Előfizetés

"Meglepő, hogy eddig kitartott a kormány"

A folyamatos bizonytalanság miatt nem az a meglepő, hogy Enrico Letta olasz miniszterelnök kormánya megbukott, hanem az, hogy egyáltalán eddig kitartott - nyilatkozta Berényi Márk, az Eötvös Loránd Tudományegyetem doktorandusza szombaton az MTI-nek.

Emlékeztetett: Olaszországban a 2013-as parlamenti választások eleve bizonytalan helyzetet teremtettek. A választók arra "kényszerítették" a két legjobb eredményt elérő pártot - a Demokrata Pártot (PD) és a Szabadság Népét (PdL) -, hogy világnézetüket félretéve koalíciót alkossanak, ráadásul az Enrico Letta vezette kormány kiegészült más, kisebb pártok által delegált tagokkal. Ez a helyzet már a kezdetektől megnehezítette a kormányzást, és azt vetítette előre, hogy a Letta-kormány tiszavirág-életű lesz - vélekedett.

A szakértő felidézte: miután a bíróság jogerősen bűnösnek találta, és elítélte Silvio Berlusconit, a PdL elnökét, tavaly novemberben a szenátus többi között a koalíciós partner PD szavazataival megfosztotta a politikust szenátori mandátumától. A PdL Berlusconihoz hű képviselői ellenzékbe vonultak, és ekkor szinte mindenki biztosra vette a kormány bukását. Ugyanakkor a PdL főtitkára új pártot alapított Új Jobbközép (NCD) néven, és biztosította a parlamenti többséget a kormánynak - közölte.

Úgy látja, a folyamatos bizonytalanság miatt meglepő, hogy a Letta-kormány idáig kitartott. Ennél már csak a bukásának körülményei meglepőbbek, hiszen politikailag az lett volna természetes, hogy a balközép, demokrata párti miniszterelnököt valamelyik jobbközép pártnak a koalícióból való kilépése buktatja meg - vélte.

Berényi Márk kiemelte: a kormányt azonban a saját pártja buktatta meg. Matteo Renzi, Firenze polgármestere december óta a PD főtitkára, és ambiciózus, agilis, tehetséges politikus. Firenze és általában véve Toscana mindig is az olasz balközép egyik fellegvára volt, és Renzi irányításával a tartomány még inkább az lett.

Kifejtette: a PD sokat köszönhet Toscanának és Renzinek. Ezért nem meglepő, hogy az évek során Renzi egyre nagyobb szerepet követelt magának a párt irányításából. A pártfőtitkári poszt megszerzése után a következő lépés a miniszterelnöki jelölés, amelyre jelenleg minden esélye megvan.

Renzi felemelkedésének oka ugyanakkor nemcsak a politikus ambiciózussága, hanem Enrico Letta folyamatos népszerűségvesztése - hangsúlyozta. A folyamatos és kimerítő koalíciós egyeztetések ugyanis elvonták a miniszterelnök energiáját a kormányzástól. Csütörtökön pedig a PD elnöksége Matteo Renzi indítványára megvonta a bizalmat a kormányfőtől.

A szakértő hangsúlyozta: a jelenlegi válság az olasz történelem egyik legrövidebb krízise lehet, Giorgio Napolitano államfő ugyanis legkésőbb hétfőn megnevezheti az új miniszterelnök-jelöltet.

Berényi Márk szerint az olasz külpolitika várhatóan nem változik. Bár Emma Bonino külügyminiszter nem tartozik Matteo Renzi bizalmi köréhez, "bársonyszéke egyelőre nem látszik meginogni". Emma Bonino tapasztalt politikus, ugyanakkor külügyi munkája élénk viták tárgyát képezi.

A várható belpolitikai változásokkal kapcsolatban az elemző közölte: Matteo Renzi többször kijelentette, hogy nem akar ugyanolyan összetételű kormányt vezetni, mint amilyet Enrico Letta irányított. Márpedig valamennyi miniszter ragaszkodik a posztjához.

