Mégis felvonultak a neonácik

Publikálás dátuma
2014.02.08. 06:03
Két éve is gond nélkül felvonulhattak, igaz, nem a Várban, hanem a Normafánál FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Több szélsőséges, neonáci rendezvényt tarthatnak országszerte a hétvégén az 1945-ös budavári német és nyilas kitörés emlékére, holott ezeket a rendőrség nem engedélyezte. Mégis várható a Várban vonulás és éjszakai emléktúra is. A rendőrség csak akkor léphet fel, ha tiltott önkényuralmi jelképeket lát. Készülnek az antifasiszták és a civilek is: "Álljon meg a menet!" címmel hirdettek ellendemonstrációt. Lezárta a rendőrség a Lánchidat, a Clark Ádám teret és az Alagutat. 

Az Antifasiszta szervezetek a hivatalos tiltás ellenére ellentüntetést hirdetett, úgy készülnek: mégis lesz szélsőjobboldali rendezvény. A Dózsa szobornál délben mintegy 100 ember gyűlt össze. A magyar zászlók mellett néhány Szolidaritás zászló tűnt fel. Provokáció eddig nem volt,  a környező utcákban néhány betyársereges pólóban a térhez közeledő kopaszt a rendőrök igazoltattak. Az antifasiszta ellentüntetők elindultak a várba - számol be a HVG.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Lánchídra nem lehet felhajtani egyik irányból sem, de a gyalogosok közlekedhetnek a hídon.

Teljesen lezárták a Clark Ádám teret, még gyalogosok közlekedését sem engedi a rendőrség a téren. Az Alagút is le van zárva az autók elől, és gyalogosok is csak a pesti oldal felől haladhatnak át az Alagúton.

Az MTI tudósítója úgy értesült, bombariadó van a Clark Ádám téren.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ugyanakkor egy molinót feszítettek ki a Sikló melletti korlátra, amelyen a "No pasaran" (nem törnek át) felirat olvasható, alatta ugyanez rovásírással. (A "No pasaran" a spanyol polgárháború híres antifasiszta jelszava.)

A HVG szerint bombakereső kutyák dolgoznak a téren, de a korábban sem nagy létszámú gyülekezetből néhány apróbb, lézengő csoporton túl szinte senki nem maradt. 

A másik oldalról a várba tartó antifasiszták a Kapisztrán téren találkoztak az első "becsület naposokkal", Talán 10 ember nézi, ahogy a téren épül az emelvény. 

13.30-kor a Kapisztrán téri helyszínen már bemondták, hogy a "Becsület Napja" rendezvénynek vége. Nagyjából 70-80 ember gyűlt össze a téren, akik maradtak, német katonanótákat hallgatnak és énekelnek.

Az antifasiszta tüntetők pedig jó egy utcányi távolságból, a két csoport közötti rendőrkordon felett, megafonokon keresztül kiabálják feléjük, hogy "Takarodjatok, nácik!" - számol be a HVG.

Az MTI jelentése szerint ez a rendőrsorfal akadályozta meg, hogy nem sokkal 14 óra előtt összeverekedjen a "Becsület napja" címmel meghirdetett demonstráció és az antifasiszta ellentüntetők egy csoportja szombat délután a budai Várban, a Kapisztrán térnél. 

A HVG szerint az antifasiszták tüntetése is, és az utána spontán együtt maradó csoport is befejezettnek tekintette az eseményt, és elindult haza.

A Kapisztrán téri helyszínen lévő HVG-tudósító szerint fél négy körül ért véget a "Becsület Napja", ahol összesen "néhány száz fős tömeg" fordult meg.

Több antifasiszta és civil szervezet is ellendemonstrációval készül 

A jelek szerint nem foglalkoznak a szélsőséges, neonáci szervezetek azzal, hogy a rendőrség "megtiltotta" - pontosabban nem vette tudomásul - az 1945-ös budavári német és nyilas kitörés emlékére általuk szervezett tucatnál is több megemlékezést. A következő másfél hétre összesen 14 bejelentés érkezett a rendőrséghez a szélsőségesek szóhasználatában "becsület napi" rendezvények ügyében, de megtartásukat egy esetben sem "engedélyezte" a hatóság - derült ki a Népszabadság összesítéséből. Mivel a 69 évvel ezelőtti esemény február 11-én történt, a jövő keddi évfordulóhoz kapcsolódó rendezvények többségét a mostani és a következő hétvégére szervezték.

