Köztér - A lélek tápláléka

Vasárnap dél a köztévén hagyományosan a vallási műsorok ideje. Nem csak a testnek, a szellemnek és a léleknek is kell a táplálék, tartja a latin mondás. Így hát, mi mással is indíthatna az Evangélikus Magazin, mint egy erős hat perces Orbán Viktor-anyaggal. 

Hazánk Bölcs Álmodozója, Nemzetünk Örökkön Harcoló Áldozatkész Védelmezője, akit a hanyatló Nyugatról mindig bántanak, vasárnap délben egyszer csak arról beszél egy vallási műsorban, hogy: "bizony, mind a kalapács elkopott, mind a sarló kicsorbult", és hogy "ezt jó észben tartanunk". Hogy ennek a "politikai bölcsességnek" - ahogyan maga nevezte - a műsorszerkesztők szerint mi keresnivalója van egy evangélikus tanításokat, pozitív életszemléletet és a vallás szerinti lelki orvosságot kínáló adásban, nem tudni, de Orbánnal kellett indítani az adást, és kész.

A Nyugat Viharos Tengerén Egyedül Hánykolódó "szegény kis miniszterelnök" nem arról beszél, hogy ma, 2014-ben mit adhat a vallás úgy általában a 47 ezer forintból tengődő családoknak, de a Reformáció Emlékbizottsága ülésén a legfontosabb mégis az szerinte, hogy "nem volt olyan nagyon régen", amikor üldözték a vallást, az egyházat elnyomták. Most, hogy a Magyar Csapatok már készek megvédeni a rezsicsökkentést, bizonyosan újabb hű csapatokra lesz szükség, mert éppen megint bántják a vallást. Legalábbis biztosan, ha a miniszterelnök vasárnap délben erről beszél a tévében. Akárki is az, abba kell hagynia az egyház elnyomását!

Még ezt a maradék krumplit lenyeljük, de aztán biz' isten, mi is beállunk megvédeni.

Szerző

MSZP: az utcákon sincs helye a fasizmusnak

Publikálás dátuma
2014.02.10. 06:05
Fotó: Tóth Gergő/Népszava
Nem lehet eltűrni, hogy "Budapest utcáin újnyilas szervezetek vonulhassanak és az egykori gyilkosokat éltetve provokálják a jóérzésű magyar embereket" - fogalmazott a budai Várban megtartott szombati szélsőjobboldali megemlékezés után Mesterházy Attila. Az MSZP elnök-frakcióvezetője, az Összefogás miniszterelnök-jelöltje szerint a "becsület napján" felvonuló hungarista szervezetek kísérletet tettek arra, hogy felvonulásukkal megzavarják a főváros rendjét, és "hitet tegyenek a gyűlölet, a kirekesztés és az antiszemitizmus mellett". 

Hozzátette, a fasiszta és nyilas eszmék magyarországi örökösei akciójukkal a becstelenség napjává tették ezt a szombatot. A politikus minden demokratikus pártot, mozgalmat, civil szervezetet arra szólított fel, hogy ítéljék el a szélsőjobboldal akcióját, szálljanak szembe együtt az újfasiszta eszmék terjedésével és képviselőikkel. Kijelentette: azok az antifasiszták, akik szombaton a szélsőjobbos akció ellen az utcára vonultak, a humanizmus, a demokrácia és a társadalmi béke eszmeiségét képviselve utasították el az ordas eszméket.

Szombat délután radikális jobboldali szervezetek a Kapisztrán téren a 69 évvel ezelőtti budavári kitörésre emlékeztek, amelyet a Magyar Honvédség, a német Wermacht és a Waffen SS kísérelt meg Budapest szovjet ostroma során. Az úgynevezett becsület napja alkalmából tartott akciót a rendőrség betiltotta, de később állítólag - szélsőjobbos honlapok közlése szerint - a bíróság érvénytelenítette ezt a határozatot.

A mintegy 300 felvonuló között ott voltak a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Betyársereg és a Magyar Nemzeti Arcvonal elnevezésű szervezetek képviselői, illetve a Blood and Honour, vagyis a Vér és Becsület elnevezésű nemzetközi szervezet bolgár, holland és magyar tagjai is.

Sokan az egykori nyilaskeresztes párttagokéhoz hasonlító fekete egyenruhát, rajta a nyilas karszalagra emlékeztető szalagot viseltek, mások második világháborús magyar, illetve német egyenruhára hasonlító ruházatban jelentek meg, és nyilaskeresztes zászlóra emlékeztető lobogót, valamint árpádsávos zászlót lengettek. A megemlékezésen jelen volt Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője is.

