Mégis felvonultak a neonácik

Publikálás dátuma
2014.02.08 06:03
Két éve is gond nélkül felvonulhattak, igaz, nem a Várban, hanem a Normafánál FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Több szélsőséges, neonáci rendezvényt tarthatnak országszerte a hétvégén az 1945-ös budavári német és nyilas kitörés emlékére, holott ezeket a rendőrség nem engedélyezte. Mégis várható a Várban vonulás és éjszakai emléktúra is. A rendőrség csak akkor léphet fel, ha tiltott önkényuralmi jelképeket lát. Készülnek az antifasiszták és a civilek is: "Álljon meg a menet!" címmel hirdettek ellendemonstrációt. Lezárta a rendőrség a Lánchidat, a Clark Ádám teret és az Alagutat. 

Az Antifasiszta szervezetek a hivatalos tiltás ellenére ellentüntetést hirdetett, úgy készülnek: mégis lesz szélsőjobboldali rendezvény. A Dózsa szobornál délben mintegy 100 ember gyűlt össze. A magyar zászlók mellett néhány Szolidaritás zászló tűnt fel. Provokáció eddig nem volt,  a környező utcákban néhány betyársereges pólóban a térhez közeledő kopaszt a rendőrök igazoltattak. Az antifasiszta ellentüntetők elindultak a várba - számol be a HVG.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Lánchídra nem lehet felhajtani egyik irányból sem, de a gyalogosok közlekedhetnek a hídon.

Teljesen lezárták a Clark Ádám teret, még gyalogosok közlekedését sem engedi a rendőrség a téren. Az Alagút is le van zárva az autók elől, és gyalogosok is csak a pesti oldal felől haladhatnak át az Alagúton.

Az MTI tudósítója úgy értesült, bombariadó van a Clark Ádám téren.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ugyanakkor egy molinót feszítettek ki a Sikló melletti korlátra, amelyen a "No pasaran" (nem törnek át) felirat olvasható, alatta ugyanez rovásírással. (A "No pasaran" a spanyol polgárháború híres antifasiszta jelszava.)

A HVG szerint bombakereső kutyák dolgoznak a téren, de a korábban sem nagy létszámú gyülekezetből néhány apróbb, lézengő csoporton túl szinte senki nem maradt. 

A másik oldalról a várba tartó antifasiszták a Kapisztrán téren találkoztak az első "becsület naposokkal", Talán 10 ember nézi, ahogy a téren épül az emelvény. 

13.30-kor a Kapisztrán téri helyszínen már bemondták, hogy a "Becsület Napja" rendezvénynek vége. Nagyjából 70-80 ember gyűlt össze a téren, akik maradtak, német katonanótákat hallgatnak és énekelnek.

Az antifasiszta tüntetők pedig jó egy utcányi távolságból, a két csoport közötti rendőrkordon felett, megafonokon keresztül kiabálják feléjük, hogy "Takarodjatok, nácik!" - számol be a HVG.

Az MTI jelentése szerint ez a rendőrsorfal akadályozta meg, hogy nem sokkal 14 óra előtt összeverekedjen a "Becsület napja" címmel meghirdetett demonstráció és az antifasiszta ellentüntetők egy csoportja szombat délután a budai Várban, a Kapisztrán térnél. 

A HVG szerint az antifasiszták tüntetése is, és az utána spontán együtt maradó csoport is befejezettnek tekintette az eseményt, és elindult haza.

A Kapisztrán téri helyszínen lévő HVG-tudósító szerint fél négy körül ért véget a "Becsület Napja", ahol összesen "néhány száz fős tömeg" fordult meg.

