Előfizetés

Köztér - Miféle választás?

Mégsem lesz idén választás, valahogy biztosan megoldotta a Fidesz, hogy ne kelljen végre ilyesmivel nyűglődni - a választópolgárok egy része minden bizonnyal ezt fogja majd leszűrni abból, hogy a kampányban sem a tévében, sem a rádióban, sem a köztereken nem fog találkozni politikai pártok hirdetéseivel. Pontosabban, azokban a tévékben és rádiókban biztosan nem, amelyeket néz és hallgat is.

Mint kiderült, tegnap reggelig még egyetlen kereskedelmi rádió vagy tévéadó nem jelentkezett be a Nemzeti Választási Bizottságnál, hogy a február 15-én startoló kampányban politikai reklámot kíván közzétenni. Főleg azért, mert a Fidesz úgy találta ki, hogy ezeket a hirdetéseket a médiumoknak ingyen kellene adniuk, és nem csak a neki tetsző párt reklámját, hanem akkor az összesét.

Miközben a Fidesz álcivil baromságaival hetek óta ki van plakátolva a főváros, a főpolgármester városképvédelmi okokra hivatkozva nem engedi a pártokat reklámozni. Szép kilátások. Az elmúlt négy év legfontosabb eseményénél hangosabb lesz VV Akárki dünnyögése, vagy az aktuális helyszínelős sorozat. Hová mész mama, add inkább a távirányítót...

Április 6-án kiderül, a mama hogy döntött. Maradjanak velünk.

Példát mutattak a Simon-ügy kezelésével

F. Á.
Publikálás dátuma
2014.02.08. 06:06
Fotó: Népszava
Az MSZP lezártnak tekinti a Simon Gábor volt elnökhelyettes eltitkolt bécsi bankszámlájával kapcsolatos ügyet - közölte tegnap Veres Gábor, a szocialisták szóvivője. Veres azt is elmondta, nem tudják, honnan van a pénz, de a vagyon eredetének tisztázását az igazságszolgáltatásra bízzák. 

A szocialista párt csütörtökön Simonnal együtt olyan döntést hozott, amely elvárható volt és példát mutat minden magyarországi pártnak arra, hogyan kell hasonló esetben eljárni - fogalmazott a szóvivő. Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke szintén azt hangsúlyozta, hogy a Simon-ügyben az MSZP mindent megtett, amit meg kellett tennie. Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke szerint is a párt az egyetlen lehetséges döntést hozta meg egy erkölcsileg elfogadhatatlan ügyben, amit a szövetségesek tudomásul vettek.

Gyurcsány Ferenc tegnap Facebook-oldalán a volt szocialista politikus osztrák számlán tárolt eltitkolt pénzéről azt írta: bizony tudni kellene, hogy honnan volt, mert ez "akkor sem az ő magánügye", ha már semmilyen funkciót nem visel. Gyurcsány azonban azt is tudni szeretné, hogy "öt gyerek nevelése mellett hogyan telik Orbán Viktornak egy hatalmas családi házra Buda legdrágább kerületében, legalább ötven hektár szőlőre Tokajon, felújított házra, felesége nevén vásárolt telkekre Felcsúton, egyik gyereküknek megvett lakásra a Gellért hegyen (...). Mindezt állítólag egyetlen politikusi fizetésből".

Simonról a Magyar Nemzet kedden azt írta, hogy 2008. január 28-án és 2009. április 10-én 575 ezer eurót és 162 954 dollárt helyezett el Ausztriában nyitott értékpapírszámláira, 2013. október 16-án pedig betétszámlájának egyenlege 770 ezer eurót tett ki - több mint 240 millió forintot -, ám az összeg egyik vagyonbevallásában sem szerepel. A politikus csütörtökön lemondott minden, a szocialista pártban viselt tisztségéről, kilépett az MSZP-ből, és azt is bejelentette, hogy távozik a parlamentből, továbbá visszalép a képviselő-jelöltségtől.