Mint kifejtette, ez különösen szembetűnő Angelino Alfano (NCD) esetében, aki a kormány miniszterelnök-helyettese és belügyminisztere volt. Az NCD azért vált ki annak idején a PdL-ből, hogy biztosítsa a Letta-kormány fennmaradását, és nélküle a Renzi-kormánynak sem lehet többsége. Ugyanakkor Angelino Alfano kijelentette, ha nem tarthatja meg a tárcáját, pártja nem szavazza meg a Renzi-kormány programját, ami hosszabb válsághoz vezethetne.

Berényi Márk kitért arra is, hogy Renzi korábban kiemelte: reformokat akar a munkahelyteremtésben és az oktatásban, csökkentené a közszféra kiadásait és az állami bürokráciát. Ezek a törekvések azonban eltörpülnek a választási rendszer régóta húzódó és régóta tervezett átalakítása mellett. A választási törvény beterjesztése és elfogadtatása az új kormányra vár, ami nehéz feladat lesz, mivel több párt nem ért egyet a jogszabály jelenlegi tervezetével.

Emellett hamarosan lejár az olasz nemzeti olajcég, az ENI, az elektromos közszolgáltató Enel és az olasz posta vezetőinek megbízatása, helyükre már a következő kormánynak kell kineveznie az új vezetőket, ami szintén koalíciós, sőt pártokon belüli konfliktusokat okozhat - állapította meg a szakértő.

Enrico Letta miniszterelnök pénteken nyújtotta be lemondását Giorgio Napolitanónak, miután pártja, a PD vezetősége megvonta tőle a bizalmat és megszavazta, hogy Matteo Renzivel váltják fel.

A Nemzeti Színház nem vesz részt a Burgtheater márciusi fesztiválján

A Nemzeti Színház nem vesz részt a bécsi Burgtheater márciusi, magyar előadásokat felvonultató fesztiválján a bécsi teátrum körül kialakult bizonytalan helyzet miatt - közölte a magyar intézmény szombaton az MTI-vel. Vidnyánszky Attila igazgató levélben tájékoztatta döntéséről Matthias Hartmannt, a Burgtheater vezetőjét. A levél magyar nyelvű változatát a Nemzeti Színház az MTI-hez is eljuttatta.

Az APA osztrák hírügynökség beszámolói szerint az osztrák ellenzéki pártok a Burgtheater vezetője, Matthias Hartmann lemondását követelik a színház katasztrofális pénzügyi helyzete miatt, a társulat pedig bejelentette bizalmatlanságát a vezetővel szemben. 

Levelében Vidnyánszky Attila felidézte, hogy sokáig készültek a Johanna a máglyán bemutatójára, mert "London után Bécs az egyik legnagyobb +magyar+ város" és szerettek volna az ottani 200 ezres magyar közösségnek örömet okozni.

A Nemzeti Színház igazgatója azt írta, annak ellenére fogadták el a Burgtheater felkérését, hogy a bécsi intézmény vezetője előzetesen a sajtó útján tudatta: nemet mond budapesti intézmény meghívására. "Egy olyan találkozóra szóló meghívást utasított vissza, amelyen többek között Oroszország, Norvégia, Bulgária, Szerbia, Litvánia vezető színházai vesznek részt március 26. és április 7. között a budapesti Nemzeti Színházban. Mi nem politikai, hanem a művészi kvalitások alapján hívtunk rangos társulatokat" - írta az első alkalommal megrendezendő Madách Imre Színházi Találkozó (MITEM) kapcsán Vidnyánszy Attila.

A Burgtheater szeptemberben azzal indokolta távolmaradását a budapesti fesztiválról, mert "a jelenlegi magyar kormány kultúrpolitikusaival, köztük Balog Zoltán miniszterrel és Vidnyánszky Attilával szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy ők a találkozásainkat utólag gyakran másként állították be, mint ahogy azok zajlottak". 

