Előfizetés

Segítség érkezhet az erőszak ellen

Muhari Judit
Publikálás dátuma
2014.03.06. 06:17
A karácsonyi kívánság idegenben – 25 000 kilométerre az otthontól hazatérésre várva FORRÁS: CSALÁDI FOTÓALBUM
Hosszú idő után végre van egy kis remény: akár már a jövő hét közepén másodfokra kerülhet Nyíri-Kovács Patrícia válóperes ügye, illetve a joghatóság kérdésének megállapítása. Ha a bíróság figyelembe veszi a szakértői állásfoglalásokat, akkor kimondhatja, hogy a tárgyalást Magyarországon kell lefolytatni. Ha ez így van, akkor az asszony, és négyéves kisfia csaknem 900 napos fogság után végre hazajöhet.

Jövő szerdán végre másodfokra kerülhet a Bora Borán fogva tartott Nyíri-Kovács Patrícia - kizárólagos magyar joghatóságot is megállapítani hivatott - keresete.

A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint a férj, Soo Il Lee március 3-án átvette azokat a hivatalos iratokat, melyekkel kapcsolatban megfogalmazhatja észrevételeit. Erre nyolc nap áll rendelkezésére, és a "nyitva álló határidő után a bíróság haladéktalanul felterjeszti az iratokat a másodfokú eljárás lefolytatására."

Mint megírtuk, a magyar állampolgárságú, budapesti otthonnal és lakhatással rendelkező Nyíri-Kovács Patrícia a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságon kezdeményezett válását a bíróság eddig ismeretlen okból, keresetlevél kibocsátása nélkül elutasította. A joghatóság kérdésében - vagyis abban, hogy az ügyet Magyarországon tárgyalják - ítélet nélkül egy végzéssel döntött.

Megállapította, hogy mivel a nő és férje a kereset beadásakor Francia Polinéziában tartózkodtak, a magyar bíróság joghatósága nem kizárólagos, tehát az ügyet nem itt kell tárgyalni, hanem tartózkodási helyükön, Bora Borán. Ezzel kapcsolatban egyébként dr. habil.

Wopera Zsuzsa PhD a Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Kara Európai és Nemzetközi Jogi Intézetének igazgatója, Polgári Eljárásjogi Tanszékének Tanszékvezető egyetemi docense több oldalas szakvéleményében fejtette ki, hogy mivel "Bora Bora a rendelet alkalmazási szempontjából nem tekinthető uniós tagállamnak", határozott jogi álláspontja, hogy "a magyar bíróság nem állapíthatja meg a joghatóság hiányát ... köteles megállapítani joghatóságát az ügyben".

Nem beszélve arról, hogy anya és kisfia 2011-ben, Bora Borára utazásuk előtt minden kétséget kizáróan és bizonyítottan, életvitelszerűen éltek budapesti otthonukban. Erről többek között a francia nagykövetségen nyilatkozott 2012 őszén tartott összejövetelén a nyíri családot ismerő mintegy 240 ember, ezen belül, - konzuli ellenjegyzés és díjfizetés keretében - Nyíri-Kovács patrícia hatvannégy itthoni barátja, osztálytársa, volt főnöke és ismerőse.

Ezzel cseng egybe a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetközi magánjogi főosztályának hivatalos álláspontja is. Mint írták, a bíróság számára az illetékesség és ezzel együtt a per lefolytatásának hatásköréről szóló megállapításhoz minden feltétel adott.

"Az anya és fia tartózkodási helye a bora borai jelenlegi tartózkodásukra való kényszerítésüket megelőzően Magyarországon volt", így a bíróság egyebek mellett a Hágai egyezmény alapján a perben megállapíthatja az illetékességet.

Nyíri-Kovács Patrícia még tavaly áprilisban fellebbezett a bíróság döntés ellen, és most végre remény van arra, hogy csaknem egy év elteltével másodfokra kerüljön az ügye, ahol figyelembe veszik az őt támogató szakvéleményeket is. Ha ez így lesz, akkor csaknem 900 napos fogság után Patrícia és mára már majdnem ötéves kisfia végre hazajöhet.

Megkeresésünkre válaszolt a Fővárosi Főügyészség is, ott a Soo Il Lee ellen folyó büntetőügyekről érdeklődtünk. Szerettük volna megtudni, mikor emelnek vádat a férfi ellen. Tájékoztatásuk szerint a BRFK II. kerületi Rendőrkapitánysága személyi szabadság megsértésének bűntette miatt 2012. október 24-én rendelt el nyomozást a férfi ellen.

Egy, az üggyel összefüggő újabb beadvány alapján a legfőbb ügyész közokirattal való visszaélés vétsége és más bűncselekmények miatt 2013. április 2-án döntött az újabb nyomozás elrendeléséről. A nyomozó hatóság a két büntető ügy egyesítéséről határozott, a nyomozás az ügyben jelenleg folyamatban van.

A nyomozás felügyeletét ellátó Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség jogsegélykérelemmel fordult az illetékes francia hatósághoz, amelyet a megkeresett hatóság teljesített, jelenleg a megküldött iratok fordítása és értékelése folyik. A nyomozás lezárásának jelenlegi határideje 2014. május 24.

Ölt a szén-monoxid Debrecenben

Feltehetően szén-monoxid-mérgezés miatt halt meg egy ember Debrecenben, Pacsirta utcai otthonában - értesült a HavariaPress.

Szerdán késő délután találtak eszméletlenül egy embert a megyeszékhely Pacsirta utcájában, egy lakásban. A mentők nem tudták már újraéleszteni a lakót, a helyszínen életét vesztette.

A halálát okozó szén-monoxid feltehetően a fürdőszobai elszívóberendezés meghibásodása miatt dúsult fel a lakásban.

Gyalogost sodort el egy kamion

Gyalogost sodort el egy kamion a 2-es főúton Nagyoroszi belterületén, a helyszínelés félpályás útlezárás mellett zajlott- közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Dankóné Nagy Éva elmondta: egy Parassapuszta irányából Rétság felé haladó kamion sodorta el a gyalogost. A férfit a mentők kórházba vitték.