A január végén leadott képviselői vagyonnyilatkozatokban egyébként szerepelnek furcsaságok. A miniszterelnök egyik kedvencének számító Szijjártó Péter például tavaly az összesen bruttó 1,2 milliós államtitkári és képviselői fizetéséből - ami egy év alatt adózás és költés nélkül 14,7 millió - 16 milliót félre tudott tenni. Megtakarításai ugyanis egy év alatt 62,7 millióról 78,7 millióra nőttek. Papcsák Ferenc, Zugló fideszes polgármestere azt beírta vagyonnyilatkozatába, hogy tavaly az ügyvédi irodájától több mint 166 millió forintos jövedelemhez jutott.

Ezen kívül a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány elnökeként havi félmillió forint jár neki, a polgármesterségért és a képviselőségért valamivel több pénz üti a markát. A luxus Mercedes-Benz, amelynek egy buszméretű parkolóhelyet festettek fel a polgármesteri hivatal udvarán, viszont nem szerepel a bevallásban. A K-Monitor korrupciófigyelő szervezet szerint a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszer lényegében értelmetlen, hiszen a képviselők azt vallanak be, amit akarnak.

Jogsértő kormányajándék

Publikálás dátuma
2014.02.08. 06:05
Agressziót szült a jobboldali bohócozás FOTÓ: NÉPSZAVA
Hűtlen kezelés és a kampányszabályok megsértése miatt tettek feljelentést az ellenzéki Összefogás pártjai, mert a Miniszterelnökség ingyen engedte át a Fidesznek a "Magyarország jobban teljesít" kampány arculatát és szlogenjét. Eközben a közterületi hirdetések után a kereskedelmi médiából is kiszorult az ellenzék: a tévék és a rádiók a jelen állás szerint nem hajlandók ingyen politikai hirdetéseket közölni.

Jogi lépéséket tesznek a baloldali Összefogás pártjai, mert álláspontjuk szerint törvénysértő módon, ingyenesen engedte át a kormány a Fidesznek a Magyarország jobban teljesít szlogent - jelentették be az ellenzéki pártok.

Mint beszámoltunk róla, az Orbán-kabinet által - vagyis állami adóbevételekből - mintegy 800 millió forintból finanszírozott - tavaly márciustól novemberig tartott - "Magyarország jobban teljesít" kampány szlogenjét és arculati elemeit ingyen engedte át a Miniszterelnökség a Fidesznek, így többek között a választási kampányplakátokon is ezeket használja a kormánypárt. Az Index kérdésére Gyürk András, a Fidesz kampányfőnöke elmondta, a párt most azért használja a szlogent és a hozzá kapcsolódó, fellendülést jelképező dizájnelemeket, mert kérésükre engedélyt kapott rá a kabinettől.

A románokon múlik a választás?
A román postán is múlik, hogy érvényes szavazatot tudnak-e leadni a levélben szavazó erdélyi magyar állampolgárok az április 6-i országgyűlési választáson - közölte Pálffy Ilona. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője Magyarország kolozsvári főkonzulátusán elmondta, egyetlen külföldi posta sem vállalta, hogy soron kívül kezeli a magyarországi választási levélcsomagokat. A szavazóknak ezért "célszerű azonnal szavazniuk", mihelyt megkapták a levélcsomagot. Hozzátette, sem a levélcsomag, sem a levélszavazat nem lesz ajánlott levél, nincs tehát garancia arra, hogy időben megérkezik.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke úgy fogalmazott, hogy a szlogen a kormány, az adófizetők tulajdonát képezi, védjegyoltalom alatt áll, azt ingyenesen átengedni egy pártnak a kampányfinanszírozási szabályok súlyos megsértését jelenti, valamint felveti a hűtlen kezelés gyanúját, mivel a lépéssel az általános állami gazdálkodási szabályokat is megsértették.

