Előfizetés

A Hajrá Olaszország támogatja Renzi reformjait

Pozitívan nyilatkozott a Matteo Renzi kijelölt miniszterelnök tervezte kormányról Silvio Berlusconi, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke a Renzivel szerdán tartott találkozót követően.

Silvio Berlusconi a sajtónak elmondta: a FI ellenzékben marad, de támogatja a Matteo Renzi által vázolt gazdasági-intézményes reformokat, közöttük az olasz munkapiac, adó- és nyugdíjrendszer, illetve az igazságszolgáltatás átalakítását.

"Arról biztosítottuk Renzit, hogy készen állunk a közös munkára. Ellenzéki erőként az adott alkalommal döntjük majd el, mely kormányintézkedéseket szavazzuk meg" - fogalmazott Berlusconi. Hangoztatta, 9 évig volt Itália miniszterelnöke, ezért jól tudja, mennyire korlátozott a mindenkori olasz kormányfő hatásköre. A politikus szerint a következő négy hónap alatt olyan alkotmányos és intézményi reformra van szükség, amely bővíti a miniszterelnök és a miniszterek hatáskörét, módosítja az államfő szerepét, megreformálja az alkotmánybíróságot, amely Silvio Berlusconi szerint a mai napig a "baloldal kezén van".

A volt olasz kormányfő jó munkát kívánt a Renzi-kormánynak. Hozzátette: a 39 éves Renzi éppen fele annyi idős mint ő. "Ez jó előjel! Támogatom a kormány fiatalítását!" - mondta Berlusconi, aki sohasem titkolta a Matteo Renzi iránti szimpátiáját. Januárban megállapodást is kötöttek a választási reformról.

A parlamenti pártokkal való konzultációk második napja az adócsalásért elítélt és novemberben a római parlamentből kizárt Silvio Berlusconi vezette FI delegációjával kezdődött. A FI után a balközép Demokrata Párt (PD) következik, Renzi utolsóként az ellenzéki 5 Csillag Mozgalommal (M5S) egyeztet.

Az M5S kezdetben nemet mondott a találkozóra, miként a hét végén a Giorgio Napolitan államfővel való konzultációkon sem vett részt. A mozgalom honlapján kedden tartott felmérésen azonban az M5S tagsága a Matteo Renzivel való találkozót szorgalmazta. Renzi és az M5S Beppe Grillo vezette delegációja megbeszélését interneten élőben közvetítik. Grillo kedd este a Sanremói Táncdalfesztivál nyitóestéjén a liguriai város utcáján tartott beszédében kijelentette, hogy Renzit az olasz és az európai bankok emelték hatalomra.

A L'Espresso című balközép hetilapnak az a véleménye, hogy Matteo Renzi mögött felsorakozott az olasz gazdasági-vállalkozói élet, ilyen szintű támogatást nem kapott 2011-ben Mario Monti és 2013-ban Enrico Letta sem.

Az eddigi konzultációkon az Északi Liga és a Baloldal Környezet Szabadság (Sel) bejelentette, hogy ellenzékben marad. A kormánykoalíció tagja, a Mario Monti alapította Polgári Választás (Sc) támogatásáról biztosította a Renzi-kormányt. Ezt teszi az Angelino Alfano vezette Új Jobbközép (NCD) is, ha az eddigi kormánykoalíció vezeti továbbra is Olaszországot. Alfano javaslatára a koalícióhoz tartozó PD, NCD és Sc szerda délután egyezteti az új kormányprogramot. 

A Külügyminisztérium fokozott elővigyázatosságra kéri a Thaiföldre utazókat

Thaiföldön a rendőrség megkezdte a tüntetések felszámolását a január közepe óta megszállt közlekedési csomópontokon és a kormányzati épületek környékén, ezért a Külügyminisztérium konzuli szolgálata arra kéri a Thaiföldre utazó magyarokat, hogy tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot, és kerüljék el a politikai színezetű tömegmegmozdulásokat.

A konzuli szolgálat szerdán közzétett figyelmeztetésében kiemelték: érdemi rendőri intézkedés eddig két helyszínen történt. Az energiaügyi minisztériumnál erőszakmentesen zajlottak az események, a Demokrácia emlékmű környékén lévő Phanfa hídnál azonban súlyos összecsapások voltak a rendőrség és a tüntetők között, egy rendőr és négy tüntető életét vesztette, hatvanan pedig - köztük húsz rendőr - megsérültek.

