Előfizetés

Köztér - Megszokás

Rendben lévőnek kell tekintenünk, hogy Magyarország miniszterelnöke minden alkalmat megragad a szereplésre. Természetesnek tartjuk, ha rövidesen felavat egy betömött úthibát, és ennek apropóján hosszabb beszédet tart az úthibák betömésének szükségességéről, különös tekintettel a Gyurcsány-Bajnai féle útrongálók aknamunkájára, amivel minden jóérzésű hazafi napi közlekedését teszik lehetetlenné, és ezek akarnak itt kampányolni, az utak lyukai mellett, amelyekkel nem átallják tönkretenni ezt az árvalányhajtól folyó, bokrétásan szép országot.

Még örülünk is annak, hogy a közvéleménykutatások elégedettségre okot adó jóslásainak ellenére Magyarország miniszterelnöke olyan aktív, amely aktivitás következtében felavatja Kovács 2. János beszállító alkatrész-beszállító üzemét, és ennek kapcsán kimerítő részletességgel elemzi a családi gazdaságok nemzetfejlesztő szerepét. Jó, ha egy beszállító tudatában van annak, bármely pillanatban számíthat Magyarország miniszterelnökének avatói buzgalmára.

Annak már kevésbé örülünk, hogy a Magyar Rádió első számú hírműsora, a Déli Krónika szükségét érzi beszámolni erről az eseményről, és bőséges műsoridőt szán ennek a beszédnek a részleteire. Ezt már megszokhattuk volna. Sajnos képtelenek vagyunk rá.

Kapcsolódó
Köztér - A nagy leleplező

Nem találtak fogást Rubovszkyék

Mesterházy Attila várja a mentelmi bizottság hivatalos meghívóját és ha megérkezik, reagálni fog arra - jelentette ki tegnap Oroszlányban Veres Gábor, az MSZP szóvivője. Veres arra válaszolt, hogy a parlamenti testület elnöke bejelentette, jövő hétfőn szeretnék meghallgatni a Simon-ügyben az MSZP elnökét. A szóvivő egyébként arra hívta fel a figyelmet, hogy Simon már nem a szocialista párt tagja.

Rubovszky György, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke tegnap délelőtt, a testület zárt ülése után beszélt arról, hogy sem a legfőbb ügyész neki küldött válaszlevele, sem Simon hozzátartozóinak vagyonnyilatkozata nem adott választ arra, honnan származik a volt politikus bécsi számlán tartott 240 millió forintnyi devizája.

Hozzátette: most is csak annyit tudnak, amennyi az eddigi vagyonnyilatkozatokból és a sajtó által közölt információkból tudható.

Az azonban nem derült ki, hogy a pénz biztosan nincs összefüggésben Simon politikai életével, hanem egy korábbi forrásból származik. Miután erről Mesterházy Attila beszélt két nappal az ügy kirobbanása után, ezért a bizottság úgy döntött, jövő hétfőre meghívja az MSZP elnökét, hogy megkérdezzék arról, mire alapozza nyilatkozatát.

Beszámolt Rubovszky arról is, hogy a pécsi egyetem jogi karának dékánja válaszolt megkeresésükre, és ígérete szerint "alaposan és gyorsan" megválaszolják a bizottság kérdését. A testület arra vár választ, vissza lehet-e fizettetni Simonnal az elmúlt öt évi épviselői járandóságát, amelyet a bizottság elnöke szerint jogszerűtlenül vett fel. Ha ugyanis a volt képviselőt összeférhetetlenség miatt az Országgyűlés fosztja meg mandátumától, az összeget vissza kell fizetni. A politikus azonban a parlamenti döntés előtt lemondott.

