Előfizetés

Szocsi 2014 - A szerdai győztesek

Hét győztest avattak a szocsi téli olimpia szerdai versenynapjának hat számában, női lesiklásban ugyanis holtverseny alakult ki az élen.

alpesi sí, női lesiklás:
Tina Maze (Szlovénia) és Dominique Gisin (Svájc)

északi összetett, egyéni normálsánc:
Eric Frenzel (Németország)

gyorskorcsolya, férfi 1000 m:
Stefan Groothuis (Hollandia)

hódeszka, női félcső:
Kaitlyn Farrington (Egyesült Államok)

műkorcsolya, páros:
Tatyjana Voloszozsar, Makszim Tranykov (Oroszország)

szánkó, férfi kettes:
Tobias Wendl, Tobias Arlt (Németország)

Szocsi 2014 - A lécekről vezetett edzésnapló is segítette Miklós Editet

A szocsi téli olimpián női lesiklásban hetedik Miklós Edit nem véletlenül dicsérte léceit és az azok csúszását segítő vaxolást a bravúros teljesítménye után, mivel a jó választás és a megfelelő előkészítés nagyban hozzájárult a sikeréhez. Mint kiderült: Stark Márton edző és vaxmester mindegyik sílécének külön edzésnaplót vezet.

"A verseny után megkérdezte Maria Höfl-Riesch vaxmestere, hogy mit kentem a lécekre. Nagyon jólesett. Végre nekünk is van egy titkunk" - mondta a csíkszeredai születésű sízővel három éve együtt dolgozó Stark, aki hozzátette, nem árulta el a háromszoros olimpiai bajnok, Szocsiban szuperkombinációban győztes német síelő szakemberének az igazat.
A titok persze - szerinte - sok összetevőből áll. Példaként említette, hogy valamennyi edzésen más-más lécet próbáltak ki, illetve hogy ezen felül még egyszer tesztelhették a léceket Szocsiban, s akkor derült ki a versenyen használt sportszerről, hogy nagyon gyors ezen az olvadó havon. Szintén hasznos információkat adott a lécekhez tartozó edzésnapló, amelyben minden lényeges adat szerepel arról, milyen havon és milyen vaxszal hogy teljesített a léc.

"Minden szakágat beleértve nagyjából 25 pár léce van Editnek, ebből hatot használ lesiklásra, de csak kettő igazán gyors közülük. Ebből a most használt az olvadó, míg a másik fagyott hóra jó. Ezzel szemben például Höfl-Rieschnek legalább hat pár gyors léce van" - mondta a körülmények közti különbségről a 25 éves vaxmester, aki az osztrákkal is összehasonlította a hazai helyzetet. Mint mondta, náluk nagyjából másfél-kétszer annyit költenek egy-egy alpesi sízőre, mint amennyibe Miklós Edit versenyeztetése kerül, ennek fényében pedig különösen értékes, hogy az MTK sportolója mind a négy osztrák riválisát megelőzve lett hetedik.

A differenciáknál maradva megjegyezte, ő is hozzájuthat a legjobb vaxokhoz, de amíg egy osztrák edző megveszi azt, ha szüksége van rá, addig nekik spórolniuk kell, azaz nincs rá akkora keret, mint a szomszédos országban, ahol nemzeti sportnak számít az alpesi sí. Elmondása szerint amíg egy-egy osztrák versenyző 15-20 ezer eurót költ vaxokra, addig ők ezt 5 ezerből próbálják megoldani.

A csíkszeredai születésű magyar versenyző ugyanakkor nem panaszkodik a körülményekre, sőt, abban bízik, hogy azok mostani teljesítményének köszönhetően javulni fognak. Szerinte technikailag adottak a feltételek, azaz akkor érhetne el még jobb eredményt, ha nemcsak edzője, az osztrák Dietmar Josef Thöni, illetve Stark utazhatna vele a versenyekre, hanem egy-egy gyúró, orvos és erőnléti edző is. Stark megjegyezte, a svájci csapatot egy világkupaversenyen nagyjából 12 főből álló kiszolgáló személyzet segíti.

"Editnek egyetlen vk-viadalon volt saját gyúrója, illetve olyan is előfordult, hogy más csapat orvosától kellett segítséget kérnie" - mutatott rá Stark olyan problémákra, amelyek megoldása még jobb eredményeket hozhatna. Miklós Edit egyértelmű igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy számíthatott-e a szerdai versenyen a körülmények közötti különbség, amely az övé és a két győztesé, a svájci Dominique Gisiné, illetve a szlovén Tina Mazéé között van.

A 25 éves síző úgy vélte, új edzője, a versenyzőként világkupákon indult Thöni elsősorban technikáján javított sokat, rávilágított a hibáira és azokat ki is tudta javítani. A 46 éves tréner elhivatottságát és áldozatkészségét illetően Kaszó Klára, a Magyar Síszövetség ügyvezető azt mondta: a mostani idény elején úgy vállalta el Miklós Edit felkészítését, hogy tudta, a magyar szövetség csak akkor tudja majd kifizetni, ha megkapja a Magyar Olimpiai Bizottságtól neki járó pénzt.
A szombati szuperóriás-műlesiklással kapcsolatban Miklós úgy fogalmazott, ha minden legalább olyan jól alakul, mint a mostani lesikláson, akkor megismételheti ezt a teljesítményét.

Szocsi 2014 - A csütörtöki program

Publikálás dátuma
2014.02.12. 20:05
Fotó: Streeter Lecka/Getty Images Sport
A szocsi téli olimpia csütörtöki versenynapján hat számban avatnak bajnokot.

A program:

curling:
női selejtező: Kanada-Dánia, Kína - Nagy-Britannia, Svájc-Svédország 6.00
férfi selejtező: Svájc-Oroszország, Kanada-Dánia, Norvégia-Svédország, Nagy-Britannia - Egyesült Államok 11.00
női selejtező: Svédország-Dánia, Oroszország-Koreai Köztársaság, Svájc-Kanada, Japán-Egyesült Államok 16.00

gyorskorcsolya (1):
NŐI 1000 M 15.00

jégkorong:
B csoport (nők), 3. forduló: Japán-Németország 9.00, Svédország-Oroszország 18.00
A csoport (férfiak), 1. forduló: Oroszország-Szlovénia 13.30, Szlovákia-Egyesült Államok 13.30
B csoport (férfiak), 1. forduló: Finnország-Ausztria 9.00, Kanada-Norvégia 18.00

műkorcsolya:
férfi rövidprogram 16.00

rövidpályás gyorskorcsolya (1):
női 500 m negyeddöntő 11.00
férfi 1000 m (Béres Bence, Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor) selejtező 11.27
női 500 m elődöntő 12.14
férfi 5000 m váltó elődöntő 12.35
NŐI 500 M DÖNTŐ 13.07

síakrobatika (1):
FÉRFI SLOPESTYLE selejtező 7.15, DÖNTŐ 10.30

sífutás (1):
NŐI KLASSZIKUS STÍLUSÚ 10 KM 11.00

sílövészet (1):
FÉRFI 20 KM (Gombos Károly) 15.00

szánkó (1):
VEGYESVÁLTÓ 17.15

szkeleton:
női 1. futam 8.30
női 2. futam 9.40