Előfizetés

Összecsaptak a tüntetők és a rohamrendőrök Kijevben

Mintegy kétezer ellenzéki tüntető csapott össze kedden Kijevben a rohamrendőrökkel a parlament épületénél, ahol a törvényhozás épp plenáris ülést tartott volna.

Helyszíni jelentések szerint a tüntetők kövekkel, botokkal, Molotov-koktélokkal támadtak a rendfenntartókra, akik válaszul könnygázt, fény- és hanggránátokat, vízágyút vetettek be, valamint gumilövedékeket lőttek a tömegbe.

Egyes közlések alapján mindkét oldal használt lőfegyvereket is. Az egyik tévétársaság élő közvetítése alatt látható volt egy tüntető, aki pisztollyal lövöldözött. A belügyminisztérium közzétette, hogy a tüntetők lőfegyverekkel támadtak. Ugyanakkor ellenzéki képviselők állították, szemtanúi voltak annak, hogy rohamrendőrök pisztollyal lábra célzott lövéseket adtak le a rájuk támadókra. 

A tüntetők felgyújtottak egy rendőrségi teherautót, amely elzárta a parlamenthez vezető utat, a kormányzó Régiók Pártjának székházába pedig Molotov-koktélokat és köveket dobáltak, betörve az épület több ablakát, majd behatoltak az épületbe, és túszul ejtettek egy ötven év körüli civil ruhás férfit. Nem sokkal később a rendőrök kiszorították a tüntetőket az épületből. 

Egy tucatnyi tüntető eközben elfoglalta azokat a háztetőket, ahonnan a belügyi egységek lövészei gumilövedékkel lőtték az embereket. A belügyesek elmenekültek a háztetőkről. 

Az összecsapások a parlament körül több utcára kiterjedtek. A rohamrendőrök oldalán kormánypárti demonstrálók is bekapcsolódtak az ellenzéki tüntetők elleni harcba. Az ellenzékieknek állítólag több rendőrt sikerült túszul ejteniük a belügyi egységekkel és a kormánypártiakkal folytatott közelharcban. Egy sérült rendőrt később kiadtak a társainak.  

Eddig legalább tíz tüntető sérült meg, a rendőrök közül legalább heten. Egy fiatal férfinak egy rendőr által elhajított gránát csuklóból leszakította a kezét, a Reuter brit hírügynökség fotóriportere szintén gránáttól sérült meg a mellkasán, két nő pedig gumilövedékektől. 

A tüntetők elfoglalták a Tisztek Háza nevű épületet, ahol elsősegélypontot rendeztek be. 

A kormányzó Régiók Pártjának képviselői elhagyták az üléstermet, többen közülük az oldalsó bejáratokon keresztül az épületet is. Ellenzéki képviselők a kormányt kívülről támogató kommunista honatyák közül többet viszont megakadályozták abban, hogy ők is kimenjenek az üléstermből. Az ellenzék követeli, hogy a Régiók Pártjának képviselői térjenek vissza, és hozzák meg azokat a döntéseket, amelyeket a tüntetők követelnek.

Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt vezére rendkívüli elnök- és parlamenti választások sürgős kiírását követelte Viktor Janukovics ukrán az utcai harcok közben a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján.  

Kijelentette, hogy az egyetlen, "ami lehűtheti a kedélyeket az országban" az, ha Janukovics elnök azonnal választásokat ír ki. Leszögezte, hogy mihamarabb új kormányt kell alakítania a parlamentnek, az ellenzék pedig készen áll a kormányzásra. "Most nem órákról, hanem percekről van szó" - hangoztatta a politikus.

Sürgette továbbá, hogy a parlament hozza vissza a 2004-es alkotmányt, amely jelentősen szűkítette az elnöki jogköröket a parlament javára. 

Oleh Tyahnibok, a Szabadság (Szvoboda) párt elnöke szerint a hatalom provokálta a tüntetőket az újabb harcra. A parlamentben tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a rendőrök kezdték az összetűzést, előbb ők lőttek rá, és dobtak oszlató gránátokat a békés demonstrálókra, akiket azért hívott az ellenzék a parlament elé, hogy támogassák az ellenzéki képviselőket az alkotmány módosításában.

