Előfizetés

Ez több, mint győri keserű...

Publikálás dátuma
2014.03.06. 07:00
Rudolf Gergely legalább betalált a finnek hálójába… FOTÓ: K 2 PRESS
Vereséggel mutatkozott be a magyar labdarúgó-válogatott 50. szövetségi kapitánya: Pintér Attila együttese 2-1-re kikapott Győrben a finnek ellen, barátságos mérkőzésen. A szakember ugyan szolgált néhány meglepetéssel, például a bal oldali védő posztján Leandrót vetette be, de azt a védekező stílust hozta, ami a győri bajnokcsapatát is jellemezte. Hogy ez a rendszer 90 percen át működjön, ahhoz rengeteg összetartásra lesz még szükség. 

Nagyjából azt a kezdőcsapatot nevezte meg Pintér Attila, amelyre előzetesen számítani lehetett - mondta mintegy fél órával a találkozó kezdete előtt Székely Dávid, aki a konferanszié szerepét töltötte be tegnap az ETO Parkban.

Ezzel legföljebb jóstehetségének adott hangot, mert talán maga a szövetségi kapitány is nagy talányban volt, egészen a finnek elleni debütáló meccse napjáig. Eleve 35 játékost hívott meg keretébe, ráadásul, mint kiderült, olyanok is a kezdőbe kerültek, akik meglepetésként hathattak. Például Leandro.

Magyarország-Finnország 1-2 (1-0)

Barátságos mérkőzés. Győr, ETO Park, 14 000 néző. Jv.: Aexander Harkam (osztrák).
Magyarország: Bogdán - Vanczák, Lipták (Kádár, 56.), Juhász, Leandro - Varga J. (Szakály, 87.) - Lovrencsics (Gyurcsó, 53.), Koman (Futács, 64.), Sándor Gy. (Elek, 55.), Dzsudzsák - Rudolf (Nikolics, 83.).
Finnország: Mäenpää - Sorsa (Toivio, 89.), Ojala, Moisander, Arkivuo - Kolehmainen (Ring, 70.), Sparv, Hetemaj, Riski (Pohjanpalo, 64.), Eremenko (Mattila, 91.) - Pukki (Sadik, 87.).
Gól: Rudolf G. (13.), ill. Pohjanpalo (74.), Eremenko (84.).

Az Omonia Nicosia légiósa legutóbb hat és fél éve ölthette magára a címeres mezt (2007. november 21-én a görögök elleni Eb-selejtezőn; a vendégek 2-1-re nyertek Budapesten), nem mellékesen Pintér anno a Ferencvárosban műbrazilnak titulálta… Sebaj, a tréner úgy is leszögezte: nála mindenki tiszta lappal indul harcba a válogatottságért. 

Így történhetett, hogy a Diósgyőrből egészen Győrig mellőzött Rudolf Gergely kapta meg a csatárposztot a 4-1-4-1-es hadrendben. 2011 szeptembere óta nem volt eredményes a nemzeti egyletben, igaz, tavaly február óta esélye sem volt betalálni. Azóta tudniillik nem volt válogatott.

Most viszont megkapta a lehetőséget, és az előtte adódó első sanszot nyomban ki is használta. Egyébként van abban valami sorszerű, hogy a magyar válogatott 50. kapitányának első gólját épp e nevezett két játékos hozta össze.

Pontosabban - érdemeiket nem kisebbítendő, mindenesetre a tényekhez tartozik - a gólt a finn védelem hozta össze. Ojala a balbekk előrevágott labdája mellé fejelt, Rudolf - a bíró által nem észlelt - kezezéssel megszelídítette, majd a tizenhatos vonaláról nyomban lőtt. Mäenpää kapust olyannyira meglepetésként érték a történtek, hogy a lövést bevédte, a labda a hasa alatt utat talált a hálóig (1-0).

Mindez a 13. percben történ. Pintér a szerencse fia?  Hát nem az - de ne szaladjunk ennyire előre… Az első félidőről még el kell mondani, hogy Bogdán Ádámnak védeni valója ekkor nem akadt, úgy állt a 16-osán, mintha még mindig tartana a kezdő sípszót megelőző, a közelmúltban elhunyt kiválóságok, Novák Dezső és Fekete László emléke előtt adózó gyászszünet.

