Előfizetés

A politikusoknak és hozzátartozóiknak mindent szabad?

Lekapták a fotósok vasárnap apja évértékelő rendezvényére érkező Orbán Ráhelt, amint vezetés közben telefonál. A közelmúltban Orbán Viktor és több magas rangú, kormányzati személy is azt gondolhatta, törvény feletti.

Akár ötvenezer forintig terjedő szabálysértésnek minősül, ha valaki autóvezetés közben - headsetet mellőzve - telefonál, Orbán Ráhelt pedig éppen így fotózták le vasárnap - írta a Bors.

Orbán Viktor lánya a Millenáris parkolójába érkezett éppen, hogy miniszterelnök apja évértékelő kampánynyitó rendezvényén részt vegyen. Egyelőre rejtély, hogy befizettetik-e vele a büntetést, csupán annyit tudni, hogy politikusok és hozzátartozóik bátran szegik meg a szabályokat.

Rajtakapott szabálysértők
2014. január 31-én Nagy Péter rendőr dandártábornok az M0-s autóútról a 2-es főútra hajtott fel, amikor az árokba csúszott. A rendőrjárőröknek megtagadta a szonda megfújását, sőt bezárkózott autójába, ám ittas állapotban elkövetett gépjárművezetés miatt eljárás indult ellene.
2013. december 21-én szombaton a TEK-hez vagy a Készenléti Rendőrséghez tartozhatott az az Audi, melynek sofőrje a Múzeum Kávézó előtti járdán parkolt le. Az autót egy kiemelten védett személy használja, akinek nevét biztonsági okra való hivatkozással nem hozták nyilvánosságra.
2013. december 20-án szabálytalanul parkolt egy Belügyminisztérium tulajdonában álló Skoda Superb Elegance típusú gépjármű Budapesten a Corvin téren. Az autónak sikerült olyan "szolidan" beállni a járdára, hogy szinte teljesen elfoglalta ezzel a gyalogos forgalomnak fenntartott területet.
2013. június elején Orbán Viktor miniszterelnök  közösségi profilján tette közzé azt a videofelvételt, melyen vitathatatlanul látszik, hogy a Terrorelhárítási Központ autójában utazva nem használja a biztonsági övet. Ahogyan testőre sem. Ez a szabálysértés - feltehetően - védett személy esetében fokozottan veszélyes lehet, túl azon, hogy megsérti a KRESZ-t.

Előállítás szankció nélkül

Eddig 15 hajléktalant állítottak elő a budapesti rendőrök. Miután lefolytatták az eljárást, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által működtetett úgynevezett fektetőben ajánlottak fel nekik helyet. Eközben az elmúlt pár napban, A Város Mindenkié felhívására apró tüntetések zajlottak. Három földrészen 14 városban - New Yorktól Bangkokig és Dublintól Isztambulig - tiltakoztak Magyarország külképviseletei előtt a hajléktalanság magyarországi kriminalizációja ellen. Szombaton a fővárosban lesz tüntetés.

December óta 15 hajléktalant állítottak elő a rendőrök az erre kijelölt kormányhivatalba - tájékoztatta lapunkat a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Mint írták, a rendőrök nem alkalmaztak szankciókat, a hajléktalanokat az eljárás lefolytatása után szabadon engedték, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által a kormányhivatal épületében működtetett fektetőben ajánlottak fel férőhelyeket. A legtöbb előállítás az V., a VII., valamint IX. kerületben volt - közölte az BRFK.  

Mint ismert, a közgyűlés döntése után, az országos rendőrfőkapitány december 6-i parancsa alapján a tiltott helyen, életvitelszerűen tartózkodó hajléktalanokat elő kell állítani. Ez részletesen szabályozta a hajléktalanok elleni rendőri fellépést. Eszerint, ha a fedél nélkül élő "világörökségi területnek minősülő vagy a helyi önkormányzat rendeletében kijelölt területen" életvitelszelűen tartózkodik, annak elhagyására kéri fel a rendőr.