Több antifasiszta és civil szervezet is ellendemonstrációval készül 

A jelek szerint nem foglalkoznak a szélsőséges, neonáci szervezetek azzal, hogy a rendőrség "megtiltotta" - pontosabban nem vette tudomásul - az 1945-ös budavári német és nyilas kitörés emlékére általuk szervezett tucatnál is több megemlékezést. A következő másfél hétre összesen 14 bejelentés érkezett a rendőrséghez a szélsőségesek szóhasználatában "becsület napi" rendezvények ügyében, de megtartásukat egy esetben sem "engedélyezte" a hatóság - derült ki a Népszabadság összesítéséből. Mivel a 69 évvel ezelőtti esemény február 11-én történt, a jövő keddi évfordulóhoz kapcsolódó rendezvények többségét a mostani és a következő hétvégére szervezték.

A mai napra bejelentett egyetlen ilyen budapesti rendezvényt a tiltás ellenére is megtartják - derül ki a szélsőjobboldali honlapokról. A Betyársereg, a Magyar Nemzeti Arcvonal és a Pax Hungarica Mozgalom egyaránt részt vesz a szervezésben. A Clark Ádám téri gyülekező után a Várba vonulnak a radikálisok, este pedig túrázni mennek.

Utóbbiról megírtuk: a főváros által támogatott Budapest Kupa részeként hirdették az emléktúrát. A botrány hatására a Városháza belső vizsgálatot indított, ami néhány óra alatt megállapította, hogy nem tehetnek semmiről: a túrasorozatot támogatták 300 ezer forinttal, de nem tudták, hogy ennek része a 60 kilométeres éjszakai teljesítménytúra is.

"Álljon meg a menet!" címmel antifasiszta szervezetek is demonstrációt hirdettek a neonáci csoportok felvonulása elleni tiltakozásul. A MEASZ, a Nagy Imre Társaság, a Magyar Szolidaritás Mozgalom és az Antifasiszta Hálózat egyaránt részt vesz ezen. Ők ma délelőtt fél 12-kor a Dózsa György térre várják azokat, akik nem kérnek a neonácikból. Onnan a szélsőségesekhez hasonlóan a Várba vonulnak.

Demonstrációjukkal a Szabadság térre tervezett, vitatott '44-es német megszállási emlékmű felállítása ellen is tiltakozni kívánnak. Ugyancsak szombaton a pesti alsó rakparton, a "Cipők a Dunaparton" emlékműnél reggel 8 és este 8 óra között a tartanak rendezvényt a szociáldemokraták, amelyen a holokauszt áldozataira emlékeznek, illetve a nácibarát "kitörés túra" ellen tiltakoznak.

Nemcsak Budapesten, vidéken is számos hasonló "becsület napi" rendezvény és az ezek ellen tiltakozó demonstráció várható: Pécsen és Győrben is erre lehet számítani, ráadásul bizonyára több kisebb településen a neonáci csoportosulások még csak be sem jelentik a rendőrségnek a rendezvényüket, így az országszerte bejelentett 14 eseménynél jóval többre lehet számítani.

A rendőrség - amely Budapesten fokozott ellenőrzést tart szombat 0 órától vasárnap éjfélig "a közrend, a közbiztonság fenntartása, a jogellenes cselekmények elkövetésének megelőzése érdekében" - leginkább csak akkor léphet fel, ha tiltott önkényuralmi jelképet, például horogkeresztet viselnek a résztvevők, vagy súlyos incidens történik.

Emlékezetes, korábban a jobbikos Novák Előd nyújtott be országgyűlési határozati javaslatot annak érdekében, hogy "mártír hőseink becsületből, hűségből, kitartásból, önfeláldozásból és hazaszeretetből való példamutatásának elismeréséül" a kitörés napját nyilvánítsák emléknappá, de nem járt eredménnyel. Ugyancsak határozati javaslatot tett a párt arra is, hogy november 16-át, Horthy fehér lovas bevonulását emléknappá nyilvánítsák - erről még nincs döntés.

A Jobbik azon korábbi ötlete pedig, amely 2013-at Horthy-emlékévvé nyilvánította volna, el sem jutott a parlamenti szavazásig. Amúgy az ellenzéki pártok közül egyedül a Jobbiknak tetszene a Szabadság téri '44-es emlékmű, melynek tőszomszédságában, a Hazatérés református templomban tavaly novemberben több jobbikos képviselő is jelen volt a botrányos Horthy-szobor avatáson.