A mai napra bejelentett egyetlen ilyen budapesti rendezvényt a tiltás ellenére is megtartják - derül ki a szélsőjobboldali honlapokról. A Betyársereg, a Magyar Nemzeti Arcvonal és a Pax Hungarica Mozgalom egyaránt részt vesz a szervezésben. A Clark Ádám téri gyülekező után a Várba vonulnak a radikálisok, este pedig túrázni mennek.

Utóbbiról megírtuk: a főváros által támogatott Budapest Kupa részeként hirdették az emléktúrát. A botrány hatására a Városháza belső vizsgálatot indított, ami néhány óra alatt megállapította, hogy nem tehetnek semmiről: a túrasorozatot támogatták 300 ezer forinttal, de nem tudták, hogy ennek része a 60 kilométeres éjszakai teljesítménytúra is.

"Álljon meg a menet!" címmel antifasiszta szervezetek is demonstrációt hirdettek a neonáci csoportok felvonulása elleni tiltakozásul. A MEASZ, a Nagy Imre Társaság, a Magyar Szolidaritás Mozgalom és az Antifasiszta Hálózat egyaránt részt vesz ezen. Ők ma délelőtt fél 12-kor a Dózsa György térre várják azokat, akik nem kérnek a neonácikból. Onnan a szélsőségesekhez hasonlóan a Várba vonulnak.

Demonstrációjukkal a Szabadság térre tervezett, vitatott '44-es német megszállási emlékmű felállítása ellen is tiltakozni kívánnak. Ugyancsak szombaton a pesti alsó rakparton, a "Cipők a Dunaparton" emlékműnél reggel 8 és este 8 óra között a tartanak rendezvényt a szociáldemokraták, amelyen a holokauszt áldozataira emlékeznek, illetve a nácibarát "kitörés túra" ellen tiltakoznak.

Nemcsak Budapesten, vidéken is számos hasonló "becsület napi" rendezvény és az ezek ellen tiltakozó demonstráció várható: Pécsen és Győrben is erre lehet számítani, ráadásul bizonyára több kisebb településen a neonáci csoportosulások még csak be sem jelentik a rendőrségnek a rendezvényüket, így az országszerte bejelentett 14 eseménynél jóval többre lehet számítani.

A rendőrség - amely Budapesten fokozott ellenőrzést tart szombat 0 órától vasárnap éjfélig "a közrend, a közbiztonság fenntartása, a jogellenes cselekmények elkövetésének megelőzése érdekében" - leginkább csak akkor léphet fel, ha tiltott önkényuralmi jelképet, például horogkeresztet viselnek a résztvevők, vagy súlyos incidens történik.

Emlékezetes, korábban a jobbikos Novák Előd nyújtott be országgyűlési határozati javaslatot annak érdekében, hogy "mártír hőseink becsületből, hűségből, kitartásból, önfeláldozásból és hazaszeretetből való példamutatásának elismeréséül" a kitörés napját nyilvánítsák emléknappá, de nem járt eredménnyel. Ugyancsak határozati javaslatot tett a párt arra is, hogy november 16-át, Horthy fehér lovas bevonulását emléknappá nyilvánítsák - erről még nincs döntés.

A Jobbik azon korábbi ötlete pedig, amely 2013-at Horthy-emlékévvé nyilvánította volna, el sem jutott a parlamenti szavazásig. Amúgy az ellenzéki pártok közül egyedül a Jobbiknak tetszene a Szabadság téri '44-es emlékmű, melynek tőszomszédságában, a Hazatérés református templomban tavaly novemberben több jobbikos képviselő is jelen volt a botrányos Horthy-szobor avatáson.

Két éve is gond nélkül felvonulhattak, igaz, nem a Várban, hanem a Normafánál FOTÓ: BIELIK ISTVÁN

Két éve is gond nélkül felvonulhattak, igaz, nem a Várban, hanem a Normafánál FOTÓ: BIELIK ISTVÁN

Nem meglepő

Tévedtek azok, akik szerint a Jobbik középre akart húzni - állítja az Athena Intézet. Az eddig is egyértelmű volt, hogy a párt szoros kapcsolatokat ápol több szélsőjobboldali extrémista szervezettel, különösképp az Új Magyar Gárdával, melynek betiltott "elődjét" maga a parlamenti párt alapította - emlékeztetett az extrémizmust kutató intézet - hozzátéve: újabb szimbolikus lépés a párt döntése, hogy Mészáros István gárdavezetőt az országos listája 55. helyén szerepelteti.