Olasz kormányalakítás - Matteo Renzi a pártokkal konzultál

Megkezdte a parlamenti pártokkal való konzultációt az olasz kormány megalakításával megbízott Matteo Renzi, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára kedden, miközben az olasz utcákon a vállalkozók tüntetnek azonnali reformokat sürgetve.

Matteo Renzi a római képviselőház egyik termében fogadja egymás után a parlamenti erők küldöttségeit. A kijelölt miniszterelnököt kísérő újságírók figyelmét nem kerülte el, hogy Renzi eltévedt az alsóházban, mivel firenzei polgármesterként eddig nem gyakran járt a Montecitorio-palotában.

A pártdelegációk sorát a függetlenek indították el, kedden délután következik az ellenzéki Északi Liga, valamint a Mario Monti alapította Polgári Választás (Sc) és az Új Jobbközép (NCD), az utóbbi kettő az eddigi kormánykoalíció tagjai volt. Várakozás az eddigi miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter Angelino Alfano vezette NCD-vel való egyeztetést előzi meg. Elemzők szerint Alfano miniszteri székekhez köti majd a Matteo Renzi kormányában való maradást.
A konzultációk szerdán zárulnak a Silvio Berlusconi vezette jobbközép Hajrá Olaszországgal (FI) és a PD-vel. Graziano Del Rio, aki Matteo Renzi közeli munkatársának számít, úgy nyilatkozott, hogy a kormány a héten megalakul.

Olasz sajtókommentárok szerint Renzi máris lassabban halad mint azt szeretné. Meg kell alkudnia a pozíciókat követelő kormánypártokkal, és a PD egésze sem áll mögötte. A párt baloldali szárnya, amely csütörtökön megvonta a bizalmat Enrico Letta miniszterelnöktől, már jelezte, nem biztos, hogy bizalmat szavaz Renzinek. Meg nem erősített hírek szerint Renzi politikai kormány felállítására készül a koalíció pártjainak jelöltjeivel. 2011 óta a Mario Monti és Enrico Letta vezette római kormányokban több volt a párton kívüli szakértő mint a pártpolitikus.

A Matteo Renzi által vázolt reformprogramot az olasz újságok fenntartással fogadták, azt firtatva, hogyan lesz képes február végére kidolgozni az általa ígért választási reformot, amelyre harminc éve vár Olaszország. A Radio24 olasz gazdasági rádió egyik riportere egy politikus hangját utánozva felhívta Fabrizio Barcát, a PD gazdasági szakértőjét. Barca nem vette észre a tréfát és kifakadt Matteo Renzi ellen, azt hangoztatva, hogy az új kormány programja "üres jelszavakból" áll, és Renzi egy hónap alatt "kifullad".

Kedden az olasz városok utcáin a vállalkozói és kereskedői szervezetek tüntettek azonnali reformokat sürgetve. Hangoztatták, hogy minden kormány változást ígért, de ez eddig soha sem vált valóra.
Renzi szokása szerint vonattal érkezett meg kedden Firenzéből Rómába. Bejelentette, hogy továbbra is biztonsági kíséret nélkül kíván közlekedni, "az emberek nyújtanak majd nekem védelmet" - fogalmazott.

Menekülnek a kormánypárti képviselők a kijevi parlamentből

A kormányzó Régiók Pártjának képviselői az oldalsó bejáratokon keresztül elhagyták kedden a kijevi parlamentet, amelyet a tüntetők elkezdtek ostromolni.

Eközben az ellenzékiek a kormányt kívülről támogató kommunista honatyákat megakadályozták abban, hogy ők is elhagyják az üléstermet. Az ellenzék követeli, hogy a Régiók Pártjának képviselői térjenek vissza, és hozzák meg azokat a döntéseket, amelyeket a tüntetők követelnek.

Ellenzéki képviselők állítják, szemtanúi voltak annak, hogy rohamrendőrök pisztollyal lábra célzott lövéseket adtak le a tüntetőkre.
Az összecsapások a parlament körül több utcára kiterjedtek. A belügyiek oldalán kormánypárti demonstrálók is bekapcsolódtak az ellenzéki tüntetők elleni harcba.