Előfizetés

DK: Milyen szerepe volt Orbánnak a 2006-os zavargások előkészítésében?

A Demokratikus Koalíció (DK) vizsgálatra szólítja fel a Belügyminisztériumot, hogy kiderüljön, "Orbán Viktor és fideszes vezetőtársai" milyen konkrét feladatot és szerepet vállaltak a 2006. őszi zavargások előkészítésében. Ezt Vadai Ágnes, a DK alelnöke jelentette be szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A független országgyűlési képviselő szerint 2006 ősze nem spontán tömegtüntetés volt, hanem az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére irányuló kísérlet. Abban igaza van Pintér Sándor belügyminiszternek - folytatta - , hogy most nem a beszéddel kell foglalkozni, hanem azzal, hogy teljes mértékben feltárják, Orbán Viktor és fideszes társai pontosan milyen szerepet vállaltak az alkotmányos rend erőszakos megdöntésének kísérletében.

Az ellenzéki politikus szerint ehhez a vizsgálathoz többféle dokumentumot használhatnak, példaként a 2006 őszén az Országgyűlés nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottsága együttes ülésén bemutatott, de nyilvánosságra nem hozott hangfelvételeket, illetve azok leiratait említette. Vannak olyan fideszes politikusok, akikkel szerinte érdemes foglalkozni, Ékes Ilona, Wittner Mária és Demeter Ervin nevét sorolta.

Több kérdést is ismertetett, amire szerinte választ kell adnia a vizsgálatnak. Orbán Viktor már 2006 nyarán, Tusnádfürdőn arról beszélt, hazugsággal került hatalomra a kormány - mondta, azt kérdezve miért beszélt már akkor így a fideszes politikus.

A DK-s politikus emlékeztetett arra, hogy Kósa Lajos Fidesz-alelnök kijelentette, hogy a nyilvánosságra hozatala előtt ismerte a beszédet. Ki más és pontosan mikor ismerte meg azt? Kik voltak azok a fideszesek, akik vágták és sokszorosították a beszédet? - kérdezte.

Vadai Ágnes elmondta azt is, hogy feljelentést tesznek azért, mert egy magyar hírtelevízió az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése előtt két nappal ajánlatot tett két brit tévécsatornának arra, tudósít nekik a várható budapesti eseményekről. Hozzátette: a feljelentést Zentai Péter újságíró információi alapján teszik meg, vagy az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása, vagy az alkotmányos rend elleni szervezkedés, vagy terrorcselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Az ellenzéki politikus kijelentette, hogy Pintér Sándor belügyminiszter hazudik, amikor azt állítja, az őszödi beszéd kiszivárogtatásával kapcsolatban nem készült zárójelentés. Ismertetése szerint Szollár Domokos, a Bajnai-kormány szóvivője 2009 decemberében sajtónyilatkozatot adott ki arról, hogy a három évig tartó, a beszéd kiszivárogtatásával kapcsolatos nemzetbiztonsági vizsgálat lezárult. Eközben Pintér Sándor azt állította, hogy júliusban zárult le a vizsgálat - tette hozzá.

Szerinte a belügyminiszter azon állítása sem igaz, kik a kiszivárogtatók, Gyurcsány Ferencnek ugyanis csak sejtései vannak, nincs százszázalékos bizonyítéka.

Pintér Sándor belügyminiszter kedden azt mondta, lényegtelenek az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményei, mivel azzal nem követtek el bűncselekményt. Hangsúlyozta, a beszéd igazságtartalma jelenti a bajt, vagyis az, hogy Gyurcsány Ferenc, az ország akkoriban hivatalban lévő miniszterelnöke hosszú ideje hazudott az embereknek.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal előző héten a honlapján hozott nyilvánosságra anonimizált formában a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült két titkosszolgálati jelentést, amelyek alapján egy szocialista politikus lehet a kiszivárogtató, aki a közzétételről egyeztethetett Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival.

A szolgáltatókat terhelik a mérőórák költségei

A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy a mérőórákkal kapcsolatos összes felmerülő költség a szolgáltatókat terheli - jelentette be sajtótájékoztatón Németh Szilárd (Fidesz), a rezsicsökkentés végrehajtásért felelős munkacsoport vezetője.

Munkacsoportja még szerdán megkezdi a jogszabályi háttér kidolgozását. Beszámolt arról is, hogy ha szükséges, összehívják az Országgyűlés rendkívüli ülését, de lehetséges, hogy e nélkül is megoldható a változtatás. 

