Előfizetés

Fenyegetőztek az MTV székházát ostromlók

Megfenyegették a tüntetők az MTV-székház biztonsági embereit, hogy "még többen jönnek", ha a tévé igazgatója nem hajlandó tárgyalni velük - mondta tegnap a Fővárosi Törvényszéken K. M. Zoltán tanú, aki a 2006. szeptember 18-i eseményekkor a tévészékház biztonsági őreként dolgozott. A fenyegetéssel az egyre agresszívabban viselkedő tömeg egyértelműen sugalmazta a később be is következett eseményeket, ezért a székház biztonsági emberei értesítették a rendőrséget.

A rendőri vezetők perének újabb tárgyalásának második tanúja K. Tamás volt rendőralezredes - aki a BRFK Központi Gépkocsizó Járőrszolgálati Osztályán osztályvezető-helyetteseként szolgált - szintén a tüntetők agresszív viselkedéséről számolt be.

Elmondása szerint a székház ostroma előtt, már az utcán is érték őket verbális és fizikai inzultusok: a tüntetők kövekkel dobálták, lökdösték őket és több rendőrnek is letépték az állományjelzőjét.

K. Tamás feladata az volt, hogy egységével a székház főbejáratát védeni próbáló baranyai századot erősítse meg, a tömeg fokozódó agresszivitása és az erőszakos támadások miatt azonban vissza kellett vonulniuk az épületbe, "még a főbejárat rácsait is le kellett ereszteni". A tanú kiemelte: a visszavonulás nem parancsnoki döntés volt, "a helyzet hozta így".

K. Tamás a rendbontók részéről viszonylagos szervezettséget tapasztalt: a tüntetők több részre váltak, elöl volt egy botokkal és más, fegyverként is használható eszközökkel fölszerelt és kövekkel dobáló "keménymag". Őket hátulról több ezres tömeg támogatta, akik folyamatosan szedték fel köveket, járdaszegélyeket, hogy munícióval lássák el a székházat támadókat.

A tömeg nagyságára abból is következtetni lehetett, hogy másnap kiderült: a rendbontók csaknem tizenkétezer utcakövet szedtek fel. A tanú a meghallgatáson hangsúlyozta: a Szabadság téren történt események nélkülözték a klasszikus demonstráció minden elemét.

A halottat hibáztatta az izsáki rendőr

Agresszíven, provokatívan viselkedett, és heves ellenállást tanúsított, ezért kellett ellene fellépni - így vallott tegnap a tavaly áprilisban az izsáki rendőrőrsön életét vesztő Bara József halálra veréséről az egyik volt rendőr a Kecskeméti Törvényszéken.

"Azt igyekezett felénk közvetíteni, hogy ő feljebbvaló nálunk, nem lehet őt csak így előállítani, az intézkedés jelentős részében csekély jelét sem mutatta az együttműködésnek" - vallotta az izsáki rendőrőrsön tavaly áprilisban halálra vert Bara Józsefről az egyik rendőr, B. Csongor, aki szerint azért kellett fellépni ellene, mert agresszívan viselkedett, heves ellenállást tanúsított.

Mint mondta: a kihallgatás alatt egyszer kiment kávézni és rágyújtani, később a rendőrautót is lemosta, vagyis, számos részletet a bíróságon nem tudott előadni a kihallgatásról.

A tavaly áprilisban egy fűrészlopás miatt Orgoványról előállított, majd az izsáki őrsön órákon át bántalmazott 47 éves férfi halála ügyében még decemberben indult első fokon per a két volt rendőr, B. Viktor és B. Csongor ellen. Az az orvosi szakvélemény szerint is egyértelmű, hogy a több órán át tartó, súlyos kézi és gumibotos ütlegelések, rugdalások vezettek a halálához, amiben a vád szerint a rendőröknek "felváltva és együtt is" része volt.

B. Csongor vallomásában azt mondta, valamilyen általa nem ismert "szervi bajnak" tulajdonította a sértett halálát, ám arra a bírói kérdésre, hogy mégis hogyan keletkezhettek a sérülései, egy "nem tudtommal" felelt. (Az ominózus fűrészről egyedül Bara szomszédja állította, hogy ő lopta volna el, és az is kiderült, hogy a lopási ügyet már lezárták, amikor a rendőrök 2013. április 8-án intézkedtek Barával szemben.)

"Lehet, hogy túlléptem cselekedetemmel az arányosság határát" - ezt már a másik volt rendőr, B. Viktor mondta, aki decemberben még nem akart vallomást tenni. Állítása szerint, miután észlelhető volt a sértetten a rossz állapota, mindent elkövetett, hogy életben maradjon, például hívta a mentőket. De már hiába.

A halált okozó testi sértéssel vádolt rendőrök ügyében a Kecskeméti Törvényszék még a per indulása előtt, tavaly októberben végzést hozott, miszerint a cselekményük a vádirattól eltérően, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésként is minősülhet, ezt majd a bírósági eljárás állapíthatja csak meg.

Az ügyben két további rendőrt is megvádoltak: az egyik rendőr, aki B. Viktorral együtt vert meg egy gyanúsítottat beismerő vallomás miatt, egy másikat pedig amiatt, mert egy másik, hasonló kényszervallatásnál nem lépett közbe, és nem akadályozta meg B. Viktort és B. Csongort.

Gázszivárgás a debreceni agrártudományi központnál

Gázszivárgás miatt riasztották a tűzoltókat a Debreceni Egyetem agrártudományi központjához kedd este - tájékoztatta a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgatóság sajtóreferense az MTI-t.

Madai Petra elmondta: egy járókelő jelezte, hogy gázszagot érez.

A tűzoltók és a gázszolgáltató szakemberei megállapították, hogy az egyetem területén lévő gázfogadó üzemszerűen működik. 

A további mérések alapján kiderült, hogy az úgynevezett körzeti nyomáselosztónál valóban szivárgás van, ezért a gázszolgáltató szakemberei megállapították a szivárgás helyét, és elzárták a gázt - ismertette a sajtóreferens.

Madai Petra hozzátette: a művelet a fogyasztókat nem érintette, sem egyetemi, sem lakossági fogyasztókat nem kellett kikapcsolni a szolgáltatásból, és lakosságvédelmi intézkedésekre sem volt szükség.