Nem mutatták meg a paksi dokumentumokat az LMP-s képviselőnek

Nem nézhetett bele a paksi erőmű bővítéséről szóló dokumentumokba Szél Bernadett, aki kedden előbb Fónagy János államtitkárral majd Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterrel találkozott - ezt az LMP társelnöke jelentette be a tárca épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Az LMP politikusa elmondta, az összes, a bővítéshez kapcsolódó iratra kíváncsi, a szerződésekre, a hatás- és háttértanulmányokra és a kockázatelemzésekre is. Hangsúlyozta, hogy országgyűlési képviselőként joga van ahhoz, hogy még a minősített iratokba is betekintsen.

Azt is elmondta, hogy a Fónagy Jánossal és Németh Lászlónéval való találkozója között a minisztertől megérkezett a válasz arra a február 12-én írt levelére, amelyben betekintést  kért a dokumentumokba. Szavai szerint a kilenc oldalas válaszban nemet mondtak kérésére.

A megbeszélésről azt mondta, Németh Lászlóné elismerte, a paksi bővítés ügyében "előbb volt szerződéskötés, mintsem a kormány felhatalmazást adott volna rá". Egyelőre még nem dőlt el, hogy mikor kerül a parlament elé a hitelszerződésről szóló megállapodás - ismertetett további részleteket.

Szavai szerint a miniszter azt is közölte vele, hogy az ütemtervről a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) már megállapodott Moszkvában. Hozzátette: Németh Lászlóné három megvalósítási ütemtervről beszélt, de a miniszter elmondása szerint ezek nem azonosak azokkal a megvalósítási megállapodásokkal, amelyekre a parlament által is megszavazott egyezmény is utal.

Végül kitért arra is, hogy a hatástanulmányok ügyében Németh Lászlóné MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt.-hez irányította.

Szerző

Az eresztés ellenére emelkedik a Balaton vízszintje

Az idegenforgalom igényeire tekintettel a 110 centiméteres szabályozási maximum fölé engedték a Balaton vízszintjét, amely kedden elérte a 128 centimétert, és mivel a tóba érkező víz mennyisége egyelőre nagyobb a Sió-zsilipen távozóénál, a vízszint a következő napokban tovább emelkedhet - közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtófelelőse az MTI-vel kedden.

Közölte, nincs katasztrófahelyzet, a tóparti önkormányzatok a katasztrófavédelemmel együtt védekeznek a kiömlő víz ellen ahol szükséges. Ehhez a vízügy műszaki irányítást és segítséget nyújt.

Beszámolója szerint a Sió-zsilipet fokozatosan lehet megnyitni, másfél-két hét alatt elérve a 30-35 köbméter/másodperc maximális eresztési sebességet. A folyamat múlt pénteken indult, jelenleg 15 köbméter/másodperc sebességgel folyik a víz a Sióba, miközben a Balaton vízgyűjtőjéről másodpercenként több mint kétszer ennyi víz érkezik a tóba. A jelenlegi vízapasztással naponta 2,1 milliméterrel lehetne csökkenteni a Balaton vízszintjét, ha nem érkezne utánpótlás.

A szóvivő elmondta: a 2012-es balatoni turisztikai szezonra rányomta bélyegét, hogy a nyár végére lecsökkent a tó vízszintje. Ezt próbálták elkerülni már tavaly is azzal, hogy a korábbiaknál több vizet tároltak a tóban.

Tavaly júniusban már volt egyszer 127-128 centiméter a tó vízszintje egy rövid időre. Nehezíti a helyzetet, hogy az elmúlt hetekben a szokásos csapadék több mint háromszorosa hullott a Balaton vízgyűjtőjére - tette hozzá a szóvivő.

Szerző

Távozik a Klubrádió főszerkesztője

Publikálás dátuma
2014.03.04. 17:26

Távozik posztjáról Vicsek Ferenc, a Klubrádió főszerkesztője - értesült a Népszava.

Vicsek Ferenc helyét az eddigi főszerkesztő-helyettes, Pataki Gábor foglalja el a Klubrádióban.

Arató András a Népszava értesüléseit megerősítve az MTI-nek azt mondta: a rádió vezetése úgy döntött, hogy frissítésre, megújításra lesz szükség, ezért lett új főszerkesztő. Pataki Gábor szerdától tölti be a megbízott főszerkesztői posztot.

A vezérigazgató közlése szerint Vicsek Ferencnek továbbra is lehetősége lesz műsort vezetni, de még nem tudják, hogy az eddigi főszerkesztő miként fog dönteni.

Szerző
Frissítve: 2014.03.04. 21:02