Két éve is gond nélkül felvonulhattak, igaz, nem a Várban, hanem a Normafánál FOTÓ: BIELIK ISTVÁN

Két éve is gond nélkül felvonulhattak, igaz, nem a Várban, hanem a Normafánál FOTÓ: BIELIK ISTVÁN

Nem meglepő

Tévedtek azok, akik szerint a Jobbik középre akart húzni - állítja az Athena Intézet. Az eddig is egyértelmű volt, hogy a párt szoros kapcsolatokat ápol több szélsőjobboldali extrémista szervezettel, különösképp az Új Magyar Gárdával, melynek betiltott "elődjét" maga a parlamenti párt alapította - emlékeztetett az extrémizmust kutató intézet - hozzátéve: újabb szimbolikus lépés a párt döntése, hogy Mészáros István gárdavezetőt az országos listája 55. helyén szerepelteti.

Az Új Magyar Gárda befolyásos szélsőjobboldali szervezet, amely nyíltan romaellenes, antiszemita, antidemokratikus és homofób nézeteket terjeszt - állapította meg az Athena, amely arra a következtetésre jutott, hogy a Jobbik "továbbra is egyszerre próbál két közönségnek játszani, amelynek része az új, kevésbé radikális szavazók megszólítása és a szélsőséges kemény mag megtartása". Még erősebb egyébként a kapocs a Jobbik és a szintén "nemzeti radikális" szélsőjobboldali ifjúsági szervezet, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom között, hiszen ennek elnöke Toroczkai László, a Jobbik Csongrád megyei képviselője, alelnöke pedig Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő.

Szerző
Frissítve: 2014.02.08 18:29

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK listáját az EP-választásra

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:21

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Összegyűjtötték a szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, a korábban nyilvántartásba vett Jobbikhoz, Fidesz-KDNP-hez, Momentumhoz és a Mi Hazánk Mozgalomhoz hasonlóan.
Nyilvántartásba vette az MSZP-Párbeszéd Magyarországért, a Lehet Más a Politika (LMP) és a Demokratikus Koalíció (DK) listáját a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A bejelentések megfeleltek a feltételeknek és a pártok összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlást.
  • Az MSZP-Párbeszéd 48 nevet tartalmazó listáját Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője vezeti.
  • Az LMP 28 névből álló listájának élén Vágó Gábor korábbi országgyűlési képviselő szerepel.
  • A DK 36 nevet felsoroló listáját Dobrev Klára, a párt alapító tagja vezeti.
Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom és a Mi Hazánk Mozgalom listáját.
A választáson indulni szándékozó pártoknak április 23-án 16 óráig kell leadniuk az összegyűjtött 20 ezer érvényes ajánlást és bejelenteniük a listájukat. A listán legfeljebb háromszor annyi, azaz 63 jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel. A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, és nem lehet róla levenni sem. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, helyére a listán soron következő lép. A listát és az azon szereplő jelölteket az NVB legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon veszi nyilvántartásba.

Nem sokon múlt, hogy fedélzetén 50 kiló kokainnal vágjon a tengernek a montenegrói haditengerészet kiképzőhajója

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:06

Valaki megsúgta a katonai rendészeknek, hol keressék a milliárd forintnyi drogot.
50 kilogramm kokaint foglalt le a montenegrói katonai rendészet az ország haditengerészetének Jadran nevű, kiképzésre használt vitorlásán, írja a Reuters. Az elképesztő mennyiségű, akár több milliárd forintot is érő kábítószert mindössze néhány órával azelőtt foglalták le, hogy a Jadran tanulókkal a fedélzetén kihajózott volna.
A hatóságok közleménye szerint egy tipp nyomán találtak a kokainra, az eset kapcsán pedig még senkit sem vettek őrizetbe. Az ügyben folyik a nyomozás.
Frissítve: 2019.04.19 20:14