Vidnyánszky Attila a levélben azt írta, a Burgtheater vezetője által megfogalmazott visszautasítás módja és érvei rendkívül sértőek voltak, azonban a jó szándék jelenként a Nemzeti Színház vezetése úgy gondolta, a párbeszéd híveként elfogadja a bécsiek meghívását.

"A Burgtheater háza tájáról érkező hírek azonban elbizonytalanítottak bennünket. Olvassuk a cikkeket, amelyek arról tudósítanak, hogy az Ön által vezetett intézmény 50 millió eurós költségvetés mellett 8,3 milliós veszteséget halmozott fel. Hűtlen kezelésről, adatok meghamisításáról, kreatív könyvelésről, közpénzek magánszámlákra jutásáról szólnak a hírek Bécsből. Halljuk, hogy Ön a testvérét és a sógorát nevezte ki a színház ifjúsági programja vezetésére. Olvassuk az elemzéseket, amelyek heves kritikával illetik az Ön igazgatói tevékenységét. Legújabban pedig azt halljuk, hogy a társulat bejelentette Ön iránti bizalmatlanságát" - olvasható a Matthias Hartmann-nak címzett levélben.

Vidnyánszky Attila szerint jelen helyzetben úgy tűnik, a Burgtheater nem a megfelelő helyszín ahhoz, hogy egy másik ország ügyeivel kapcsolatban a közvetítő szerepét betöltse, legalábbis mindaddig, amíg saját financiális és etikai ügyeit nem rendezi.

"Ebben a bizonytalan helyzetben a legmegnyugtatóbb döntés számomra az, hogy sem az általam vezetett intézményt, sem annak művészeit nem teszem ki annak, hogy a Burgtheaterben és az osztrák színházi életben dúló vitákban, botrányszagú eseményekben bármiféle eszközzé váljanak" - indokolta döntését Vidnyánszky Attila.

Levelében kitér arra is, hogy a Burgtheater a Nemzeti Színház legköltségesebb előadását hívta meg fesztiváljára. "Mi ezt értékelve vállaltuk a költségek megosztását, ám az Önök kötelezettségvállalásáról eddig semmilyen érdemi információt nem kaptunk. A fentebb említett súlyos financiális gondokról szóló híreket hallva azonban nem szeretnénk, ha a Johanna a máglyán bemutatása további anyagi kihívások elé állítaná a Burgtheater költségvetését" - fogalmazott a Nemzeti Színház vezetője.

Mint írta, a "fentieket megfontolva a budapesti Nemzeti Színház nem kíván élni a meghívással".

Vidnyányszky Attila jelezte: a Nemzeti Színház továbbra is nyitott minden művészi érték fogadására, így a MITEM nemzetközi színházi találkozó következő alkalmára szívesen látják a Burgtheater valamelyik előadását is.

A Burgtheater március 14. és 19. között rendezi meg Magyarország Fesztiválját, amelyre a Nemzeti Színház mellett független társulatokat hívott meg.

A Nemzeti Színház nem vesz részt a Burgtheater márciusi fesztiválján

A Nemzeti Színház nem vesz részt a bécsi Burgtheater márciusi, magyar előadásokat felvonultató fesztiválján a bécsi teátrum körül kialakult bizonytalan helyzet miatt - közölte a magyar intézmény szombaton az MTI-vel. Vidnyánszky Attila igazgató levélben tájékoztatta döntéséről Matthias Hartmannt, a Burgtheater vezetőjét. A levél magyar nyelvű változatát a Nemzeti Színház az MTI-hez is eljuttatta.

Az APA osztrák hírügynökség beszámolói szerint az osztrák ellenzéki pártok a Burgtheater vezetője, Matthias Hartmann lemondását követelik a színház katasztrofális pénzügyi helyzete miatt, a társulat pedig bejelentette bizalmatlanságát a vezetővel szemben. 

Levelében Vidnyánszky Attila felidézte, hogy sokáig készültek a Johanna a máglyán bemutatójára, mert "London után Bécs az egyik legnagyobb +magyar+ város" és szerettek volna az ottani 200 ezres magyar közösségnek örömet okozni.

