Vállalkozásról nőknek nőktől

Nem az a célunk, hogy összeüljünk, és sajnáljuk magunkat, hogy mennyivel rosszabb nekünk, mint a férfiaknak: nem nyavalyogni akarunk, hanem tenni magunkért - fogalmazta meg egyesülete célját szerdai sajtótájékoztatóján a Magyar Vállalkozónők Közhasznú Egyesületének elnöke. 

Rácz Györgyi elmondta, a szülés után, kisgyermek mellett a munkaerőpiacra visszatérő nők helyzete nem könnyű, sokan kényszerből döntenek a vállalkozásalapítás mellett, számukra is segítsége nyújthat az egyesületben folyó munka. Havonta egyszer gyűlnek össze a tagok egy-egy előadásra, melyen a vállalkozással kapcsolatos témákat beszélik át.

Tartottak már előadást többek között az időmenedzsmentről, a vállalati tervezésről, az internetes marketing jelentette előnyökről és az adótörvények változásáról. Az előadások nyilvánosak, minden érdeklődőt szívesen látunk, és természetesen időnként férfiak is megfordulnak az előadásokon - tette hozzá az egyesület elnöke. Még ma is sokkal kevésbé természetes jelenség egy női vállalkozó, az üzleti klubokban is javarészt férfiakkal találkozunk, holott nőként speciális problémákkal is szembe kell néznünk egy vállalkozás alapításánál.

A szabályozási környezet kiszámíthatatlansága azonban a női vállalkozókat éppen ugyanúgy sújtja, ahogy a férfi társaikat. Folyton változnak az adótörvények, magasak az élőmunka terhei. Az egyesület jelenleg több mint 20 tagos számlál, ám rendezvényeiket több százan látogatják.

Szerző

2013-ban 9,6 százalékkal nőtt az építőipari termelés

A KSH ma közzétett adatai alapján decemberben éves összevetésben az építőipar termelése 11,4 százalékkal emelkedett a novemberben mért 18,9 százalék után. 2013-ban az építőipari termelés 9,6 százalékkal haladta meg a 2012. évit.

2013 decemberében az építőipar termelése mind a kiigazítatlan, mind a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint 11,4 százalékkal haladta meg a 2012. decemberit. Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a termelés decemberben havi összevetésben 1,3 százalékkal csökkent a novemberben mért 3,1 százalékos bővülés után.

Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építése 12,8, az egyéb építményeké 9,3 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építése 1,0 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 0,2 százalékkal magasabb volt a 2013. novemberihez viszonyítva.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése - decemberben 28,5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az egyéb építmények ágazat termelése 27,8 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 3,8 százalékkal csökkent 2012 azonos időszakához képest.

A 2013 decemberében kötött új szerződések volumene 59,0 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál. Mindkét építményfőcsoport új szerződései növekedtek. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 9,9 százalékkal haladta meg a 2012. decemberit. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene jelentősen, 96,5 százalékkal emelkedett. A növekedés a gyorsforgalmi úthálózat bővítésére valamint árvízvédelmi munkákra, illetve közműfejlesztésre kötött néhány nagy értékű szerződésnek köszönhető.

Az építőipari vállalkozások 2013. december végi szerződésállományának volumene 64,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 9,0, az egyéb építményeké 85,0 százalékkal volt magasabb, mint 2012 decemberében.

Szerző

Már a kasszák alapján ellenőriz az adóhivatal

Január végéig 25 ezer pénztárgép kezdte meg a folyamatos adatszolgáltatást. Ezek és az elektronikus naplós gépek adatai alapján pedig megkezdődtek a NAV-os ellenőrzések - írta a Napi Gazdaság.

Január végéig 25 ezer pénztárgép küldte folyamatosan az adatokat az adóhatóság szerverére, emellett az elektronikus naplóval rendelkező gépekről 2013 júliusától kell havi adatszolgáltatást teljesíteni.

Az új vállalkozások, a fokozott adóhatósági felügyelet alá vont cégek és a bevallások szerint alvó vállalkozások eleve kiemeltek, vagyis itt a kisebb gyanúra azonnal reagálnak a revizorok - írta a lap. . Ez az új cégeknél lesz talán a legkevésbé kellemetlen, inkább preventív jellegű megkeresésekre lehet majd számítani. A pénztárgépek adatait azonnal egybevetik a bevallási adatokkal, így az áfabevallásokkal, áfabefizetésekkel. A vállalkozó adhat magyarázatot a pénztárgép és a bevallásban feltüntetett értékesítések adatai közötti eltérésekre. Meg lehet bukni azon is, hogy papíron nincs alkalmazottja a boltnak, valójában azonban a pénztárgép adatai szerint hárman használhatják azt. A kapott információkból meg lehet állapítani, hogy az adott kereskedelmi egységben a gépek száma és azok használatának intenzitása alapján mekkora alkalmazotti létszám kell tartozzon.

Az online pénztárgépek adatelemzése lehetővé teszi az azonnali teszteket is: a revizorok azt is ellenőrizhetik, hogy a próbavásárlásaikról megérkeztek-e az adatok ? a rendszer valós idejű, vagyis azonnal látják a revizorok, adott-e adatot a gép vagy sem. Ezzel a géppel folytatott trükközések is kiderülnek azonnal.

Míg a tervezett online pénztárgépek tizede a jelek szerint már működik, sokan még tanácstalanok, hogy miből és milyen gépet rendeljenek. A hét elején úgy tetszik véglegesen elutasította a engedélyezési hivatal a furcsa körülmények között letiltott Alt Cash Kft. NR-300, NR-240, NR-440 gépek javítására és gyorsított újraengedélyezésére vonatkozó gyártói kérelmeket. Így aki ezekből a típusokból rendelt, annak hétfőig van lehetősége, hogy új gépet rendeljen, illetve az eddig befizetett előleget, illetve vételárat is visszakapja. Erről a NAV honlapján található részletes útmutatás.

Továbbra is nyitott kérdés, hogy hány kereskedő, online kassza használatára kötelezett vállalkozó eshet el a legfeljebb öt gép után igényelhető és darabonként ötvenezer forintos és állami támogatástól, mivel teljesíthetetlennek tűnik, hogy a gyártók leszállítsák és a boltok február végéig üzembe állítsák a pénztárgépeket.

Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!

Szerző