Hozzátette: az ügy miatt feljelentést tesznek és kezdeményezik az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatát. A DK alelnöke kifejtette, a kampányfinanszírozási törvény szerint pártok jogi személyektől vagyoni hozzájárulást nem fogadhatnak el, a szlogent birtokló Miniszterelnökség pedig jogi személy. Aki pedig tiltott pénzt, vagyoni értéket elfogad a kampány során, annak ezt a pénzt büntetésként be kell fizetnie a költségvetésbe. Molnár Csaba közölte, azt kérik Domokos László ÁSZ-elnöktől, hogy "bújjon ki fideszes ruhájából" és végre bizonyítsa, független állami szerv vezetője.

Veres Gábor MSZP-szóvivő hozzátette, ha a kormány úgy gondolja, ingyenesen átadható a szlogen, akkor az Összefogás pártjai is "szeretnék elkérni". Véleménye szerint ez az ügy azt jelképezi, hogy a Fidesznek mindent szabad, és hogy Magyarországon nincs független kormánytájékoztatás. Ráadásul egy hazug szlogenről van szó, mivel Magyarország nem teljesít jobban. Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke kijelentette, a Fidesz minden gátlás nélkül használ adófizetői pénzeket a választási kampányban, és olyan jogszabályokat alkotott, amelyekkel lényegében betiltotta a kereskedelmi hirdetések használatát a politikai kampányban. Csak egy területen lehet hirdetni, ahol a Fidesznek, a Fideszhez kötődő oligarcháknak meghatározó tulajdonrészük van a piacon, ez pedig az óriásplakátpiac.

Ellentüntető támadt Bajnaira
Egy bohócnak öltözött, a festék miatt felismerhetetlen arcú, erős testalkatú férfi fenyegetően lépett fel az Együtt-PM vezetőjét váró polgárokkal szemben Hatvanban, többüket inzultálta, majd Bajnai Gordonra is rátámadt egy esernyővel, és csupán a testőrök fellépésének köszönhetően nem okozott sérülést az ellenzéki politikusnak. A testőr a nyakán sérült meg könnyebben. A helyszínen rendőri jelenlét, biztosítás nem volt, a rendőrség magyarázata szerint azért, mert a kormányhű demonstrációt a jogszabályi határidőn túl jelentették be, tehát nem volt hivatalos. Az Együtt-PM szerint a bohócnak öltözött ellentüntetők azóta állandó szereplői az ellenzéki fórumoknak, amióta a Fidesz "udvari civilszervezeteként működő" CÖF ilyen figurákkal illusztrált kampányanyagokat jelentetett meg.

Eközben kiderült, hogy nem csak a közterületi reklámfelületeken hátráltatja az ellenzéket a Fidesz. A Nemzeti Választási Bizottság szerint ugyanis tegnap reggelig egyetlen kereskedelmi rádió vagy tévé sem jelezte, hogy a február 15-én induló kampányban politikai reklámot kíván - ingyen - közzétenni, a bejelentési határidő pedig egy hét múlva zárul.

A kampány eközben már javában zajlik. Eddig 74 ezren jelentkeztek a Fidesz Magyar Csapat elnevezésű kampánycsapatába, vagyis ennyien mondták azt, hogy az április 6-i parlamenti választásig hátralévő 58 napban aktívan tenni akarnak a rezsicsökkentés folytatásáért, megvédéséért - mondta Nyitrai Zsolt. A Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója szerint az önkéntesek száma február 17-ére, amikor elkezdődik a képviselőjelölteket támogató ajánlások gyűjtése, elérheti a százezret.

Az MSZP szerint azonban azzal, hogy a Fidesz "Magyar Csapatnak" nevezi kampánycsapatát, becsapja híveit, mivel azt a látszatot kelti, hogy aki nem tartozik közéjük, az ellenfél, vagyis nem tekinthető magyarnak.

Tegnap egyébként felkerült az internetre egy szavazásra buzdító videó, amelyen többek között Orbán Viktor és Böjte Csaba is szerepel, és amit úgy reklámoztak, hogy azt a Nemzeti Választási Iroda készítette. Később az NVI jelezte, hogy a videót nem ők készítették, és abban visszaéltek a választási iroda nevével.