Ha ennek nem tesz eleget, a rendőr saját központi ügyeletén keresztül felveszi a kapcsolatot a fővárosi megyei  vagy  járási kormányhivatallal annak megállapítása érdekében, hogy a szabálysértési eljárás azonnal lefolytatható-e. Ha igen, azaz hétköznap, munkaidőben történik mindez, akkor a hajléktalant elő kell állítani a kormányhivatalba.

Ha ünnepnapon, éjszaka vagy más munkaszüneti időszakban fülelik le az utcán élőt, akkor a rendőrnek a területileg illetékes hajléktalanszállóra kell őt előállítania. A szerencsétlen ember őrzését - az utasítás szerint - az előállítás ideje alatt lefolytatott szabálysértési eljárás alatt "rendkívüli őrrel kell biztosítani". Ezt az intézkedő vagy - ha a szolgálati érdek indokolja - az erre a feladatra külön vezényelt rendőr hajtja végre.

Eközben a Város Mindenkié nevű szervezet felmérésből kiderült, a hajléktalanok sokszor, ha akarnak sem találnak fedelet a fejük fölé. Amikor ugyanis bemennek egy nappali melegedőbe, akkor ott azonnal elkérik az adataikat és ellenőrzik a TAJ-számukat. Akinek besárgul a neve, az azt jelenti, hogy ő aznap egy másik nappali melegedőben is regisztrált.

Tehát a szabály szerint minden hajléktalan ember csak abban a nappali melegedőben moshat, fürödhet, reggelizhet, ahol aznap először bejelentkezett. Ha ezeket az ellátásokat bármilyen okból nem kapja meg, például azért, mert az első hely túlzsúfolt, akkor a szabály szerint máshova már be sem mehet. Ha mégis beengedik, akkor az ott igénybe vett szolgáltatását az ellátónak saját költségen kell fedeznie. Ilyen viszont csak ritkán fordult elő.

Elutasították Sepeljev menedékkérelmét

Ismételten elutasította a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) a Sepeljev-házaspár menedékkérelmét - közölte Bősze Ferenc, a házaspár ügyvédje. Olekszander Sepeljevet, aki korábban ukrán képviselő volt, hazájában súlyos bűncselekményekkel: kétrendbeli sikkasztással - gyilkossági ügyekkel kapcsolatban, illetve kísérletekben való részvétellel - gyanúsítják.

A Sepelev házaspár Budapesten él, álnévre szóló, de valódi magyar útlevéllel. Erős külföldi nyomásra, a németekkel közösen fogták el őket tavaly júliusban. Az útlevél ügyét azóta sem tisztázta a hazai Belügyminisztérium - derült ki korábbi megkeresésünkre.

Elfogásukat követően mindketten menekültstátusért folyamodtak, kérelmüket azonban a BÁH elutasította. A döntést a házaspár megtámadta, és a bíróság tavaly decemberben új eljárás lefolytatására utasította a hivatalt.

A bíróság előírta a bevándorlási hivatalnak, vizsgálja meg, hogy Kanada "tényleges védelmet nyújt-e" az ukrán-kanadai kettős állampolgárságú házaspárnak, olyat, amelyet ők valóban igénybe is tudnak venni.

A BÁH múlt kedden már másodszor hozott döntést az ügyben, és másodszor utasította el a házaspár menedékkérelmét. A határozat megállapítja, hogy "a kérelmezőket Kanadában üldöztetés nem fenyegeti", és a kanadai nemzeti védelmet "elméletileg megadottnak kell tekinteni, gyakorlati igénybevételének csak egyetlen akadálya van, a kiadatási letartóztatás".

Valóban: a súlyos bűncselekmények miatti letartóztatás akadálya a kiadatásnak, hiszen egyetlen jogállamnak sem lehet érdeke, célja, hogy területén esetleges köztörvényes bűnözők éljenek biztonságban. A BÁH határozata szerint Ukrajnában "a jogi helyzet rossz, de javulást mutat".

A magyar hatóságok eljárása lényegében időhúzást jelent, és a végkifejletet az újjáéledő Budapest-Moszkva-baráti viszony érdekei dönthetik el - vélik forrásaink.