A kormány tájékoztatása szerint folytatódik a kormányellenes tüntetések felszámolása Bangkokban - közölte a konzuli szolgálat. A tüntetők továbbra is lezárják a gépkocsiforgalom elől az Asoke, Ratchaprasong és Pathumwan közlekedési csomópontokat, illetve a miniszterelnöki hivatalt és a Chang Wattana városrészben lévő kormányzati negyedet. Ezen kívül számítani lehet spontán kialakuló tüntetésekre is. Elképzelhető, hogy a rendőrség kísérletet tesz a tüntetés feloszlatására további helyszíneken is, és ekkor erőszakos eseményekre is történhetnek.

A konzuli szolgálat felhívta a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az eddiginél is nagyobb körültekintéssel tervezzék meg a thai fővároson belüli mozgásukat. Tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot, és feltétlenül kerüljék a politikai színezetű tömegmegmozdulásokat, amelyek közelében fennáll az erőszakos cselekmények kockázata. Ha akaratlanul egy politikai demonstráció közelébe kerülnek, a lehető leggyorsabban hagyják el a helyszínt. Különösen legyenek körültekintők az éjszakai programok alkalmával.

A konzuli szolgálat emlékeztetett arra is, hogy a thai kormány január 22-i kezdettel Bangkok egész területére, a szomszédos Nonthaburi tartományra, valamint Pathumthani tartomány Lad Lum Keow kerületére és Samutprakarn tartomány Ban Phli kerületére - ahol a Suvarnabhumi nemzetközi repülőtér található - 60 napos szükségállapotot hirdetett. A hatóságoknak a szükségállapotot szabályozó rendelet rendkívüli jogosultságokat biztosít egyebek mellett gyanúsítottak letartóztatására és kihallgatására, fegyverek elkobzására, házkutatásra, az írásos és telefonos kommunikáció ellenőrzésére, továbbá a közlekedési útvonalak lezárásának megtiltására.

A tüntetők nem szándékoznak lezárni a Suvarnabhumi nemzetközi és a Don Muang belföldi repülőteret, valamint akadályozni a tömegközlekedést. Mindazonáltal célszerű számolni azzal, hogy a kijutás a repülőterekre a megszokottnál jóval időigényesebb, a gépjármű-közlekedésben fennakadások lehetnek. A tömegközlekedés megbízhatóan működik - tájékoztatott a konzuli szolgálat.

A tüntetők körülbelül egy hónapja vettek blokád alá több forgalmas belvárosi kereszteződést Bangkokban, és akadályozták egyes a kormányhivatalok munkáját. A rendőrség eddig igyekezett tartózkodni az erő alkalmazásától.
A tüntetők három hónapja követelik Jinglak Sinavatra kormányfő távozását; azzal vádolják, hogy bátyjának, a 2006-ban államcsínnyel megbuktatott miniszterelnöknek, a száműzetésben élő Thakszin Sinavatrának a bábja.

A magyarok nemzetközi összehasonlításban nincsenek nagyon eladósodva

Nemzetközi összehasonlításban a magyarok nincsenek annyira eladósodva, mint azt sokan gondolnák, Dél-Európában és a kelet-közép európai régióban is magasabb a lakosság hitelállománya a megtakarításaihoz képest, mint Magyarországon - derül ki a Bankmonitor.hu friss nemzetközi elemzéséből.

Az összefoglaló szerint Európában a legmagasabb az eladósodottság Dániában, Finnországban és Észtországban. A mutató itt 60-90 százalék közötti, a legalacsonyabb az eladósodottsági szint a lakosság körében 24-30 százalékos mértékkel Olaszországban, Belgiumban és Németországban.

Kelet-Közép- vagy Dél-Európa lakosságának eladósodottsága magasabb a magyarnál, a régiós átlaghoz a jelenlegi hitelek mellé minden jövedelemmel rendelkező magyarnak még 331 ezer forint kölcsönt kellene felvennie - jegyzi meg az elemzés.
A devizahitelek keserű tapasztalatai miatt, miközben Európa más részein nőtt, Magyarországon az elmúlt 5 évben csökkent a hitelállomány. A háztartások hitelállományának aránya a megtakarításokhoz viszonyítva 2013 harmadik negyedévében Magyarországon valamivel 40 százalék fölötti, 43-44 százalék volt az elemzésben közzétett összehasonlító grafikon tanúsága szerint.

A közvetlen összehasonlítási alapként szolgáló visegrádi országokban (V4) még látványosabb a lakosság hitelfelvételi kedvének növekedése, Szlovákiában és Lengyelországban például több mint 50 százalékkal emelkedett a magánszemélyek által felvett hitelek összege az elmúlt öt évben.
A bankok szinte egybehangzó állásfoglalása szerint a magyar piacon a hitelek iránti kereslet lassan elkezdett élénkülni a múlt év második felében. Ez azonban még mindig nem volt elegendő ahhoz, hogy a lakosság több új hitelt vegyen fel, mint amennyit visszafizet.