Orbán: a közmunka kapu a munka világába

A közmunka kapu, amelyen keresztül be lehet lépni a segély világából a munka világába, ezért azt meg kell becsülni - mondta Orbán Viktor hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban.

A miniszterelnök a rendőrség új közigazgatási adatfeldolgozó központjának átadásán hangsúlyozta, ki kell állni a közmunkások méltósága mellett és meg kell köszönni, "hogy betársultak, és elfogadták az ajánlatunkat", hogy ezentúl ne segélyből, hanem munkából próbáljanak megélni.

A közel 1,8 milliárd forintos hazai forrásból megépült fejlesztéssel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, a beruházás 291 meghirdetett álláshelyére 947-en jelentkeztek. Ebből 472-en feleltek meg, amit beszédében jót aránynak nevezett a miniszterelnök, a felvett emberek közül 235-en regisztrált munkanélküliként jutottak álláshoz.    

Ez ismét azt bizonyítja, hogy az embereknek megvan a felkészültségük és dolgozni akarnak, vagyis segély helyett munkából szeretnének megélni - tette hozzá a kormányfő.

Szerző

Árvíz - Megszűnt a készültség Észak-Dunántúlon

Az árhullám levonulása és a kedvező kilátások miatt illetékességi területe minden szakaszán megszüntette az addigi első fokú készültséget az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvízig) - tájékoztatta a szervezet vezetője hétfő délelőtt az MTI-t.

Az Éduvízig működési területén már mindenhol árvízi készültségi szint alatti vízállások vannak - közölte Németh József, a vasárnap este hat órakor érvénybe lépett intézkedés kapcsán.

Hozzátette: a Rába felső szakaszán a korábban elrendelt első fokú belvízvédelmi készültség hétfőn este hat órakor szűnik meg. 

Szerző

Ukrán válság - Kárpátalján folytatódnak a tüntetések

Több százan tüntetnek hétfő reggel óta Ungváron a városháza előtt Viktor Pogorelov polgármester lemondását követelve, míg Beregszászon Babják Zoltán polgármester és a város teljes vezetésének lemondására várnak a tiltakozók.

A kárpátaljai megyeszékhelyen hétfőre hívták össze a városi tanács (közgyűlés) rendkívüli ülését, amelyen a képviselőknek a polgármester további sorsáról kell szavazniuk. Mivel az ülésen nem jelentek meg a korábban Ukrajnában kormányzó Régiók Pártjának (PR) képviselői, ezért egyelőre nincs meg a szavazáshoz szükséges létszám. Az ülésteremben több tucat tüntető is tartózkodik, őket felszólították, ne sértegessék a megjelenő képviselőket, hogy megszavazhassák a város vezetőjének lemondatásáról szóló határozatot.

Viktor Pogorelov lemondását három hónapja követelik az ungvári tüntetők, de eddig csak annyit sikerült elérniük, hogy a polgármester kilépjen a PR-ből. A múlt héten kijelentette, hogy csak akkor távozik posztjáról, ha PR-többségű városi önkormányzat leváltja. Pogorelovot a tüntetők hivatali hatalommal való visszaéléssel, korrupcióval és a város vagyonának saját zsebre történő kiárusításával vádolják. Villájára szombat éjjel ismeretlenek gránátot dobtak.

Beregszászon is rendkívüli ülést tart hétfőn a városi tanács. A testület ülésének kezdete előtt benyújtotta lemondását a polgármester két helyettese, a hivatal jegyzője és a városi újság főszerkesztője. A város és a hozzá tartozó járás vállalkozói korábban bejelentették, hogy megtagadják adóik befizetését, ha nem mond le Babják Zoltán polgármester és a város egész vezetése.

Ungváron hétfő virradóra ismeretlenek Molotov-koktélt dobtak az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) rektorhelyettesének, egyben a korábbi hatalom mellett elkötelezett közszereplőnek a házára. Az UNE diákjai az utóbbi napokban többször tüntettek az egyetem vezetésének, mindenekelőtt Fegyir Vascsuk rektornak a lemondását követelve.

Az 1990-es évek elejének privatizációja során meggazdagodott hatalompárti Vascsukot néhány hónapja nevezték Kárpátalja legnagyobb és legrégibb felsőoktatási intézményének az élére, alig titkoltan azzal a céllal, hogy elejét vegye a diákság megmozdulásainak, és biztosítsa a PR támogatottságát a megyeszékhelyen.

Szerző