Főszereplővé akkor lépett elő, amikor a fontoskodó Aexander Harkam sárga lapot adott neki időhúzásért, holott csak belefásulhatott a semmittevésbe. A védelemnek már több dolga volt, főként a széleken okoztak zavart a finnek, de a szünet előtti Eremenko-emelésig minden veszélyt mégiscsak elhárítottak Juhászék.

A fordulás után a gyors hazai ellenakciók hordoztak némi veszélyt, gólt mégis a finnek szereztek. A tömörülő védelem mögé ívelt labdát a felzárkózó Arkivuo középre adta, Pohjanpalo pedig finoman a bal alsóba helyezte (1-1).

Eredmények

Japán-Új-Zéland 4-2
Grúzia-Liechtenstein 2-0
Oroszország-Örményország 2-0
Azerbajdzsán-Fülöp-szigetek 1-0
Litvánia-Kazahsztán 1-1
Bulgária-Fehéroroszország 2-1
Albánia-Málta 2-0
Algéria-Szlovénia 2-0
Dél-Afrika-Brazília 0-5
Görögország-Dél-Korea 0-2
Montenegró-Ghána 1-0
A többi találkozó lapzártánk után ért véget.

A záró negyedórára Pintér cseréivel fokozatosan elenyészett a masszívság. A finnek 20-30 méterre passzolgathattak Bogdán kapujától, mígnem Hetemaj lábát Juhász elhúzta, a büntetőt pedig Emerenko kíméletlenül oda küldte, ahova imént kollégája. A bal alsó sarokba (1-2).

Pintér vereséggel mutatkozott be, de legalább a csapatot máris saját képére formálta. Kár, hogy nem valami szórakoztató. Ráadásul úgy tűnik, más meccset nézett, mint a szurkolók. 

"Sajnálom, hogy elveszítettük ezt a meccset, ugyanis 1-0 után olyan ziccereket hagytunk ki, amik közül, ha egyet belövünk, akkor azonnal más lett volna az egész találkozó. Szervezetten játszottunk, igaz, voltak üresjárataink, ráadásul a finnek már két és fél éve együtt játszanak, ennyivel járnak előttünk. Volt olyan játékos, akiben pozitívan csalódtam, de volt olyan is, aki semmit sem tudott hozzátenni a játékhoz" - nyilatkozta a meccs lefújását követően Pintér Attila.

Hogy a válogatott eredményes lesz-e, az a jövő zenéje, de a jelek szerint az összetartásokat mindennapossá kéne inkább tenni. Ám félő, hogy még ez sem lesz elég az Eb-selejtezőkön a harmadik hely megszerzéséhez a csoportunkban.
Arról nem is beszélve, hogy a finnek két és fél éves előnye az őszi meccsekre is megmarad...

A legjobb négy közé vágyik már a Fehérvár

Amint arról már beszámoltunk, az átalakított, megfiatalított fehérvári jégkorongcsapat nagy bravúrt végrehajtva bejutott az osztrák bajnokság (EBEL) rájátszásába, ahol az alapszakaszban második helyen végző olasz HC Bozen (Bolzano) lesz Hetényiék ellenfele. A dél-tiroli együttes - amely a város német nevét használja az elnevezésében - újonc az EBEL-ben, ennek ellenére hosszú időn keresztül vezette a tabellát, majd később is végig az élcsoporthoz tartozott.

Nos, a Sapa fehérvár AV19 - amely az egyetlen klub, amely az EBEL-ben a felnőtt-, a junior- és az ifjúsági csapattal is be tudott kerülni a rájátszásba - újabb bravúrra készül, az olaszok búcsúztatásával már a legjobb négybe tart. Álmai megvalósításához már a héten közelebb kerülhet, hiszen pénteken Bolzanoban, míg vasárnap Fehérváron találkozik egymással a két csapat.

"Titkon sokan bíztak benne - bevallom, én a legderűsebb álmomban sem gondoltam -, hogy bejutunk a playoffba. Sokan sérültek is voltak és többen most is hiányoznak. A középszakaszban egyszerűen remekelt a csapat, megnyerte az alsóházi küzdelmeket. A bolzanóiak választottak minket, ami azért nem volt meglepő a részükről, mert az alapszakaszban a lehetséges nyolc pontból hetet megszereztek ellenünk.

