Rajtaütöttek a rakétaszállítmányon - videó

Publikálás dátuma
2014.03.06. 14:19
Képünk illusztráció. Fotó: Talia Rosen/IDF/Getty Images
Valószínűleg hosszú titkosszolgálati előkészítés eredményeként nemzetközi vizeken elfogtak egy rakétákat szállító hajót az izraeli haditengerészet kommandósai - jelentette a BBC. A pusztító erejű fegyverek valószínűleg a Gázai övezetbe tartottak, bár ott semmit sem akartak tudni róla a hivatalos szervek.

A panamai zászló alatt hajózó vízi járművet Szudán partjai közelében tartóztatták fel az izraeliek és kutatták át a fedélzetét.

Az iráni cementes zsákokból álló rakományból több tucat szíriai gyártmányú M302-es rakéta került elő, amelynek sem eredetéről, sem úti céljáról nem tudott elszámolni a legénység.

Az izraeli hadsereg közlése szerint a rakéták útját hosszú hónapok óta figyelték. Eszerint a fegyvereket Szíriában pakolták be és repülővel juttatták el Teheránba. Onnan közúton egy dél-iráni kikötővárosba kerültek, majd a most feltartóztatott hajó fedélzetére, amely előzőleg Irakban is megfordult.

Az M302-es rakéta már nehézfegyvernek számít, ellene hatástalan az izraeli fejlesztésű Vaskupola rakétaelhárító rendszer, ezért a hadsereg szóvivője szerint emberek milliói kerültek volna közvetlen veszélybe, ha a szállítmány a Gázai övezetben tevékenykedő terroristák kezébe kerül.

Az ügyben megszólalt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is, aki ismét hangsúlyozta az Irán elleni nemzetközi fellépés szükségességét.

Szavai szerint a rakétaszállítmányt egy az egyben Irán szervezte és bonyolította, s miközben a teheráni vezetés "mosolyogva tárgyal a nemzetközi közösséggel, tovább folytatja a terroristák felfegyverzését szerte a világon."

Szerző

Vadai Pintértől kéri az őszödi beszéd teljes anyagát

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa levélben fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy az Őszöddel kapcsolatos teljes dossziét áttanulmányozhassa.

A független parlamenti képviselő erről azt követően nyilatkozott ma újságíróknak, hogy - mivel a testületnek nem tagja, és zárt ülés volt - nem vehetett részt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának a Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárogtatásával foglalkozó tanácskozásán.  Kocsis Máté, a testület fideszes tagja előzőleg azt mondta, kezdeményezni fogja, hogy nyílt legyen az ülés, a bizottság azonban ezt nem támogatta. Vadai Ágnes elmondása szerint a Fidesz és az LMP szavazott nemmel.

A DK-s politikus hozzátette: információi szerint a bizottság öt, több száz oldalnyi dossziét kapott az Alkotmányvédelmi Hivataltól és a Belügyminisztériumtól, de úgy gondolja, hogy ez nem a teljes iratanyag. Vadai Ágnes azt mondta, levélben fordul a belügyminiszterhez, hogy az Őszöddel kapcsolatos teljes dossziét megkaphassa és áttanulmányozhassa. "Kósa Lajos maga vallotta be, hogy ismerte az őszödi beszédet", a "félig nyilvánosságra hozott" jelentésekből pedig azt látni, hogy nagy valószínűséggel fideszes politikusok voltak azok, akik sokszorosították és "manipulatív módon összevágták" a beszédet - mondta. 

A legfontosabb kérdés Vadai szerint az, hogy Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök és a fideszes vezetők milyen szerepet játszottak a Szabadság téri tévészékház felgyújtásában, a Kossuth tér és Budapest nyugalmának feldúlásában. A politikus felidézte, korábban javasolta a belügyminiszternek, hogy indítson ez ügyben vizsgálatot. Azt mondta, azokból a hangfelvételekből, amelyeket korábban a nemzetbiztonsági és a honvédelmi bizottság együttes ülésén már lejátszottak, kiderül, milyen telefonbeszélgetések voltak, kik voltak azok a jelenleg is fideszes képviselők, akik kapcsolatot tartottak azokkal az emberekkel, akik részt vettek a Kossuth téri rendzavarásban. 

Az együttes ülés jegyzőkönyvéből is kiderül, hogy "fideszes képviselők kapcsolatot tartottak a Kossuth téren lévő csőcselékkel és szélsőségesekkel", továbbá, a jelenleg folyó, a 2006-os őszi eseményekkel kapcsolatos "koncepciós per" vallomásaiból is látszik, hogy a Szabadság téren nem spontán tüntetés volt, hanem valaki a háttérből irányította az eseményeket - jelentette ki a DK politikusa, aki szerint Pintér Sándornak meg kellene hallgatnia az ügyben Orbán Viktort és más fideszes vezetőket is. 

Az Alkotmányvédelmi Hivatal februárban a honlapján hozott nyilvánosságra anonimizált formában a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült két titkosszolgálati jelentést, amelyek alapján egy szocialista politikus lehet a kiszivárogtató, aki a közzétételről egyeztethetett Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival.

Szerző

Vasárnap megnyílik a Keleti főbejárata

Vasárnap megnyitják a Keleti pályaudvar főbejáratát, amely február 10-e óta a 4-es metró Baross téri állomásához kapcsolódó felszínrendezési munkák miatt van lezárva. 

A Mávinform közleménye szerint ugyanakkor az alagsori pénztárakat továbbra is csak a csarnok felől, a belső lépcsőlejáraton át lehet megközelíteni.

Szerző