Előfizetés

Sikerről álmodik Moyes

Népszava-összeállítás
Publikálás dátuma
2014.02.25. 06:55
Nem egyszerű Moyes helyzete FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MICHAEL REGAN
Mostanában Kelet felé kénytelen venni az irányt a Borussia Dortmund, amint elkezdődik a labdarúgó Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakasza. Tavaly az ukrán Sahtar Donyeck várt rá a nyolcaddöntőben, most a hasonló stílust képviselő orosz Zenit. A németek nincsenek valami jó passzban, Szentpéterváron fagyos fogadtatás vár rájuk. Első blikkre úgy tűnhet, a mai másik meccsen is a nagyobb nevű rivális a jóval esélyesebb, ám a Manchester Unitedtől a poszt-fergusoni időkben minden borzalom elképzelhető. Még az is, hogy kiesik az Olympiakosz ellen.

Soha nem találkozott még egymással a szentpétervári Zenit és a Borussia Dortmund, így leginkább abból indulhatunk ki, hogy a német együttes tavaly is egy keleti fellegvárban kezdte meg BL-menetelését, amely egészen a fináléig tartott. Egy éve Donyeckben volt jelenése Jürgen Klopp alakulatának, ahol a sárga-feketét Hummels hajrában szerzett fejesgóljával kerülték el a vereséget.

A visszavágó ellenben egyoldalúra sikeredett, az azóta távozott Götze vezérletével 3-0-ra nyertek a németek. A Sahtar elleni párharcot azért illik most felidézni, mert a Zenit hasonló stílust képvisel.

Szereti a labdát birtokolni (a csoportkör során az oroszok 56, a németek 50 százalékban tudhatták magukénak), sokat passzol (2836 sikeres átadás a Reusék 2346 átadásával szemben), gyors akciókat vezet, más kérdés, hogy csupán 5 gólt és hat pontot szerezve (mindkét adat a legrosszabb a 16-os mezőnyben), nem kis szerencsével jutott tovább (a Dortmund 12 pontot és 11 gólt ért el).

"Németországban egyöntetűen minket tartanak a párharc favoritjának. Pedig óvatosnak kell lennünk, nem piknikre érkezünk Szentpétervárra" - érzékeltette a mai látogatás nehézségeit Sebastian Kehl. A középpályás elmondta, alaposan tanulmányozták vendéglátójukat, szerinte remek játékosaik vannak, gyorsak, technikásak, s főleg támadásban teljesítenek jól.

Viszont megvan az a hátrányuk, hogy az idén tétmeccset még nem vívtak, a január 30. óta lejátszott négy barátságos meccsből kettőt nyertek, kettőt elveszítettek. Mindez akkor is hátrány, ha legalább a valódi kudarcok elkerülték az együttest. Nem úgy a Dortmundot, amely a bajnoki versenyfutásból hetekkel ezelőtt kiszállt, szombaton pedig végérvényesen, amikor a bennmaradásért küzdő Hamburgtól kapott amilyen váratlan, olyan megrázó pofont (0-3).

Bajnokok Ligája

Nyolcaddöntő, odavágók
Február 18., kedd
Manchester City-Barcelona 0-2
Bayer Leverkusen-PSG 0-4

Február 19., szerda
Arsenal-Bayern München 0-2
AC Milan-Atlético 0-1

Február 25., kedd
Zenit-Dortmund (Tv: DigiSport1)
Olympiakosz-Manchester United (Tv: Sport1)

Február 26., szerda
Schalke 04-Real Madrid (Tv: DigiSport1)
Galatasaray-Chelsea (Tv: DigiSport2)

"Annak a meccsnek semmiféle hatása nem lesz a hétközi teljesítményünkre" - fogadkozott Nuri Sahin, s vélhetően igaza is van. A Bundesligában 22 forduló során a Bayernnel szemben összeszedett 20 pontos hátrány lehetőséget biztosít csapatának arra, hogy főleg a BL-re - illetőleg a Német Kupára - koncentráljon.