A Nemzeti Színház igazgatója azt írta, annak ellenére fogadták el a Burgtheater felkérését, hogy a bécsi intézmény vezetője előzetesen a sajtó útján tudatta: nemet mond budapesti intézmény meghívására. "Egy olyan találkozóra szóló meghívást utasított vissza, amelyen többek között Oroszország, Norvégia, Bulgária, Szerbia, Litvánia vezető színházai vesznek részt március 26. és április 7. között a budapesti Nemzeti Színházban. Mi nem politikai, hanem a művészi kvalitások alapján hívtunk rangos társulatokat" - írta az első alkalommal megrendezendő Madách Imre Színházi Találkozó (MITEM) kapcsán Vidnyánszy Attila.

A Burgtheater szeptemberben azzal indokolta távolmaradását a budapesti fesztiválról, mert "a jelenlegi magyar kormány kultúrpolitikusaival, köztük Balog Zoltán miniszterrel és Vidnyánszky Attilával szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy ők a találkozásainkat utólag gyakran másként állították be, mint ahogy azok zajlottak". 

Vidnyánszky Attila a levélben azt írta, a Burgtheater vezetője által megfogalmazott visszautasítás módja és érvei rendkívül sértőek voltak, azonban a jó szándék jelenként a Nemzeti Színház vezetése úgy gondolta, a párbeszéd híveként elfogadja a bécsiek meghívását.

"A Burgtheater háza tájáról érkező hírek azonban elbizonytalanítottak bennünket. Olvassuk a cikkeket, amelyek arról tudósítanak, hogy az Ön által vezetett intézmény 50 millió eurós költségvetés mellett 8,3 milliós veszteséget halmozott fel. Hűtlen kezelésről, adatok meghamisításáról, kreatív könyvelésről, közpénzek magánszámlákra jutásáról szólnak a hírek Bécsből. Halljuk, hogy Ön a testvérét és a sógorát nevezte ki a színház ifjúsági programja vezetésére. Olvassuk az elemzéseket, amelyek heves kritikával illetik az Ön igazgatói tevékenységét. Legújabban pedig azt halljuk, hogy a társulat bejelentette Ön iránti bizalmatlanságát" - olvasható a Matthias Hartmann-nak címzett levélben.

Vidnyánszky Attila szerint jelen helyzetben úgy tűnik, a Burgtheater nem a megfelelő helyszín ahhoz, hogy egy másik ország ügyeivel kapcsolatban a közvetítő szerepét betöltse, legalábbis mindaddig, amíg saját financiális és etikai ügyeit nem rendezi.

"Ebben a bizonytalan helyzetben a legmegnyugtatóbb döntés számomra az, hogy sem az általam vezetett intézményt, sem annak művészeit nem teszem ki annak, hogy a Burgtheaterben és az osztrák színházi életben dúló vitákban, botrányszagú eseményekben bármiféle eszközzé váljanak" - indokolta döntését Vidnyánszky Attila.

Levelében kitér arra is, hogy a Burgtheater a Nemzeti Színház legköltségesebb előadását hívta meg fesztiváljára. "Mi ezt értékelve vállaltuk a költségek megosztását, ám az Önök kötelezettségvállalásáról eddig semmilyen érdemi információt nem kaptunk. A fentebb említett súlyos financiális gondokról szóló híreket hallva azonban nem szeretnénk, ha a Johanna a máglyán bemutatása további anyagi kihívások elé állítaná a Burgtheater költségvetését" - fogalmazott a Nemzeti Színház vezetője.

Mint írta, a "fentieket megfontolva a budapesti Nemzeti Színház nem kíván élni a meghívással".

Vidnyányszky Attila jelezte: a Nemzeti Színház továbbra is nyitott minden művészi érték fogadására, így a MITEM nemzetközi színházi találkozó következő alkalmára szívesen látják a Burgtheater valamelyik előadását is.

A Burgtheater március 14. és 19. között rendezi meg Magyarország Fesztiválját, amelyre a Nemzeti Színház mellett független társulatokat hívott meg.