Az Új Magyar Gárda befolyásos szélsőjobboldali szervezet, amely nyíltan romaellenes, antiszemita, antidemokratikus és homofób nézeteket terjeszt - állapította meg az Athena, amely arra a következtetésre jutott, hogy a Jobbik "továbbra is egyszerre próbál két közönségnek játszani, amelynek része az új, kevésbé radikális szavazók megszólítása és a szélsőséges kemény mag megtartása". Még erősebb egyébként a kapocs a Jobbik és a szintén "nemzeti radikális" szélsőjobboldali ifjúsági szervezet, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom között, hiszen ennek elnöke Toroczkai László, a Jobbik Csongrád megyei képviselője, alelnöke pedig Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő.

Szerző
Frissítve: 2014.02.08. 18:29

Kertész: Az angyali ország ördögi

Publikálás dátuma
2014.02.08. 06:00
Kertész Ákos szerint az alattvalói attitűdöt nem a génjeink örökítették, az nem faji tulajdonsága a magyarnak Fotó: Vajda József
Még látogatóba sem kíván visszatérni Magyarországra Kertész Ákos, aki nemrég politikai menedékjogot kapott Kanadában. Az írót nyílt levele - melyben az írta: "a magyar genetikusan alattvaló" - miatt számtalan inzultus érte, díszpolgári címétől is megfosztották, de ma sem húzná ki írásából a "genetikusan" szót. Szerinte ez a direkt félreértelmezett határozószó ürügy volt, de voltaképpen az verte ki biztosítékot, hogy megírta: Magyarország az egyetlen ország Európában, amelyik nem mutatott megbánást a holokauszt idején elkövetett rémtettekért.

- Leadja-e szavazatát Kanadában az áprilisi magyarországi választásra?

- Szó se lehet róla! A Fidesz új választási törvénye megakadályozza a szabad, demokratikus választást. Ez, ami április 6-án lesz, a diktatúra választási komédiája, ebben demokrata nem vehet részt. 2010 őszén éppen a Népszavában jelent meg az Őfelsége ellenzéke című cikkem. Már ott figyelmeztettem arra, hogy ellenzék csak demokráciában létezik, diktatúrának nincs ellenzéke. Többek között ezt írtam: "Megszívlelendő doktrínája az Egyesült Államoknak: terroristákkal nem tárgyalunk. Aki szóba áll a terroristákkal, legalizálja őket. Aki ma alkudozni próbál a Fidesz-hatalommal, (…) az betagozódik a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe. Az legalizálja a diktatúrát." Azóta vagyok a nagy nemzetközi nyilvánosság mellett végrehajtott bojkott elkötelezettje. Hogy mások önként belesétáljanak a csapdába, azt nem tudom megakadályozni.

- Minek érzi magát, magyarnak, kanadainak vagy zsidónak?

- Montrealinak. De úgy is mondhatom, hogy kanadai magyar zsidó vagyok. Hallottam olyan véleményt, hogy akinek több identitása van, annak egy sincs. Ez nem igaz. Ezt azok a sovén etno-nacionalisták gondolják, akik számára az identitás - magyarul: önazonosság - csak kirekesztést jelent.

- Több ezer kilométerre él Magyarországtól: a távolság elvágja a gyökereket? Lehet emigránsként magyar írónak maradni?

- Persze, hogy lehet. Ezzel nem azt mondom, hogy könnyű sors. Legközelebbi példa rá Márai Sándor. De Mikes Kelemen óta elég hosszú a sor.

- Mennyire terhes illetve hálás "szerep" az Orbán-rendszer első politikai menekültjéé?

- Nem csak az Orbán-rendszernek, de az Európai Uniónak is az első politikai menekültje vagyok. Kanada gesztusa azt bizonyítja, hogy nekem volt/van igazam! Ez felelősséggel jár; a befogadó országnak, Kanadának, választott új hazámnak nem okozhatok csalódást. De nem a "szerep" minősít. Az minősít, amit azóta teszek és főképp írok, mióta elüldöztek, és az nem a szerepből fakad. Egyszerűen folytatom, amit egész életemben csináltam. Megpróbálok ember maradni minden fajta embertelenségben.

