"Ez már nem az az ország, ami négy éve volt."

Publikálás dátuma
2014.02.16. 20:19
Fotó: K2 Press/Népszava
A Fidesz és szimpatizánsai ma már nem hátrálnak, hanem támadnak - mondta 16. évértékelő beszédében Orbán Viktor.
Szerző

Választási megfigyelőket küldene az EBESZ

Választási megfigyelők kiküldését javasolja az április 6-i magyarországi parlamenti választásra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) illetékes testületének Magyarországon járt küldöttsége - olvasható a testület közleményében. Az EBESZ honlapján olvasható jelentés szerint a testület ugyanakkor nem tervezi a szavazás napján a választások lebonyolításának szisztematikus ellenőrzését.

A dokumentum szerint a magyar Külügyminisztérium felkérésére, hogy küldjön megfigyelőket az április 6-i választásokra, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája (ODIHR) január 20. és 23. között küldöttséget menesztett Budapestre, a választások előtti körülmények és a választási előkészületek értékelésére.

Az értékelés alapján kell ennek a missziónak (Needs Assessment Mission, NAM) ajánlatot tennie arra, hogy az adott országban esedékes választás kapcsán az EBESZ/ODIHR végezzen-e valamilyen tevékenységet, s ha igen, ez milyen jellegű legyen - áll az iroda által közzétett, február 14-i keltezésű jelentésben.

A küldöttek magyar állami és választási intézmények illetékeseivel (például Rétvári Bence államtitkárral, illetve a Nemzeti Választási Iroda vezetőjével, Pálffy Ilonával), valamint a politikai pártok, a média és a civil társadalom képviselőivel találkoztak.

A közlemény szerint az EBESZ/ODIHR misszióval tárgyalók többsége kifejezte bizalmát abban, hogy a választási hatóságok képesek a választások professzionális megszervezésére. Többen azonban kételyeiket hangoztatták az ellenzéki támogatás nélkül meghozott jogi változtatások szándékát illetően, amelyek bonyolultabbá tehetik a választási folyamatot és kampányt. Továbbá - tekintettel a választások jogi kereteinek átfogó változásaira - a magyarországi tárgyalópartnerek többsége közölte, hogy üdvözölné az EBESZ/ODIHR megfigyelői tevékenységét a választásokon.

Ennek alapján az EBESZ/ODIHR küldöttsége azt ajánlja, hogy egy korlátozott választási megfigyelő missziót (LEOM) küldjenek Magyarországra az április 6-i választások megfigyelésére. Az elemzők szűk magján kívül a delegáció javasolja még az EBESZ-tagállamok tíz hosszú távú megfigyelőjének a tevékenységét, és a LEOM-ban médiaellenőrző egység is lenne. Bár a misszió felkeresne korlátozott számú szavazóhelyiséget a szavazás napján, a választások aznapi lebonyolításának szisztematikus ellenőrzését nem tervezi - olvasható a jelentésben.

Szerző

Mesterházy Attila: Orbán beszéde hazug és gyáva volt

A baloldali Összefogás miniszterelnök-jelöltje szerint Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelő beszéde egy "hazug és gyáva beszéd volt, amelyből csak a valóság és az emberek mai gondjai hiányoztak" - írta Mesterházy Attila vasárnapi közleményében.

Az ellenzéki politikus szerint a kormányfőnek fogalma sincs arról az országról, amelyet kormányoz, vagy nem mer szembenézni a valósággal, hiszen hallgatott arról, hogy az elmúlt négy évben minden tíz magyarból nyolcnak csökkent az életszínvonala. Úgy fogalmazott: a középosztály folyamatosan gyengül, a szegénység pedig nemcsak bővül, hanem mélyül is. Négymillió magyar a létminimum alatt él, másfél millió pedig mélyszegénységben, ötszázezer gyerek napi szinten éhezik - sorolta Mesterházy Attila.

Szerinte Orbán Viktor félrevezető statisztikai mutatókkal próbálta álcázni a magyar gazdaság aggasztó állapotát, miközben "nem kell közgazdásznak lenni ahhoz, hogy érezzük", a magyar gazdaság nem teljesít jobban, az emberek napról napra rosszabbul élnek.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt úgy vélte: nem véletlen, hogy a miniszterelnök beszéde Teng Hsziao-pingtől és másoktól vett idézetekkel volt tele ahelyett, hogy a magyar családok napi gondjairól beszélt volna. "Ezeket a gondokat ő nemhogy megoldotta volna, hanem kormányzásával tragikus mértékben súlyosbította" - tette hozzá.

Úgy fogalmazott: ez az ország tényleg nem olyan, mint amilyen négy évvel ezelőtt volt, és az is igaz, hogy április 6-án múlt és jövő közül kell választani, azaz "a Horthy-korszak restaurációja, vagy az európai, szabad, modern és igazságos Magyar Köztársaság között".

Szerző