A negyeddöntő menetrendje

1. mérkőzés: március 7., péntek, 19.45: HC Bozen-Sapa Fehérvár AV19
2. mérkőzés: március 9., vasárnap, 17.30: Fehérvár-Bozen
3. mérkőzés: március 11., kedd 19.45: Bozen-Fehérvár
4. mérkőzés: március 14., péntek, 19.15: Fehérvár-Bozen
ha szükséges:
5. mérkőzés: március 16., vasárnap, 17.30: Bozen-Fehérvár
6. mérkőzés: március 18., kedd, 19.15: Fehérvár-Bozen
7. mérkőzés: március 21., péntek, 19.15: Bozen-Fehérvár

A hazai találkozókat a Sportklub élőben közvetíti.

Szeretnénk bebizonyítani, hogy rosszul döntöttek, amikor minket szemeltek ki az elődöntőért folyó párharcra" - mondta Ocskay Gábor szakosztály-igazgató, aki az immár titkon remélt továbbjutás mellett a reményét fejezte ki, hogy októberre sikerül átadni a meglévő csarnok melletti új, sátras edzőpályát. Erre minden anyagi fedezet rendelkezésre áll.

Marty Raymond vezetőedző külön kiemelte a kapus Hetényi Zoltánt, aki decemberben csatlakozott a kerethez, és teljesítménye kiegyensúlyozottan magas volt.

Hangsúlyozta azt is, hogy nem tartja kizártnak a négy közé jutást. Hozzátette: biztosan kimerítő lesz, hogy az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharcban két-három naponta 800 kilométert kell majd buszozni, de a Bozen is rákényszerül erre.

"A szezon előtti elvárás az volt, hogy egy új, fiatal csapatot építsünk. Nagy öröm számomra, hogy ilyen hamar beérett a munka és rögtön az első évben ott lehetünk a rájátszásban. Elégedett vagyok azzal, ahogy a rosszabb mérkőzésekből, egy-egy komolyabb vereségből fel tudtunk állni.

Minden játékosunkról elmondható, hogy fejlődött augusztus óta, különösen a fiatalok léptek nagyon sokat előre. Az utánpótlás-korosztályból is többen lehetőséget kaptak és mindenki hozzá tudott tenni a csapat teljesítményéhez, ami sok mindent elárul a klubnál folyó szakmai munkáról.

Az én alapelvem, hogy először a védekező játékot kell felépíteni. Nagy szerepe volt ebben Hetényi Zoltánnak, az ő hazajövetelével minden a helyére került, az egész rendszer el kezdett működni" - állította a fehérváriak hivatalos honlapján Marty Raymond.

A vezetőedző hozzátette, nem ők a legpengésebb csapat a rájátszásban, de de azt kijelentette, hogy nincs náluk egységesebb csapat az EBEL-ben. "A különböző korú és különböző nemzetiségű játékosok teljesen egy hullámhosszra kerültek. Étkezéseknél sem fordul az elő, hogy külön ülnek a légiósok, külön az idősebbek, külön az ifjoncok.

Itt nincsenek klikkek, a szabadidejüket is szívesen töltik egymás társaságában a srácok. Ez hihetetlenül fontos egy csapatnál és ez az egység a jégen is jól látszik. Többen kérdezték már tőlem, hogy nyerhetünk-e a Bolzano ellen? A válaszom mindenféleképpen igen! Nem turistának megyünk oda!" - jelentette ki Marty Raymond.

A legjobb négy közé vágyik már a Fehérvár

Amint arról már beszámoltunk, az átalakított, megfiatalított fehérvári jégkorongcsapat nagy bravúrt végrehajtva bejutott az osztrák bajnokság (EBEL) rájátszásába, ahol az alapszakaszban második helyen végző olasz HC Bozen (Bolzano) lesz Hetényiék ellenfele. A dél-tiroli együttes - amely a város német nevét használja az elnevezésében - újonc az EBEL-ben, ennek ellenére hosszú időn keresztül vezette a tabellát, majd később is végig az élcsoporthoz tartozott.

