Ügyfelek tízezreinek adatait lopták el egy nagybanktól

Lakossági ügyfelek tízezreinek személyes adatait lopták el az egyik legnagyobb brit banktól, a Barclaystól. Az ügyben a bank kezdeményezésére felügyeleti vizsgálat indult.

Az esetet a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit lap tárta fel. A lap meg nem nevezett forrása elmondta: a Barclays 27 ezer ügyfelének adatai kerültek ki - egyelőre ismeretlen módon - az ilyen adatok illegális forgalmazásával foglalkozó feketepiacra. A bennfentes forrás szerint egy-egy adatcsomagot 50 fontért (18 ezer forintért) lehet értékesíteni "homályos hátterű pénzügyi házalóknak", akik az így megszerzett információkat felhasználva pénzt csalhatnak ki az áldozatoktól csalárd befektetési ígéretekkel.

Az ügyet leleplező informátor maga is egy olyan brókercégnél dolgozott, amely elmondása szerint "mindenféle zűrös befektetési ügyletekre" próbálta rábírni azokat, akiknek banki adatait a feketepiacon megszerezte. A brókerek az adatok alapján "testre szabott", ám az esetek zömében csalárd befektetési ajánlatokat tettek a kiszemelt ügyfeleknek.    

A Mail on Sunday informátora elmondta: az ő korábbi cége például nem létező ritkaföldfémek megvásárlására vett rá hozzávetőleg ezer embert. Amikor az áldozatok kezdték megneszelni, hogy csalás történt, a cég főnöke egyszerűen nyomtalanul eltüntette a vállalkozást, a számítógépeket 15 zsáknyi dokumentációval együtt megsemmisítették, és még arra is ügyeltek, hogy az íróasztalokat maró fertőtlenítőszerrel átmossák, eltávolítandó az alkalmazottaktól származó DNS-maradványokat. 

A Barclaystól kilopott adatok mindegyike olyan ügyfelekhez kötődik, akik korábban pénzügyi-befektetési tanácsadást kértek a banktól, és ennek során a Barclays tanácsadója teljes körű adatfelvételt végzett. Ez kiterjedt egyebek mellett az ügyfél jövedelmére, korára, egészségi állapotára, vásárlási és utazási szokásaira, személyes hobbijaira, és arra, hogy vagyona alapján milyen mértékű befektetési kockázatvállalásra hajlandó. 

A forrás átadott a Mailnek egy memóriakártyát, amely kétezer Barclays-ügyfél adatait tartalmazza. A lap beszámolója szerint mindegyik fájl hozzávetőleg 20 oldalnyi terjedelmű, és sok esetben idős, az 1930-as években született emberek adatait tartalmazza. Az informátor elmondta: az ilyen adatokkal visszaélő alkalmi brókercégek abban bíznak, hogy a rászedett áldozat meghal, mielőtt kifutna a csalárd befektetési tranzakció, amelyhez adatainak felhasználásával rávették.

A Barclays vasárnap közölte, hogy amint tudomására jutottak a lap feltáró riportjában foglaltak, maga fordult a brit pénzügyi felügyelethez és az információs kormánybiztoshoz. A bank - amely súlyos pénzbírságra számíthat, ha a hatóságok megállapítják felelősségét - közölte azt is, hogy a lehető leghamarabb felveszi a kapcsolatot érintett ügyfeleivel.

A Barclayst már korábban is komoly botrányok rázták meg. A bankot két éve 290 millió font (csaknem 110 milliárd forint) bírsággal sújtották a brit és az amerikai piacfelügyeleti hatóságok, miután kiderült, hogy egyes kereskedői a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt és alatt manipulálták a globális irányadó bankközi kamatlábat, a Libort.

Antony Jenkins, a Barclays vezérigazgatója épp nemrégiben - még az ügyféladatok tömeges kilopásáról szóló értesülés nyilvánosságra kerülése előtt - jelentette ki a BBC-nek, hogy várakozása szerint legalább öt-tíz évbe telik, mire helyreáll a Barclaysba vetett közbizalom.