- Ha visszamehetne az időben és a kézirata felett ülne, kihúzná a "genetikusan" szót?

- Semmi szín alatt! Annak ellenére sem, hogy ez az egyetlen kifejezés - "genetikusan" - volt az, amibe bele tudtak kötni, hogy minden demokratának megüzenjék: így jár az, aki szembefordul a Fidesz-diktatúrával. Egy: nem először írtam le, kettő: pontosan tudtam, mit mondok, mi a szó jelentése, használati szabálya. A baloldali liberális értelmiség színe-java sietett elhatárolódni tőlem, villámgyorsan magukévá tették a hatalom hazug rágalmait. A Mazsihisz az elsők között volt! A direkt félreértelmezett "genetikusan" határozószó volt az ürügy, de voltaképpen az verte ki biztosítékot, hogy megírtam: Magyarország az egyetlen ország Európában, amelyik nem mutatott megbánást a holokauszt idején elkövetett rémtettekért. Pedig 2011 augusztusában még nem volt "emlékév", és még éppen csak elkezdődött ez a szégyenletes történelemhamisítás, ez a gusztustalan szerecsenmosdatás, ami most állami szinten folyik. És megpiszkáltam a baloldal súlyos felelősségét Orbán kétharmados győzelmében. És céloztam a jobb- és a baloldal bűnös összefonódására, belekötöttem a leghatalmasabb oligarchákba. Ezekhez képest a "genetikusan alattvaló" csak fricska volt az orrocska hegyén. De később elkövettem egy súlyos hibát. Mentségem nincs. Ha már föltették ezt a kérdést, hadd használjam ki az alkalmat, hadd tisztázzam ezt is. Alig egy héttel a nyílt levél megjelenése után az alábbi nyilatkozatot tettem közzé a Klubrádión keresztül: "Ilyen mondat helyesen nem létezik." Tudtam, hogy ez dodonai értelmetlenség - fogalmazni még tudok -, de nem helyesbíteni akartam, csak megzavarni támadóimat; visszavonásról, bocsánatkérésről meg pláne nem volt szó! Noha ketten is sugdosták a fülembe, hogy "csinálj már valamit", a döntés az enyém volt, a felelősség is az enyém, ezért a tanácsadóim nevét is elhallgatom. Már a következő pillanatban megbántam, mert igazam volt, a mondat nem érthető félre.

- Vagyis a magyar genetikusan alattvaló?

- Igenis az! A "nyílt levél" óta eltelt két és fél esztendő sajnos minden vonatkozásban engem igazolt. Amikor a főváros visszavetette a díszpolgárságomat, a nyelvtudomány sietett segítségemre. Mártonfi Attila lexikológus a Nyelv és tudomány 2011. szeptember 23-i számában a "Mit állított Kertész Ákos?" című cikkében a nyelvtudomány szempontjából, tehát a szótárak alapján elemzi az én vitatott mondatomat. "Ezeket a kérdéseket különösen fontos akkor végiggondolnunk, ha egy szöveg megértésén díszpolgári cím múlik" - jegyzi meg Mártonfi magyarázatul. "Kifejtőbb megfogalmazásban tehát az eredeti mondat: Történeti meghatározottságból adódóan a (hosszú ideig feudalizmusban élő) magyar társadalom tagjainak kulturálisan meghatározott, jellegzetes viselkedése, hozzáállása a mindenkori hatalomnak való alárendelődés. Ez kétségkívül szabatosabb, támadhatatlanabb megfogalmazás, viszont szürke, érdektelen és unalmas, tehát semmilyen olvasóközönséghez nem jut el. Márpedig ez nem lehetett egy nyílt levél célja. Ezért élt a szerző erős hatású retorikai eszközökkel." - vonja le Mártonfi, a tudós lexikológus az egzakt végkövetkeztetést. Magam bővebben írok erről az Amerikai Népszavában 2013 november 19-én megjelent cikkemben (http://nepszava.com/2013/11/velemeny/kertesz-akos-alavalo-hamisitasok.html.) Tehát az alattvalói attitűdöt nem a génjeink örökítették, az nem faji tulajdonsága a magyarnak. Az engedelmességre való hajlam a retardált feudalizmusra, a polgári demokratikus hagyományok és a szabadságjogok krónikus hiányára, vagyis a történelemre vezethető vissza, ettől nincs igénye a személyes szabadságra, az alapvető emberi jogokra, ettől válik szolgalelkűvé, alattvalóvá a magyar emberek zöme. Bibó István szerint a zsákutcás magyar történelmi fejlődés torzította el a magyar néplelket.