Nos, a Sapa fehérvár AV19 - amely az egyetlen klub, amely az EBEL-ben a felnőtt-, a junior- és az ifjúsági csapattal is be tudott kerülni a rájátszásba - újabb bravúrra készül, az olaszok búcsúztatásával már a legjobb négybe tart. Álmai megvalósításához már a héten közelebb kerülhet, hiszen pénteken Bolzanoban, míg vasárnap Fehérváron találkozik egymással a két csapat.

"Titkon sokan bíztak benne - bevallom, én a legderűsebb álmomban sem gondoltam -, hogy bejutunk a playoffba. Sokan sérültek is voltak és többen most is hiányoznak. A középszakaszban egyszerűen remekelt a csapat, megnyerte az alsóházi küzdelmeket. A bolzanóiak választottak minket, ami azért nem volt meglepő a részükről, mert az alapszakaszban a lehetséges nyolc pontból hetet megszereztek ellenünk.

A negyeddöntő menetrendje

1. mérkőzés: március 7., péntek, 19.45: HC Bozen-Sapa Fehérvár AV19
2. mérkőzés: március 9., vasárnap, 17.30: Fehérvár-Bozen
3. mérkőzés: március 11., kedd 19.45: Bozen-Fehérvár
4. mérkőzés: március 14., péntek, 19.15: Fehérvár-Bozen
ha szükséges:
5. mérkőzés: március 16., vasárnap, 17.30: Bozen-Fehérvár
6. mérkőzés: március 18., kedd, 19.15: Fehérvár-Bozen
7. mérkőzés: március 21., péntek, 19.15: Bozen-Fehérvár

A hazai találkozókat a Sportklub élőben közvetíti.

Szeretnénk bebizonyítani, hogy rosszul döntöttek, amikor minket szemeltek ki az elődöntőért folyó párharcra" - mondta Ocskay Gábor szakosztály-igazgató, aki az immár titkon remélt továbbjutás mellett a reményét fejezte ki, hogy októberre sikerül átadni a meglévő csarnok melletti új, sátras edzőpályát. Erre minden anyagi fedezet rendelkezésre áll.

Marty Raymond vezetőedző külön kiemelte a kapus Hetényi Zoltánt, aki decemberben csatlakozott a kerethez, és teljesítménye kiegyensúlyozottan magas volt.

Hangsúlyozta azt is, hogy nem tartja kizártnak a négy közé jutást. Hozzátette: biztosan kimerítő lesz, hogy az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharcban két-három naponta 800 kilométert kell majd buszozni, de a Bozen is rákényszerül erre.

"A szezon előtti elvárás az volt, hogy egy új, fiatal csapatot építsünk. Nagy öröm számomra, hogy ilyen hamar beérett a munka és rögtön az első évben ott lehetünk a rájátszásban. Elégedett vagyok azzal, ahogy a rosszabb mérkőzésekből, egy-egy komolyabb vereségből fel tudtunk állni.

Minden játékosunkról elmondható, hogy fejlődött augusztus óta, különösen a fiatalok léptek nagyon sokat előre. Az utánpótlás-korosztályból is többen lehetőséget kaptak és mindenki hozzá tudott tenni a csapat teljesítményéhez, ami sok mindent elárul a klubnál folyó szakmai munkáról.

Az én alapelvem, hogy először a védekező játékot kell felépíteni. Nagy szerepe volt ebben Hetényi Zoltánnak, az ő hazajövetelével minden a helyére került, az egész rendszer el kezdett működni" - állította a fehérváriak hivatalos honlapján Marty Raymond.

A vezetőedző hozzátette, nem ők a legpengésebb csapat a rájátszásban, de de azt kijelentette, hogy nincs náluk egységesebb csapat az EBEL-ben. "A különböző korú és különböző nemzetiségű játékosok teljesen egy hullámhosszra kerültek. Étkezéseknél sem fordul az elő, hogy külön ülnek a légiósok, külön az idősebbek, külön az ifjoncok.

Itt nincsenek klikkek, a szabadidejüket is szívesen töltik egymás társaságában a srácok. Ez hihetetlenül fontos egy csapatnál és ez az egység a jégen is jól látszik. Többen kérdezték már tőlem, hogy nyerhetünk-e a Bolzano ellen? A válaszom mindenféleképpen igen! Nem turistának megyünk oda!" - jelentette ki Marty Raymond.