A krími parlament Oroszországhoz csatlakozna

A krími parlament elvi döntést hozott csütörtökön arról, hogy a félsziget csatlakozzon Oroszországhoz - közölte Rusztam Tyemirgalijev krími miniszterelnök-helyettes az orosz média beszámolói szerint.

A parlament döntött arról is, hogy március 16-án tartanak népszavazást a jelenleg Ukrajnához tartozó autonóm köztársaság státusáról.A szavazásra jogosultaknak két kérdést tesznek fel. Az első az, hogy támogatják-e a Krím csatlakozását Oroszországhoz a föderáció alanyaként. A második pedig az, hogy támogatják-e a Krím 1992-ben elfogadott alkotmányának visszaállítását. 

Először az volt a terv, hogy május 25-én, az ukrán elnökválasztással egy időben tartják meg a referendumot. Később március 30-ra, most pedig március 16-ra módosították az időpontot.

Szerző

Hadat üzennek a szmognak

Hadat üzenne a súlyos környezetszennyezésnek a kínai parlament. A népi gyűlésen elhangzottak szerint a következő években bezárnak 50 ezer széntüzelésű kemencét s kivonnak a forgalomból hatmillió régi gépkocsit. Modernizálják a széntüzelésű erőműveket.

Szakértők azonban meglehetősen szkeptikusak a Li Ko-csiang miniszterelnök által tett ígéretek kapcsán. Úgy vélik, rövidtávon aligha lehet megoldást találni erre a súlyos problémára. A Greenpeace becslései szerint a pekingi szmogot hatvan százalékban a széntüzelésű erőművek okozzák. A Gavekal Dragonomics intézet pedig azt közölte, hogy Pekingnek a következő négy év alatt tíz százalékkal kellene csökkentenie a szén felhasználását. Az ország azonban annyira kötődik az energiahordozóhoz, hogy az elmúlt évben éppen 2,5 százalékkal nőtt a felhasználás mértéke.

Szerző

A NATO-ba vinné a VMSZ Szerbiát

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alelnöke úgy véli, hogy Szerbiának folyamodnia kell a NATO-csatlakozásért, mert az észak-atlanti szövetség védőernyője szavatolná az ország biztonságát. Mint a B92 közlése szerint elmondta, már minden volt szocialista ország a NATO tagja, s Belgrád sem lehet kivétel. Mint mondta, gazdasági szempontból is fontos lenne ez, mert a befektetők számára alapvető fontosságú a stabilitás.

Pásztor Bálint egyben azt is közölte, fel kell gyorsítani Szerbia euroatlanti integrációját. Mint mondta, az EU polgárai számára lehetővé kell tenni, hogy 2017-től földet vásárolhassanak Szerbiában. Az országban jövő szombaton rendezik meg a parlamenti választást. A VMSZ öt képviselőt kíván a szövetségi parlamentbe juttatni.

Szerző
Témák
Szerbia NATO VMSZ