Ukrajna hősei lettek a Majdan elesett tüntetői

A kijevi főtéren, a Majdanon elesett ellenzéki tüntetőknek az Ukrajna hősei címet adományozta posztumusz az ukrán parlament, a Verhovna Rada hétfőn.

Az Unian ukrán híriroda beszámolója szerint az ellenzéki ellenőrzés alá került parlamentben a 450 képviselőből 346-an támogatták az erről szóló határozatot. E szerint az ország következő elnökének kell majd hivatalosan Ukrajna hőseivé nyilvánítani az elesett tiltakozókat (ez az alkotmány szerint az elnök jogköre).

A határozat szerint azok a polgári személyek kapják meg a címet, akik "az ukrajnai békés tüntetések idején estek a fegyveres harcok áldozatául".

A Verhovna Rada arról is döntött, hogy pénzügyi segítséget nyújtanak a sebesülteknek, valamint a harcokban elesettek családjainak. Utóbbiaknak egymillió hrivnát (25 millió forintot) utalnak ki.

Szerző

Medvegyev: az aberrált nyugat ismeri el legitimnek Ukrajnát

Publikálás dátuma
2014.02.24. 17:25
FOTÓ: GettyImages
Kételkedik az ukrán hatalom törvényességében az orosz kormányfő, aki hétfőn élesen bírálta egyes nyugati államok állásfoglalását, amelyek szerint a Kijevben létrejött új vezetés legitim. Dmitrij Medvegyev érzékeltette, hogy az orosz-ukrán gázszerződés jövője is bizonytalan.

"Egész sor ukrán hatalmi szerv törvényessége komoly kétségeket vált ki" - jelentette ki Dmitrij Medvegyev hétfőn Szocsiban. "Keményen fogalmazva, jelenleg ott (Ukrajnában) nincs kivel tárgyalni" - fogalmazott a miniszterelnök, akit az Interfax orosz hírügynökség idézett. 

"Ha a Kijevben dulakodó fekete maszkos, Kalasnyikov géppisztolyokkal felszerelt embereket kormánynak lehet nevezni, akkor igen nehéz lesz ilyen kormánnyal együttműködnünk" - hangsúlyozta Medvegyev. Később hozzátette, hogy amint Ukrajnában "normális, korszerű, törvényekre és alkotmányra épülő hatalom jelenik meg", Moszkvában készen állnak arra, hogy felújítsák vele a kapcsolatokat. 

Az orosz kormányfő bírálta azokat a nyugati államokat, amelyek elismerik a jelenlegi ukrán hatalmat. Közölte, hogy "nem tudom, hogy ők milyen alkotmányt olvastak, milyen törvényeket, de nekem úgy tűnik, hogy ez valamiféle aberrált felfogást takar, amikor legitimnek tartanak valamit, ami lényegében lázadás". Hozzátette, hogy ez az ő személyes véleménye. 

Dmitrij Medvegyev mindazonáltal hozzátette, hogy teljesíteni fogják az Oroszország és Ukrajna között létrejött, jogilag kötelező szerződéseket. "Mindent teljesíteni fogunk, amit aláírtunk" - mondta. A politikus ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a szomszédos országba menő földgáz árának jelentős csökkentéséről szóló megállapodásban határidőket szabtak meg. Azt hangoztatta, hogy a határidők lejártát követően a gázszállítási szerződés további teljesítése az ukrán partnerekkel való egyeztetés tárgya.

Az orosz Gazprom és az ukrán Naftohaz januárban írta alá a 2009-es megállapodást kiegészítő egyezséget, amely szerint Oroszország az év első negyedévében a korábbi átlagosan 400 dolláros ár helyett ezer köbméterenként 268,5 dollárért adja a földgázt Ukrajnának. Moszkva ezen felül 15 milliárd dolláros pénzügyi segítséget ajánlott fel az akkor Viktor Janukovics vezette szomszédos országnak. 

Az orosz kormányfő arról is beszélt Szocsiban, az orosz nagykövet Kijevből való hazarendelése azt jelenti, hogy a Kreml számára nem érthető, mi zajlik Ukrajnában. "Azt is, hogy érdekeinket és állampolgáraink életét és egészségét veszély fenyegeti"- hangsúlyozta Medvegyev. A moszkvai külügyminisztérium konzultációra rendelte haza Mihail Zubkov orosz nagykövetet "a helyzet súlyosbodása és annak minden részletre kiterjedő elemzésével kapcsolatban".

