Előfizetés

Nem kaptak kárpótlást a roma gyilkosságok túlélői

A Der Spiegel című német hetilap online kiadásában Keno Verseck cikkét közölte "Roma-gyilkosságok Magyarországon - Kóka Éva nyomorultsága" címmel. A Galamus.hu lapszemléje szerint a lap úgy fogalmaz: Magyarországon jobboldali terroristák öt évvel ezelőtt hat romát meggyilkoltak és több tucat embert súlyosan megsebesítettek. A túlélők és az áldozatok hozzátartozói a mai napig a legkeservesebb szegénységben élnek. A kormány kárpótlásokat ígért - de az érintettekhez eddig semmi sem érkezett.

Pedig valójában mindannyiuknak sürgős szüksége lenne tartós pénzügyi és lélektani segítségre. Legtöbbjük a legkeservesebb szegénységben él, tönkrement házakban, részben még közvetlenül a tetthelyszíneken, sokan közülük súlyos betegek és munkaképtelenek.

A Der Spiegel cikke szerint az illetékes minisztérium csak maszatol az ügyben.

Ukrán válság - Az amerikai alelnök a kormányerők visszavonására szólította fel Janukovicsot

Joe Biden amerikai alelnök a kormányerők visszavonására szólította fel Viktor Janukovics ukrán elnököt, valamint arra, hogy gyakoroljon maximális önmérsékletet - közölte helyi idő szerint kedden a Fehér Ház.

Biden, aki a nap folyamán telefonon beszélt Janukoviccsal, mély aggodalmát fejezte ki a kijevi utcákon elszabadult erőszak miatt. Az amerikai alelnök értésre adta, hogy az Egyesült Államok elítéli az erőszakot, a konfliktus bármely résztvevője folyamodik is hozzá, de rámutatott, hogy a kormányzat különös felelősséget visel a feszültség enyhítéséért.

Joe Biden a közlemény szerint hangsúlyozta az ellenzéki vezetőkkel a tüntetők jogos panaszairól folytatandó haladéktalan tárgyalások és a politikai reformra vonatkozó komoly javaslatok előterjesztésének sürgősségét. Mint mondta, az Egyesült Államok elkötelezetten támogatja a válság békés megoldására irányuló olyan erőfeszítéseket, amelyek tükrözik az ukrán nép akaratát és törekvéseit.

Kijev - A tüntetők készülnek az újabb rohamra

Publikálás dátuma
2014.02.19. 08:20
FOTÓ: Bielik István
A hatóságok felszólítása ellenére sem hagyják el Kijev főterét a kormányellenes tüntetők, a szerda reggeli helyszíni tudósítások szerint a tiltakozók forradalmi dalokat énekelnek, táplálják az égő barikádok lángjait, és köveket halmoznak fel, hogy felkészüljenek a rendőrség újabb rohamára.

A reggeli híradások szerint a kórházba szállítása után belehalt lőtt sebeibe a Vesztyi című lap újságírója. A férfit állítólag kirángatták a taxiból, megverték, majd mellkason lőtték.
Az UNIAN online hírügynökség szerint a tűzoltóknak és a mentőcsoportoknak abba kellett hagyniuk a mentést a tüntetők főhadiszállásának helyt adó szakszervezetek székházában, mivel a lángoló épület negyedik és ötödik szintje között beomlás történt.