Előfizetés

Frontális karambol és öt sérült Jászfényszarun

Öten sérültek meg abban a frontális ütközésben, amely kedden késő délután történt Jászfényszarun - közölte a katasztrófavédelem.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján megjelent információk szerint a két járműben három-három ember utazott. Az öt sérült közül kettőt a mentők súlyos állapotban vittek kórházba.

Kiönthet a Balaton szerdán

Publikálás dátuma
2014.03.04. 20:32
Fotó: Bielik István, Népszava.
Felkészülnek a Balaton kiöntésére a helyi hatóságok, mert az előrejelzések szerint szerda estétől északi szél várható, amely a mélyebben fekvő településrészekre kinyomhatja a tó vizét. Balatonfenyvesen bejárást tartott a település vezetése a katasztrófavédőkkel és a vízügyesekkel, Siófokon pedig figyelőszolgálatot rendelt el a polgármester.

Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium meteorológusa az MTI-nek elmondta, szerdán északira forduló és estétől erősödő szél várható a Balatonnál. A legerősebb széllökésekre csütörtökön a déli órákban lehet számítani, ekkor a tó nyugati medencéjében óránként 65 kilométeres, a keleti medencéjében 40-45 kilométer/órás erősségű szél is lehetséges, amely várhatóan csak csütörtök estétől mérséklődik.

A térségben a következő napokban 6-8 milliméternyi lehulló csapadékkal számolnak, ami szokásosnak mondható ebben az időszakban.

A Balaton vízszintje kedden már elérte a 128 centimétert, ez 18 centiméterrel magasabb a szabályozási maximumnál. A Sió-zsilip nyitását múlt pénteken, 127 centiméteres vízállásnál megkezdték. Azonban a vízgyűjtő területről jelenleg intenzívebben folyik be víz a Balatonba, mint amekkora a vízeresztés kapacitása, ezért következő napokban még a vízszint emelkedésére kell számítani.

Lombár Gábor (független), Balatonfenyves polgármestere arról számolt be az MTI-nek, hogy kedden bejárást tartottak a település nyolc kilométernyi hosszú partszakaszán katasztrófa-védelmis és vízügyes szakemberekkel. Elmondta, hogy néhány kertben már több napja áll a kicsapódó, átszivárgó Balaton vize.

Ha az erősebb északi szélben hullámok is keletkeznek, 50-150 ingatlant is elérhet a víz, ami emberéletet nem veszélyeztet ugyan, de jelentős anyagi károkat okozhat. Rámutatott: a homokzsákokkal való védekezésnek nem látják értelmét, miután itt egy pár napig tartó jelenségről van szó, amelyet követően a kiömlő víz visszajut a mederbe.

Hangsúlyozta: Balatonfenyves, amely a tópart egyik legmélyebben fekvő települése, csak akkor támogatná a Balaton vízszintjének turisztikai ágazat által szorgalmazott megemelését, ha ehhez beruházásokat hajtanak végre a partvonalán, valamint a csatornarendszerében, amit több évtizeddel ezelőtt, még az 1 méteres üzemi vízszintmaximumhoz építettek ki.

A magas vízállás és a szerdától várható szél miatt Siófok önkormányzata közleményben tájékoztatott arról, hogy Balázs Árpád (Fidesz-KDNP) polgármester figyelőszolgálatot rendelt el a város partszakaszára a következő napokra. A közleményben felhívják a figyelmet, hogy az erősödő szélben a víztükör megbillenése és hullámverés várható, a Balaton kicsaphat a partra. Hangsúlyozzák: Siófok felkészült az esetleg szükséges védekezésre.

Az értékek megóvása miatt beinduló figyelőszolgálatot a Városőrség a Balatoni Vízügyi Kirendeltség munkatársaival közösen látja el. A polgármester arra kéri a mélyebben fekvő, illetve pincével, mélygarázzsal rendelkező ingatlanok tulajdonosait, hogy szerdától péntekig fokozottan figyeljenek ingatlanjukra, és probléma esetén hívják a Városőrséget a 84/506-540-es telefonszámon.