Dmitrij Medvegyev azt kijelentette a Fekete-tengeri üdülővárosban, hogy: nem tudja, hol tartózkodik Mikola Azarov volt ukrán miniszterelnök.

Londoni elemzők: 25 milliárd dollár kellene

Többheti mélypontra, az ezer bázispontos lélektani határ alá csökkent az ukrán szuverén törlesztéskockázatra kínált fedezeti ügyletek díjszabása hétfőn a londoni piacon, jelezve az ukrán államcsőd elkerülhetőségével kapcsolatos - bár egyelőre igen óvatos - piaci derűlátást. Hétfői londoni elemzői számítások szerint Ukrajnának mindazonáltal legalább 25 milliárd dollár nyugati pénzügyi segélyre lesz szüksége ahhoz, hogy csőd nélkül túlélhesse a következő egy évet. A McGraw Hill-S&P Capital IQ pénzügyi konglomerátumhoz tartozó CMA piaci adatszolgáltató cég kimutatása szerint az ukrán államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama a hétfői londoni kereskedésben valamivel 950 bázispont alatt mozgott. A múlt hét végén még jóval 1300 bázispont - tízmillió dollár névértékű ötéves ukrán devizakötvényre számolva 1,3 millió dollár - feletti ukrán CDS-díjszabásokat mértek Londonban.

A V4-ek is állást foglaltak

 A visegrádi országok közös nyilatkozatukban üdvözölték, hogy a pénteki megállapodás eredményeként megszűnt az erőszak Ukrajnában, továbbá azt is, hogy az ukrán parlament új házelnököt választott. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a helyzet továbbra is ingatag, és meg kell őrizni az ország szuverenitását, függetlenségét, egységét és területi integritását. Minden ukrán politikai erőnek folytatnia kell a felelős párbeszédet. A V4-es külügyminiszterek a nyilatkozatban támogatásukról biztosították Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének erőfeszítéseit az ukrajnai politikai válság tartós megoldására. Ugyanakkor a Külügyminisztérium szerint az ukrajnai nyelvtörvény hatályon kívül helyezése megkérdőjelezheti a felálló új ukrán vezetésnek a demokrácia melletti elkötelezettségét - ezt Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium (KüM) politikai igazgatója mondta a Jurij Muska budapesti ukrán nagykövettel folytatott hétfői budapesti megbeszélésén.

Nem találják Janukovicsot

A posztjáról eltávolított államfő hollétéről különböző értesülések látnak napvilágot az ukrán médiában. Hétfőn elterjedt a híre, hogy állítólag a Krím-félszigeten van, ahol már őrizetbe is vették. Ez utóbbit azonban az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) nem erősítette meg. Az SZBU tevékenységének felügyeletével megbízott Valentin Nalivajcsenko és Arszenyij Avakov ideiglenes belügyminiszter eközben a Krími Autonóm Köztársaság fővárosába, Szimferopolba érkezett, Nalivajcsenko szavai szerint rövid munkalátogatásra.

 Avakov Facebook-oldalán tájékoztatta az ukrán lakosságot mindazokról az információkról, amelyek Janukovivcs menekülésével kapcsolatban állnak.  Eszerint Janukovics Andrij Klujev, az elnöki adminisztráció vezetőjének és őrségének kíséretében a hétvégén Kijevből helikoptereken a kelet-ukrajnai Harkivba repült. Terveivel ellentétben azonban nem vett részt a Régiók Pártja tanácskozásán, hanem felvette videóüzenetetét, amelyet később az ukrán média ismertetett, majd helikoptereken a donyecki repülőtérre utazott. Megérkezve átszállt kíséretével két chartergépre, ám az ukrán határőrség megakadályozta, hogy elhagyják az országot Oroszország irányába.

