Előfizetés

Budapest pályázhat a 2028-as olimpiára?

Simicskó István szerint további gazdasági növekedéssel és változatlan költségvetési fegyelemmel kalkulálva a magyar főváros jó eséllyel pályázhat a 2028-as olimpia megrendezésére .

A sportért felelős államtitkár a Napi Gazdaságnak elmondta: a 2021-es budapesti vizes világbajnokság az olimpia előtti legfontosabb lépcsőfok, ha az infrastruktúra a vb révén adott, akkor az ötkarikás játékok programjából máris megvan az úszás, a hosszútávúszás, a műugrás, a szinkronúszás és a vízilabda helyszíne.

"Ha a terv szerint elkészül a Nemzeti Olimpiai Központ, s közben felépül az új Puskás-stadion is, ezzel párhuzamosan pedig további sportcsarnokokkal bővül az infrastruktúra, akkor merhetünk nagyot álmodni. Az már eldőlt, hogy Rio de Janeiro után 2020-ban Tokió lesz a házigazda. 2024 még korai lenne, túl közel van, de további gazdasági növekedéssel és változatlan költségvetési fegyelemmel kalkulálva 2028-nak már nagyobb eséllyel futhatunk neki" - nyilatkozott a Napi Gazdaságnak Simicskó István.

Czink Melinda túljutott a selejtező első fordulóján Indian Wellsben

Czink Melinda győzött, Babos Tímea kiesett a 6 millió dollár összdíjazású Indian Wells-i keménypályás tenisztorna női egyes selejtezőjének első fordulójában.

A viadal honlapja szerint Czink hétfőn három játszmában ejtette ki a tajvani Hszie Szu-vejt. A következő körben az ausztrál Olivia Rogowskával találkozik, és ha a magyar idő szerint szerda hajnalban sorra kerülő összecsapáson is nyer, felkerül a főtáblára.  Babos három szettben elveszítette az orosz Alla Kudrjavceva elleni csatáját, és kiesett.

Eredmények:

selejtező, 1. forduló:

Czink Melinda - Hszie Szu-vej (tajvani, 18.) 7:5, 4:6, 6:4

Alla Kudrjavceva (orosz)-Babos Tímea (12.) 7:5, 3:6, 6:4

Ferenc pápáról elnevezett csapat indul az argentin labdarúgó bajnokságon

Megkezdi szereplését az argentin labdarúgó bajnokság hatodosztályában a Ferenc pápáról elnevezett, az egyházfő társadalmi céljait osztó egyesület, amely a tavaly októberben alapított klub elnöke szerint feljutási szándékkal vág neki a szezonnak.

A hivatalosan Club Deportivo y Social Papa Franciscónak nevezett egyesület március 22-én játssza első hivatalos találkozóját a 17 csapatos lujáni regionális bajnokságban. Eddig két felkészülési mérkőzést játszott, az elsőt 6-0-ra megnyerte, a másodikat viszont 3-0-ra elvesztette.

Jorge Ramírez, a Ferenc pápa-klub elnöke a La Tercera című lap szerint elmondta, az egyházfő fellépése és céljai győzték meg arról, hogy az egyesületet a katolikus vezetőről nevezze el, ne pedig a Real Madridról Real Buenos Airesnek, miként azt korábban tervezte. Döntésében közrejátszott az is, hogy az argentin fővárostól 20 kilométerre fekvő településük Solanói Szent Ferenc (1549-1610) spanyol misszionárius nevét viseli, San Francisco Solanónak hívják. A csapat mindazonáltal a Buenos Airestől némileg távolabbi Lujánban, az ottani stadionban játssza majd mérkőzéseit. A hit fővárosaként emlegetett Luján elsősorban neogótikus katedrálisáról ismert, amelyet évente hozzávetőleg hatmillió zarándok keres fel.

Ramírez hangsúlyozta, hogy a csapat legfontosabb célja a társadalmi munka, az egyesület elsősorban az utcagyerekekért akar tenni. Az elnök reméli, hogy a klub révén a helyi gyerekeknek nem kell nagy távolságokat megtenniük, ha sportolni akarnak. A Ferenc pápa-csapatnak működik már egy röplabdacsapata is, és gyeplabdaedzéseket is tartanak.