a 60 kilométeres éjszakai teljesítménytúra is.

"Álljon meg a menet!" címmel antifasiszta szervezetek is demonstrációt hirdettek a neonáci csoportok felvonulása elleni tiltakozásul. A MEASZ, a Nagy Imre Társaság, a Magyar Szolidaritás Mozgalom és az Antifasiszta Hálózat egyaránt részt vesz ezen. Ők ma délelőtt fél 12-kor a Dózsa György térre várják azokat, akik nem kérnek a neonácikból. Onnan a szélsőségesekhez hasonlóan a Várba vonulnak.

Demonstrációjukkal a Szabadság térre tervezett, vitatott '44-es német megszállási emlékmű felállítása ellen is tiltakozni kívánnak. Ugyancsak szombaton a pesti alsó rakparton, a "Cipők a Dunaparton" emlékműnél reggel 8 és este 8 óra között a tartanak rendezvényt a szociáldemokraták, amelyen a holokauszt áldozataira emlékeznek, illetve a nácibarát "kitörés túra" ellen tiltakoznak.

Nemcsak Budapesten, vidéken is számos hasonló "becsület napi" rendezvény és az ezek ellen tiltakozó demonstráció várható: Pécsen és Győrben is erre lehet számítani, ráadásul bizonyára több kisebb településen a neonáci csoportosulások még csak be sem jelentik a rendőrségnek a rendezvényüket, így az országszerte bejelentett 14 eseménynél jóval többre lehet számítani.

A rendőrség - amely Budapesten fokozott ellenőrzést tart szombat 0 órától vasárnap éjfélig "a közrend, a közbiztonság fenntartása, a jogellenes cselekmények elkövetésének megelőzése érdekében" - leginkább csak akkor léphet fel, ha tiltott önkényuralmi jelképet, például horogkeresztet viselnek a résztvevők, vagy súlyos incidens történik.

Emlékezetes, korábban a jobbikos Novák Előd nyújtott be országgyűlési határozati javaslatot annak érdekében, hogy "mártír hőseink becsületből, hűségből, kitartásból, önfeláldozásból és hazaszeretetből való példamutatásának elismeréséül" a kitörés napját nyilvánítsák emléknappá, de nem járt eredménnyel. Ugyancsak határozati javaslatot tett a párt arra is, hogy november 16-át, Horthy fehér lovas bevonulását emléknappá nyilvánítsák - erről még nincs döntés.

A Jobbik azon korábbi ötlete pedig, amely 2013-at Horthy-emlékévvé nyilvánította volna, el sem jutott a parlamenti szavazásig. Amúgy az ellenzéki pártok közül egyedül a Jobbiknak tetszene a Szabadság téri '44-es emlékmű, melynek tőszomszédságában, a Hazatérés református templomban tavaly novemberben több jobbikos képviselő is jelen volt a botrányos Horthy-szobor avatáson.

Két éve is gond nélkül felvonulhattak, igaz, nem a Várban, hanem a Normafánál FOTÓ: BIELIK ISTVÁN

Két éve is gond nélkül felvonulhattak, igaz, nem a Várban, hanem a Normafánál FOTÓ: BIELIK ISTVÁN

Nem meglepő

Tévedtek azok, akik szerint a Jobbik középre akart húzni - állítja az Athena Intézet. Az eddig is egyértelmű volt, hogy a párt szoros kapcsolatokat ápol több szélsőjobboldali extrémista szervezettel, különösképp az Új Magyar Gárdával, melynek betiltott "elődjét" maga a parlamenti párt alapította - emlékeztetett az extrémizmust kutató intézet - hozzátéve: újabb szimbolikus lépés a párt döntése, hogy Mészáros István gárdavezetőt az országos listája 55. helyén szerepelteti.

Az Új Magyar Gárda befolyásos szélsőjobboldali szervezet, amely nyíltan romaellenes, antiszemita, antidemokratikus és homofób nézeteket terjeszt - állapította meg az Athena, amely arra a következtetésre jutott, hogy a Jobbik "továbbra is egyszerre próbál két közönségnek játszani, amelynek része az új, kevésbé radikális szavazók megszólítása és a szélsőséges kemény mag megtartása". Még erősebb egyébként a kapocs a Jobbik és a szintén "nemzeti radikális" szélsőjobboldali ifjúsági szervezet, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom között, hiszen ennek elnöke Toroczkai László, a Jobbik Csongrád megyei képviselője, alelnöke pedig Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő.

