Előfizetés

Bemutatta új kormányát a román miniszterelnök

Bemutatta új kormányát Victor Ponta román miniszterelnök, aki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusainak részvételével megalakuló, huszonhat tagú kabinet hivatalba lépéséhez fogja kérni kedden a parlament támogatását.

Ponta hétfőn ismertette kormánya névsorát, amelyben 4 miniszterelnök-helyettes, 17 miniszter, és nyolc tárca nélküli miniszter foglal helyet. A miniszterelnök-helyettesek egyben miniszterek is, valamennyien egy-egy minisztériumot is irányítanak.

Az RMDSZ-t Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettesként és kulturális miniszterként, Korodi Attila pedig környezetvédelmi miniszterként képviseli a kormányban.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) két kisebb koalíciós partnere, a Konzervatív Párt ( PC) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) egy-egy miniszterelnök-helyettesi és két-két miniszteri posztot kapott. Daniel Constantin, a PC elnöke a miniszterelnök-helyettesi tisztség mellett a mezőgazdasági szaktárcát, Gabriel Oprea, az UNPR elnöke miniszterelnök-helyettesként a belügyi tárcát is vezeti.

A kormány gerincét azok a szociáldemokrata miniszterek alkotják, akik eddig is tagjai voltak a bukaresti kormánynak. Így Titus Corlatean külügyminiszter, Mircea Dusa védelmi, Remus Pricopie oktatási, Robert Cazanciuc igazságügyi, Eugen Teodorovici az európai pénzek minisztere és Liviu Dragnea regionális fejlesztési és közigazgatási miniszter marad. Ez utóbbi a PSD részéről a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betölti. Szintén az előző kormányból hivatalában marad Liviu Voinea költségvetésért felelős tárca nélküli miniszter.

A liberálisok ellenzékbe vonulásával megüresedett tárcák többségét szintén a szociáldemokraták veszik át, így Ponta miniszterelnök Dan Sovát a közlekedési, Nicolae Banicoiut pedig az egészségügyi tárca, Ioana Petrescut a pénzügyminisztérium, Rovana Plumbot a munkaügyi minisztérium, Constantin Nitát pedig a gazdasági minisztérium élére javasolta.

Az új kabinettagok között szerepel többek között Gabriela Szabo volt román sportcsillag. A híres atléta az ifjúsági és sportminisztérium élére kerülhet.

Normális a forgalom az ukrán határon

A szokásosnak megfelelő a nyugat-ukrajnai határátkelők forgalma, nincsenek sorok vagy fennakadás Magyarország és Szlovákia irányában - jelentette az ukrán határőrségre hivatkozva hétfőn az Ukrinform ukrán híriroda.

A Tisza (Magyarország felé) és az Ungvár (Szlovákia felé) határátkelő pontokon a megszokott módon folyik a munka, 24 óra alatt mintegy 1500 jármű haladt át, ami megfelel a szokásosnak. A kiutazni óhajtó ukrán állampolgárok száma nem nőtt meg - mondta a hírügynökségnek Roman Pavlenko határőr őrnagy.

Az országban kialakult helyzet miatt az összes határátkelő ponton megerősítették az ellenőrzést, amelyben segítenek a helyi hatóságok és rendőri erők is. Ennek következtében a határon a helyzet stabil és ellenőrzött - tette hozzá.

Az őrnagy az interjúban emlékeztetett arra, hogy az elmúlt napokban néhány kárpátaljai újságban arról jelentek meg hírek, hogy tömegesen utaznak ki ukrán állampolgárok az Európai Unióba, főként Magyarországra és Szlovákiába.

Kövér: Magyarország Ukrajna ügyében azt mondja, amit az EU

Magyarország, saját véleményét az unión belül elmondva, osztja az EU álláspontját Ukrajna ügyében - jelentette ki a parlament elnöke hétfői tapolcai sajtótájékoztatóján. Kövér László hozzátette, hogy Magyarország eddig is ezt tette külpolitikai kérdésekben.

A házelnök arról beszélt, hogy Magyarország igyekszik saját speciális nézőpontját érvényesíteni az ukrajnai eseményeket illetően Oroszország és az új ukrán vezetés felé egyaránt.

Kövér László közölte: Magyarország minden egyes alkalommal figyelmeztetni fog, ha a demokratikus fordulat jegyében antidemokratikus lépések történnek, vagy azokat kilátásba helyezik.

"Utalnék itt a nyelvtörvény eltörlésére, ami az Ukrajnában élő több millió ember önazonosságának megélését teszi kérdésessé" - fejtette ki a házelnök. Hozzátette: a nemzetiségek jogait Ukrajnában az eddiginél is jobban kell biztosítani.

Kövér László arra a kérdésre, hogy az ukrajnai helyzet befolyásolja-e a paksi szerződést, azt válaszolta: a megállapodás mindkét fél számára előnyös.