Nem indulnak szervezett utak Kijevbe

A magyarországi utazási irodák jellemzően nem szerveznek csoportos utakat Kijevbe, gyakoribbak a határ menti utazások, többségükben nyugdíjasoknak, de ezek száma sem jelentős - mondta el Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője az MTI-nek szerdán.

Az MTI azt követően kérdezte a szakembert, hogy Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján figyelmeztetett, hogy csak azok a magyar állampolgárok utazzanak Kijevbe, akiknek halaszthatatlan dolguk van. Hozzátette ugyanakkor, hogy a magyar-ukrán határon folyamatos a közlekedés, nem tapasztalták, hogy a megszokottnál többen jelentkeznének belépésre, és a vízumigénylések számában sincs növekedés.

A tárca értékelése szerint polgárháborúshoz közeli a helyzet Ukrajnában, és nem kizárt a rendkívüli állapot bevezetése sem. Kijevben a tömegközlekedés megszűnt, több közlekedési útvonalat lezártak, a taxitársaságok nem fogadnak rendeléseket, de a repülőterek üzemelnek. A Függetlenség terét (Majdan), az Európa teret és a Hrescsatik utat, valamint ezek legalább egy kilométeres körzetét tanácsos elkerülni, és sötétedés után nem ajánlott az utcán tartózkodni - közölte.

Kijevben kedd este vált kritikussá a helyzet, miután a Majdanon több hónapja demonstráló ellenzékiek állásai ellen több rohamot is indítottak a rendőrök. Az összecsapásokban már huszonöten meghaltak. Ez volt a legvéresebb nap Ukrajna történetében azóta, hogy az ország a szovjet időket követően visszanyerte függetlenségét.

A kormányellenes elégedetlenségi mozgalom tavaly novemberben kezdődött, azután, hogy Viktor Janukovics elnök az utolsó pillanatban lemondta az Európai Unióval kötendő társulási szerződés aláírását, és sokak szerint Oroszország felé kormányozza a köztársaságot.

Szerző

Tavasztól látogatható a korábbi Vidám Park egy része

Publikálás dátuma
2014.02.19. 16:24
Karám építéséhez gyalul fát egy munkás 2014. február 19-én az egykori Vidám Park területén, amelyet átvett a Fővárosi Állat- és
Tavaszra megnyílhat a városligeti vidámparki terület egy része, amelyen a műemlék játékok mellett állatsimogatók várják majd a gyerekeket - mondta el Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója a terület átvétele alkalmából tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy a terület és a helyszínen maradó játékok átadásának időpontja 2013 decembere helyett mostanra húzódott, a késedelem és a terület meglehetősen rossz állapota nagyban megnehezíti a munkálatokat. Ennek ellenére a tervek szerint tartható lesz a terület tavaszi nyitása.

Idén már üzemelni fog a körhinta, a barlangvasút, a dzsungelvasút, a mesecsónak és jó eséllyel a hullámvasút is, valamint a tükörlabirintus és az elvarázsolt kastély is látogatható lesz.

"Első lépésként arra törekszünk, hogy a játékok használata biztonságos legyen. A hullámvasút esetében például hátra van még az építmény éves műszaki átvizsgálása, amelyet a vidámpark egykori üzemeltetője fog elvégezni. Emellett átköltöznek a területre a tevék, az alpakák, a parasztudvar lakói és a flamingók, valamint az állatsimogató is" - sorolta az igazgató.

Persányi Miklós hozzátette, hogy kifejezetten a vidámparki terület benépesítésére új fajokat is beszereznek. Ilyenek lesznek többek között a különböző szarvasfélék, a malacos vaddisznók, a tülkösszarvúak, a Heck-marhák és a négyszarvú juhok, de a lovagoltató és az állatsimogató is új lakókkal bővül majd.

Az átvett vidámparki játékok és az állatos látnivalók mellett az állatkert több családi játszóhelyet és élményprogramot is kínál majd: lesz például egy Manófalva elnevezésű létesítmény és egy új játszótér is, a nagyobbakat pedig egy kalandpálya várja majd.

Az igazgató elmondta, hogy az egykori Vurstlinak, az Angol Parknak és a Vidám Parknak is emléket kívánnak állítani, így a helyszínen egy múzeum kialakítását is tervezik. Itt a helyszín története mellett a területen maradt emlékeket, feliratokat, tárgyakat tervezik bemutatni.

A bontás alatt álló dodzsem 2014. február 19-én az egykori Vidám Park területén. Fotó: Kovács Attila/MTI

A bontás alatt álló dodzsem 2014. február 19-én az egykori Vidám Park területén. Fotó: Kovács Attila/MTI

A jegyárakkal kapcsolatban Persányi Miklós elmondta, hogy az állatkerti belépők érvényesek lesznek az új területre is, de lesz lehetőség külön a szórakoztató parkba is bemenni. Ez a jegy a tervek szerint 500 forintba fog kerülni, a játékokra plusz összegért lehet majd felülni.

Az igazgató beszélt arról is, hogy a valamivel több mint hat hektárnyi vidámparki terület egészére vonatkozó fejlesztési tervek csak 2018-ra valósulhatnak meg. "A tavasszal megnyíló attrakciók jó része csak ideiglenesen lesz felállítva, hogy a későbbi, nagyobb átalakításokat ne befolyásolják. Azonban nem szeretnénk a területet 2018-ig zárva tartani" - fejtette ki.

Hozzátette: az átalakítás második nagy üteme, a Pannon Park projekt munkálatai 2015 végén, 2016 elején kezdődhetnek meg.

A pénzügyi nehézségekkel küzdő Vidám Park megszüntetéséről 2012. november 28-án döntött a Fővárosi Közgyűlés, majd határozott arról is, hogy a területet az állatkert kapja meg. Az egykori vidámparki rész 2013 márciusában már jogilag az állatkerthez került, de annak nagy részén szeptember 30-ig még a Budapesti Vidámpark Zrt. üzemeltette szolgáltatásait. Az elmúlt hónapokban történt meg a játékok értékesítése, illetve leszerelése, így a területet valójában csak ez év februárjában vehette át az állatkert.

Hanga Zoltán, az intézmény szóvivője megjegyezte: szerdától a kert honlapján egy új felületen keresztül a vidámparki terület fejlesztéséről, programjairól is olvashatnak, tájékozódhatnak az érdeklődők.

Szerző

Négy virtuóz ma este a Budapest Jazz Clubban

Publikálás dátuma
2014.02.19. 13:07

Négy kiemelkedő tehetségű művész kápráztatja el a közönséget ma este, nem mellőzve a humort és az önfeledt játékosságot sem.

Sárik Péter jazz-zongoraművész virtuozitásáról és műfaji sokoldalúságáról ismert. Egyedi ötletei örömteli és közérthető produkciók alakjában mutatják be, és teszik egyre népszerűbbé a jazz zenét. Gyémánt Bálint a Norwegian Academy Of Music ösztöndíjasa volt és olyan hazai kiválóságok hívják vendégükként, mint Harcsa Veronika, vagy a Transform Quintet. Fonay Tibor 2013 tavaszán megnyerte a BJC-ben rendezett Orszáczky Jackie Basszusgitár Tehetségkutató Versenyt. A fiatal géniusz, Hodek Dávid háromévesen kezdett érdeklődni a dobok iránt, ötévesen már Jávori Vilmos tanítványa volt. 

Sárik Péter – zongora
Gyémánt Bálint – gitár
Fonay Tibor – basszusgitár
Hodek Dávid – dob

Szerző