Szerző

Tagadta bűnösségét a spanyol hercegnő

Hat órán keresztül faggatta a Palma de Mallorca-i bíróság a spanyol király kisebbik lányát férje, Inaki Urdangarin korrupciós ügyében. Cristina hercegnő végig kitérő válaszokat adott, bár igazgatótanácsi tag volt, tagadta, hogy bármit is tudott volna a férje által vezetett Nóos alapítvány pénzügyeiről, kifizetéseiről, ahogy a közös tulajdonukban lévő ingatlanvállalkozás, az Aizoon számláiról sem.

I. János Károly király vejét, az egykori kézilabdasztárt, Inaki Urdangarint adócsalással és pénzmosással vádolják, s az ügyben három éve vizsgálódó bíró, José Castro szombatra gyanúsítottként idézte be a király lányát is. Ez első alkalommal esett meg a királyi család történetében. Cristina annyi engedményt kapott, hogy autójával felhajthatott a bíróság kapujáig, nem kellett gyalogosan, több mint háromszáz újságíró gyűrűjében megtennie az utat. A bíróság közelében többszázan tüntettek a korona ellen.

Több mint négyszáz kérdést tett fel a vizsgálóbíró a hercegnőnek, aki a legtöbbre a „nem tudom”, „nem emlékszem”, „megbíztam a férjemben” válaszokat adott. A védelem taktikája azon alapult, hogy a 48 éves négygyermekes családanya, akinek saját állása, s számos reprezentációs kötelezettsége, évi több mint száz külföldi útja volt, nem követhette nyomon a családi vállalkozások ügyeit. Mindössze annyit ismert el, hogy az Aizoon cég bankkártyáját személyes költségekre is használta.

Ügyvédje, Miquel Roca a meghallgatás után elégedetten nyilatkozott. A hercegnő, mint mondta, végig nyugodtan, őszintén válaszolt, nem keveredett ellentmondásokba. A hercegnő a spanyol lapok beszámolói szerint elmondta, hogy a királytól kapott 1,2 millió euró, amiből barcelonai házuk épült, kölcsön volt, amit apránként vissza fognak fizetni. A királyi család mielőbb lezárná az ügyet, Cristinát a bíróság legalább 600 ezer euró visszafizetésére kötelezheti.

Szerző

Templomban lövöldözött egy biztonsági őr - halottak, sebesültek

Egy biztonsági őr vasárnap lelőtt egy apácát és egy hívőt, hat személyt pedig megsebesített vasárnap az orosz távol-keleti Szahalin sziget székhelyének ortodox székesegyházban - közölte az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság.

A férfi helyi idő szerint délután két óra körül lépett be a Juzsno-Szahalinszk városban lévő Krisztus feltámadása székesegyházba, és azonnal lövöldözni kezdett. Az orosz ortodox templomban éppen mise zajlott, az épület tele volt emberekkel.

A sebesülteket főleg a lábukon érte találat. Az egyház egyik munkatársa, Viktor pópa az orosz NTV televíziónak elmondta, hogy a támadó az ikonokra is tüzelt. Azért nem volt több áldozat, mert sokaknak sikerült kimenekülnie a székesegyházból.

A 24 éves lövöldözőt elfogták, ellenállást nem tanúsított. Hamarosan pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá. Az NTV tévé értesülése szerint a férfi aznap kapta meg a lőfegyvert, amellyel a pénzszállító autókat kellett volna védenie.

A székesegyház az orosz ortodox egyház szahalini és kuril-szigeteki püspökségének főtemploma.

Oroszországban a héten volt egy másik lövöldözés is, abban is ketten vesztették életüket. Moszkvában hétfőn egy rendőrt és egy tanárát ölte meg apja vadászfegyverével egy középiskola tanulója. Egy másik rendőr súlyosan megsebesült. A 16 éves fiú túszul ejtette diáktársait, de az apja segítségével sikerült viszonylag rövid idő alatt ártalmatlanná tenni. A hatóságok most azt is vizsgálják, hogy a diák beszámítható-e.

Moszkvában felülvizsgálják az iskolák biztonságát és az is felmerült, hogy az oktatási intézményekben működő őrző-védő cégek munkatársait gumibotokkal és sokkolókkal lássák el.

Szerző