Rovarölő szert találtak a bébiételben

Publikálás dátuma
2014.03.04. 19:24
Képünk illusztráció. Fotó: Thinkstock, Getty Images.
Határérték feletti rovarölő szer hatóanyag-maradékot mutatott ki a laboratóriumi vizsgálat egy szlovák gyártó, az Novofruct által készített bébiételben - közölte a Tudatos Vásárlók Egyesülete  az MTI-vel.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) együttműködve laborvizsgálat keretében bébiételeket tesztelt. A 11 mintából az Ovko almás-áfonyás bébiétel határértéken felül tartalmazott növényvédőszer-maradékot.

A szlovák Novofruct által gyártott Ovko almás-áfonyás bébidesszertet - amely 5 hónapos kortól ajánlott - az Import Trade Hungary Kft. forgalmazza. A szóban forgó bébiételben a laboratóriumi vizsgálat egy növényvédőszer hatóanyagot, az etofenproxot mutatott ki határérték felett. Emellett egy másik anyagot, az 1,2,3,6-tetrahidroftálimid jelenlétét szintén kimutatták a szakemberek. Ez az összetevő túl volt ugyan a határértéken, ám hivatalosan még beleesett a mérési bizonytalansági tartományba.

A közlemény emlékeztet: a hatályos jogszabályok a bébiételekre és feldolgozott gabonaalapú élelmiszerekre alacsonyabb határértéket állapítanak meg. Az egyes szermaradékokból azonban nem tartalmazhatnak kilogrammonként 0,01 milligrammot meghaladó mennyiséget.

A szennyezett bébiételt a Tudatos Vásárlók Egyesülete a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal együttműködve a Tesco Global áruházak Zrt. egyik budapesti boltjában vásárolta. A Nébih írásbeli tájékoztatása szerint az érintett terméket a Tesco, valamint a forgalmazó minden érintett kereskedelmi partnertől visszahívta. Az Ovko termékeit nem először kell levetetni a polcokról, 2010 tavaszán egy Tescoban vásárolt almás-málnás bébidesszertben találtak határérték felett kaptánt - jegyzi meg a közlemény.

A teszt különlegessége, hogy a vizsgálat költségeit a TVE adományként gyűjtötte össze a szimpatizánsai révén, majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ingyenesen vállalta 10 minta laboratóriumi vizsgálatát - tartalmazza a tájékoztatás.

Nemes Tibor, az Import Trade Hungary Kft. ügyvezető igazgatója MTI-hez kedden este eljuttatott közleményében úgy véli, a TVE célja, hogy lejárassa terméküket egy olyan jegyzőkönyv alapján, ami 50 százalékos mérési bizonytalanságot tartalmaz.
Nemes Tibor rámutatott: "az ügy furcsaságához tartozik, hogy nem történt meg az ellenminta-vétel, ami a bizonyíthatóság egyik alapkövetelménye, valamint egy folyamatban lévő vizsgálatról szivárogtak ki a Nébihtől információk, amikor még az ügyben semmiféle elmarasztaló határozat nem született".

Hozzáfűzte, hogy cégük az alapanyagok mindegyikéről akkreditált labortól származó bevizsgálási jegyzőkönyvekkel rendelkezik, amelyet a Nébih rendelkezésére bocsátottak. 2013-ban 22 esetben összesen 30 féle cikküket vizsgálta a Nébih, és egyetlen esetben sem talált semmit a termékekben - jelezte.

Az ügyvezető igazgató megfogalmazása szerint a portál tudatos lejárató kampányba kezdett a termékük ellen. "Nem adták meg számunkra azt a lehetőséget sem, hogy a véleményünket az ő cikkükkel egyszerre tegyük közzé" - írta. Megjegyezte: a cikkben elmulasztották kiírni, hogy itt egyetlen gyártási tételről van szó, és egy le nem zárult vizsgálatról, emellett olyan hatóanyagot is említenek (kaptán), amelyet a vizsgáló labor nem is mutatott ki.

Az ügyben az Import Trade Hungary Kft. büntetőfeljelentést tesz hitelrontás miatt.