Előfizetés

Ismét költött a tartalékokból a kormány

A kormány február utolsó napján újabb 3,5 milliárd forintot költött el a költségvetési tartalékból. Az év első két hónapjában már 16,6 milliárd forintnyi előre nem várt kiadás jelentkezett – írja a napi.hu.

A költségvetési törvény elvileg rendkívül szűk keretek szab a kormánynak, ugyanis az adóbevételek elköltésének szabályozása - a jog szerint -  a parlament joga, ám az elmúlt húsz év folyamán a kormány a költségvetés feletti ellenőrzést szinte teljes mértékben elvonta a parlamenttől. Ma már a kormány jelentős átcsoportosításokat hajthat végre a büdzsén belül - erről csak utólag kell tájékoztatnia a parlamentet, vagy eleve a parlament mond le bizonyos kiadások kontrollálásáról, mondván az adott keret minden további nélkül átlépheti a kabinet.

Idén az első két hónapban 37 különböző célra 16,6 milliárd forintot vett ki a kormány a kasszából. A döntések többsége különböző költségvetési intézmények működési kiadásainak kiegészítése - ami azért is sajátos, mert ez arra utalhat, hogy már az év első hónapjában kiderült, hogy nem megfelelően számolták ki az adott hivatal várható kiadásait. Így kaptak már januárban kormányhivatalok egymilliárd forintot, a Balassi Intézet 500 millió forintot, az Országos Atomenergia Hivatal 400 millió forintos működési támogatást. Szintén januárban szembesült azzal a kormány azzal, hogy 800 millió forinttal akarja támogatni a Rogán Antal vezette Belváros Duna-korzó felújítását, illetve 693 millió forinttal a Halász-bástya idei felújítását.

Hasonló a helyzet a kormány múlt heti döntésével: a kormány összesen 3,5 milliárd forintot vett ki a kasszából jellemző működési kiadásokra - vagyis nem előre nem látható kiadásokra. 1,2 milliárd forinttal emelték meg az egyházak hitéleti támogatását. Ezen felül Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont működési kiadásaira 551 millió forintot szavaztak. A kormányhatározat utal arra, hogy ez a keret csak az első félévi kiadásokra elegendő, a második féléves működésről még előterjesztést kell készíteni.

Az Eszterháza Központ létrehozásának egyik fontos célja, hogy az Eszterházy család fraknói hercegi ágának műtárgyai, illetve a Joseph Haydnhoz kapcsolódó tárgyak és kutatási anyagok befogadására, közzétételére és bemutatására alkalmas új múzeum és kutatóközpont jöjjön létre a fertődi Esterházy-kastélyegyüttesben - írja a kormány.hu. A központ a fertődi Eszterházy-kastélyban működik, amelynek renoválása évtizedek óta folyik, így vélhetően nem februárban szembesült azzal a kulturális kormányzat, hogy a nagyívű tervekhez némi készpénz is kellene. Ennek ellenére a 2014-es költségvetés nem számol a milliárdos forrásigényű intézmény működtetésével sem.

A kormány februárban egy újabb kutatóintézete gründolt - így a Veritas, Rendszerváltás Korszakát Kutató Intézet - mellé most már a Miniszterelnökség portfoliójában egy Magyar Nyelvstratégiai Intézet is működik, amelynek idei kiadásaira első körben százmillió forintot szavaztak meg.

A kormány múlt heti döntése szerint az MTA 400 milliót kap a már évek óta folyó Lendület programjára - ezzel projekttel fiatal magyar tudósok hazai kutatásait finanszírozzák, ily módon is megakadályozva az agyelszívást. Az MTA költségvetését a parlament két hónappal ezelőtt 63,2 milliárd forintos kiadással fogadta el, ebből a Lendület programra 3,8 milliárdot kapott az Akadémia, úgy néz ki, hogy a 3,8 milliárdot alultervezték. Hasonló a helyzet a külügy 110 milliós extrapénzével, amit a "külföldi magyar emlékek ápolására" kaptak, láthatóan ez az irgalmatlanul nagy összeg nem fért bele a minisztérium 63,8 milliárdos költségvetésbe, ezért lehetett szükség a kiegészítésre –véli a Napi.hu.