- Tavaszra áll majd a Szabadság téren a német megszállási emlékmű. Mit gondol az "angyali" Magyarországról?

- Az elmúlt huszonnégy órában zavaros hírek érkeztek hozzám a szoborról, nem tudni Orbán Viktor meghátrál-e vagy sem. S ha meghátrál, minek lesz köszönhető? A várható elítélő nemzetközi fogadtatásnak, vagy annak, hogy a magyarországi zsidók képviseletében a Mazsihisz esetleg bojkottálni képes miatta az "emlékév" hivatalos eseménysorozatát? Nem szívesen jósolok, de a Mazsihisz bojkottját éppúgy valószínűtlennek tartom, mint Orbán Viktor meghátrálását. Az "angyali" Magyarországról azt gondolom, inkább "ördögi". Amúgy meggyőződésem, hogy a történelemhamisítás csak tovább torzítja - bibói értelemben - a magyar néplelket. Az eltorzított lelkű nép és torz lelkű vezetői egymásra találásának történelmi kimenetele csak tragikus lehet. Az élet rendszerint csak egyetlen esélyt kínál. Ha valaki - akár egy személy, akár nagyobb közösség, nép, nemzet, ország - azt az egy sanszot elszalasztja, még egy lehetősége nem lesz. Magyarország elszalasztotta a rendszerváltáskor tálcán kínált lehetőséget, hogy csatlakozzon a civilizált, szabad világhoz.

- A Mazsihisz hezitál, nem döntött a emlékév bojkottjáról. Mit gondol magáról az emlékévről? Komolyan veszik, vagy a kormány PR-akciója? Ön bojkott- vagy kiegyezés-párti?

- A 2010-es választások után Orbán Viktor és emberei puccsal eltörölték az ország alkotmányát, megszüntették a Harmadik Köztársaságot, a demokráciát, a jogállamot és egy minden ízében törvénytelen, klerikál-fasiszta etno-nacionalista diktatúrát vezettek be Orbánnak, mint despotának egyszemélyi uralma alatt. Ahogy az első kérdésre válaszolva elmondtam: helyes az az USA-doktrína, hogy terroristával nem tárgyalunk. A terrorista egyetlen szavának sem lehet hitele. Ami 2010 óta történt, törvénytelenségével a terrorizmussal analóg. A kormányzat egyetlen szavát sem hiszem el, evidensen bojkott-párti vagyok. Ami pedig a Mazsihiszt illeti, a Mazsihisz 2010 óta hezitál. Most nehéz helyzetbe került, mert a zsidó közösségek, hitközségek sorra tagadják meg egyenes gerinccel, hogy júdáspénzért a rendszer történelem hamisításában közreműködjenek. Az érsekújváriakat a Frankel Leo utcai zsinagóga követte, őket a Dohány utcaiak, majd a Zsidó Idegenforgalmi Kulturális Központ utasította vissza Orbán Viktor "zsebpénzét". A zoltaik, feldmayerek, heislerek Mazsihisze magára marad, de hitvány elvtelenségéből kigyógyulni nem fog. A Mazsihisz úgy hezitál, mint a képmutató kurva, aki mielőtt hanyatt dobja magát, szemérmesen eltakarja a térdét.

- Eközben a deportálást "idegenrendészeti intézkedésként" nevező Szakály Sándort hiába akarják eltávolítani az MTA-ról, a kormányfő bizalma töretlen.

- Ez magától értetődik. Szakály a kormányfő akaratából van ott, és a kormányfő utasítását teljesíti. Boross Péternek, a másik fő horthystának a kreatúrája. Az a dolga, hogy ártatlanra mossa a Horthy korszak valamennyi gyilkosát és bűnrészesét. Neki a zsidó nem ember, hanem "idegen". A zsidók tömeges likvidálása igenis "idegenrendészet". Nem rossz fogalmazás ez Szakálynál, hanem elszólás. Lelke mélyéig így hiszi. Ezt várja tőle Orbán, miért ne lenne a bizalma töretlen iránta?

