Előfizetés

Nemzetközi megfigyelőket a választásokra!

Az MSZP felszólítja a kormányt, tegyen meg mindent, hogy minél több nemzetközi megfigyelő legyen jelen az április 6-ai országgyűlési választáson - mondta Szabó Vilmos, a párt országgyűlési képviselője vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

A képviselő hangsúlyozta: olyan mértékben változtatták meg egyoldalúan a választási szabályokat, hogy ilyen "egyenlőtlen feltételekkel" 1985 óta nem voltak országgyűlési választások. Emellett azt tapasztalják, hogy "Orbán Viktor és csapata minden elkövet hatalmának megóvása érdekében", és ennek során nem számít sem az erkölcs, sem a jogállami alapelvek, de még a törvények sem.

Emiatt indokolt az EBESZ és az Európai Unió megfigyelőinek jelenléte, akik garanciát jelentenek a választások tisztaságára és átláthatóságára - mondta Szabó Vilmos. 

A nemzetközi megfigyelők munkáját minden demokratának segítenie kell, ezért felszólítják Orbán Viktort és kormányát: biztosítsák munkájuk feltételeit - hangsúlyozta Szabó Vilmos, aki szerint "Magyarország csak így maradhat tagja az európai demokráciák klubjának, ellenkező esetben kiiratkozik onnan".

Mudri György, a párt EP-képviselőjelöltje arról beszélt, hogy május elsején "újabb csapás" vár a magyar agráriumra és a magyar gazdákra, ekkor jár le ugyanis a külföldiek földszerzését gátló moratórium. Ismertetése szerint a magyar gazdák teljesen felkészületlenül állnak a helyzet előtt, csak a kormányzati sikerpropagandában szerepel az, hogy megvédik a magyar gazdákat, a kormányzat intézkedései nem ezt igazolják.

Mint kifejtette, a földtörvénybe épített földvásárlást akadályozó fékek, nemcsak az európai uniós gazdálkodókat, hanem a magyar gazdákat is érintik. Ezen felül a földtörvény decemberi módosítása tele van "hátrányos és kifogásolható" elemmel, továbbá a földbizottságokban is a Fideszhez köthető tagok vannak többségben. Mindez a képviselő szerint azt jelenti, hogy május 1. után is csak az juthat földhöz, akit a Fidesz támogat.

Mudri György elmondta, hogy az MSZP az országot járja és tájékoztatja a gazdákat az aktualitásokról és visszásságokról. Az MSZP egyúttal felszólítja a kormányt, hogy fejezze be a kampányszerű félretájékoztatást, illetve a földdel kapcsolatos spekulációkat. 

A magyar gazdák "ma már tudják, hogy a Fidesz-KDNP a Magosszal együtt cserbenhagyta és kifosztotta őket" - tette hozzá.

A párt EP-képviselőjelöltje azt mondta: a tavasszal felálló Mesterházy-kormány felül fogja vizsgálni a földügyeket.

Kormos Kata, a párt szóvivője Simon Gábor ügyével kapcsolatban kérdésre válaszolva azt mondta: mindenkinek az a legjobb, ha minél előbb tisztázódik, hogy honnan származik a pénz. 

Ez a nyomozóhatóságok feladata - tette hozzá, kiemelve: Simon Gábor egyértelmű volt közleményében, miszerint "a személyéhez köthető pénzzel el tud és el akar számolni, annak eredetének semmilyen közéleti vagy politikai aspektusa nincsen".

Előállították a demonstrálókat a Sándor-palotától

A Készenléti Rendőrség munkatársai délután háromnegyed egy körül előállították azt a három demonstrálót, aki a paksi bővítésről szóló döntés miatti tiltakozásul korábban felmászott a Sándor-palota erkélyére. Megkezdték annak az öt társuknak az előállítását is, akik ebben segítettek nekik azzal, hogy tartották a létrájukat.

Az először előállítottakat az I. kerületi rendőrkapitányságra viszik, ahol a helyszínen elhangzottak szerint nemzeti jelkép megsértése és garázdaság miatt indulhat ellenük eljárás. A téren hallható hírek szerint lehetséges, hogy a többi demonstrálót a XII. kerületi rendőrkapitányságra viszik. 

Az előállítottak a rendőrség intézkedése során többször is hangosan azt kiabálták: "népszavazást Paksról!". Az egyik demonstráló, Rózsa Milán pedig azt mondta a sajtó képviselőinek, hogy vállalják tettük következményeit. 

A nemzetiszínű és az európai uniós zászlót nem vihették magukkal az őket elszállító rendőrségi járműbe, hanem egy kerítéshez támasztották. Az előállítás során megérkezett egy civil ruhás férfi - feltehetően a Köztársasági Elnöki Hivatal alkalmazottja -, aki vállára vette a két zászlót és bevitte a Sándor-palotába. A két lobogót hamarosan ismét kitűzték az épületre. 

Kapcsolódó
"Döntsön a nép! Népszavazást Paksról!"

DK: az V. kerület hétfőn vonja vissza a Szabadság téri emlékmű engedélyét

A német megszállás emlékműve engedélyének visszavonására szólította fel a V. kerületi önkormányzatot a Demokratikus Koalíció vasárnap, azután, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége úgy döntött, többek között a szobor koncepciója miatt nem vesz részt a holokauszt-emlékév kormányzati programjain.

Rogán Antal megalázó helyzetbe hozta saját kormányát és az egész országot, amiért az általa vezetett V. kerüli önkormányzat engedélyezte az emlékmű felállítását a Szabadság térre - írta Kerék-Bárczy Szabolcs, az Összefogás képviselőjelöltje az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Kerék-Bárczy Szabolcs szerint Rogán Antal egyetlen megoldást választhat csupán: azonnal bocsánatot kér, és az V. kerületi önkormányzat már hétfőn visszavonja a szobor felállítására kiadott engedélyt. 

Ez a gesztus nem tudná feledtetni az emlékmű állításával kapcsolatos gyalázatot, de legalább lehetőséget adna arra, hogy Magyarország méltóképpen emlékezhessen a vészkorszak áldozataira - tette hozzá..

Kerék-Bárczy Szabolcs szerint Rogán Antalnak szégyellnie kell magát, mert miatta sározódik be a holokauszt-emlékév. 

"Belvárosi polgármesterként ugyanis ő akadályozhatta volna meg az ártatlanul meggyilkolt honfitársaink emlékét meggyalázó Szabadság téri szobor felállítását" - fűzte hozzá. 

"Ez az alkotás szimbólum: az érzéketlenségé, történelemhamisításé, az emberi méltóság semmibe vételéé, a szélsőjobboldali szavazatokért folytatott nyers politikai küzdelemé" - fogalmazott Kerék-Bárczy Szabolcs. Mint írta: Rogán nem csak zöld jelzést adott a szégyenletes emlékműnek, hanem büszkén vállalja is annak szellemiségét, amelyet minden jó érzésű ember és szervezet, így a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is elutasít. 

A Mazsihisz közgyűlése vasárnap hozott határozatot amely szerint nem vesznek részt egyelőre a holokauszt-emlékév kormányzati programjain.