Az orosz pénzügyminisztérium felfüggesztette a devizavásárlást

Az orosz pénzügyminisztérium felfüggesztette a nemzeti tartalékalapba történő devizavásárlást a belső piacon - közölte a tárca.  A minisztérium a pénzügypiacokon tapasztalt volatilitás növekedésével, az árfolyamok változékonyságával indokolta a döntést.

A moszkvai tőzsde jelentős, 12,7 százalékpontos gyengüléssel zárta a hétfői kereskedési napot. Délután az eurót 50,21 rubel, a dollárt 36,44 rubel árfolyamon jegyezték.   Az orosz pénzügyminisztérium február 20-án kezdte meg a nyílt piacon napi 100 millió dollárt felvásárlását a nemzeti tartalékalap növelésére, és május végéig mintegy 6 milliárd dollárt tervezett beszerezni.

Világszerte drágulhat a kávé

 A rossz terméskilátások és a brazíliai aszály miatt az idén eddig több mint 50 százalékkal drágult a kávé alapanyagának ára, ennek hatására hamarosan Magyarországon is többe kerülhet az élénkítő ital - közölte az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel.

Az MTI-hez eljuttatott rövid elemzésük szerint a kávépiacon szabványos 60 kilós zsák az év elejei 110 dollárral szemben február végén már 170 dollárba került. Emlékeztetnek arra, hogy a brazil kávéültetvények több mint harmada szenvedett kárt, ami azért hat jelentősen a kávé világpiaci árára, mert a dél-amerikai ország termeli a legtöbb kávébabot a világon. 

A világ 2013. évi 150 millió zsák körüli termelésének mintegy harmadát Brazília állította elő, majdnem kétszer annyit, mint a második legnagyobb termelő Vietnam (28 millió zsák termeléssel), míg a sorban Kolumbia (10 millió zsákkal), Indonézia (9 millió zsákkal) és Etiópia (6 millió zsákkal) következett. A termeléstől valamivel elmaradt a kereslet, a világ összes kávéfogyasztása mintegy 140 millió zsákot tett ki, ebből Magyarországon nagyjából 700 ezer kelt el.

Az árakat az is magasan tarthatja a közeljövőben, hogy világszerte egyre nő a kereslet a zöld kávé iránt, mivel azt ma már étrend-kiegészítőként, illetve természetes zsírégető fogyasztószerként is használják. A Conclude elemzésében emlékeztet arra, hogy Etiópiában már az előtt fogyasztották a kávécserje különböző részeit, mielőtt felfedezték volna, hogy a zöld kávébab pörkölésével nagy koffeintartalmú, kellemes ízű ital főzhető. A zöld kávébab gazdag polifenolban, klorogénsavban, így a szőlőmag- és a zöldtea-kivonathoz hasonlóan antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságú termék. Ugyanakkor a zöldkávé-kivonatnak minimális az élénkítő hatása, mivel a pörkölés előtti zöldkávébab jóval kevesebb koffeint tartalmaz. 

A zöldkávé-kivonatokat mind a kétféle - az arabica, illetve az annál kevésbé ízletes, aromás, viszont magasabb koffeintartalmú robuszta - fajtájú kávékból is készítik. A zöld kávét nyers kávébab formájában is árulják, amelyet elsősorban a házi pörkölővel felszerelt ínyenc fogyasztók vásárolnak. 

Az interneten elérhető árak szerint egy 500 grammos csomaghoz 5-9 dollárért lehet hozzájutni, de a leghíresebb, prémium zöld kávék 200-250 grammos kiszereléséért 27-40 dollárt kell fizetni - olvasható a Conclude elemzésében.