Hasonlóan mindent egy lapra föltéve kell szerepelni a BL-ben a Manchester Unitednek, máskülönben megtörténhet vele az a csúfság, hogy a következő

szezonban marad neki az Európa Liga - jobb esetben. A gárda David Moyes irányítása alatt továbbra is keresi önmagát, de csak nem találja. A listavezető Chelsea mögött 15 pontos lemaradásban hatodik a Premier League-ben, címvédőként még a BL-selejtezőt érő negyedik Liverpooltól is 11 pontnyira van.

Meglehet, Moyes egyszerűbbnek tart megnyerni 3 BL-párharcot meg a döntőt, mint ledolgozni a bajnokságban 27 játéknap alatt "összeszorgoskodott" tetemes hátrányt. Legalább is leszögezte: "Képesek vagyunk megnyerni a BL-t!" Az internet népe nyomban folytatta élcelődését a skót menedzserrel, a nyilatkozat mögé röhögő görcsben kitörő embereket montázsoltak.

Való igaz, amikor már-már úgy tetszett, hogy a vörös ördögök rátalálnak saját útjukra, nyomban kaptak egy jókorát. Vasárnap - négy nyeretlen idegenbeli parti után - 2-0-ra győztek a Crystal Palace otthonában, de egyfelől épp az előzmények, másfelől az újabb veszélyes terep miatt nem borítékolható, hogy folytatni tudják jó vendégszereplésüket.

Az Olympiakosz pireuszi otthona ugyanis nem egy könnyű terep. A görögök hazai pályán legutóbb a csoportkör 1. fordulójában szenvedtek vereséget (1-4 a PSG ellen), még tavaly szeptemberben, de amúgy sem nagyon találnak legyőzőre, novemberben megint a PSG-nek hajtottak fejet, másnak senkinek.

"Akárhogy is: a United topcsapat - a formáját nem kommentálom -, ezért nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne 100 százalékot nyújtsunk" - mondta Michel. A görögök spanyol mestere kíváncsian várja, ilyen teher alatt mire lesznek képesek játékosai.

De ha abból indul ki, hogy az Olympiakosz hazája bajnokságát már kinőtte, talán még a Premier League-ben is megállná a helyét, ahol a ManU mostanság, mint látjuk, egyáltalán nem félelmetes. Csapata kereken 30 pontos előnnyel áll az élen. 26 fordulóból 24-szer nyert, kétszer ikszelt, gólaránya 78-9.  Moyes BL-győzelemről álmodik.  De még a negyeddöntőtől is roppant messze van!

Tavaly nyereséges volt a bankszektor

Két esztendő után ismét nyereségessé váltak a bankok. A Magyar Nemzeti Bank tegnap közzétett adatai szerint 2013-ban az összesített adózás előtti eredményük elérte a 155,2 milliárd forintot, jelentősen meghaladta a 2012 évi 91 milliárd forint veszteséget.

A tavalyi esztendőt a 131 nyereséges hitelintézet 325,9 milliárd forint nyereséggel, a 40 veszteséges hitelintézet pedig 170,7 milliárd forint veszteséggel zárta. A hitelintézetek 1,3 százalékkal kisebb kamateredményt értek el, mint tavalyelőtt. Bár az év során az alapkamat folyamatosan mérséklődött, ennek hatására a betéti kamatok is kisebbek lettek, a hitelpiac továbbra is pangott, mégis a kamatkülönbözeten elért veszteség kicsinynek mondható.

Nem így a jutalékeredmény, amely drasztikus mértékben 54,2 százalékkal növekedett, biztos jeleként annak, hogy az előzetes figyelmeztetések ellenére a bankok a tranzakciós illetéket teljes egészében az ügyfeleikre hárított át, nagyobbak lettek a jutalékok, díjak és költségek is. Kiderült, hogy a 2012. évi devizahiteles végtörlesztés az adózott eredményre nem volt hatással, mert a visszaírással egy időben a hitelintézetek ezzel azonos nagyságrendű veszteséget számoltak el az egyéb ráfordítások között.

A negyedik negyedévben a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya a lakosság esetében a harmadik negyedév végi 18,4 százalékról 18,7 százalékra emelkedett, ugyanakkor a nem pénzügyi vállalatok esetében a harmadik negyedév végi 17,3 százalékról 16,4 százalékra csökkent. Mind a lakosság, mind a nem pénzügyi vállalatok deviza-hitelállományában továbbra is magasabb volt a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya, mint a forinthiteleknél.