Szerző
2014.02.08 06:03
Frissítve: 2014.02.08 18:29

Befújtak valamit egy kormányablakba, az emberek köhögni kezdtek

Publikálás dátuma
2019.01.16 18:27
illusztráció
Fotó: Népszava/
Az óbudai kormányablak Harrer Pál utcai épületéhez a katasztrófavédelmet is kihívták, de mindenki megúszta a történteket.
Befújtak valamit az óbudai kormányablak Harrer Pál utcai épületébe.  helyszínen tartózkodó olvasónk arról tájékoztatott bennünket, hogy a történtek miatt az ügyfélfogadás is elmaradt. A 24.hu-nak egy helyszínen tartózkodó olvasója elmondta, a történtek miatt az ügyfélfogadás is elmaradt. "Annyit mondtak, hogy az ügyfélfogadás elmarad és kérdezték, hogy rosszul van-e valaki. Sokan köhögtek, de senki nem jelentkezett, az emberek elindultak haza" - idézi olvasóját a portál.

A 24.hu megkereste az ügyben a a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, Kolozsi Péter főhadnagy pedig elmondta: "bennünket azért hívtak ki, mert szúró szagot éreztek és köhögtek. A helyszínre érkező kollégáink hatvan embert kísértek ki az épületből. Mindannyian sérülés nélkül megúszták a történteket. A biztonság kedvéért helyszínre érkezett a katasztrófavédelem mobil laborja is. Méréseket végeztünk, de nem találtunk veszélyes anyagot a levegőben."
2019.01.16 18:27

Az MTA nem szeretné kutatói ösztöndíjakból fizetni a villanyszámlát

Publikálás dátuma
2019.01.16 18:25
MTA-székház - illusztráció
Fotó: Népszava/
Cáfolja az Akadémia, hogy elegendő forrást kaptak volna Palkovics tárcájától az idei évre – a minisztérium által emlegetett összegeket ugyanis kutatók díjazására és hazacsábítására szánják.
Nem felel meg a valóságnak az Innovációs és Technológiai Minisztérium állítása, mely szerint a Magyar Tudományos Akadémia minden törvényes eszközzel rendelkezik feladatai finanszírozásához. Az MTA kutatóközpontjainak 2018. évi maradványa ugyanis teljes egészében kötelezettségvállalásokkal terhelt – írja az Akadémia, válaszként az ITM keddi közleményére.
A tárca  ugyanis azt fejtegette, hogy a havi illetményfizetés fedezetén túl már több mint 8,6 milliárd forintot biztosítottak az idei feladatok ellátására. Ez az összeg azonban az MTA kiválósági programjainak fedezete, vagyis ösztöndíjakra szánták - hangsúlyozza az Akadémia.
Az MTA szerint az említett források – amiket például a legjobb magyar kutatókat hazahívó, illetve itthon tartó Lendület programra szánnak– csak akkor csoportosíthatók át visszatérítendő támogatásként és átmenetileg az intézetek dologi kiadásaira, ha az ITM érvényes jognyilatkozattal kötelezettséget vállal arra, hogy az így felhasznált forrásokat visszapótolja, a kutatóintézet-hálózat jelenleg is zajló átvilágításának eredményétől függetlenül. Ilyen jognyilatkozatokat szeptember óta kér az MTA az ITM-től, egyelőre eredménytelenül.
Mint hozzáteszik, a feltételes közbeszerzés sem oldja meg a kutatóközpontok problémáit, mert a feltételes közbeszerzési eljárás nem alkalmazható közüzemi kiadásokra, a működés általános feltételeit biztosító költségekre vonatkozóan, és igen korlátozottan alkalmazható a kutatási pályázatok tekintetében. Az MTA arra is rámutat, hogy
Palkovics tárcájának 1400 milliárdos költségvetéséből az akadémiai kutatóhelyek éves dologi kiadása kevesebb mint egy százalék.
Ezt pedig  avonatkozó törvények szerint meg kellene kapnia az MTA-nak, erre kérte a minisztert számos alkalommal az MTA vezetése,elnöksége, közgyűlése, sőt a miniszter által delegált hét, a kutatóhálózat átvilágításának módszertanát meghatározó, paritásos MTA elnöki bizottsági tag is.
2019.01.16 18:25
Frissítve: 2019.01.16 18:33