Előfizetés

Őszödi beszéd: "Egy magyar hírtelevízió" előre értesítette a külföldi tudósítókat

Publikálás dátuma
2014.02.25. 21:42
Brit hírcsatornák 2006-ban már napokkal a tévéostrom előtt tudtak róla, hogy Budapesten "izgalmas történések" lesznek. Fotó: Arp
Előre tudták a brit újságírók, hogy 2006 őszén rendbontások lesznek Magyarországon. Ezt a Magyar Rádió korábbi berlini tudósítója mondta el a Klubrádió "Megbeszéljük" című műsorában. Zentai Péter a 2006-os budapesti tévéostrom után brit kollégájától tudta meg, hogy egy "magyarországi hírtelevízió" közvetítési lehetőséget ajánlott nekik napokkal az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése előtt.

Zentai Péter elmondta, hogy a 2006 őszi budapesti zavargások kirobbanása után vendégként hívták meg több más újságíróval egyetemben az N24 német hírtelevízió műsorába, ahol a többi között a magyarországi eseményeket is értékelték.

A beszélgetésben az angol tudósító beszámolt róla, hogy munkaadója, valamint a Sky News brit hírcsatorna már a vasárnapi tévéostrom előtti pénteken tudott arról, hogy Budapesten "izgalmas történések" lesznek, erről ugyanis egy "magyar hírtelevízió" közvetett úton értesítette őket és felajánlotta számukra, hogy közvetíti nekik a helyszínről ezeket az eseményeket.

Az angol tudósító - aki Zentai Péter szerint jelenleg is Berlinben dolgozik - a műsor után is megerősítette az elmondottakat, hozzátéve, hogy e tények ismeretében aligha lehet spontánnak nevezni a budapesti eseményeket.

Zentai a Klubrádióban elmondta még azt is, hogy annak idején szerette volna megosztani ezt a történetet a Magyar Rádió hallgatóival, de felettese nem engedte adásba ezt a beszámolót. 

Zentai Péter újságíró a HírTV híradójának szerdán elismerte, hogy az általa közölt információkat nem ellenőrizte le, így azok igazságtartalmáról nincs meggyőződve.

Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!

Tovább nőtt a zsúfoltság a börtönökben

Tavaly tovább nőtt a fogvatartottak száma a magyarországi büntetés-végrehajtási (bv) intézetekben, 143 százalékos az átlagos kihasználtság - mondta az MTI érdeklődésére Csóti András vezérőrnagy, országos parancsnok kedden Kaposváron.

Jelenleg több mint 18 ezren vannak a 31 magyarországi bv-intézetben. Somogyban 150-160 százalékos a kihasználtság - közölte az országos parancsnok.

Csóti András abból az alkalomból beszélt erről, hogy Kaposváron új öltözőket adtak át a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet női alkalmazottainak, a beruházás 2,4 millió forintba került, az öltözőket a fogvatartottak alakították ki. A fejlesztéssel az intézetben dolgozó 21 nő számára biztosítanak megfelelő szociális körülményeket - mondta az országos parancsnok.

Csóti András az MTI kérdésére elmondta: az új szabálysértési kódexek megjelenése után várható volt, hogy az elzárással büntetettek száma emelkedni fog. Egy időben országosan 200-300 azoknak a bent lévőknek a száma, akik nagyon kevés időt - 1-3-5 napot - töltenek a bv-intézetekben, és mivel ezalatt biztosítani kell számukra a külön zárkát, ez a zsúfoltság miatt gondot jelent.

Csóti András ismertetése szerint az idén ezer, 2015-ig pedig további kétezer férőhelyet alakítanak ki a magyarországi börtönökben.

Iraki utasszállító gép miatt riasztották a Gripeneket

Publikálás dátuma
2014.02.25. 20:30
Nem kommunikáltak az iraki pilóták. Fotó: Scott Nelson/Getty Images
Egy iraki utasszállító repülőgép rádiókapcsolat nélkül lépett be az ország légterébe kedd kora este, emiatt riasztották a készenlétben lévő Gripeneket - közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel.

A gép már Csehország felett sem kommunikált a légiforgalmi irányítással, ezért a NATO szabályainak megfelelően a cseh, majd a szlovák légierő kísérte végig a gépet saját területük felett. A rádiókapcsolat nélküli, de végig a repülési tervnek megfelelő útvonalon haladó utasszállítót a honvédség két vadászrepülőgépe Berettyóújfalu térségében átadta a román légierő gépeinek.

A flightradar24.com radarképe szerint az Iraqi Airways Airbus A321-ese Düsseldorfból az iraki Szuleimáníjába tartott. A pilóták a fedélzeten lévő válasz-jeladó berendezésen keresztül nem jelezték, hogy kommunikációs hibájuk lenne.

A légiforgalmi irányítás archív hangfelvételei szerint a HungaroControl irányítói megpróbálták felvenni a géppel a kapcsolatot, de a pilóták nem válaszoltak.