Mint mondta, az intézkedés minden típusú mérőórát érintene, és a lehető leggyorsabban kívánják bevezetni azt.

MSZP: Budapest lepusztulását hozza el a költségvetés

Publikálás dátuma
2014.02.26. 13:53
Fotó: K2 Press/Népszava
Az MSZP szerint a korábbinál is pocsékabb, Budapest lepusztulását előidéző költségvetést fogadhat el a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Erről Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője és Tüttő Kata, az MSZP budapesti képviselőcsoportjának tagja beszélt újságíróknak a közgyűlés ülése előtt.

A frakcióvezető hangsúlyozta, az idén a tavalyinál 20 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat Budapest, ami azt jelenti, hogy még koszosabb, kátyúsabb lesz a város, romlik a szociális ellátások minősége, nehezedik a hozzáférés a kultúrához. A költségvetés azt bizonyítja, hogy a főváros vezetősége a közpénz szórásában nagyvonalú, a megszorítások ügyében tettre kész, a kormánnyal folytatott tárgyalás alatt azonban szolgai – fogalmazott Horváth Csaba.

Kiemelte, hogy a 100 milliárd forintos iparűzési adó több mint felét fordítják a BKV finanszírozására, amely ennek ellenére továbbra sem megoldott, így elbocsátások várhatók a közlekedési társaságnál. Horváth Csaba hangsúlyozta: Tarlós István továbbra is adós egy olyan elszámolással, amelyben bemutatja a buszkiszervezések és bérlések gazdaságosságát.

Tüttő Kata szerint a főváros összes működési költségének azért viszi el a felét a közösségi közlekedés, mert a kormány nem biztosít elég forrást ehhez a feladathoz. A politikus egy saját maga által is szexistának tartott hasonlattal úgy érzékeltette a történteket, mintha egy családban a feleség a férj egész fizetését elvenné, ezután "először lemondja a sportcsarnokát, majd lemondja a Nemzeti Sportot, és közli vele, hogy a benzinre keresse meg a pénzt, ahonnan akarja".

Horváth Csaba emellett szólt arról is, hogy Tarlós István a közgyűlés korábbi ülésén hiába tett ígéretet a taxisrendelet felülvizsgálatának tárgyalására, ilyen napirendi pont nem szerepel a testület szerdai ülésén.

Együtt-PM: Orbán elvette a főváros intézményeit

Az Együtt-PM koncepciótlannak és átláthatatlannak tartja Budapest idei költségvetését, amelyet a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén fogadhat el.

Somfai Ágnes, az Együtt-PM független fővárosi képviselője a testület ülése előtt újságírók előtt úgy fogalmazott, úgy tűnik, mintha egy minisztériumban fogalmazták volna a budapesti büdzsét, amely a korábbinál 40 százalékkal kisebb. Ebből is látszik, hogy a fővárosnak mára nem maradt mozgástere – mondta, majd hozzátette: "Tarlós István szépen végignézte, ahogy Orbán Viktor és a parlament kimazsolázta a feladatait és elvette az intézményeit".

Az ellenzéki politikus szólt arról is, hogy az Együtt-PM kormányra kerülése esetén a korrupció csökkentése érdekében nyilvánossá tenné a fővárosi beruházások pályáztatását és szerződéseit, emellett a "Klik felszántásával" újra iskolavárossá tenné Budapestet és megszünteti a hajléktalanok "üldözését".

Somfai Ágnes szerint a főpolgármester a BKV gondjait sem tudta megoldani. Pártja ezért egységes közlekedési kasszát hozna létre, a parkolási feltételeket pedig átláthatóvá tennék - mondta.

DK: Kosz, mocsok, züllés...

A DK a budapesti költségvetés legnagyobb hazugságának tartja, hogy a rezsicsökkentéssel elért fővárosi megtakarításokat a közműszolgáltatók finanszírozására fordítja a városvezetés. Erről Gy. Németh Erzsébet, a közgyűlési tagsággal nem rendelkező ellenzéki párt elnökségi tagja beszélt a testület szerdai ülése előtt. Hangsúlyozta, a fővárosnak 25 milliárd forinttal kell segítenie a közműszolgáltatókat működésük fenntartásához.

Kiemelte továbbá, hogy a költségvetés a fideszes városvezetőség hozzá nem értését, károkozását tükrözi, és nem járul hozzá ahhoz, hogy Budapest élhetőbb várossá változzon. „Kosz, mocsok, züllés, ami jellemzi ezt a négy évet” – fogalmazott Gy. Németh Erzsébet.

Nézze meg a Fővárosi Közgyűlés ülésén készült képeinket.