A 90 napon túl késedelmes hitelek aránya a lakosság forinthitelállományában változatlanul 14,8 százalékon maradt, a vállalatok forinthitelállományában 15,2 százalékról 14,1 százalékra csökkent. A 90 napon túl késedelmes hitelek aránya a lakosság deviza-hitelállományában 21,2 százalékról 21,9 százalékra nőtt, a vállalatok deviza-hitelállományában 19,4 százalékról 18,8 százalékra csökkent.

Az átstrukturált hitelállomány a teljes hitelállomány 16,2 százalékát tette ki az év végén, 43,3 százalékuk újra késedelmessé vált, 18,7 százaléka 90 napon belül, 24,6 százaléka pedig 90 napon túl.

Már csak mutatóba épülnek lakások

Tavaly újabb 31 százalékkal csökkent az újonnan épített lakások száma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Amíg 2011-ről 2012-re némi lassulás látszott a visszaesésben - csak 16,5 százalékkal kevesebb lakás épült - a zuhanás mértéke ismét erősödött 2013-ra.

Az építési engedélyek száma - amely a jövőbeli építések számának jó előrejelző mutatója - szintén 30 százalék körüli visszaesést mutat. Az okok között főleg a bizalomhiány, a keresleti és kínálati oldalt egyaránt sújtó finanszírozási nehézségek állnak. A trendfordulóhoz a bizalom felépülése mellett a kínálati oldalt is stimuláló intézkedésekre lenne szükség.

A fővárosban az értékesítési céllal épített lakások száma kevesebb mint tizedére esett vissza 2013-ban az újépítésű lakások felívelő időszakához képest. A községekben, ahol túlnyomórészt a saját célú építések domináltak, szintén nagyon jelentős a visszaesés, 2013-ban szintén tizedannyi lakás épült a kis településeken, mint 2005-ben.

A múlt évben az átadott új lakások száma az országban már a 7 ezret sem érte el. Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezető igazgatója a Népszavának elmondta, 2013-ra 6-8 ezer új lakás építését prognosztizálták, erre az évre azonban már legföljebb 5-7 ezer közé teszik az új építésű lakóingatlanok számát, ami további enyhe visszaesést jelent.

Az unióban az építőipari teljesítményben a lakásépítés átlagosan 32-36 százalékot képvisel, Magyarországon ez 3-5 százalék. Igaz, az uniós számban a felújítások is szerepelnek.

Az elmúlt évtizedekben az állami beavatkozás gerjesztett csak nagyobb mértékű lakásépítési kedvet. Ez alól csak a devizahitelek bevezetése jelentett kivételt, de annak a következményeit még mindig nem lehet véglegesen értékelni. Az első Orbán kormány túlságosan is bőkezű volt a kamat- és szocpol támogatásokkal, 30 millió forintig vehették igénybe a jogosultak, a második Orbán kormány pedig igen csak szűkre szabta azok körét, akik bejelentkezhetnek az állami támogatási körbe.

Az érdeklődés persze valószínűleg akkor sem növekedne érdemben, ha szélesítenék ezt a kört, mert a lakosság bizalma nemcsak a devizahitelek okozta sokk miatt ingott meg, hanem a kiszámítható, biztos jövedelem és a megbízható gazdasági környezetbe vetett bizalom is hiányzik. A bankok pedig most már csak a hitelképes ügyfeleknek kínálnak hiteleket.

Az egykulcsos szja, a rezsicsökkentés a társadalom felső rétegének hozott többletjövedelmet, a többség reáljövedelme alig érzékelhetően emelkedett.

A lakásárak ha enyhén is, de tovább csökkentek, s az ellenkező tendenciára még idén, sőt, jövőre is hiába várnak a lakóingatlanukat eladni szándékozók. Legalábbis az ingatlanközvetítő cégek várakozása szerint. Kivétel a budai és a pesti divatos zöldövezeti ingatlanok, melyek esetében már némi áremelkedés is bekövetkezhet, de csökkenni biztosan nem fognak az árak. Az elmúlt 5 évben országosan átlagosan 15-20 százalékkal estek a lakásárak.