Előfizetés

Negyedével esett vissza a legális dohánypiac

Az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán az elmúlt napokban két alkalommal, összesen 16 millió forint értékben foglaltak le magyar adójegy nélküli cigarettát a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei.

Rozs Viktor osztályvezető közlése szerint két, külföldiek által vezetett német rendszámú gépkocsiban összesen 1750 karton cigarettát találtak. A csempészett árut meg sem próbálták elrejteni, csak egy pokróccal takarták le.

A pénzügyőrök a dohánytermék mellett az autókat is lefoglalták és 18 millió forint jövedéki bírságot szabtak ki, valamint mindkét ügyben feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál, akik büntetőeljárást indítottak az elkövetők ellen.

Mindeközben nyilvánosságra hozták tegnap azt a hírt is, miszerint egy év alatt 12,5 milliárd szálról 9,3 milliárd szálra esett vissza a legális dohányeladás a NAV adatai szerint. Vagyis a piac negyede eltűnt. Ilyen kevés cigaretta még soha nem fogyott Magyarországon.

Emlékezetes, 2013 júliusában indult az államilag monopolizált nemzeti dohányboltok rendszere, mellyel kapcsolatban sok szakértő előre megjósolta, hogy ezzel párhuzamosan ismét virágozni fog a feketekereskedelem. A statisztikák utólag azt igazolják, hogy igazuk volt.

Amióta ugyanis csak a nemzeti dohányboltokban lehet legálisan cigarettát vásárolni, nem volt olyan hónap, amelyben 1 milliárd szál felett lett volna a fogyasztás. Pedig például 2012-ben inkább az a hónap számított kirívónak, amikor nem lépték át ezt a szintet.

Hamisított árukat találtak egy 100 forintos üzletben

Hamisított mosóporokat, öblítőket és samponokat foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Miskolcon egy úgynevezett 100 forintos üzletben, a bolt vezetője ellen iparjogvédelmi jogok megsértése miatt indult szabálysértési eljárás - közölte Varga Zoltán, a NAV Észak-magyarországi Regionális Vám és Pénzügyőri Főigazgatósága sajtóreferense.

A hamis vegyi árura egy szolgálaton kívüli pénzügyőr bukkant rá. Kiderült, hogy a neves mosóporként feltüntetett cikkek nagy része valójában közönséges só, az öblítőről és a samponról pedig még a szakértő sem tudta megmondani a helyszínen, hogy mit tartalmaz valójában - közölte a szóvivő.
Elmondta azt is: a vegyi áruk csomagolása lett gyanús a pénzügyőrnek, ugyanis feltűnt neki, hogy több - a márkára jellemző - azonosító hiányzik a mosópor dobozáról.

Baltákkal támadtak egy szórakozóhely biztonsági őreire

Rövid időn belül őrizetbe vették a rendőrök azt a két huszonévest, aki baltákkal támadt rá egy szórakozóhely biztonsági őreire Nyíradonyban.

A Hajdú-Bihar megyei település egyik szórakozóhelyéről vasárnap hajnalban két férfit kísértek az utcára a biztonsági őrök, mert a helyiségben lökdösődtek. Nem sokkal később egy férfi szólt az őröknek, hogy az illetők vissza akarnak jönni, és köveket rejtettek a zsebeikbe. A két biztonsági őr a fiúk elé ment, akik hirtelen egy bokorból elővettek két baltát és azokkal támadtak rájuk. A biztonságiaknak sikerült lefegyverezniük a garázdákat, majd értesítették a rendőröket, akik egyből megkezdték az időközben elmenekült fiatalok azonosítását és felkutatását. Rövid időn belül el is fogták a 20 és 23 éves támadókat, akiket a helyi rendőrőrsre állították elő, majd kihallgatásuk után őrizetbe vették őket és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. A gyanúsítottakkal szemben a további eljárást a Hajdúhadházi Rendőrkapitányság Nyíradonyi Rendőrőrse folytatja le, garázdaság megalapozott gyanúja miatt.