- Úgy hírlik, Orbán jövőre egy szovjet megszállási emlékművet is tervez. Ez lenne a "kiegyensúlyozott" történelemhamisítás?

- Ez vicc. A paksi szerződés aláírása után Putyinnal, véleményem szerint, nem lehet majd viccelni Magyarországon sem. Oroszországban és a világ sok más részén már régen nem lehet viccelni vele.

- Mit gondol, visszajön valaha Magyarországra?

- Remekül érzem magam Kanadában, még látogatóba sem kívánok visszamenni. Barátaimmal, szeretteimmel itt akarok találkozni. Sok szeretettel várom őket Montrealban!

- Legutóbbi cikkében arról írt, hogy megnémult, ennél drámaibb bejelentést nem tehet egy író. Mi bénítja? Mégsem lehet az emigrációban magyar írónak maradni?

- Azt hiszem, félreértettek valamit. A magyarországi események elkeserítenek, nincs kedvem a napi politika minden mocskos fejleményére reagálni, de arról, hogy mint író "megnémultam" volna, hogy nem dolgozom, szó nincs! Szerintem a legutóbbi cikkem is azt bizonyítja, hogy van még mit mondanom. Arra pedig, hogy lehet-e emigrációban magyar írónak maradni, Márait említve föntebb már válaszoltam. Lehet. És ahogy elnézem magam, emigrációban igenis magyar író maradok, és az a magyarság, amit a magyar irodalom jelent, egy más minőség, nem az alattvalók és nem a nacionalista öntömjénezők magyarsága. Ehhez a szellemi magyarsághoz, Ady és József Attila, Kardos G. György és Nagy László magyarságához ragaszkodom, ezt nem veheti el tőlem senki.

Szerző

Schiffer: az LMP a remény pártja

Az április 6-ai országgyűlési választásnak az a tétje, hogy ki lehet-e szabadítani a politikát az oligarchák fogságából. Az LMP ezt a reményt akarja fenntartani és ezért az LMP a remény pártja – jelentette ki Schiffer András frakcióvezető a Lehet Más a Politika péntek esti, a fővárosi Millenárison tartott hivatalos kampánynyitó rendezvényén.

A frakcióvezető hangsúlyozta: sokan próbálták elhitetni az elmúlt 25 évben, hogy „a dolgoknak már csak az a rendje itt a Kárpát-medencében, hogy mindig a kisebbik rosszat válasszuk”. Leszögezte: az LMP viszont megmutatta, hogy nem eladó a föld, a víz, a levegő, a természeti erőforrások, az ország, a hit, a becsület és „nem eladóak az elveink”.

Azt is kiemelte: amikor zászlót bontottak arra azért írták, hogy Lehet Más a Politika, mert nem fogadják el a beletörődés kultúráját.

Schiffer András arról beszélt: visszakapták a sorstól a lehetőséget arra, hogy bemutassák, Magyarország számára van más út, mint a függőség politikája. Az LMP azt mondja, hogy „se Moszkva, se IMF”, ugyanis egy szabad és független országot akarunk – emelte ki. Azt is hangsúlyozta, hogy függőséggel szeretnék szembeállítani a felelősség politikáját.

A kormányzat működését bírálva kijelentette: a ciklus elején a kabinet hat sarokkövet fektetett le „és mind a hat sarokkőben felbotlott”. Bírálta az egykulcsos adórendszert, a kormányzati „megszorító csomagokat”, a beruházások elmaradását és azt, hogy az épületfelújítási programra 500 helyett csak  ötmilliárd forintot fordítottak.

Az államadósság ellen hirdetett szabadságharcban „Orbán Viktor úgy tűnik, hogy egy kiadós vereségre áll” – közölte.

Azt ígérték, hogy harcot hirdetnek az „offshore-lovagok” ellen, de az LMP erre vonatkozó javaslatát leszavazták – sorolta tovább.

Arról is beszélt, hogy a kabinet három tucat új adót vezetett be, nem oldotta meg a devizahitel-válságot, miközben a beígért elszámoltatás helyett a „korrupció legalizálása” történt meg. Egyúttal a társadalom egyik legnagyobb tragédiájának nevezte a fiatalok külföldre vándorlását.

Hangsúlyozta, hogy nem céljuk kormányra kerülni, de felsorolta, hogy mit tennének kellő választói felhatalmazás birtokában. Csökkentenék a társadalmi különbségeket, a tudásba fektetnének be, növelnék az oktatásra fordított összegeket, megszüntetnék a tandíjat és a hallgatói szerződéseket.    