Ezt követően autókonvojban a Krím-félszigetre utaztak, és megszálltak az egyik magánszanatóriumban. Janukovics - értesülve arról, hogy a parlament Olekszandr Turcsinovot bízta meg az államfői feladatok ideiglenes ellátásával - sietve a szevasztopoli nemzetközi repülőtérre hajtatott. "Nalivajcsenko és én akkorra már megérkeztünk a repülőtérre, ezért Janukovicsék visszafordultak, és Balaklava környékén egy magánrezidenciában álltak meg" - írta Avakov. Testőreinek egy része ezután fegyvereikkel együtt a rezidencián maradt. Janukovics írásba adta, hogy lemond az államfőnek járó őrségről, majd maradék testőreivel és Klujevvel együtt ismeretlen irányba távozott.

Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!

Szerző

Ukrán válság - Lemondatták Ungvár polgármesterét

 Megvonták a bizalmat Ungvár polgármesterétől a tüntetők nyomására hétfőn a városi önkormányzat képviselői, a város ügyeinek intézését a választásokig megbízott polgármesterként a tüntetések egyik vezetője végzi.

A múlt év novembere óta tartó hatalomellenes ungvári tüntetések egyik fő követelése Viktor Pogorelov polgármester lemondása volt. Ungvár első emberét hivatali hatalommal való visszaéléssel, korrupcióval és gyanús privatizációs ügyletek fedezésével vádolták a tiltakozók. Az ungvári önkormányzati képviselők Pogorelov lemondatását követően a város polgármesteri hivatalának korábbi jegyzőjét, a 2004-es narancsos forradalom idején játszott szerepe miatt „kárpátaljai Che Guevara”-ként emlegetett Viktor Scsadejt, a mostani ungvári tüntetések egyik vezetőjét bízták meg ideiglenesen a város vezetésével.

Az ungvári önkormányzat ülésén Rosztiszlav Bulanov képviselő, a tiltakozó megmozdulások egyik szervezője bejelentette, hogy elhagyta Ukrajnát Kárpátalja megye kormányzója. Értesülései szerint Olekszandr Ledida testőrségével együtt Szlovákiába távozott. Az utóbbi napokban olyan hírek keltek szárnyra a kárpátaljai ukrán médiában, hogy a megye kormányzója lemondott, és egész családját Prágába menekítette.

Ungvári hírportálok hétfőn jelentették, hogy távozott tisztségéből Kárpátalja megye főügyésze. Volodimir Korbanyt, akit alig néhány hónapja neveztek ki posztjára, a kárpátaljai média és az ungvári tüntetők korrupciós ügyletek eltussolásával, az Ungvár központjában található Korona szálló korrupciógyanús privatizációjában való közreműködéssel vádolták. A megyei ügyészség épülete előtt múlt pénteken tüntetőknek még azt mondta, nem fog lemondani tisztségéről.

Országos visszhangot keltett Ukrajnában, hogy szombaton az ukrán rendőrséggel együttműködő Jobboldali Szektor (Pravij Szektor) radikális csoport munkatársai korrupció gyanújával lefogták és Ungváron a megyei kormányzóság épülete előtt egy időre ragasztószalaggal oszlophoz kötözték, szégyentáblával a mellén Szerhij Harcsenkót, a csapi vámhivatal parancsnokát.

A kormányzósági épületben tartott kihallgatása során a vámfőnök kamerák előtt mondta el, hogyan sarcolták a kijevi központból küldött, mindenkitől független megbízottak az ukrán-magyar határon a vállalkozók áruit, valamint a Dél- és Nyugat-Európában dolgozó nyugat-ukrajnai vendégmunkások küldeményeit szállító járműveket. Közlése szerint a Záhony-Csap közúti határátkelőhelyen hetente Ukrajna irányába áthaladó közel ezer kisbusz után, űrtartalomtól függően, egyenként 250–500 euró csúszópénzt szedtek, s az így begyújtött összegeket Kijevbe továbbították.

A vámparancsnokkal kihallgatását követően megíratták a felmondását, és felszólították, hogy 12 órán belül hagyja el Kárpátalja területét. Sajtóértesülések szerint Harcsenko vasárnap Szlovákiába távozott. A kárpátaljai médiában a 30 éves Harcsenkóról az a hír járta, hogy a csapi vámhivatal országos szinten is fontos vezetői tisztségét tavaly születésnapi ajándékként kapta sógorától, az időközben Oroszországba menekült Olekszandr Klimenko ukrán jövedéki és adóügyi minisztertől.

Szerző