Ukrajna - Aggódnak a visegrádi országok miniszterelnökei

A visegrádi országok - Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország - kormányfői aggodalmukat fejezték ki Ukrajna területi épségének megsértése miatt - áll abban a nyilatkozatban, amelyet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője kedden jutatott el az MTI-hez.

A visegrádi négyek miniszterelnökei elítélték és "súlyos eszkalációnak" nevezték, hogy az orosz parlament - az ukrán kormány akaratával szemben - felhatalmazást adott az orosz fegyveres erők bevetésére Ukrajna területén. Úgy értékelték, hogy mindez fenyegeti Ukrajna területi integritását és szuverenitását, és felszólítottak a kialakult feszültség párbeszéd útján történő enyhítésére, összhangban az 1994-es budapesti memorandumban foglaltakkal.

A cseh, a szlovák, a lengyel és a magyar miniszterelnök úgy vélte, hogy Oroszország jelenlegi katonai akciói nem csak a nemzetközi jogot sértik, de veszélyes új helyzetet teremtenek Európában. Utaltak arra, hogy a 21. század Európájában egy olyan katonai intervenció megdöbbent szemtanúi, amely az 1956-os magyarországi, az 1968-as csehszlovákiai és az 1981-es lengyelországi események tapasztalatait idézi fel.

Szerző

Kijevi és krími képvislők próbálják enyhíteni a feszültséget

Ukrajna parlamentjének, illetve a Krími Autonóm Köztársaság törvényhozásának néhány képviselője találkozott kedden, és előzetesen megállapodtak abban, hogy közös parlamenti csoportot hoznak létre a krími alkotmány módosításának kidolgozására a terület autonómiájának bővítése céljából.

Ezt Nesztor Sufrics, az ellenzékbe vonult korábbi kormánypártnak, a Régiók Pártjának képviselője közölte az Interfax-Ukrajina ukrán hírügynökség jelentése szerint a kijevi parlament ülésén.

A képviselő szavai szerint az autonóm terület törvényhozásának tagjai továbbították a parlamentjükben, illetve a krími lakosság által megfogalmazott kérdéseket. Ezeket azonban nem hozta nyilvánosságra a honatya.

Sufrics kijelentette, hogy az elmúlt több mint tíz év alatt a Krími Autonóm Köztársaság parlamentje nem egyszer fordult a központi vezetés szerveihez, az államfőhöz, valamint Ukrajna parlamentjéhez azzal a javaslattal, hogy kezdjenek párbeszédet, és tekintsék át az alkotmánymódosítás kérdését, erre nem is egy alkalommal ígéretet kaptak.

A képviselő ugyanakkor kifejezte meggyőződését, hogy a két parlament várhatóan létrejövő közös munkacsoportjában sikerül kompromisszumra és egységre jutni, amire - szavai szerint - jelenleg igen nagy szükség van.

Az ungvári születésű Sufrics korábban a Krími Autonóm Köztársaság parlamentjének képviselője volt 2006-2007-ben.

A krími parlament február 27-én menesztette a korábbi kormányt, és új miniszterelnökké az oroszbarát Szerhij Akszjonovot, az Orosz Egység pártjának vezetőjét választotta.

Szerző

Térdre, imára!

Megtaláltam a postaládámban a CÖF színes kiadványát. Nem akarok álszentnek látszani, de megfordult a fejemben, ennyi pénzből hány éhező, fázó családnak lehetett volna segíteni... De valójában egy másik "élményemről" szeretnék beszámolni. 

Minden karácsonyi misére elmegyek a Bazilikába, hívő, katolikus ember vagyok. Sose felejtem el, amikor egy alkalommal Erdő Péter bíboros az oltár elő szólította a szertartáson résztvevő Rogán Antalt is. A fiatalember fellépett az oltár elé, azt vártam letérdepel, ahogy illik, de nem tette! Dicsőült képpel állt ott, szemben velünk és mosolygott, ahogyan már megszokhattuk tőle. Térdre, imára! - mondta néhány éve a Fidesz a Parlamentben, de ennyi idő alatt már megtanulhatták volna: aki az oltár elé lép, annak tényleg térdre, imára! Még akkor is, ha itt a Földön - egyelőre - övé a hatalom.

Szerző
Témák
CÖF Szerintem