Előfizetés

Ostrom és halottak Kijevben

Publikálás dátuma
2014.02.19. 01:27
Fotó: Bielik István/Népszava
Keresztülhajtott egy rendőrségi vízágyús jármű egy tüntetőn kedd éjjel Kijevben, a Függetlenség terén, ahol az éjszakai órákban is folytatódtak és újabb áldozatokat követeltek az összecsapások. A fiatal férfi azonnal életét vesztette.

A helyszínről újságírók jelentették, hogy a tüntető Molotov-koktélt akart dobni a járműre, de a nedves aszfalton megcsúszott, és a vízágyús kocsi kerekei alá esett. Szemtanúk szerint az autó sofőrje meg tudott volna állni, ha akar, ehelyett áthajtott a férfi fején, akinek esélye sem volt a túlélésre.

A belügyminisztérium szerint eddig hét rendőr vesztette életét az összecsapásokban, az egészségügyi minisztérium pedig 11 tüntető halálát erősítette meg. A Függetlenség terén tüntetők ellen este megindított rendőri rohamnak már öt halálos áldozata van, közülük három tüntetővel éles lövedék végzett - jelentette a helyszínről a zn.ua hírportál újságírója.

A hivatalos adatok alapján már több 500 sebesültje van a keddi összecsapásoknak, közülük a belügyi egységeknek csaknem 300 tagja sebesült meg.

Az ellenzéki tüntetőknek segédkező egyik önkéntes orvos ugyanakkor azt közölte, hogy a sebesültek száma már meghaladja az ezret. Elmondta, hogy a főváros kórházai zsúfolásig megteltek, ezért a könnyebben sebesülteket ellátás után azonnal hazaküldik.

Egy ellenzéki aktivista a Majdanon (Függetlenség terén) felállított színpadon jelentette be, hogy meglőtték Olekszandr Turcsinovot, a Haza párt befolyásos képviselőjét. A politikus állapotáról egyelőre pontos értesülések nincsenek.

Éjjel lekapcsolták a közvilágítást a téren, amelynek egy részéből már kiszorították a rohamrendőrök a tüntetőket. A tér ugyanakkor szinte egészében lángokban áll: égnek a tüntetők sátrai, a barikádok, és az azokba beépített autók tetői.

Folyamatosan hallatszanak a rendőrségi tömegoszlató hang- és fénygránátok robbanásai

Korábban a belügyi egységek egyik vízágyús autója is a tűz martalékává vált, miután a tüntetők benzines palackokkal felgyújtották. A demonstrálók kitartanak, a színpadon hol az egyház képviselői imádkoznak, hol aktivisták buzdítják kitartásra a téren lévőket.

Közben a kijevi kábeltévé-szolgáltatók mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül leállították az ellenzéki Ötös tévécsatorna sugárzását a fővárosban. Előtte Donyeckben és már vidéki településeken szűnt meg az országos televízió adása. A tévécsatorna folyamatosan közvetített helyszíni felvételeket az összecsapások helyszíneiről, a Függetlenség teréről, tüntetőket szólaltatott meg, és óránként hírösszefoglalókat adott.

Több forrás jelentette szemtanúkra hivatkozva, hogy a Függetlenség tere szomszédságában, a belügyi egységek ellenőrzése alá vont Európai téren autóbuszok állnak valamilyen különleges egység gépfegyveres, maszkos tagjaival, akiknek az egyenruháján nincs semmiféle jelzés arra vonatkozóan, milyen alakulathoz tartoznak. Egyelőre nem kapcsolódtak be a főtér kiürítésébe, úgy tűnik, hogy parancsra várnak.

A nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban az ellenzéki tüntetők ismét elfoglalták a megyei adminisztráció épületét.

Ukrán válság - A Fehér Ház a párbeszéd újrakezdését sürgette

Az Egyesült Államokat felháborította a kijevi utcai erőszak és arra sürgeti Viktor Janukovics ukrán elnököt, hogy kezdje újra a párbeszédet az ellenzék vezetőivel - jelentette ki kedden a Fehér Ház szóvivője Washingtonban.

"Továbbra is elítéljük az utcai erőszakot és a túlzott erő mindkét fél általi alkalmazását. Az erő nem oldja meg a válságot" - hangoztatta Jay Carney.

"A béke és a stabilitás helyreállítása érdekében sürgetjük, hogy Viktor Janukovics haladéktalanul enyhítse a feszültséget és vessen véget a konfrontációnak" - tette hozzá.

"Ugyancsak sürgetjük, hogy még ma kezdje újra a párbeszédet az ellenzéki vezetőkkel" - hangsúlyozta Carney.

Egy tüntető meghalt a kijevi tömegoszlatásban

Egy tüntető életét vesztette a kijevi Függetlenség terén (Majdan) nem sokkal azután, hogy az ukrán rendőrség kedd este megkezdte a tömegoszlatást - közölte az Espresso TV ukrán internetes televízió.

A rendőrség hangosbemondón felszólította a téren tartózkodó nőket, hogy távozzanak, mert a helyszínen a rendfenntartó erők "terroristaellenes művelete" zajlik.

Egy szemtanú Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy a rendőrség két vízágyúval bontja a barikádokat. A tüntetők nem hagyják el a teret, kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálják a rendőröket.

Szintén az internetes televízió jelentése szerint Angela Merkel német kancellár nem tudja elérni telefonon Viktor Janukovics ukrán elnököt, hogy megvitassa vele az ukrajnai helyzetet. Több európai ország nagykövete is több órája hiába próbálkozik azzal, hogy telefonon beszéljen az ukrán elnökkel.

Arszenyij Jacenyuk ukrán ellenzéki vezető azzal a kéréssel fordult Janukovicshoz, hogy hirdessen "tűzszünetet" szerda reggelig.

Az ukrán belügyminisztérium adatai szerint a keddi összecsapásokban 120 rendőr sérült meg. A kijevi városi tanács pedig honlapján azt közölte, hogy 185-en fordultak orvosi segítségért.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy a Kijevből érkező képek "a 80-as évek lengyelországi hadiállapotának" korát idézik. Ilyen módszerekkel Ukrajnát nem lehet sem egyesíteni, sem megreformálni - írta Sikorski.

A lenta.ru orosz hírportál szerint a nyugat-ukrajnai Ternopilben tüntetők este megrohamozták a megyei adminisztráció épületét.