Simonról a Magyar Nemzet írta meg, hogy 2008-ban és 2009-ben eurót, illetve dollárt helyezett el bécsi bankszámlára. A volt politikus ezt követően azt írta, el tud számolni a pénzzel, és "jóhiszeműen hibázott", amikor az összeget nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában. A pénz eredetéről eddig nem adott számot. A mentelmi bizottság elnöke tegnap arról is beszámolt, hogy lezárult a Szijjártó Péter ellen indított vagyonnyilatkozati eljárás, mert a fideszes politikus ügyében a két beadott banki igazolás alapján mindent rendben találtak. Hozzátette, Orbán Viktor vagyonosodást nem vizsgálják, mert azt korábban több alaklommal megtették és egyik vizsgálat sem talált szabálytalanságot. A bizottság ülésén a szocialista képviselők ezúttal sem vettek részt.

Nyoma sincs a szegények pénzének

Az emberek munka és pénz nélkül várják, hogy a Miniszterelnökség mondjon végre valamit arról, miért csak részben hirdették ki a szociális szövetkezeteknek kiírt két uniós pályázat nyerteseit. Ez volt az a pályázat, amelyre kifejezetten hátrányos helyzetű térségekben működő szövetkezetek jelentkezhettek azért, hogy az ott élők segély vagy közmunka helyett egy ideig tisztességes bérért értelmes munkát végezzenek. Az egyik projektben 180-340, a másikban 140-180 pályázót kellett volna nyertesnek hirdetni, így - 15-15 munkással számolva - legalább 4800 ember dolgozhatott volna. Ám a nyertes szövetkezek száma összesen a 140-et sem éri el.

Arra a kérdésre, hogy a teljes eredményhirdetés miért maradt el, nincs válasz. Nem tudja Németh László, a Szociális Szövetkezetek Országos Szövetsége elnöke sem, hiába kért tájékoztatást Németh Lászlóné fejlesztési minisztertől és Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkártól. Lapunknak úgy fogalmazott: először még bíztak az emberek, mára a remény is elszállt.

A pályáztatot tavaly a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) írta ki, ám ezt a szervezetet idén januártól megszüntette a kormány. Az egyik pályázatnak június 6-a volt a beadási határideje, a másiké szeptember 15-e. Az ügynökségnek 60 napja lett volna a döntésre. Az akkor még működő NFÜ-nél lapunknak decemberi eredményhirdetést ígértek, majd idén már a Miniszterelnökség válaszolt úgy, hogy várhatóan még januárban megszületnek a döntések, "a késedelem okozta esetleges akadályok kezelését pedig a szerződéskötés során igyekszünk segíteni".

Azt, hogy kié a felelősség és hol a pénz, nem tudni. A késlekedésnek egyébként nagy ára van. A pályázati kiírás szerint a forrást időarányosan hívhatják le a szövetkezetek, minden egyes hónappal kevesebb pénzhez jutnak. Ennek ellenére a nyertesek állítólag mégis a teljes összeget megkapták, pedig csak decemberben, illetve januárban tudták meg az eredményt.

Mindezzel szemben az egyetlen foglalkoztatói szövetkezet akadály nélkül jutott hozzá a pályázati pénzhez. Ez az a szerveződés, amelynek vezetője Farkas Flórián, a Fidesz képviselője, az Országos Roma Önkormányzat elnöke. A szövetkezet létrehozásának az volt a feltétele, hogy a 10-20 fős szociális szövetkezeteknél jóval nagyobb legyen, legalább 500 fős foglalkoztatotti létszámmal induljon. Míg az összes szociális szövetkezet között 8 milliárd forintot osztott volna el a kormány, Farkas Flóriáné 5 milliárd forintot kapott. A pályázati kiírás szerint ez utóbbi "építési beruházás"-ra vezényelheti ki az általa foglalkoztatott embereket.

Szerettük volna megtudni Farkas Flóriántól a többi között azt, hogy mikor kezdődnek a munkák, milyen építkezésre vezénylik ki az embereket, és mennyi fizetést kapnak a munkások. Választ azonban telefonon és e-mailban sem kaptunk. Úgy tudjuk, a képzés megkezdődött, közfoglalkoztatásban, vagyis jó esetben havi 50 ezer forintért dolgoznak majd a munkások, akiket a szövetkezet közvetít ki az építkezésekre.