Emellett hitelprogramot kínálnának fiatal gazdáknak, több száz milliárd forinttal töltenének fel egy zöldberuházási alapot, munkahely-teremtési programot indítanának, végrehajtanának egy célzott járulékcsökkentést, háromkulcsos adórendszert vezetnének be, ahol a minimálbér adómentes és megvalósítanának egy "ökológiai adóreformot".

Az LMP a bírósági döntések betartása mellett végigvinné, hogy a jövőben senkit ne lehessen egy közjegyzői okirat alapján kilakoltatni.

Ha kellő választói felhatalmazást kapnak, Magyarországon 2014. májusa után „új földosztás lesz” – szögezte le, hozzátéve: bevezetnek egy olyan birtokmaximumot, amelyik „megtöri a nagybirtok uralmát”. Arra is kitért, hogy felülvizsgálnák az ország energiastratégiáját és a paksi bővítésről elfogadott határozatot. Elmondta: kiűznék az „offshore-lovagokat”, a politikai elit tagjaival szemben pedig rendszeres vagyonosodási vizsgálatokat indítanának. Kezdeményeznének egy népi, részvételi alkotmányozást, mivel „Magyarországnak ma nincsen alkotmánya” és kísérletet tennének rá, hogy az alaptörvény mondja ki, miről kötelező népszavazást tartani – szögezte le.

Szél Bernadett azt mondta, ez a választás lesz az első olyan harc, amit úgy kell megvívni, hogy a regnáló hatalom saját maga számára írta a játékszabályokat. Ez lesz 1990 óta az első olyan harc, amit úgy kell megvívni, hogy a kormány „egy idegen nagyhatalommal kötött paktum segítségével veri át az akaratát az országon” – tette hozzá.

A társelnök a paksi bővítésről elfogadott csütörtöki parlamenti döntést minősítve - a kormányoldalra célozva -  kijelentette: „ezek a szerencsétlenek megszavazták Magyarország atomgyarmattá válását”. Hozzátette, az ellenzék oldaláról ott volt egy olyan csoportosulás, amelyik úgy próbál tenni, mintha érdemben befolyásolhatná az eseményeket. Ha ők lennének kormányon, akkor ők hoznák meg ezt a „gyáva és felelőtlen döntést” - érvelt.

Az LMP viszont végigküzdötte az elmúlt heteket, majd ezt követően, miután tiltakoztak a szavazás alatt, kitiltották őket az ülésről - emlékeztetett. Leszögezte: folytatni fogják küzdelmüket, mert az LMP egy tiszta, megújuló Magyarországra kér felhatalmazást.

A volt fideszes szekszárdi önkormányzati képviselő, Hadházy Ákos, aki a Tolna megye 1-es számú választókerületében indul az LMP színeiben, a kormánypártot egy magabiztos páncélozott hajóhoz hasonlította, ami „úgy tűnik, hogy atommeghajtású is”. Szavai szerint ő elhagyta ezt az erős rombolót és bebocsátást nyert egy környezettudatos vitorlás fedélzetére, ahol két kapitány is van, a legénység is rendszeresen beleszól a kormányzásba, de ez a hajó jó irányba halad.

A Hódmezővásárhelyen induló Nagy Bandó András videóüzenetében arról beszélt, Schiffer András példáját ezreknek kellene követniük, fel kellene szólalni mindenért és tenni is az ellen, „ami a politikai elit gyalázatos mutatványa”. 

Sallai Róbert Benedek, az országos lista negyedik helyezettje úgy fogalmazott, azért tért vissza az LMP-be, mert nem tehet mást. Az MSZP nyolc éve alatt megkezdődött a falurombolás, a Fidesz pedig nem hozott változást, sőt tovább növelte a problémákat – tette hozzá.

A kezdésre megtelt terem hosszában két oldalt állították fel a székeket, így a párt felsorakozott képviselőjelöltjei a nézőkkel szemben ültek. Mögöttük egy kivetítőt helyeztek el, ezen volt látható a kezdéskor az LMP elmúlt néhány éves történetének fontosabb eseményeit bemutató film és Nagy Bandó András videóüzenete is.

Szerző
Frissítve: 2014.02.08. 09:28