A szervezők déltől várták volna a demonstráció résztvevőit a Clark Ádám térre, hogy onnan vonuljanak fel a Várba. Miután azonban bombariadó miatt lezárták a Lánchidat, a teret és az Alagutat, a szélsőjobbosok más útvonalon a Kapisztrán térre mentek, ahol parádézva hallgatták a "keresztény Európáért életüket áldozó hősökről" szóló beszédeket.

A megemlékezést elutasítva "Álljon meg a menet!" címmel ellendemonstrációt tartott az Antifasiszta Hálózat és több hozzá csatlakozó szervezet több mint száz ember részvételével. A demonstrálók szombat délben, még a "becsület napi" megemlékezés előtt indultak a Dózsa György térről ugyancsak a budai Várba. A menet elején kifeszített molinóra azt írták: "A fasizmus háborút és nyomort jelent". A tömegben többen a holokausztot idéző fényképeket, táblákat tartottak a kezükben, és azt skandálták: "náci takarodj".

Az antifasiszta akció résztvevőit a rendőrség biztonsági okokból nem engedte közel a Kapisztrán térhez, végül a demonstrációról távozók egy csoportja mégis összetalálkozott a szélsőjobboldali megemlékezésre érkezőkkel. Verekedés nem tört ki, mert azt a rendőrök megakadályozták. Ugyancsak szombaton a szociáldemokraták mécsesgyújtással emlékeztek a holokauszt áldozataira a Cipők a Duna-parton emlékműnél.

Szerző

Nem kérnek a mellébeszélésből

Publikálás dátuma
2014.02.10. 06:00
Csaknem egyhangú volt a szavazás a Mazsihisz tegnapi közgyűlésén FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Ha a kormány nem változtat a holokauszt emlékezetével és feldolgozásával kapcsolatos gyakorlatán, a Mazsihisz távol tartja magát a Holokauszt 2014 emlékprogramtól. A szervezet közgyűlése tegnap azt kérte Orbán Viktortól, állítsa le a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű létrehozását, a józsefvárosi Sorsok Háza-projektet és "közéleti-szakmai megnyilvánulásai miatt" váltsa le a Veritas kutatóintézet éléről Szakály Sándort. Heisler András, a Mazsihisz elnöke lapunknak a kormány emlékezetpolitikáját elfogadhatatlannak nevezte.

Egyelőre nem vesz részt a holokauszt-emlékév kormányzati programjain a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) - döntött a szervezet közgyűlése. A tegnapi ülésen 76 igen, 2 nem és 3 tartózkodás ellenében szavazták meg a jelenlévők azt a határozatot, amely szerint miután az elmúlt években negatív irányba fordult emlékezetpolitikai gyakorlatán nem változott a kormány, a szervezet nem működik együtt a kabinettel. Azt is kimondták, ha a kormány a holokauszt emlékezetével és feldolgozásával kapcsolatos gyakorlatán nem változtat, a Mazsihisz a Civil Pályázati alaptól elnyert támogatásokat sem veszi igénybe.

A közgyűlés arra kérte Orbán Viktort, állítsa le a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű felállítását, mert annak szimbolikája hozzájárul a nemzeti felelősség elhárításához. Állítsa le a Sorsok Háza-projektet, mert annak történelemfelfogása a mai napig ismeretlen a szervezet szakemberei számára, a projekt vezetője pedig érdemben nem működik együtt a Mazsihisszel. Emellett azt is elvárnák Orbántól, hogy közéleti-szakmai megnyilvánulásai miatt váltsa le a Veritas kutatóintézet éléről Szakály Sándort.

Feszült, ugyanakkor emelkedett volt a tanácskozás - mondta lapunknak a közgyűlés után Heisler András, a Mazsihisz elnöke. Bár a zárt ajtók mögött történtekről az elnök nem akart beszélni, azt elmondta, a közösség egységes abban, hogy a kormány emlékezetpolitikája elfogadhatatlan. Megdöbbentőnek nevezte, hogy csütörtökön a Miniszterelnöséget vezető Lázár János felhatalmazás nélkül tárgyalt a Zsidó Közösségi Kerekasztallal, és nem látszott, hogy bármiben meg tudnak egyezni. Heisler kijelentette: bíznak abban, hogy a tegnapi közgyűlésen megfogalmazott kéréseiket teljesíti a kormány és akkor a szervezet újabb rendkívüli közgyűlése megsemmisíti a mostani határozatot, amelyet politikai pártoktól függetlenül hoztak meg.

