Előfizetés

Börtönbüntetést kapott a Pécsi Egyházmegye volt vagyonkezelője

Publikálás dátuma
2014.03.05. 14:43
Bencze Beáta bíró a Wolf Gyula katolikus pap, a Pécsi Egyházmegye gazdasági bűncselekményekkel vádolt volt vagyonkezelője ellen
Három év tíz hónap letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a Pécsi Törvényszék első fokon a Pécsi Egyházmegye gazdasági bűncselekményekkel vádolt volt vagyonkezelőjét szerdán.

 A törvényszék Wolf Gyula katolikus papot költségvetési csalásban, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelésben és a számvitel rendjének megsértésében mondta ki bűnösnek.  A vádlottnak az ítélet szerint meg kell térítenie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak 8 millió, az egyházmegyének pedig 55 millió forint kárt.

Nyomozás indult egy hódmezővásárhelyi jelölt ajánlásai miatt

A választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt nyomozást rendelt el a rendőrség egy hódmezővásárhelyi helyi választási bizottság által tett feljelentés alapján – közölte az MTI érdeklődésére Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdán

 A Csongrád megyei 4-es választókörzet választási bizottsága február 28-án elutasította Tóth Ernő, a Kisgazdapárt és a MIÉP közös egyéni képviselőjelöltjének nyilvántartásba vételét. Az indoklás szerint összesen nyolc ajánlóíven kétséges volt az aláírások hitelessége. A jelölt a helyi választási bizottság határozata alapján így a szükséges legalább ötszáz helyett csupán 451 ajánlást mutatott be.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat honlapján nyilvánosságra hozott határozat szerint a bizottság hétfőn azonban – miután a jelölt megszerezte a hiányzó ajánlásokat - nyilvántartásba vette Tóth Ernőt.

Martonyi szerint töretlen a barátság az osztrákokkal

A magyar-osztrák kapcsolatok kiemelkedően fontosak, az esetleges kisebb-nagyobb viták ellenére a szilárdságukat soha semmi és senki nem kérdőjelezheti meg - mondta Martonyi János külügyminiszter szerdán Budapesten.

A tárcavezető az osztrák kollégájával, Sebastian Kurzcal folytatott megbeszélése utáni sajtótájékoztatón kiemelte: alapvetően két témában nem esik egybe a két ország kormányának álláspontja, az osztrák bankok és a magyar földtörvény ügyében.

Hangsúlyozta: ha vannak viták Magyarország és Ausztria között, akkor beszélni kell róluk, nem teremthetnek politikai feszültséget a két ország között.

Mint mondta, Ausztriának aktív szerepet kell játszania a közép-európai együttműködésben, hiszen az ország is ehhez a régióhoz tartozik.

A tárgyaláson szót ejtettek arról, hogy közösen lépnek fel a bosznia-hercegovinai helyzettel kapcsolatban - közölte. Kifejtette: bár jelenleg az ukrán helyzet minden más kérdést háttérbe szorít, más országokra is figyelni kell, mert a bajt jobb megelőzni. 

Martonyi János beszélt arról is, hogy a magyar határhoz közeli osztrák szénerőművek fontos környezetvédelmi kérdéseket vetnek fel. Ez ugyan tartományi hatáskörbe tartozik, de érdemi és értelmes párbeszédet kell folytatni az ügyben.

Sebastian Kurz hangsúlyozta: az osztrák befektetők nagyobb előreláthatóságot, stabil jogi keretet és diszkriminációmentes elbánást igényelnek ahhoz, hogy munkahelyeket teremtsenek, beruházzanak Magyarországon.

A magyar földtörvénnyel kapcsolatban kijelentette: a szabályozás néhány osztrák gazdát nehéz helyzetbe hozott. Most várják a brüsszeli állásfoglalást, hogy megfelel-e a törvény az európai uniós jognak. Hozzátette: szomszédos országokként mindig keresni kell a lehetőséget, hogy a nehéz kérdéseket is megvitassák.

Azt mondta, nemzetközi és uniós kérdésekben is együttműködésre törekszik a két ország, például hasonlóak az érdekeik a Nyugat-Balkánt és a Duna-stratégia fejlesztését illetően.

Idén a vasfüggöny áttörésének és Magyarország európai uniós csatlakozásának évfordulója alkalmat nyújt a közös ünneplésre - jegyezte meg az osztrák külügyminiszter.