Előfizetés

Orbán: a közmunka kapu a munka világába

A közmunka kapu, amelyen keresztül be lehet lépni a segély világából a munka világába, ezért azt meg kell becsülni - mondta Orbán Viktor hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban.

A miniszterelnök a rendőrség új közigazgatási adatfeldolgozó központjának átadásán hangsúlyozta, ki kell állni a közmunkások méltósága mellett és meg kell köszönni, "hogy betársultak, és elfogadták az ajánlatunkat", hogy ezentúl ne segélyből, hanem munkából próbáljanak megélni.

A közel 1,8 milliárd forintos hazai forrásból megépült fejlesztéssel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, a beruházás 291 meghirdetett álláshelyére 947-en jelentkeztek. Ebből 472-en feleltek meg, amit beszédében jót aránynak nevezett a miniszterelnök, a felvett emberek közül 235-en regisztrált munkanélküliként jutottak álláshoz.    

Ez ismét azt bizonyítja, hogy az embereknek megvan a felkészültségük és dolgozni akarnak, vagyis segély helyett munkából szeretnének megélni - tette hozzá a kormányfő.

Súlyos szívelégtelenség és lökéshullám technológia

Publikálás dátuma
2014.02.24. 11:24
Fotó:thinkstock
Egy új kezelési móddal immár hazánkban is jelentős életminőség javulást érhetnek el a koszorúér szűkületben szenvedők. A fókuszált lökéshullám terápia egy műtét nélküli kezelés, melynek részleteiről Dr. Lukács Imre, a Kelen Kórház kardiológus főorvosa tájékoztatott.

Az emberek millióit érintő szívproblémák leggyakoribb oka a szívizmot oxigénnel ellátó koszorúerek (artériák) szűkülete, amelyet ischaemiás (isémiás) szívbetegségnek is neveznek. A szív fő funkciója, hogy mozgásba hozza vérünket, ami oxigénnel és tápanyagokkal látja el szervezetünk összes szerveit és szöveteit, ill. eltávolítja az élettani funkcióik során keletkezett anyagcseretermékeket. Attól függően, hogy nyugalomban vagyunk-e vagy fizikai munkát végzünk, a testnek különböző mennyiségű vérre van szüksége. A szervezetünk különböző igényeihez való alkalmazkodás érdekében a szívösszehúzódások gyakorisága és ereje, valamint a vérerek átmérője nagymértékben képes megváltozni. A szívkörnyéki erek beszűkülése súlyos szívelégtelenséghez, akár szívinfarktus kialakulásához vezethet - magyarázza a kardiológus főorvos. 

 

Számos tényező miatt kialakulhatnak szívproblémák, közülük az egyik legfontosabb a koszorúér-betegség. Ez a verőerek falának megkeményedésével járó érelmeszesedés. A betegség rendszerint krónikus, és fennállhat a betegnél már évekkel a diagnosztizálás előtt is. Maga az érelmeszesedés azonban mindaddig nem okoz tüneteket, amíg az erek beszűkülése nem rontja jelentősen a vérkeringést. Bár az erek elváltozásai már viszonylag fiatal embereknél is kimutathatók, a szívelégtelenség jelei leggyakrabban az idősebb embereknél tapasztalható. Az isémiás szívbetegség akkor alakul ki, ha a szív nem jut elegendő vérhez, a szívizmot tápláló koszorúerek szűkülete miatt.

 

Lukács doktor szerint, Magyarországon a súlyos koszorúér szűkület és elzáródás okozta szívbetegség kezelésében az utóbbi évtizedben hatalmas előrelépés történt. A szív koszorúereinek tágítását, az erek nyitva tartását eredményező sztentek (csövecskék) beültetését lehetővé tévő eljárások bevezetése drámaian csökkentette hazánkban a szíveredetű halálozást és tette élhetővé az érintett páciensek mindennapjait. Vannak azonban olyan, súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegek, akik valamennyi, a modern tudomány által rendelkezésre bocsátott lehetőség (gyógyszeres és műszeres terápia, értágítás, koszorúsér áthidalás) kihasználását követően is, vagy a koszorúerek anatómiai helyzete miatt vérellátási zavar okozta oxigénhiányban szenvednek. Terhelhetőségük ezért rendkívül alacsony, mellkasi fájdalmaik gyakoriak. Az ilyen betegek számára hozhat jelentős életminőség javulást egy hazánkban immár elérhető új kezelési mód. Az eljárás műtét nélküli megoldást kínál azok számára, akik a gyógyszeres és eszközös terápia mellett is fájdalmakkal és csökkent teherbírással  élnek, vagy akiknél más terápia nem jöhet szóba – tette hozzá. Az emberi testen kívül gerjesztett lökéshullám kezelés egy sebészi beavatkozást nem igénylő (non-invazív) eljárás. Az eszköz speciális hanghullámcsomagokat bocsát a mellkasfalon keresztül a szívizomba. Hogyan hat? Az eszköz alacsony energiájú fókuszált lökéshullámokat alkalmaz az elzáródás és az ép terület határán a szívben. A lökéshullámok serkentik az életképes szövetekben az érújraképződést, javítják a szív vérkeringését, ezáltal csökkentik a panaszokat. A több alkalommal végzett lökéshullám kezelés új mikroszkópos méretű erek kialakulását indukálva megszűnteti a mellkasi fájdalmat és/vagy a koszorúér betegség egyéb tüneteit, melyek az erek elégtelen véráramának következtében alakulnak ki.

 

-A beavatkozás hatására a szívtáji fájdalmak csökkennek, a terhelhetőség növekszik, a panaszmentesség eléréséhez szükséges gyógyszer mennyisége csökkenthető. A klinikai tapasztalatok alapján a beavatkozás következtében a betegek 70-80 százalékánál jelentősen javul az életminőség. Hogyan zajlik a kezelés? A terápia során a nem megfelelő keringésű  szívizomzatot ultrahang vizsgálattal megkeressük, majd erre a területre célzottan juttatjuk a 60-300 Hz hanghullám lökéseket. Egy-egy kezelés kb. 25 percig tart. Ennek során kezelésenként általában 3-5 területre juttatunk be 100-100 ultrahanglökést. Átlagosan egy-egy beteg 5000 lökéshullámot kap a kezelés teljes ideje alatt. Egy teljes kezelés 9 hétig tart heti 3 alkalommal, kezelések között 3 hét szünetet kell tartani. A világ számos országában eredményesen alkalmazott módszer a beteg számára nem megterhelő, nincs fájdalomérzet, szinte észrevehetetlen a beavatkozás. Azonban mint minden eljárásnál és terápiánál természetesen itt is fontos, hogy az orvos a beteg leletei alapján eldöntse, hogy alkalmazható-e az eljárás, illetve segíthet-e a beteg életminőségének javításában. Ennek érdekében elengedhetetlen a teljes körű kardiológiai vizsgálat és konzultáció a tervezett beavatkozások előtt- figyelmeztet dr. Lukács Imre.

Meghalt Kulcs polgármestere

Elhunyt Kiss Csaba Gyula, Kulcs község független polgármestere – olvasható a település hivatalos honlapján, a kulcs.eu-n.

A képviselő-testület közleménye szerint a településvezető hétfőn halt meg.

Árva Helga jegyző az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a jogszabályoknak megfelelően, az őszi önkormányzati választásig, időközi választást már nem írnak ki. A községet addig az alpolgármester vezeti.

Kiss Csaba Gyula ciklusokon át volt Kulcs önkormányzati képviselője, 2010-ben választották meg polgármesternek.