Felfüggeszti részvételét az atomenergia-kerekasztalban három civil szervezet

Az Energiaklub, az EMLA Egyesület és a Greenpeace felfüggeszti részvételét azatomenergia kérdéseivel foglalkozó nemzeti kerekasztalban - közölte a három szervezet pénteken. Szerintük a kormányzatnak és az érintett cégeknek nyilvánosságra kell hozniuk a paksi döntést megalapozó számításokat és elemzéseket.

Az MTI-hez eljuttatott közös közleményük szerint a civil szervezetek azt várták, hogy a kerekasztal csütörtöki ülésén választ kapnak a tervezett paksi beruházás részleteire vonatkozó kérdéseikre. Mivel az MVM és a kormány képviselői a döntést megalapozó érdemi információkat nem voltak hajlandóak megosztani a kerekasztal többi résztvevőjével, ezért a három szervezet úgy döntött, hogy felfüggeszti részvételét a kerekasztalban, és a visszatérést feltételekhez köti - jelezték.

A civil szervezetek szerint a kormányzatnak és az érintett cégeknek nyilvánosságra kell hozniuk a paksi döntést megalapozó számításokat és elemzéseket. Paks 2 gazdaságosságáról nem lehet érdemi szakmai vitát folytatni a szükséges beruházások háttérszámításainak és költségeinek ismerete, valamint a nemzetgazdasági, társadalmi, környezetvédelmi, energiapolitikai és egyéb hatások ismerete nélkül. Amint ezek az adatok rendelkezésre állnak, a civilek folytatják a szakmai munkát - közölték.

A szervezetek szerint a kerekasztal működésének minimális alapfeltétele, hogy a kormányzat és a cégek betartsák az információk szabadságára és a döntéshozatalban való részvételre vonatkozó hatályos törvényeket.

Közleményükben kifejtették: sérelmezik, hogy a kerekasztalban részt vevő hatóságok, a kormányzat és cégek nem tekintik a kerekasztalt érdemi informálásra megfelelő fórumnak, illetve miközben a lényegi információkat visszatartják, a kerekasztalt úgy kívánják feltüntetni, mintha azon valódi érdekegyeztetés, tájékoztatás folyna.

Szerző

Az Összefogás pártjai a Szabad sajtó úton ünneplik március 15-ét

Március 15-én a budapesti Szabad sajtó úton tartanak közös rendezvényt a baloldali összefogás pártjai.

"A szabadság ünnepére hívják az összefogás pártjai az ország és a főváros polgárait március 15-én 15 órára a budapesti Szabad sajtó útjára."

"Az 1848-as forradalom örököse a szabad, demokratikus Magyarország, ezért aki ott lesz, hozzájárul a kormányváltást akaró polgárok közös céljához: az új Magyar Köztársaság megteremtéséhez" - áll az MTI-hez pénteken eljuttatott tájékoztatásban, amelyet Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke, valamint Fodor Gábor, a liberálisok vezetője jegyez.

Szerző

Egyre több gyanú Horváth András feljelentése nyomán

A legfőbb ügyész tájékoztatása szerint hivatali visszaélés, adócsalás és csalás bűntettének gyanúját keltik azok az adatok, amelyek a volt adóhivatali munkatárs, Horváth András által tett feljelentés nyomozása során eddig felmerültek. Polt Péter ezt egy írásbeli kérdésre adott válaszában közölte, amely pénteken került fel az Országgyűlés honlapjára. A legfőbb ügyészhez Schiffer András és Vágó Gábor LMP-s képviselők fordultak.  

A legfőbb ügyész a válaszában arról is beszámolt, hogy az eljárás jelenlegi szakaszában a nyomozó hatóság az adóellenőrzések eredményének állítólagos meghiúsulása érdekében félreállított munkacsoport személyi összetételét, tevékenységét és a feljelentő által hivatkozott adóellenőrzéseket és belső vizsgálatokat térképezi fel.

Polt Péter felidézte: a Horváth András által tett feljelentés alapján a Fővárosi Főügyészség tavaly november 13-án feljelentés-kiegészítést kért, majd a Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya december 9-én nyomozást rendelt el. Később Horváth Andrást is meghallgatták.  

Az ügyben a nyomozás folyamatosan és időszerűen halad - olvasható a legfőbb ügyész válaszában.

A képviselők Milyen konkrét lépések történtek az áfacsalások ügyében? címmel tettek fel kérdést a legfőbb ügyésznek. Ebben emlékeztetnek Horváth András bejelentésére, amely szerint ezermilliárd forintos nagyságrendben is folyhatott akadálytalanul adócsalás Magyarországon.

Horváth András tavaly november elején tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forintnyi értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál. A NAV visszautasította a vádat, és rágalmazás miatt feljelentést tett volt munkatársa ellen.

Szerző