Reményét fejezte ki, hogy ennek az ügynek nem a végénél tartanak, hanem egy folyamaton mennek keresztül. Az elnök lapunknak arról is beszélt, hogy a Mazsihisz évente országszerte 53 helyen emlékezik meg a holokauszt mártírjairól, ezt az idén is megteszik, erre a költségvetésükben megvan a fedezet. Ha nem veszik igénybe a Civil Pályázati Alap támogatásait, akkor az ezen felüli oktatási, illetve megemlékező programjaik egy része elmaradhat, de bíznak abban, hogy a hazai és a nemzetközi zsidóságtól forrásokat kapnak a kieső összegek pótlására.

A közgyűlés elején egyébként Heisler felolvasta Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke és Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi levelét. Ronald S. Lauder arról biztosította a szervezetet, hogy a Zsidó Világkongresszus "teljes mértékben támogatja a magyar zsidó közösség álláspontját a holokauszt-megemlékezésekkel kapcsolatos vitákban". Egyúttal reményét fejezte ki, hogy "a vitás ügyek megoldhatók a Mazsihisz és a magyar kormány között, nemcsak azért, hogy ezek az ügyek ne jelenjenek meg a választási kampányban, hanem azért is, mert úgy gondoljuk, zsidóként nem tudjuk elfogadni, hogy a második világháború alatt történteket a pártok elhomályosítsák".

Schweitzer József a küldötteknek azt írta: "elfogadhatatlan minden olyan érvelés, amely a hazai zsidóság 20. század első felében bekövetkezett tragédiájáért viselt felelősség dolgában nem fogalmaz egyértelműen". Hozzátette: "az emlékév méltósága azt kívánja, hogy az utóbbi hónapok polémiái lezáruljanak és a továbbiakban kikerüljenek a napi politikából és közbeszédből".

Kardos Péter főrabbi nyitóimájában pedig úgy fogalmazott: "a bölcsességetekre apellálok (...), amikor többségeteket az indokolt indulat hozott el ide, s a kérdés eldöntése: velük vagy nélkülük. (...) A magyar zsidóság újkori történelmében egyedülálló helyzetbe kerültetek, mert ma nemcsak a magyar zsidóság jelenét, de a jövőjét is meghatározó óráknak cselekvő részesei vagytok".

Forrásaink szerint a közgyűlésen szinte minden hozzászóló támogatta a határozatot, sőt voltak akik keményebb kormánybírálatot vártak, amiért szerintük a holokauszt-emlékévben Orbánék megsértik a borzalom túlélőinek érzékenységét.

Úgy tudjuk, néhányan azt javasolták, szakítsák meg a kapcsolatot a kormánnyal és később se tárgyaljanak velük, végül azonban elfogadták, hogy ha a kabinet változtat jelenlegi gyakorlatán, a Mazsihisz ismét hajlandó lesz a párbeszédre. Heisler egyébként a közgyűlés után újságíróknak azt mondta, hogy a többi zsidó szervezet, a civilek és az értelmiség soha nem látott módon beállt a Mazsihisz mögé, és olyan mértékben mutat egységet a hazai zsidóság, amilyen a második világháború óta nem volt tapasztalható.

Sokan csatlakoztak

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) is csatlakozott a Mazsihisz bojkottjához, és visszautasította a holokausztpályázatra a kormánytól kapott 2 millió forintot. A szervezet felháborítónak tartja azt is, hogy a kétharmad nem tiltotta be a félelemkeltő szombati szélsőjobboldali demonstrációt. A tervezett Szabadság téri emlékművel kapcsolatban Ulrich Schneidernek, az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége német főtitkárának a kormányhoz írt leveléből idézve arra figyelmeztettek: "a tervezet kinyitja az ajtót a történelem meghamisítása és a történelem újraírása előtt".

Harsányi László, a budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpont egykori vezetője tegnap nyílt levélben jelentette be, hogy nem veszi igénybe azt a támogatást, amit egy általa megírandó könyv elkészítéséhez kapott. A nyílt levélben azt írta: "2004-ben, Auschwitzban hangzott el egy egyszerű mondat, amely az ottani magyar emlékhely címe is, mely számomra fontos igazságot tartalmaz: A magyar állam elárulta állampolgárait. Nem a sors, hanem az akkori magyar kormány..."

Úgy fogalmazott: amikor módjában volt, segített elmondani az igazat a magyar holokausztról, és ilyenkor ártatlanul megölt nagyszülei képzeletbeli sírjára tett egy-egy kavicsot. Hozzátette: "Az emlékezés kavicsait - a jelenlegi hatalom otromba, cinikus döntései és mondatai miatt - nem kívánom most elrugdosni e virtuális sírokról".

A Szabadság téri emlékmű ellen tegnap Kerék-Bárczy Szabolcs, az Összefogás képviselőjelöltje is tiltakozott.

Szerző