Szeles Mónika oktat és könyveket ír

A gyerekekkel való foglalkozással és könyvírással telnek Szeles Mónika napjai, aki a Magyar Tenisz Napja elnevezésű program díszvendége Budapesten.

"Először is köszönöm a meghívást, örülök, hogy részese lehetek az első alkalommal megrendezett tenisznapnak. Amikor hatévesen elkezdtem teniszezni Újvidéken, rám a Roland Garros-bajnok Yannick Noah látogatása volt nagy hatással, így remélem, hogy a többi itt lévő magyar játékossal együtt mi is inspirálni fogjuk a mostani gyerekeket, és minél többen fognak ütőt a kezükbe" - mondta szombati sajtótájékoztatóján a SYMA Csarnokban.

A kilencszeres Grand Slam-tornagyőztes, korábbi világelső sztár kifejtette, jelenleg a kicsiknek tart edzéseket Amerikában, emellett áprilisban jelenik meg második, gyerekeknek szóló könyve. Szívesen működik közre fitnesz és életmód témájú eseményeken is, az aktív játékra viszont lábproblémái miatt kevesebb lehetősége nyílik.

Egy kérdésre válaszolva a 40 éves Szeles - aki 53 tornát nyert meg karrierje során - elmondta, örömmel látja, hogy a korábbi nagyságok közül Stefan Edberg, Boris Becker és Ivan Lendl is edzőként segíti a mostani legjobbakat, de a nőknél még nem figyelt meg hasonló jelenséget.

"Ha lesz ilyen, akkor valószínűleg előbb vállal szerepet Martina Hingis vagy Martina Navratilova, mint én. Persze soha ne mondd, hogy soha, de én azért inkább szeretek a gyerekekkel dolgozni, rájuk még jobban lehet hatni" - tette hozzá Szeles, aki hivatalosan 2008-ban vonult vissza, de utolsó tétmérkőzését 2003-ban vívta.

A Fed Kupa euro-afrikai zóna I-es csoport tornáján 16 órától lép pályára a magyar válogatott, melynek ellenfele a brit csapat lesz.

Szerző

Szocsi 2014 - Az Egyesült Államoké az első arany

Publikálás dátuma
2014.02.08. 13:03
Fotó: Cameron Spencer/Getty Images Sport
Az Egyesült Államok nyerte az első aranyérmet a szocsiban zajló téli olimpián, mivel szombaton Sage Kotsenburg diadalmaskodott a hódeszkások most debütáló számában, férfi slopestyle-ban (trükkös akadályverseny).

A 20 éves amerikai versenyző 93,5 pontot kapott a bíráktól a három korláttal és három hatalmas ugratóval tarkított pályán bemutatott ugrásaira és trükkjeire, ezzel magabiztosan utasította maga mögé 11 döntős riválisát.

A második helyen a norvég Staale Sandbech, a harmadikon pedig a kanadai Mark McMorris végzett.

A versenyzők kétszer csúszhattak le a pályán, a bírák mindkét produkciójukat pontozták, de minden indulónál csak a magasabb pontszám számított bele a végső sorrendbe. Néhány versenyző a korábbi napok edzései során túl veszélyesnek minősítette a pályát, így a félcsőben kétszeres olimpiai bajnok amerikai Shaun White is, aki végül emiatt nem is állt rajthoz ebben a szakágban.

Kotsenburg - aki már az első lecsúszására megkapta a végül győzelmet érő pontszámot - a slopestyle szakág történetének első olimpiai aranyérmese lett.

Hódeszka, férfi slopestyle, olimpiai bajnok:

Sage Kotsenburg (Egyesült Államok) 93,50 pont
2. Staale Sandbech (Norvégia) 91,75
3. Mark McMorris (Kanada) 88,75

Szerző

Áder cáfolja a riasztó híreket

Áder János köztársasági elnök szombaton felesége és Simicskó István sportért felelős államtitkár társaságában meglátogatta a tengerparti olimpiai faluban lakó magyar csapatot a Szocsiban zajló téli ötkarikás játékokon.

"A legfontosabb kérdés az volt, milyenek a körülmények, azaz milyen a szállásuk, az ellátásuk, az egészségi állapotuk, az edzéslehetőségük és persze a versenyhelyszínek" - mondta az MTI-nek az államfő, akit a gyorskorcsolyázók a falu főterén fogadtak.

Elmondta, a magyar, de elsősorban a nemzetközi sajtóban meglehetősen riasztó híreket lehetett olvasni arról, hogy milyen mostoha körülmények fogadták az ideérkező sportolókat. A magyarok semmi ilyesmiről nem tájékoztattak - tette hozzá.

Áder János kifejtette, a sportolók és a vezetők megnyugtatták, a negatív kritikák ellenére kifogástalan a magyarok szállása és bár az étkeztetés nem magyaros, de próbálják kiegészíteni hazai ízekkel.

A köztársasági elnök közölte: "ha valaki olimpiai pontszerző helyre esélyes, vagy olimpiai kvótát szerzett, az már egy komoly teljesítmény, amit nekünk elismeréssel kell illetni".

Áder János elmondta, még szombaton hazautazik és ha ideje engedi, akkor Budapesten is sportos programot választ, ugyanis reményei szerint jelen lesz a SYMA Csarnokban a női teniszválogatott Fed Kupa-mérkőzésén.

Áder János arról is beszélt, hogy a megnyitó, amelyen jelen volt, "eloszlatta azokat a sajtóhíreket, hogy a szervezők felkészületlenek, mindent az utolsó pillanatra hagynak".

Aki látta a megnyitó ünnepséget azt vehette észre, hogy egy gondosan előkészített, bár talán nem mindenki ízlését kielégítő, de mégiscsak a vendégek számára kellő tiszteletet megadó, az orosz hagyományokra építő előadást lát - tette hozzá Áder János, aki színvonalasnak nevezte a produkciót.

A köztársasági elnök látogatásán megjelent Jelena Iszinbajeva kétszeres olimpiai bajnok rúdugró, a falu polgármestere is, aki kis ajándékcsomagot vehetett át az államfőtől.

A sportolókkal folytatott kötetlen beszélgetésen az idei rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon 1500 méteren és a váltóval is bronzérmes Kónya Zsófia megmutatott egy korcsolyát Áder Jánosnak, s elmondta neki, hogy mindenkinek a saját lábára öntött korcsolyája van.

Az eseményen Simicskó István, a keleti harcművészetek ismerőjeként és gyakorlójaként, formagyakorlatokat mutatott a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók kínai edzőjének.

A hivatalos program után Áder János és Simicskó István is felkereste a magyarok szálláshelyét.

Szerző